SPAM savaşları - SPAM tarama

0
cayfer
Kendi gözlemlerimize ve çeşitli kaynaklara göre e-posta trafiğinin yarısından fazlasını SPAM mesajlar oluşturuyor. Buna katlanmak gittikçe zorlaşıyor. SPAM ile savaşta çok çeşitli yöntemler kullanılıyor. İşte size bir yöntem daha...
SPAM ile savaşta spamassassin'in önemli yeri tartışılamaz. Hele "Bayesian Filtering" tekniklerinin yazılıma eklenmesiyle, SPAM yakalama oranı yüzde doksan dokuzun üzerine çıkmiş durumda.

Peki kalan yüzde bir ne olacak? İşte bu konudaki deneyimlerimizi (Bilkent Üniversitesi'nde) paylaşmak istedim.

Yakın zamana kadar SPAM filtrelerini postfix'in filtreleme yeteneklerini kullanarak uyguluyorduk. Uygulamamız iki noktada sorun yaratıyordu: İçinde "viagra" sözcüğü geçen her e-posta mesajı SPAM değildi (evet, bu konuda bilimsel araştırma yapanlar var); ve SPAMciler "viagra"yı "viagra" diye yazmıyorlardı. Daha önemlisi bazı kullanıcılarımnız kendilerine gelen e-posta mesajlarının kendilerinin iradesi dışında filtrelenmesinden hoşlanmıyorlardı.

Bu durumda bir "isteğe bağlı filtreleme" yöntemi geliştirmeliydik.

Spamassasin'i açık kaynak SPAM filtreleri arasındaki en başarılı olanı olarak gözlemledik ancak bu yazılım o kadar derinlemesine ve ayrıntılı kontroller yapıyor ki, bazı uzun mesajların denetimi 5-6 saniye sürüyordu. Kullanıcı sayımızı ve e-posta trafiğinin hacmini göz önüne alınca SMTP sunucularımızın (evet, birden fazla var) donanım yeteneklerini arttırmak gerekecekti.

"Olacak iş değil!" dedik. Millet mal satacak diye biz para harcayacağız!

Onun üzerine "Remote SPAM Filtering" ve "isteğe bağlı SPAM kontrolu" diye düşünmeye başladık.

UNIX'in yetenekleri sağolsun, temiz ve ucuz bir çözüm oluşturduk. Sıradan bir PC üzerine spamassassin kurduk, küçük bir Perl yazılımı geliştirdik, "procmail" sayesinde temiz bir çözüm geliştirdik.

Şimdi isteyen kullanıcılarımız gelen e-posta mesajlarını bir adrese yönlendiriyorlar; burada SPAM deneeimi yapılıyor, eğer SPAM ise mesajlar işaretleniyor, kullanıcılarımız da e-posta istemcilerinde isterlerse SPAM işaretli mesajları doğrudan otomatik olarak siliyorlar.

SPAM'in oluşturduğu gereksiz trafiği önlüyor mu? Hayır! Ama hiç değilse posta kutularının gereksiz yere dolmasını önlüyor. Öte yandan SMTP sunucularımızın performasından da yemiyor.

Ayrıntıları burada bulabilirsiniz. Ama, tüm İnternet camiası yararlansın diye herşey İngilizce!...

Görüşler

0
lazarus
Güzelmiş de bi zahmet türkcesini de yazıverin o halde :)
0
oktay
http://www.spambouncer.org/

Yoğun bir şekilde güncellenen spam ve virüs filtreleri. Procmail ile çalışıyor ve son kullandığım zaman oldukça memnundum. Gayet de güzel kullanım klavuzu var. Güncelleme olduğunda tek yapmanız gereken eski dizini kaldırıp yerine yenisini koymak. Hatta symlink'ler ile sunucu çapında bir çözüm oluşturmuştuk.

Bugün de kullanıyor olurdum fakat 'Virtual Mailbox' + Postfix kombinasyonunda Procmail'i kullanamıyoruz malesef.

Oktay
0
mazareth
Spam ile benim uyguladığım en etkili yöntem e-mail adresi düzgün ise SPAM ın ne olduğunu belirten bir e-mail göndermek ve biraz da kırıcı (küfürlü) bir e-mail göndermek. E-mail adresi düzgün değil veya karşınızda anlayışlı birisi yok ise, zaten bütün eleştirilere göz yuman veya sineye çeken biriridir. (Yağmur yağıyor zanneder). SPAM gönderenlerin çoğu SPAM ın farkında değildir. En ciddi kamu kurumlarından bile SPAM alırsınıız. Gönderen kişiler yöneticilerinin emirlerine uyarlar veya olayın farkında değillerdir. Eğitim şart.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.

SQLite 3.5.3 Çıktı

Tarık

Yapılandırma ve ek bir sunucu yazılımı gerektirmeyen, tamamen c programlama dili ile geliştirilmiş açık kaynak veritabanı motoru SQLite 3.5.3 sürümüne ulaştı.

En son sürümü burdan indirebilirsiniz.

Hızır Emacs: Her Nev'i Internet Yayın ve Yazı İşleri

FZ

cs-lisp üyelerinden Ahmet Usal, Emacs ile etkili JavaScript, CSS ve PHP kodlamaya yönelik deneyimlerini Emacs Web Geliştirme Ortamı Neler Sağlıyor? başlığı altında paylaşmaya başladı. Usal'ın MEWDE (My Emacs Web Development Enviroment Project) projesi de anlatılanların bir parçası olarak meraklılar tarafından kullanılmayı bekliyor.

Eclipse Platformu için JavaScript Eklentisi: JSEclipse

Soulblighter

Eclipse Platformu için ücretsiz JavaScript eklentisi olan JSEclipse, Eclipse Platformu üzerinde JavaScript geliştirmek isteyenlere bir çok kolaylık sağlıyor.

NASA Ruby ile Ne Yapıyor?

anonim

Ruby bir programlama dili değildir. Ruby bir eğlence aracıdır. Temel tasarım sebepleri arasında programcıyı eğlendirmek olan başka bir programlama dili yoktur.

Buraya kadar her şey güzel de NASA gibi bir kurumun Ruby ile işi ne?