Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

0
FZ
Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Kocaman web sunucular üzerinde kocaman scriptler içeren sayfalar ve bunları görmek için kullanılan kocaman Internet tarayıcıları yerine belli başlı ve iyi, kesin tanımlanabilen bilgi aktarım, arama, tarama işleri için "küçük ve uzman güzeldir" mantalitesinin bir yansıması olan web servisleri önümüzdeki birkaç yılın en "sıcak" yazılım konuları arasında yer alacak gibi görünüyor!

Şirketin epey zaman önce Linux için Delphi vizyonu ile piyasaya sürdüğü Kylix adlı yazılım geliştirme aracını da unutmamak lazım tabii. Önümüzdeki günler sağlam bir rekabete sahne olacak!

Konu ile ilgili bilgi isteyenler http://www.borland.com/delphi/ adresini ziyaret edebilirler

Görüşler

0
PCc0d3r
Ben kylix hakkında burada bu yazıyı okuyanlara birşey sormak istiyorum.
Bende hepiniz gibi kylix`i dort gözle fakat free olarak bekliyordum. Ama bence ve tahminimce fiyatından dolayı çoğu amatör programcının elinde yok. Bilmiyorum belki haksızım ama bence ya kylix`in fiyatını biraz duşürsünler ya da free olsun. yanlış mıyım?
diğer bir sorum ise siz kylix kullanıyor musunuz?

yorumlarinizi bekliyorum
0
tongucyumruk
Elimde kylix var kurdum cok guzel delphi ortami. Ama cok yavas calisiyor bu makinanin gucunu yiyor anlaminda diil ama yavas yani. Yinede linux altinda delphi kullanabilmek güzel bisey... Free olayina gelince yanilmiyorsdam çok kirpilmista olsa free bir surumu mevcut ama zaten borland delphiyi parayla sataren kylix sirf linux altinda diye full free beklemek bence yanlis olurdu. Sonucta delphi windows altinda da pahali ama amator programcilar bir sekilde bunu edinip kullanabiliyorlar. Bence kylix''in en onemli fonksiyonu amator programcilardan cok yazilim sirketlerinin hazirladigi buyuk programlarinda (en basitinden windows commander) linux ortamina port edilebilecek olmasi. Yani artik linuxtada full free programlar devri kapanabilir ve linuxcracks.com gibi siteler açilabilir. Ama sahsen ben linux altinda bazi windows programlarini kullanabilmek için bunu kabullenebilirim.
0
conan
Acaba Borland`in %30`u kimin ;)

linkte %10`un satin alinisi var. Daha sonra bir %20`lik daha almisti da o muallaktaydi. Sonuc ne oldu takip etmedim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

FZ

NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

Python tabanlı Türkçe deasciifier

FZ

Kısa süre önce Deniz Yüret'in Türkçe 'deasciifier'ını (turkish-mode, Emacs Lisp ile yapılmış) Python'a çevirdim. Kaynak kod adresi: http://github.com/emres/deasciifier.

'deasciification' ve 'deasciifier' terimlerine aşina olmayanlar için kısa açıklama: Türkçe harfler kullanılmadan, sadece ASCII harfler ile yazılmış Türkçe metinlerin, düzgün şekilde Türkçe harfler kullanılarak yazılmış hale çevrilmesine 'deasciification' denir. Bu duruma bir örnek verelim, girdi metni mesela

"Opusmegi cagristiran catirtilar."

ise, çıktı metni şöyle olmalıdır:

"Öpüşmeği çağrıştıran çatırtılar."

Logo'nun 40. Yılı ve StarLogo TNG: The Next Generation

FZ

40 sene önce bu günlerde Lisp dilinden türetilen LOGO dili özellikle gençlere geometri ve bilgisayar kodlama yeteneklerinin kolayca kazandırılması için tasarlanmıştı. LOGO programlama dili pek çok nesildeki çocuğun ilk bilgisayar deneyimi olmuş pek çok okulda kullanılmıştı. Slashdot ve WIRED'ın 40. yıl haberleri geçtiği günlerde MIT'deki StarLogo ekibi de StarLogo TNG: The Next Generation Beta 1'i duyurdu.