Slicker

0
tongucyumruk
Son yıllarda özellikle KDE ve GNOME gibi masaüstü ortamlarının iyice olgunlaşmasıyla Linux'un masaüstü pazarında payını arttırdığı ortada (bunun getirileri, götürüleri bambaşka bir konu hiç değinmiyorum). Bu masaüstü ortamları sayesinde Windows kullanıcıları için adaptasyon sorunu büyük oranda ortadan kalkıyor. Ancak şimdiye kadar bu tip masaüstü ortamlarında Linux'un yaptığı Windows'u takip etmek olmuştu.
Slicker bu gidişata bir DUR! diyecek gibi gözüküyor. KDE'nin sıkıcı Kicker'ına bir alternatif olarak tasarlanan Slicker Bilim-Kurgu filmlerinde gördüğümüz tarzda kullanıcı arayüzlerine bir adım daha yaklaştığımızın göstergesi. Oldukça hoş kart sistemi ve benzer iş gören uygulamaları bir arada toparlayarak masaüstünü derli toplu tutmasıyla rahatlıkla Kickre'ın yerini alabilecek gibi göünüyor.

İster KDE kullanıyor olun, ister screen bence bir gözatın derim.

Not: Windows XP'yi tanıtırken Microsoft Türkiye'nin genel müdürü olduğunu tahmin ettiğim biri Microsoft'un her 5 yılda bir GUI'de "devrimsel" değişiklikler yaptığını söylemişti. Bu durumda Slicker'a göz atmak için bir sebep te Windows'un 10 yıl sonra neye banzeyeceğini görmek olabilir.
x

Görüşler

0
anonim
Aman yarabbim sırf bü yüzden X kuracağım :)İnanılmaz ötesi inanılmaz ne diyeyim :)
0
anonim
Vazgeçtim kurmayacağım daha planning aşamsındaymış :(
0
conan
MacOs-ish! :) Coook sirin :)
0
anonim
Daha çok yol kattetmesi gerek.Yinede kurabilirim.
0
sleytr
hani pişsede yesek derler ya, ekran görüntüleri de bende o hissi uyandırdı :)
bu arada linux masaüstünün gelişmesinin ne götürüsü olduğunu merak ettim doğrusu?
0
tongucyumruk
Linux masaüstünde yayıldıkça her adını duyan linux kurmaya kalkıyor. Bilinçsiz, hiç bir ön bilgi sahibi olmadan Linux kuran insanlar da Linux'tan soğuyorlar. Dahası mail-list'lerde Hedehödö Linux kurdum, oyun oynamak istiyorum setup.exe'ye basınca kurmuyor tarzı mesajlara rastlanabiliyor.

Tabiiki acemilik olacaktır, kimse anasının karnından linux-guru olarak doğmadı. Ama hiçbir ön bilgisi olmadan, ne yaptığı konusunda hiçbir fikri olmadan Linux kurmaya çalışıp sonra en ufak bir yerde takılınca Linux'u Kötü işletim sistemi ilan eden insanlar ortaya çıkmaya başladı. Bence Linux'un masaüstünde yaygınlaşmasının götürüsü de budur.

Unutmayalım ki bir işi bilinçsizce yapan insanlar genelde içinde bulundukları topluluğa bilerek veya bilmeyerek zarar verirler.
0
FZ
Valla enteresandır son günlerde bana mı denk geldi ne, pek çok tanıdığım insan bana GNU/Linux'u sorar oldu ki yani bu bunlar 'bilgisayarcı' kategorisinden insanlar değil. Aralarında işadamları, normal ev kullanıcıları falan var. Ya da ne bileyim gelip bana: aaa, gördün mü falanca X firması bir sürü Microsoft ürünü sattığı halde web sunucusunu Linux üzerinde çalıştırıyormuş diyenler oldu, ben de bu durumun şaşılası bir durum olmadığını izah edip Hotmail gibi örnekleri verdim falan.

Yani durum o kadar da kötü değil bence. Sessiz sedasız birtakım şeyler oluyor ama oluyor, sesi sedası süreç içinde kendini belli ediyor.

Cehalet ve bilinçsizlik tabii ki en büyük düşmanlardan biridir ama bundan kaçmak değil bununla savaşmak gerekir.

Çok basit bir örnek vereyim: Daha dün sundace arkadaşımızla inet-tr'02 etkinliğinde idik ve bir arkadaş bir seminerde güzel güzel LVS yani Linux Virtual Server ile nasıl yük dengeleme (load balancing) ve yüksek erişilebilirlik (high availability) yaptıklarını anlattı. Lafının bir yerinde dedi ki, işte okulda kayıt zamanı çok yoğun oluyor, web sunucular aşırı yükleniyor, hemen ofisteki desktop makinalarımız alıp LVS ile oluşturduğumuz web sunucu kümesine (cluster) ekliyoruz ve cillop gibi yük dengeleme yapıyor, deli gibi sunuculara saldıran kullanıcılara optimal performans sunuyoruz ve üniversite kayıt dönemi bitince de tekrar makinalarımızı geri alıp ofiste kullanmaya devam ediyoruz....

Bunu duyan kullanıcılardan biri hemen atladı: E o zaman makinaları formatlamanız, sunucu olarak ayarlamanız, sonra gene formatlayıp eski haline getirmeniz gerekmiyor mu, her seferinde bu işi makinalarınız için yapmak zor olmuyor mu falan. Konuşmacı gülümsedi ve cevabı yapıştırdı: Boot edilebilir ve kolayca ayarlanabilir Linux dağıtımları kullanarak desktop makinalarımızdaki işletim sistemi yapısını bozmadan onları geçici sunucular olarak da kullanabiliyoruz, tabii başka yöntemler de var ;-) Bunun üzerine soruyu soran kişi utandı, başını önüne eğdi ve sustu :-P

İddia ediyorum ki GNU/Linux'u yanlış şekilde kötüleyecek her insan evladına karşılık en az 10 bilinçli insan gösterilebilir Linux'u bilinçli şekilde övebilecek (one-to-many mapping :-P
0
mysterious
Aman Allâh''ım bu ne ben böle bişey görmedim.
Hayellerimiz gerçek mi oluyo yoksa!!
Tek kelimeyle MÜKEMMEL.
Masaüstünde böyle birşey beklerdim doğrusu.

Başka birşey sölemeye gerek yok bence her zaman LİNUX !!!

Sevgi ve Saygılarımla
0
anonim
KDE ile gnome un windowsu takip ettigini soylemissiniz. bazi konularda da tam tersi olabiliyor. windows u izlemeye devam edin:) sonraki versiyonda yanlis bilmiyorsam birden fazla masaustu olacak. kde ve gnome daki gibi.masaustu1 e baska duvar kagidi yapiyorum masaustu 2 ye baska aa ne guzel icat helal windows diyecegiz :)
0
anonim
nVidia Detonator suruculerini Windows XP e kurdugunuzda bi sekilde multi desktop zaten olusuyor. Fakat 14 monitorum ve 160 Mb Ram ile sistemimi kasmiyor desem yalan olur :-)

( murat )

Mum, dibine IsIk vermez
0
anonim
Windows XP de hatta ve hatta Windows 98 ve ötesinde zaten multi desktop var sadece microsoft taki amcaların yazdığı powertoys ları çekmek gerekiyor o kadar.Eğer ilgilenen varsa micro$oft un sayfasından Window$ ordan download$ sonrada powertoy$ a girin orda öleeee duruyolar hayırlı olsun linux görünümlü window$unuz oldu :)
0
elrond
Yahu yıllardır bu konuda hep sustum, utandım acaba bende bir yamukluk mu var diye. Bir uygulamayı 2. desktopa atmak ile minimize etmek arasındaki fark nedir allah aşkına. İki durumdada o uygulamaya tek klikle ulaşırsınız. Ha maximize edersin ha 2. desktop u seçersin aynı şey. Ha şunu diyebiliriz, bir desktopta 2+ uygulamayı güzelce align ederim geri döndüğümde onları bıraktığım yerde bulurum mutlu olurum. Bu da yetmez ki. Aynı desktopta iki yada daha fazla uygulamanı maximize et bitsin gitsin eski yerlerine maximize olurlar başka bir yere değil. Nasıl olsa aynı anda iki desktopu göremiyoruz. Ben PC kullanımında düzen intizama karşıyım. Start menu de aynı, ne o öyle 4-5 tane custom program grubu oluşturuz, onları düzenleriz severiz okşarız. En güzel GUI Win 3.11 bence. Ve ben slickerda onu görüyorum, program grupları yerine kartlar. (Aktif uygulama kartları hariç tabi (Info Center, calender gibi) ;-) Düşünsenize 1600x1200 de Win 3.11 kullandığınızı. Herşey elinizin altında.


Elrond. Aykırı düşüncelere üretir :-))
0
tongucyumruk
Eğer ciidi anlamda multitrasking delisiyseniz, yani aynı anda program yazıp, webde gezip, maillerinizi ve newsgrouplardaki mesajları okuyup cevaplayıp aynı andada köfte pişirmeye çalışıyorsanız multi desktop hayatınızı kurtarır.

Birkere ekranın alt tarafında çalıştığınız bir ton uygulamanın ikonları birikip örüntü kirliliği yaratmaz. Her iş için bir desktop belirlersiniz. Böylece bir deskttopta Vi, man sayfaları falan açık durur, programınızı yazarsınız... başka bir desktopta mozilla ile webde gezip mutt ile maillerinizle ilgilenirsiniz. Bunlardan birine geçtiğinizde diğeri kaybolur ve dikkatinizi dağıtmaz. Siz programınızı yazarsınız, mail geldiğinde mutt bip der, program yazmayı bırakır öbür desktopa geçer maillerinizle ilgilenir, sonrada program yazmaya kaldığınız yerden devam edersiniz.

Peki bütün bunlar multi desktop'ı savunmak için yeterli mi? Kesinlikle değil. Multi desktop'ın asıl avantajı her birine farklı arkaplan atayabilmenizdir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

XFree86 4.1 çıktı

tongucyumruk

Linux (ve daha birçok unix çeşidi) altında en çok kullanılan grafik ortamı XFree86'nın son sürümü 4.1 çıktı. Şu an sadece kaynak kodu mevcut ancak 1-2 güne kadar da binary versiyonlarının hazırlanacağı kesin. Sourceforge'dan download edebilir, Readme dosyasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Themes.org Freshmeat.net Altında Açıldı!

anonim

themes.org en sonunda freshmeat.net çatısı altında açıldı. Aslında bu kadar olayın ardından böyle bir şey olması kaçınılmazdı...
Nasıl olaylar mı; server'in login'leri kabul etmemesi, haliyle theme upload'u yapılamaması, sayfanın çok yavaş açılması ve vs vs...
Kısacası fm büyüklüğünü gösterdi ve ver onu bakiyim dedi biraz ;) Konu hakkında ayrıntılı bilgi için freshmeat.net'deki habere yada themes.org'a bakabilirsiniz.

Metin ortamında X

tongucyumruk

Linux'ta komut satırında animasyon izlemek, video oynatmak, oyun oynamak zaten sıradan, gündelik işler. Peki biraz daha abartırsak ne olur? Bu tip işler için sıkça kullanılan aalib'in kullanım alanlarının bir sınırı yok gibi.

Devingen Pencere Yönetimi, Etiketleme ve wmii

cbc

Bilindik pencere yöneticileri sabit pencere yönetimi uygularlar. Sabit yönetimden kasıt pencerelerin boyutunu kullanıcının ayarlamasından başka birşey değildir. Her yeni pencere açtığınızda diğerinin altında ya da üzerinde çıkar, araç çubuğundan sürükleyip taşır ya da boyutu değiştirirsiniz.

Fazlasıyla alışık olduğumuz bu kavramın devingen (dynamic) pencere yönetimi adında, çoğumuzun gözünden kaçmış (en azından benim) bir kuzeni daha var.

Ekran görüntüleri ile birlikte bir wmii tanıtım yazısı haberin devamında.

Minimalist Esintiler

misafir

Biz GNU/Linux kullanıcıları artık ticari bir işletim sistemi kullanmadığımızı bazen unutuyoruz. Oysa özgür bir işletim sistemi kullanıyoruz. Bu da diğer pek çok şeyin yanında seçme özgürlüğü demek.