SPAM savaşları - SPAM tarama

0
cayfer
Kendi gözlemlerimize ve çeşitli kaynaklara göre e-posta trafiğinin yarısından fazlasını SPAM mesajlar oluşturuyor. Buna katlanmak gittikçe zorlaşıyor. SPAM ile savaşta çok çeşitli yöntemler kullanılıyor. İşte size bir yöntem daha...
SPAM ile savaşta spamassassin'in önemli yeri tartışılamaz. Hele "Bayesian Filtering" tekniklerinin yazılıma eklenmesiyle, SPAM yakalama oranı yüzde doksan dokuzun üzerine çıkmiş durumda.

Peki kalan yüzde bir ne olacak? İşte bu konudaki deneyimlerimizi (Bilkent Üniversitesi'nde) paylaşmak istedim.

Yakın zamana kadar SPAM filtrelerini postfix'in filtreleme yeteneklerini kullanarak uyguluyorduk. Uygulamamız iki noktada sorun yaratıyordu: İçinde "viagra" sözcüğü geçen her e-posta mesajı SPAM değildi (evet, bu konuda bilimsel araştırma yapanlar var); ve SPAMciler "viagra"yı "viagra" diye yazmıyorlardı. Daha önemlisi bazı kullanıcılarımnız kendilerine gelen e-posta mesajlarının kendilerinin iradesi dışında filtrelenmesinden hoşlanmıyorlardı.

Bu durumda bir "isteğe bağlı filtreleme" yöntemi geliştirmeliydik.

Spamassasin'i açık kaynak SPAM filtreleri arasındaki en başarılı olanı olarak gözlemledik ancak bu yazılım o kadar derinlemesine ve ayrıntılı kontroller yapıyor ki, bazı uzun mesajların denetimi 5-6 saniye sürüyordu. Kullanıcı sayımızı ve e-posta trafiğinin hacmini göz önüne alınca SMTP sunucularımızın (evet, birden fazla var) donanım yeteneklerini arttırmak gerekecekti.

"Olacak iş değil!" dedik. Millet mal satacak diye biz para harcayacağız!

Onun üzerine "Remote SPAM Filtering" ve "isteğe bağlı SPAM kontrolu" diye düşünmeye başladık.

UNIX'in yetenekleri sağolsun, temiz ve ucuz bir çözüm oluşturduk. Sıradan bir PC üzerine spamassassin kurduk, küçük bir Perl yazılımı geliştirdik, "procmail" sayesinde temiz bir çözüm geliştirdik.

Şimdi isteyen kullanıcılarımız gelen e-posta mesajlarını bir adrese yönlendiriyorlar; burada SPAM deneeimi yapılıyor, eğer SPAM ise mesajlar işaretleniyor, kullanıcılarımız da e-posta istemcilerinde isterlerse SPAM işaretli mesajları doğrudan otomatik olarak siliyorlar.

SPAM'in oluşturduğu gereksiz trafiği önlüyor mu? Hayır! Ama hiç değilse posta kutularının gereksiz yere dolmasını önlüyor. Öte yandan SMTP sunucularımızın performasından da yemiyor.

Ayrıntıları burada bulabilirsiniz. Ama, tüm İnternet camiası yararlansın diye herşey İngilizce!...

Görüşler

0
lazarus
Güzelmiş de bi zahmet türkcesini de yazıverin o halde :)
0
oktay
http://www.spambouncer.org/

Yoğun bir şekilde güncellenen spam ve virüs filtreleri. Procmail ile çalışıyor ve son kullandığım zaman oldukça memnundum. Gayet de güzel kullanım klavuzu var. Güncelleme olduğunda tek yapmanız gereken eski dizini kaldırıp yerine yenisini koymak. Hatta symlink'ler ile sunucu çapında bir çözüm oluşturmuştuk.

Bugün de kullanıyor olurdum fakat 'Virtual Mailbox' + Postfix kombinasyonunda Procmail'i kullanamıyoruz malesef.

Oktay
0
mazareth
Spam ile benim uyguladığım en etkili yöntem e-mail adresi düzgün ise SPAM ın ne olduğunu belirten bir e-mail göndermek ve biraz da kırıcı (küfürlü) bir e-mail göndermek. E-mail adresi düzgün değil veya karşınızda anlayışlı birisi yok ise, zaten bütün eleştirilere göz yuman veya sineye çeken biriridir. (Yağmur yağıyor zanneder). SPAM gönderenlerin çoğu SPAM ın farkında değildir. En ciddi kamu kurumlarından bile SPAM alırsınıız. Gönderen kişiler yöneticilerinin emirlerine uyarlar veya olayın farkında değillerdir. Eğitim şart.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.

Open source muhasebe programı, Turquaz

huseyin

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımı.
Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişim göstermemesi ve linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle hazırlanmaktadır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta. Faha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Programlama veya muhasebe konusunda deneyimli kişilerin testi ve önerileri ilerleme açısından çok önemli. Sizinde katkılarınızı bekliyoruz.

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

Moveabletype ile kişisel web sitesi yönetimi

angeleous

Kişisel web sitenizde günlük olarak yaşadığınız olayları, paylaşmak istediklerinizi insanlara duyurmak, insanların yazdıklarınıza yorumlarını eklemelerine olanak sağlamak istiyorsanız movabletype bu iş için sade ve güçlü bir uygulama. Perl ile yazılmış uygulama MySQL, PostgreSQL, Berkeley DB destekliyor ileride de Oracle desteği verileceği belirtiliyor. Uygulamanın tüm özellikleri için buraya tıklayabilirsiniz.