İlginç Bir Röportaj

0
FZ
1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

Görüşler

0
malkocoglu
Cok guzel bir mulakat Zannediyorum Java JDO gibi, veri taban sistemini gozden uzak tutan teknolojiler sayesinde, Oracle'dan MySql'a kaydirilabilen kod yazmak bilgi islemcilerin isine gelecek. Gordugumuz gibi MySql geliyor; Ileride Bilgi Islem mudurleri su veri tabanina niye bu kadar para veriyorum diye kendilerine sormaya baslayabilirler.

0
FZ
Beğendiğine sevindim ;-) Hazır son günlerde açık kaynak kodlu yazılımlarla TİCARİ İŞ YAPMAK ve PARA KAZANMAK tartışılıyor iken buna da dikkati çekeyim dedim. MySQL gerçekten de kayda değer bir başarı öyküsü. Bir de adamların komik bir sloganları var: MySQL´i çok fazla duymamış olmanızın sebebi sorun çıkarmadan sessiz sedasız çalışıyor olmasıdır. (Ya da buna benzer bir şeydi ;-)

Bence bu tip şirketler ve başarı öyküleri artık İşletme programlarında ders olarak falan okutulmalı. Ne dersin sundance? ;-)
0
pulsar
bence posgresql ile zaten sormalılardı
0
inoxes
MySql'cilere sormuslar oracle ile aranizdaki fark nedir diye.MySql rdbms yazilimdir, Oracle ise kariyer. diye cevap vermisler.
0
anonim
Bu konuyu biraz araştırırsanız oracle ın alternatifinin mysql değil postgresql olduğunu fark edeceksiniz.
0
malkocoglu
Diiiit! Yanlis cevap.

InnoDB eklentisi ile MySql, ORACLE'a rakip oluyor. Satir seviyeli kilitler, kolon arasi baglar InnoDB'ye dahil.

0
anonim
Peki ya stored procedure, view, trigger?
Stable veriyonda hala subselect bile olmadigini da unutmamak lazim.

Ama her ne kadar Oracle'a rakip olmasa da MySQL'in cok guclu geldigini kabul etmek lazim. Cok yaygin kullaniliyor olmasi, MySQL kullanmak icin onemli bir neden.

Ayrica uygulama sunucularin ve JDBC tarzi arayuzlerin guclenmesi/yayginlasmasi, stored procedure'lara olan ihtiyaci her gecen gun daha da azaltiyor.

Yine de MySQL'in Oracle'a rakip oldugunu soylemek yanlis olur.
0
malkocoglu
Trigger'lar islem mantigini veri tabanina hapsettigi icin gereksiz seylerdir.

Buyuk olcekli veri tabanlarina lazim olan, satir tabanli kitleme, ve ACID ozellikleridir. Bir veri tabanini OLTP'ye hazir hale getirenler bunlardir.

InnoDB ile bunlarin hepsi MySql'da var.

Yani, MySql Oracle'a rakiptir.

0
tongucyumruk
Triggerlar özellikle yoğun işleme maruz kalacak veritabanlarında veri tutarlılığı açısından hayati öneme sahiptir. Bunun en tipik örneği ise her kayıt için bir id üretme konusudur. Bu gibi bi hesaplamayı client tarafında yaptırmak felakete yol açabilir. Bu nedenle özellikle veritabanının sağlıklı olarak işlemesine yönelik işlemlerin triggerlar aracılığıyla yapılması veri bütünlüğü açısından sonsuz fayda sağlar...
0
malkocoglu
No uretimini, en son uretilen no olarak bir tablo uzerinde, ve her yeni no istendiginde bu satiri kitleyip, degeri bir arttirarak istediginiz dilde yapabilirsiniz. Java ile JDBC kullanarak, ya da Perl ile DBI.

SELECT BENIMSEQ.NEXTVAL FROM DUAL

0
tongucyumruk
Hmm biraz daha açabilirmisiniz bunu? Özellikle en son uretilen no olarak bir tablo uzerinde kısmını tam olarak anlayamadım...

Bu aralar bende DB bağlantılarımda PEAR::DB tarzı birşeyler kullanma fikrini araştırıyordum... Haliyle Triggerlardan falan kurtulmak rahatlık sağlıyor böyle durumlarda... Haliyle bu tip çözümler önem kazanıyor...
0
acemi_
MySQL yetkilileri bile bircok kere Oracle'da ayni kulvarda olmadiklarini belirtmelerine ragmen sizin bunu iddia etmeniz ilginc.

Ancak 5.0 versiyonu ile MySQL, gelismis is uygulamalarinda kullanilabilecek hale gelecek.

Trigger'in ve stored procedure'larin (sunucuda calisan uygulama sunucular, is mantigini yuklenmeye basladiklari icin) gun gectikce onemini kaybettigi konusunda dediklerini kabul ediyorum ama Oracle, bunun otesinde birsey.



0
malkocoglu
Oracle uyanip uzerine basmasin diye, boyle seyleri soylemez tabii. Ayrica:

Oracle'in buyuk olcekte ustun oldugu dogrudur. Bizde danisman sirketi olarak hep Oracle tavsiye ettik; Fakat, ufak tefek diye MySql, sqlAnywhere, vs. gibi urunleri kucuk gormemek gerekir. Bir finans sirketinde baktik adam tek sqlAnywhere ile 80 kullanici idare ediyormus! Oyle baglanti havuzu falanda yok ha, adam baslatiyor uygulamayi, aksama kadar (baglantiyi) acik tutuyor.

Iste boyle ufak baslar, su-bu eklenti ile iyice palazlanir, bir bakarsin bir gun musteri Oracle'a para odemez olmus. Mumkundur.

Gorusleri acik tutalim.


0
anonim
MySQL, Oracle ve DB2 ye rakip degil. Cunku
- bir RDBMS degil,
- stored procedure language i yok,
- cok sik guncelleniyor ( bug fix meselesi ),
- hayati kolaylastiran duzinelerce extra programlari yok,
- Zengin dokuman, kitap icerikleri
vs...

Simdi hemen cevaplar gelecek. Ama cevap yazmadan once hic gercek bir iste Oracle veya DB2 kullandiniz mi ve uygulama gelistirip gelistirmedinizi dusunun.

Oracle ve DB2 ye illa bir rakip olacak
diyorsaniz oda Postgresql dir. Gittikce daha saglam ve gelisme gosteriyor.

0
oktay
MySQL'i savunmak icin soylemiyorum. Bence de Oracle'a falan rakip degil. Zaten boyle bir iddiasi da yok. Yanliz benim sahsen tanik oldugum 20-30 tablo ve gunder 100-200 veri girisi olan uygulamalarda Oracle kullanan adamlar da MySQL ile islerini gorebilirler. Bu tur uygulamalar da herhalde abartisiz toplam kullanimin bir yuzde 70ini kapsiyordur.

Fakat, Stored Procedure yerine kaynak kodu acik ve modul sistemi ile kendi eklentileriniz yapilabilecek seklinde tasarlandigi icin MySQL'e Perl, C, C++ gibi dillerde yazacaginiz moduller vasitasi ile kolaylikla fonksiyon eklemeniz mumkun. (Kimse bu ozelligini kullaniyor mu onu bilemem)

Hayati kolaylastiran cok fazla program yok, fakat basitliginden dolayi o kadar programa ve yillarca kurs gordukten sonra fahis ucretlerle DBA'lik yapacak adamlara da ihtiyac yok. (Veritabani duzeni ve tasarimi ciddi istir, kucumsedigim sanilmasin)

Bu arada acik kaynak kodlu veritabani deyinc akla bir de PostgreSQL ve Firebird (Borland Interbase tabanli) de gelmeli. Bunlara sonradan eklenen SAPDB ne yazik ki beklenen ilgiyi gormedi.

Bu arada MySQL, Oracle veya DB2'ya neden rakip olamaz ona da kendimce degineyim. Bu tip veritabanlarinin kesintisiz olarak surekli calismalari ve hic bir dis etkenden etkilenmemeleri gerekir. Bunun icin de gerek yuk dagitimi (load balancing), gerek yedekleme, gerek de esleme (replication) ozelliklerinin cok gelismis olmasi gerekir. Kolaylikla bir kac tanesi bir araya getirilip bir kume (cluster) olusturulabilmesi gerekir. Bu sayede cozumler %99.9999 kesintisiz hizmet hedeflerine ulasabilirler. Bunlarin hemen hemen hicbiri malesef MySQL'de yok. ( Master-Slave replication'u var fakat bu yetersiz ve saydiklarimin hepsinin -ornegin yuk dengeleme- yapilmasina izin vermiyor)

Yazimi bitirirken hatirlatayim ki bu konularda PostgreSQL genelde daha ileride olsa da, onda da tam bir kurumsal cozum mevcut degil. Firebird de ayni sekilde bildigim kadariyla.

Bu yuzden buyuk sirketlerin bir cogu Oracle, DB2, Sybase, veya MS SQL (Sybase + Microsoft) kullanmak zorundalar. En azindan simdilik.

Oktay
0
malkocoglu

http://www.innodb.com/
0
FZ
Madem söz PostgreSQL´den açıldı, o halde alın size böyle bir röportaj ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

FZ

Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

Web Services - Aslan Payını Kim Kapacak?

SHiBuMi

Türkiyedeki gruplarda ya da sitelerde - fazlamesai hariç ;) - pek bahsini göremesem de, bilişim dünyasında en çok konuşulan konulardan birisi Web Services. Bu alanda şu anda kapışan iki dev var: Sun ve Microsoft; Microsoft, geçtiğimiz haftalar içinde .Net için geliştirme platformu olacak Studio.Net`in final sürümünü çıkarttı. Ancak Aralık ayında yapılan bir araştırmanın verilerine göre J2EE platformu Web Services geliştiricileri arasında Microsoft tabanlı sistemlere göre açık ara önde (%78-%22).

MonoDevelop 1.0 yayınlandı

anonim

Uzun bir beklemeden sonra nihayet MonoDevelop 1.0 yayınlandı. MS Windows ortamında .NET ile uygulama yazanlar artık çok az çaba harcayarak ya da belki kodlarını olduğu gibi alıp derleyerek uygulamalarını GNU/Linux ve Mac OS X üzerine taşıyabilecekler.

GNU/Linux Çekirdek Animasyonu

FZ

Evet kulağa garip geliyor ama var böyle bir şey, inanmayan bu sitedeki Linux çekirdeği 3D animasyonunu izleyebilir.