Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

0
FZ
Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Görüşler

0
tongucyumruk
Açıkçası "Augmented" kelimesinin anlamı konusunda bir fikrim yok fakat bence destekleyici/yardımcı gerçeklik terimi sanırım uygun bir tanım olacaktır.
0
FZ
Hmm, evet, Desteklenmiş Gerçeklik ya da belki Güçlendirilmiş Gerçeklik.

Terim tartışılır ama adamların videoları izledim, çılgınca şeyler yapmışlar! Ben de istiyorum o ekipmandan, gerçekten de insanın ` `gerçek algısını´´ değiştirecek türden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Prototype Javascript Framework

tongucyumruk

Web bir uygulama geliştirme platformu olarak kendini kabul ettireli çok oldu. Şimdi Web 2.0 gibi konuar tartışılırken web'in her geçen gün artan popülerliği yanında gerçekleştirilmesi gitgide zorlaşan kullanıcı taleplerini yanında getiriyor. İnsanlar her geçen gün daha etkileşimli, daha hareketli web uygulamaları istiyor. Bu durumun her geçen gün programcıları daha fazla yorması sonucunda bugün ulaştığımız noktada artık JavaScript ile yazılmış etkileşimli web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştıran altyapı yazılımları da ortaya çıkmaya başlıyor. İşte Prototype Javascript Framework'te bu amaçla ortaya çıkmış bir altyapı yazılımı.

Truva Linux 1.0 RC2 Hazır

atlantis

Türkçe İşletim Sistemi Projesi olan Truva Linux'un 3. deneme sürümü olan Truva Linux 1.0 RC2 download sunuldu.

Uzun süredir yapılan altyapı çalışmaları sonunda meyvesini vermeye başlamıştır. Artık kendi paketlerimizi kolayca hazırlamamıza yardım edecek olan sistem oturmak üzeredir. Tek bir betik yardımı ile programa ait kaynak kodlar indiriliyor, derleniyor ve paket hazırlanıyor. Bu sisteme göre düzenlenen paketler yazılım depolarımız aracılığı ile sizlere ulaştırılacaktır. Bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz sistem ile normal bir kullanıcı da istediği zaman kendi paketlerini hazırlayabilecektir.

Bilgisayar Sektöründe Yazılım Seferberliği

Nightwalker

2000 Yılında Kurulan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği, (TBMPO), bilgisayar sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak adına çeşitli eğitim faaliyetleri organize etmektedir. Bu çalışmaların en başında KOSGEB' le oluşturulan stratejik bir ortaklığın sonucu olarak başlatılan YAZILIM SEFERBERLİĞİ dir. Müracaat eden firmalar şu an KOSGEB'in 38 tane teşvik ve hibe imkanlarından yararlanma fırsatı bulacaklardır.

F# ile Programlama - Microsoft Dil Teknolojilerinde Nereye Gidiyor?

FZ

Don Syme’in F# programlama ile ilgili tanıtım ve demo videolarını gördükten sonra Pazartesi mutlaka F# derleyicisini ve etkileşimli kabuğunu indirip denemem gerektiğini düşünmüştüm.

Emacs + SLIME + Common Lisp tarzında rahat bir etkileşim ve hızlı geliştirme, deneme, sonuçları anında görme imkanı sunan F# bir betik dilinin kıvraklığı ile fonksiyonel programlamadan ve ileri programlama tekniklerinden faydalanmayı sağlıyor. Derlenen programlar .NET IL (Intermediate Language) koduna derlendiği ve bunlar da JITlenerek (Just In Time compilation) çalıştırıldığı için performans gayet iyi görünüyor.

BIOS Logosunu Değiştirelim

FZ

Eğer siz de "bilgisayarı her açtığımda gördüğüm 'EnergyStar Logosu'ndan sıkıldım" diyenlerdenseniz, Gökhan "Crematorium" Olgun arkadaşımızın BIOS Logosunu Değiştirelim konu başlıklı yazısı ilginizi çekecektir.