Devingen Pencere Yönetimi, Etiketleme ve wmii

0
cbc
Bilindik pencere yöneticileri sabit pencere yönetimi uygularlar. Sabit yönetimden kasıt pencerelerin boyutunu kullanıcının ayarlamasından başka birşey değildir. Her yeni pencere açtığınızda diğerinin altında ya da üzerinde çıkar, araç çubuğundan sürükleyip taşır ya da boyutu değiştirirsiniz.

Fazlasıyla alışık olduğumuz bu kavramın devingen (dynamic) pencere yönetimi adında, çoğumuzun gözünden kaçmış (en azından benim) bir kuzeni daha var.

Ekran görüntüleri ile birlikte bir wmii tanıtım yazısı haberin devamında.

Örnek senaryomuzda Ahmet firefox çalıştırmak için wmii'ında Alt-p'ye basar, refo yazar:

01-firefox

Akıllı wmii bu 4 harfin sistemde sadece firefox'un çalıştırılabilir dosyası ile eşleştiğini farkeder ve enter'a basınca çalıştırır:

02-firefox-calisti

Pencere tam ekran açıldığında, Ahmet fazlamesai.net'i ziyaret eder. Bu arada slashdot'u da anımsar ve Ctrl-n ile bir firefox penceresi daha açıp slashdot'u ziyaret eder. Artık ekrandaki iki pencere ekranı ortak olarak paylaşmaktadırlar:

03-iki-pencere

Bu esnada Ahmet, fazlamesai.net'in başlığının bozuk olduğunu farkeder ve çözümü tabi ki bulur: http://wmii.de/wmii/index.php?page=faq sayfasındaki en son cevap X11'in unicode ayarlarının bozuk olduğunu, ve düzeltme yöntemini anlatıyor.

Ahmet bu esnada Alt-j ve Alt-k ile pencereler arasında gezebildiğini görür. Tabi bu 3. pencereyi açmasını engellemez ve Alt-Enter'a basıp xterm çalıştırır. Ekrar 3 eşit parçaya bçlündüğünde xterm penceresinin küçük olduğunu düşünüp Alt-shift-l'ye basar. xterm dikey olarak ayrı bir kolona kaymış ve alanı artmıştır:

04-ilk-kolon

Ahmet çılgınca, peş peşe Alt-Enter'a 5 kere basar. Sağ kolonda artık 6 adet xterm vardır:

05-cok-xterm-once [05-cok-xterm-once.png]

Tahmin edin, Ahmet'e bu alanlar yine yetmez! Ama Ahmet sakindir ve yavaşça Alt-s'ye basar (Deminki haline geri dönmek için Alt-d):

05-cok-xterm-sonra

Ayrıca tam ekran çalışabilmek için Alt-m modu olduğunu anımsayıp rahatlayan Ahmet, bu kadar çok pencere ile ne yapacağını düşünedurur. Gnome olsa idi xtermleri diğer workspace'e atardı fakat burada ne yapacak? xtermlerden biri seçili iken Alt-Shift-5'e basar, pencere kaybolur. Diğerlerinde de aynı tuşa bastıktan sonra Alt-5 tuşu "5" ile etiketli pencereleri gösterir ve tüm xtermleri ile karşılaşır. http://wmii.de/wmii/index.php?page=tagging adresinde bir pencereye birden çok etiket verme gibi detayları bulup sevinir.

Editörün Notu: Ekranın altındaki durum çubuğu bir bash script ile güncelleniyor, bu sebeple herhangi bir metni gösterebilirsiniz.

Ayrıca, olası tüm ayarlar proc misali sanal bir dosya sistemine yazılarak yapılıyor. Özetle oldukça rahat kişiselleştirebilirsiniz.

x

Görüşler

0
FZ
ratpoison tarzı bir şeye benziyor gördüğüm kadarı ile. ratpoison'dan da yine FM aracılığı ile haberdar olmuştuk (roktas sagolsun).

Dinamik olarak pencere boyunun ayarlanması iyi güzel de mesela bazı durumlarda kimilerine pek uygun değil, söz gelimi ben şu anda aktif olan XMMS'imin tamamının görünmesini kesinlikle istemiyorum, niye tamamı görünsün ki? Benzer şekilde Firefox ile Emacs'ın da tamamının görünecek şekilde ekranı paylaşmalarını istemem (bazen istediğim durumlar oluyor o ayrı, dinamik ile statik arası geçiş yapabilir mi acaba bu pencere yöneticileri?).

Hazır bunlara bakmışken conkeror'a da bakmakta fayda olabilir (Bill Clementson mı bahsetmişti bundan bir ara?)

FM üyeleri bu tür dinamik pencere yöneticileri ile ilgili deneyimlerini (iyi ya da kötü) bizimle paylaşırlarsa güzel olur diye düşünüyorum.
0
cbc
Alt-space ile geçilen "yüzer mod" (floating) mevcut. bu aşina olduğumuz şekilde çalışıyor.

verdiğin link de çok hoş bir şekilde anlatıyor "paned windows manager" kavramını.

bu arada gimp açıldığında yüzer modda çalıştığından "felaket" olmuyor.
0
misafir

Siteyi dolaşırken ana sayfadaki "Philosophy" başlıklı yazı ilgimi çekti. Bir iki bölümü buraya aktarmakta yarar var.

Exceeding this maximum of 10 thousand lines of code often indicates poor code quality and very little care taken by the creator. Usually, high line counts go hand in hand with an architecture that has nothing in common with its original intention. There are dozens of famous examples supporting this premise; for instance, the GNU version of the Unix userland.
But ingenious ideas are simple. Ingenious software is simple. Simplicity is the heart of the Unix philosophy. The more code lines you have removed, the more progress you have made. As the number of lines of code in your software shrinks, the more skilled you have become.

Kendisi de sanırım bu felsefe uyarınca dwm diye yeni bir pencere yönetici projesine başlamış. wmii ile hemen hemen aynı işleve sahip ama daha basit olduğunu söylüyor. Denemedim bilemeyeceğim.

Ama ion3'ü denemiştim. Gayet güzeldi ancak bu tür pencere yöneticileri genelde fare düşmanı oldukları için (bkz. ratpoison'un anlamı) kısayollara fazla bağımlılar. Bu kısayollar da geliştiricilerin hiç aklına gelmeyen başka bir programla çakışabiliyor. Bu yüzden şu anda babadan kalma(legacy) pencere yöneticileriyle idare ediyorum.

0
FZ
Benden çok yaşayacaksın! misafir sever bunu diyecektim ki benden önce yazmışsın! :) Artık C kodunu değiştirip değiştirip kendine uygun hale getirirsin, olmadı hata ayıklarsın filan istediğin gibi olmazsa (malum o pencere yöneticisi yazarının dediği gibi, kim uğraşır "scripting" ile, isteyen açar C kodunu modifiye eder, derler, derler, derler... hata ayıklar, derler... dener... derler...). Uğraşır durursun :)
0
misafir

:-) çok güldüm. Seni de güldürenler çok olsun. :-)

Bu arada yakın zamanda okuduğum, GNU kod kalitesiyle ilgili ikinci eleştiri bu. Birincisini OpenBSD geliştiricilerinden Marc Espie bir posta listesine yazmış.

0
FZ
Şunu da not düşelim bir kenara: ruby-wmii: Ruby configuration/scripting for the wmii window manager. (#fazlamesai'den rickdangerous'a teşekkürler.)
0
sosgezbir
Çok çekinerek bir şey söylemek istiyorum Firefox da böyle bir şey olduğunu bilmiyor muydunuz?

Ben 3-4 ay önce(pardus kurmadan önce) Ubuntu'nun ya da Suse'nin üzerinde birşeyleri kurcalarken böyle bir şeyle karşılaşmıştım. Sadece Firefox'u tam ekran yapıp www.batikentlisesi.com (yani okuluma yaptığım site) ekran görüntüsünü çekmeye çalışıyordum tam ekran nasıll yapılıyordu derken böyle birşeyler yapıştım. Ama ekranı ikiye bölüp aki ayrı sayfayı açmayı becerememiştim iki bölmede de aynı sayfa vardı.
0
cbc
bu firefox pencereleri ile sınırlı değil. normal pencere açan her programı bu şekilde yönetebilen bir yazılım. xtermler ile belki farkedebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KDE 5 Yaşında

anonim

Unix tabanlı işletim sistemlerini kullanan çoğu kişinin tercihi olan KDE 14 Ekim 1996 da ilk kez duyuruldu. Son 5 yıl içinde çok büyük başarı sağlayarak gelişen ve yayılan KDE X Windows'larımızı görsel bir hale getirdi. MS Windows a alışık olup da Unix tabanlı sistemleri de kullanan kişilerin artık MS Windows'u oyun haricinde kullanmalarını bir nebze engelledi. Doğum günün kutlu olsun KDE.
http://dot.kde.org/1003095688/

Metin ortamında X

tongucyumruk

Linux'ta komut satırında animasyon izlemek, video oynatmak, oyun oynamak zaten sıradan, gündelik işler. Peki biraz daha abartırsak ne olur? Bu tip işler için sıkça kullanılan aalib'in kullanım alanlarının bir sınırı yok gibi.

Slackware XFree86 yerine X.org'u tercih etti!

Challenger

Slashdot' ta yayınlanan habere göre, en sağlam dağıtımlardan biri olan Slackware artık XFree86 yerine X.org kullanacakmış. Daha önce de Mandrake, XFree86 lisansının değiştirilmesi nedeniyle XFree86 4.4 sürümünden vazgeçip, 4.3' e geri dönmüş. Konuyla ilgili olarak Debian, OpenBSD ve Gentoo listelerinde de tartışmalar başlamış. OpenBSD grubundan Theo de Raadt yazdığı mesajda, yeni XFree86 lisansının "kabul edilemez" olduğunu belirtiyor.

Raadt' ın mesajı
Debian listesindeki mesaj
Gentoo listesindeki mesaj

XPcilere XPde

anonim

XPde, Windows XP kullanıcılarının alışık oldukları XP arayüzünü Linux'a taşımış olan bir masaüstü ve pencere yöneticisi. Amacı ise, tüm işini XP üzerinde yapmaya alışmış "son kullanıcı"yı; canını fazla yakmadan Linux'a geçirmek.
Ekran görüntülerine baktığımızda, bunu başarabileceğine inanmamak zor.

Klavye canlısı pencere yöneticisi!

cazz

Ion! ;-) Ion : kesinlikle çok kolay kullanımı olan ve eliniz fare'ye değmeden rahatça kullanabileceğiniz, oldukça HAFİF bir window manager!

Açıkçası her uygulama ve herkes için çok pratik olacağını savunamam! Ama ben beğendim tavsiye ederim! En ilginci şu : Hiçbir zaman pencereleriniz üst üste binmiyor! olur mu canım öyle şey, çekilmez öyle de diyebilirsiniz.DURUN! Bir deneyin derim! ;-)

(bkz. ion)