Fluxbox pencere yöneticisinin kurulum ve konfigürasyonunu anlatan, örnek konfigürasyon dosyalarının da bulunduğu bir döküman hazırladım.
İçerisinde "terminal emülatörü, dosya yöneticisi vb. olarak ne kullanabilirim?" sorusunu cevaplamaya yönelik bir bölüm de var.
Bu kadar kısa bir yazıya ancak bu kadar faydalı bilgi sığdırılabilirdi diye düşünüyor ve yazarı tebrik ediyorum :)
Sadece fluxbox anlatmakla kalmayıp standart işler için program önermesi ve Aterm gibi güzel bir yazılımın özelleştirilmesine dair en önemli ipuçlarını sunması da konu ile yeni yeni ilgilenenleri vakit kaybından kurtaracaktır.
Bu arada yazının bir yerinde dosya yöneticilerinden bahsediyor, acaba diyorum vakti zamanında Amiga kullanmış olanlar şu programı tercih edebilirler mi?:
Yazarin eline saglik. Fazlamesai de bir masaustu anketi olsa da kim neler kullaniliyor bir gorsek.
Benim merak ettigim, gnome desktop'ta oldugu gibi dosyalari sirf mouse cekip goturerek ile floppy disk'e
kaydetmek, fluxbox windowmaker vs ile mumkun olur mu?
evet mümkün. ben dosya yöneticisi olarak rox-filer kullanıyorum ve sürükle bırak işlemleri yapıyorum. örnek olarak dosya taşıma veya kopyalama, dosyaları xmms, xcdroast gibi programlara sürükleme gibi..
isterseniz fluxbox altında da yine dosya yöneticisi olarak nautilius kullanabilirsiniz, bu sizin tercihiniz. (nautilius'u sadece dosya yöneticisi olarak kullanabilmek için --no-desktop opsiyonu ile başlatın)
Ben nautilus'u "-nodesktop " secenegi olmadan kullaniyorum ve sanki daha iyi olyor. Extra bir desktop penceresi aciliyor. Orda floppy cdrom vs gorunuyor. Boylece surukleme yaparak floppy'ye dosya kopyalanabiliyor. Fakat nautilus yakalasik 20-25MB memory goturuyor. Rox-filer'ise 7MB civari. Rox-filer'da
hangi dosyanin hangi application ile acilacagi meselesi nautilus'a dore daha zor.
Valla bir yılı aşkın bir süredik fluxbox kullanan, son bir iki aydır pekwm'e [www.pekwm.org] geçmiş birisi olarak eline sağlık demek istiyorum. Süper bir makale olmuş.
Özellikle rox-filer kısmı bu tür pencere yöneticileri kullananlar için önemli bir ek.
Popüler masa üstü ortamı GNOME' un 2.8 sürümü duyurduldu. Bu sürümün yenilikleri arasında yeni MIME sistemi, CD, DVD, USB bellek gibi taşınabilir kayıt aygıtlarını otomatik bağlama, Windows' takine benzer Bilgisayarım ara yüzü, uzak masa üstü bağlantısı için VNC istemcisi gibi özellikler yer alıyor.
themes.org en sonunda freshmeat.net çatısı altında açıldı. Aslında bu kadar olayın ardından böyle bir şey olması kaçınılmazdı...
Nasıl olaylar mı; server'in login'leri kabul etmemesi, haliyle theme upload'u yapılamaması, sayfanın çok yavaş açılması ve vs vs...
Kısacası fm büyüklüğünü gösterdi ve ver onu bakiyim dedi biraz ;)
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için freshmeat.net'deki habere yada themes.org'a bakabilirsiniz.
Unix tabanlı işletim sistemlerini kullanan çoğu kişinin tercihi olan KDE 14 Ekim 1996 da ilk kez duyuruldu. Son 5 yıl içinde çok büyük başarı sağlayarak gelişen ve yayılan KDE X Windows'larımızı görsel bir hale getirdi. MS Windows a alışık olup da Unix tabanlı sistemleri de kullanan kişilerin artık MS Windows'u oyun haricinde kullanmalarını bir nebze engelledi. Doğum günün kutlu olsun KDE. http://dot.kde.org/1003095688/
Linux altında çalışan çoğu X Window için bir çok masaüstü teması (theme) barındıran www.themes.org hacklendi. Umarım bu geçici olur çünkü ben yeni yaptığım theme'imi yayınlıyamadım daha =..(
Slashdot' ta yayınlanan habere göre, en sağlam dağıtımlardan biri olan Slackware artık XFree86 yerine X.org kullanacakmış. Daha önce de Mandrake, XFree86 lisansının değiştirilmesi nedeniyle XFree86 4.4 sürümünden vazgeçip, 4.3' e geri dönmüş. Konuyla ilgili olarak Debian, OpenBSD ve Gentoo listelerinde de tartışmalar başlamış. OpenBSD grubundan Theo de Raadt yazdığı mesajda, yeni XFree86 lisansının "kabul edilemez" olduğunu belirtiyor.
Sadece fluxbox anlatmakla kalmayıp standart işler için program önermesi ve Aterm gibi güzel bir yazılımın özelleştirilmesine dair en önemli ipuçlarını sunması da konu ile yeni yeni ilgilenenleri vakit kaybından kurtaracaktır.
Bu arada yazının bir yerinde dosya yöneticilerinden bahsediyor, acaba diyorum vakti zamanında Amiga kullanmış olanlar şu programı tercih edebilirler mi?:
http://www.boomerangsworld.de/worker/