Türk programcıların yeni dosya paylaşım ağı projesi

0
anonim
Bir grup Türk programcı, Türkçe arabirimli, napster/gnutella benzeri bir dosya paylaşım projesi üzerine çalışmaya başladılar. Grup istemci / sunucu programlarını ve programların kullandığı protokolu hazırlama aşamasında. Grup webmaster, grafiker, programcı ve beta testerlar aramakta. Daha fazla bilgi için http://www24.brinkster.com/sandik adresini ziyaret edebilirsiniz..

İlgili Yazılar

Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

FZ

1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.

Komodo 2.0 Çıktı

FZ

Perl, Python, PHP, Tcl, XML, XSLT için optimize edilmiş ve Ruby, JavaScript gibi pek çok dili de doğrudan destekleyen Komodo 2.0 IDE ActiveState tarafından piyasaya sürüldü.

Söz konusu IDE Mozilla tabanlı olup Windows ve Linux ortamında çalışıyor.

Dikkati çeken özellikleri arasında CGI emülasyonu, Regular Expression desteği, ASPN (ActiveState Programmers' Network) kod deposuna (code repository) erişim de bulunuyor.

sWM - small Window Manager

conan

small Window Manager az hafizalı küçük bilgisayarlar için yazılmış bir pencere yöneticisi. Sayfasında iddia edilene göre PDAler için biçilmiş kaftanmış. Minimum 12KB sabit disk yeri gerektiren program rxvt`den bile az bellek harcıyormuş. Şu anki versiyonu 1.3.x.

Az bilinen bir işletim sistemi: Plan 9

misafir

Bell laboratuvarlarının bilgisayar dünyasına katkısı UNIX(TM) ve C dilinden ibaret değil. İlk kez 1993'te dağıtılan ve 2002'de bir özgür yazılım lisansına kavuşan Plan 9 işletim sistemi de bu katkılardan biri.

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.