Minimalist Esintiler

0
misafir
Biz GNU/Linux kullanıcıları artık ticari bir işletim sistemi kullanmadığımızı bazen unutuyoruz. Oysa özgür bir işletim sistemi kullanıyoruz. Bu da diğer pek çok şeyin yanında seçme özgürlüğü demek.
Evet, SuSE üzerinde KDE ya da Debian üzerinde GNOME kullanmaya mecbur değiliz. İnterneti Firefox ile gezmeye ya da belgelerimizi OpenOffice.org ile yazmaya da mecbur değiliz. Çok daha minimal seçeneklerimiz var.

Öncelikle şu X pencere sisteminden başlayalım. Ne gerek var ona? Framebuffer ortamında fbi programıyla resimlerimize bakabiliriz. Mplayer ile film, fbtv ile de televizyon seyredebiliriz. Hatta fbgs ile postscript belgelerini okuyabiliriz. Ya internet tarayıcısı? Tecrübeli linuxçular zaten lynx'i duymuşlardır. Onun dışında links, elinks gibi seçenekler de mevcut. Benim favorim ise w3m.

Ama yine de X olmadan yapamayacağımız bazı işler var. Örneğin üç pencere ile çalışan gimp'i framebuffer'da çalıştırmak mümkün görünmüyor. Yine de KDE ya da GNOME'a gerek kalmadan gimp'i çalıştırabiliriz. Fluxbox ve windowmaker'ı herhalde herkes duymuştur. Ben ise en minimalist pencere yöneticilerinden biri olan evilwm'i önermek istiyorum. Bu pencere yöneticisi o kadar minimalist ki; ikonları, araç çubuğunu bırakın bir kenara, bir menüsü hatta pencere dekorasyonları bile yok. En iyi yanlarından biri ise klavye ile tamamen kontrol edilebilmesi. Bir program çalıştırmak için ctrl+alt+enter'a basıyorsunuz, hop! karşınızda xterm. Oraya programın adını yazıp bir de "&" işareti eklemek istediğiniz programı çalıştırmak için yeterli. Arka plan içinse xplanet'i önermek istiyorum. .xinitrc dosyanıza "xplanet -origin moon &" satırını ekleyerek dünyanın aydan görünüşünü masa üstünüzde görebilirsiniz. Üstelik bu görüntü dakikada bir yenileniyor.

ekran görüntüsü

GNU/Linux sisteminde bir süre vakit geçirenler kelime işlemcilerin alternatifi olan metin işlemcilerin varlığını öğrenir. En çok tercih edilen metin işlemci herhalde LaTeX'tir. LaTeX'i bilgisayara kurmak yaklaşık 50Mb'lık bir download gerektiriyor. Oysa man sayfalarını okumamızı sağlayan groff sistemimizde zaten mevcut. LaTeX'in yapabileceği hemen hemen herşeyi groff'la yapabilirsiniz. Bu da minimalist sistemimize büyük(?) bir katkı yapar.

Önereceğim minimalist sistem aşağı yukarı bu ögelerden oluşuyor. Emacs ile vi'dan hangisini tercih ettiğimi artık siz tahmin edin.

mirror
x

Görüşler

0
anonim
Hakkaten dendigi gibi bazı seyler command line da yapılmıyor. Kullandıgım bazı tooların command linedan yonetmek ya mumkun degil yada zor(ama yonetmeyi ogrenince program girdisi-cıktısı, pipe ı, error dokumu derken cok buyuk kolaylık saglıyor)

Su gune kadar encok hangi pencere yoneticisini kullandın derlerse, windowmaker derim. Biraz alısmak zaman alıyor. Is notebook unu multi partition yapıp linux yuklememe pek sıcak bakmıyorlar. Bende bootable cd yada wmware kullanıyorum.

Su an kullandıgım WHAX dan once Local area security(LAN) adlı bir security ve forensic analiz agırlıklı toollar iceren bir linux surumum vardı. Mini cdye sıgıyordu ve memory+resource tuketimi cok uygundu. Tahmin ettiginiz uzerine icinde windowmaker + fluxbox kullanıyordu.

Benimle benzer kosullarda kullanmak zorunda olan herkese livecd yada wmware cozumu olarak sececekleri isletim sisteminde hali hazırda benzer pencere yoneticilerinin olmasına dikkat etmelerini oneriyorum.
0
zekeriya_akyildiz
bende fluxbox'u tercih ediyorum kde ve gnome biraz hantal geliyor bana, Flux herşeye yetiyor valla.
0
misafir
"benim favorim ..." diyerek araya türkçe olmayan bir cümle karıştırdığım için özür dilerim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gnome 2.0 Alpha hazır

anonim

Gnome 2.0`ın alpha sürümü dün itibari ile hazır hale geldi. Fakat bu sürüm son kullanıcıdan ziyade yazılım geliştirenlere hitap ediyor, ve Gnome1.X üstüne kurulamıyor. Yine de Gnome 2.0 alpha`yı alıp test edebilirsiniz. İndirmek için: ftp://ftp.gnome.org

XFree86 4.1 çıktı

tongucyumruk

Linux (ve daha birçok unix çeşidi) altında en çok kullanılan grafik ortamı XFree86'nın son sürümü 4.1 çıktı. Şu an sadece kaynak kodu mevcut ancak 1-2 güne kadar da binary versiyonlarının hazırlanacağı kesin. Sourceforge'dan download edebilir, Readme dosyasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Fluxbox dökümanı

warex

Fluxbox pencere yöneticisinin kurulum ve konfigürasyonunu anlatan, örnek konfigürasyon dosyalarının da bulunduğu bir döküman hazırladım.
İçerisinde "terminal emülatörü, dosya yöneticisi vb. olarak ne kullanabilirim?" sorusunu cevaplamaya yönelik bir bölüm de var.

Themes.org Hacklendi

PCc0d3r

Linux altında çalışan çoğu X Window için bir çok masaüstü teması (theme) barındıran www.themes.org hacklendi. Umarım bu geçici olur çünkü ben yeni yaptığım theme'imi yayınlıyamadım daha =..(

1984'ten günümüze masaüstlerinin evrimi

Titus

1984 yılından beri bilgisayarların ekranında gördüğümüz pencere yöneticilerinin resimlerine kısa bir bakış atmak istersen olursa, burada resimlere ulaşabilirsiniz

İnceledikten sonra dikkatinizi çekecektir sanırım GNOME listede yer almamış nedense? Bunun yorumunu da FM üyelerine bırakıyorum.