Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

0
FZ
Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Görüşler

0
tongucyumruk
Açıkçası "Augmented" kelimesinin anlamı konusunda bir fikrim yok fakat bence destekleyici/yardımcı gerçeklik terimi sanırım uygun bir tanım olacaktır.
0
FZ
Hmm, evet, Desteklenmiş Gerçeklik ya da belki Güçlendirilmiş Gerçeklik.

Terim tartışılır ama adamların videoları izledim, çılgınca şeyler yapmışlar! Ben de istiyorum o ekipmandan, gerçekten de insanın ` `gerçek algısını´´ değiştirecek türden.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir YSA Eğitme Algoritması

FZ

Idaho State University´deki Vitit Kantabutra ve ekibi YSA (Yapay Sinir Ağları) sistemlerinin eğitilmesi için yeni ve öncekilere kıyasla çok daha yüksek performanslı ve doğru çalışan bir eğitim algoritması geliştirdiler.

NVU - web tasarım aracı

anonim

Artık Linux için de Frontpage ve Dreamwever gibi WYSIWYG web sitesi hazırlamayı sağlayan bir program var. Kahramanımızın adı NVU.
Her ne kadar henüz download aşamasına bile gelememiş olsa da GPL olması açısından önemli bir adım.

Not: Ben yine de Quanta'yı öneririm. :)

Dillo 0.6.5

m1a2

200 KB civarı kilosuyla çok işler yapabilen minik browser`ınız yeni sürümüyle karşınızda. Sun Sparc`tan iPAQ`e kadar bir çok platform`da çalışan Dillo`nun Fazlamesai`nin yorum alanlarında kaybolmaması için yeni sürümü de fırsat bilerek şöyle bir vitrine koymak güzel olur diye düşündük. Hemen şuradan indirip, derleyelim ve deneyelim. Bu işlem için harcayacağımız vakit ayrıntılı bir tanıtımı okumaya ayrılacak süreden daha kısa olacaktır kanaatimizce ;) Yeni sürümün flash özelliğini belirtelim ama. 0.6.5 çerez (cookie) desteğiyle geliyor ve tabii olmazsa olmaz bugfix`lerle.

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)

Websis 1.0

anonim

Bir ay önce bir duyurusunu daha yaptığımız Websis Türkçe PHP/mySQl Portal Motoru o zamanlar sürüm adaylarında görünüyordu. Son sürüm adayına göre tam WYSIWYG editör desteği,ekstra güvenli yönetim alanı, ekstra dökümantasyon gibi özellikleri ile artık olgun bir yazılım. Cyrocom sitesinden Websis'e ulaşabilirsiniz.