Minimalist Esintiler

0
misafir
Biz GNU/Linux kullanıcıları artık ticari bir işletim sistemi kullanmadığımızı bazen unutuyoruz. Oysa özgür bir işletim sistemi kullanıyoruz. Bu da diğer pek çok şeyin yanında seçme özgürlüğü demek.
Evet, SuSE üzerinde KDE ya da Debian üzerinde GNOME kullanmaya mecbur değiliz. İnterneti Firefox ile gezmeye ya da belgelerimizi OpenOffice.org ile yazmaya da mecbur değiliz. Çok daha minimal seçeneklerimiz var.

Öncelikle şu X pencere sisteminden başlayalım. Ne gerek var ona? Framebuffer ortamında fbi programıyla resimlerimize bakabiliriz. Mplayer ile film, fbtv ile de televizyon seyredebiliriz. Hatta fbgs ile postscript belgelerini okuyabiliriz. Ya internet tarayıcısı? Tecrübeli linuxçular zaten lynx'i duymuşlardır. Onun dışında links, elinks gibi seçenekler de mevcut. Benim favorim ise w3m.

Ama yine de X olmadan yapamayacağımız bazı işler var. Örneğin üç pencere ile çalışan gimp'i framebuffer'da çalıştırmak mümkün görünmüyor. Yine de KDE ya da GNOME'a gerek kalmadan gimp'i çalıştırabiliriz. Fluxbox ve windowmaker'ı herhalde herkes duymuştur. Ben ise en minimalist pencere yöneticilerinden biri olan evilwm'i önermek istiyorum. Bu pencere yöneticisi o kadar minimalist ki; ikonları, araç çubuğunu bırakın bir kenara, bir menüsü hatta pencere dekorasyonları bile yok. En iyi yanlarından biri ise klavye ile tamamen kontrol edilebilmesi. Bir program çalıştırmak için ctrl+alt+enter'a basıyorsunuz, hop! karşınızda xterm. Oraya programın adını yazıp bir de "&" işareti eklemek istediğiniz programı çalıştırmak için yeterli. Arka plan içinse xplanet'i önermek istiyorum. .xinitrc dosyanıza "xplanet -origin moon &" satırını ekleyerek dünyanın aydan görünüşünü masa üstünüzde görebilirsiniz. Üstelik bu görüntü dakikada bir yenileniyor.

ekran görüntüsü

GNU/Linux sisteminde bir süre vakit geçirenler kelime işlemcilerin alternatifi olan metin işlemcilerin varlığını öğrenir. En çok tercih edilen metin işlemci herhalde LaTeX'tir. LaTeX'i bilgisayara kurmak yaklaşık 50Mb'lık bir download gerektiriyor. Oysa man sayfalarını okumamızı sağlayan groff sistemimizde zaten mevcut. LaTeX'in yapabileceği hemen hemen herşeyi groff'la yapabilirsiniz. Bu da minimalist sistemimize büyük(?) bir katkı yapar.

Önereceğim minimalist sistem aşağı yukarı bu ögelerden oluşuyor. Emacs ile vi'dan hangisini tercih ettiğimi artık siz tahmin edin.

mirror
x

Görüşler

0
anonim
Hakkaten dendigi gibi bazı seyler command line da yapılmıyor. Kullandıgım bazı tooların command linedan yonetmek ya mumkun degil yada zor(ama yonetmeyi ogrenince program girdisi-cıktısı, pipe ı, error dokumu derken cok buyuk kolaylık saglıyor)

Su gune kadar encok hangi pencere yoneticisini kullandın derlerse, windowmaker derim. Biraz alısmak zaman alıyor. Is notebook unu multi partition yapıp linux yuklememe pek sıcak bakmıyorlar. Bende bootable cd yada wmware kullanıyorum.

Su an kullandıgım WHAX dan once Local area security(LAN) adlı bir security ve forensic analiz agırlıklı toollar iceren bir linux surumum vardı. Mini cdye sıgıyordu ve memory+resource tuketimi cok uygundu. Tahmin ettiginiz uzerine icinde windowmaker + fluxbox kullanıyordu.

Benimle benzer kosullarda kullanmak zorunda olan herkese livecd yada wmware cozumu olarak sececekleri isletim sisteminde hali hazırda benzer pencere yoneticilerinin olmasına dikkat etmelerini oneriyorum.
0
zekeriya_akyildiz
bende fluxbox'u tercih ediyorum kde ve gnome biraz hantal geliyor bana, Flux herşeye yetiyor valla.
0
misafir
"benim favorim ..." diyerek araya türkçe olmayan bir cümle karıştırdığım için özür dilerim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KDE 5 Yaşında

anonim

Unix tabanlı işletim sistemlerini kullanan çoğu kişinin tercihi olan KDE 14 Ekim 1996 da ilk kez duyuruldu. Son 5 yıl içinde çok büyük başarı sağlayarak gelişen ve yayılan KDE X Windows'larımızı görsel bir hale getirdi. MS Windows a alışık olup da Unix tabanlı sistemleri de kullanan kişilerin artık MS Windows'u oyun haricinde kullanmalarını bir nebze engelledi. Doğum günün kutlu olsun KDE.
http://dot.kde.org/1003095688/

Themes.org Hacklendi

PCc0d3r

Linux altında çalışan çoğu X Window için bir çok masaüstü teması (theme) barındıran www.themes.org hacklendi. Umarım bu geçici olur çünkü ben yeni yaptığım theme'imi yayınlıyamadım daha =..(

Efsane geri dönüyor

loker

Sıfırdan yazılan işletim sistemi istanbuLX, bir süredir geliştirilmesi durmuş olan pencere yöneticisi Efsane'yi kod ağacına dahil ederek üç kişilik bir ekiple desteklemeye başladığını duyurdu.

Kaynak: acikkod.org

Fluxbox: Blackbox`dan da öteye

sundance

Kimin hangi pencere yöneticisini ya da text editörü tercih ettiği nispeten `dinsel` bir konudur, kolay kolay başkasının tercihini değiştirtemezsiniz. Ama yine de bahsetmeden geçemeyeceğim Fluxbox çooook güzel :)

Çok şık bir web sitesine sahip olmanın yanısıra, başta Blackbox taraftarlarına :) hitap etmekle birlikte, dört dörtlük, çok başarılı bir pencere yöneticisi. Blackbox`ın bütün iyi özelliklerini almış, yanına özel tuş komutları, tab özellikleri vs. gibi bir çok pratik özellik getirmiş, dahası dockapplar ve KDE programları da destekeniyor. Bence bir deneyin. Bu arada vi rules :)

Themes.org Freshmeat.net Altında Açıldı!

anonim

themes.org en sonunda freshmeat.net çatısı altında açıldı. Aslında bu kadar olayın ardından böyle bir şey olması kaçınılmazdı...
Nasıl olaylar mı; server'in login'leri kabul etmemesi, haliyle theme upload'u yapılamaması, sayfanın çok yavaş açılması ve vs vs...
Kısacası fm büyüklüğünü gösterdi ve ver onu bakiyim dedi biraz ;) Konu hakkında ayrıntılı bilgi için freshmeat.net'deki habere yada themes.org'a bakabilirsiniz.