Linux ve *BSD

0
misafir
Hayır, şurada okuduğum habere göre diye başlamayacağım yazıya. Çeşitli linux dağıtımları ile BSD dağıtımları arasındaki ilişkiye dair bir gözlemimi paylaşmak istiyorum sadece.
En iyi linux dağıtımı hangisidir sorusuna bu sayfanın seçkin okurları herhalde şu cevapları vereceklerdir: Debian, Slackware, Gentoo. İlginç olan, bu dağıtımların her birinin bir yönüyle BSD'ye benzemesi. Nasıl mı? Debian'ın apt-get'i BSD'lerin derlenmiş programları yükleme ve bağımlılıklarını(dependency) çözme programına benziyor. Slackware'in init scriptleri, diğer dağıtımların aksine BSD'nin scriptlerini örnek alıyor. Gentoo'nun portage'ı ise açıkça BSD'lerden ilham alınmış. Hayır, bir BSD hayranı değilim. Debian kullanıcısıyım. Ama şu gözlemi yapmadan da edemiyorum: Ne zaman bir dağıtım BSD'den ilham alarak kendine bir özellik katsa, hemen "üstün" dağıtımlardan biri oluveriyor (Bunun belki de tek istisnası Red Hat/Fedora). Son zamanların parlayan dağıtımı Arch Linux ise en sonunda yukarıdaki bütün BSD özelliklerini ekleyerek dağıtımların evrimini tamamlamış görünüyor. Bu konuda fazlamesai.net okurlarının görüşlerini merak ediyorum doğrusu.

Görüşler

0
ZZombie
Hem Lisans modeli.
Hemde saglamlik soz konusu olunca yer yer BSD diye dusunmeden edemiyorum.

Zira cok yuksek ag trafi iceren uygulamalarda vs Linux yerine BSD sistemlerinin tercih edildigi bir gercek.

Yurt disindaki forumlarda da BSD ailesi hakinda KAYA diye hitap edilmesi bosuna degildir her halde.

En basit ornek ise Hotmail.
0
FZ
Sanırım en sağlam GNU "hacker"larından biri olan Torbjörn Granlund'un "Why I, a GNU hacker, don't run GNU/Linux" başlıklı ve 24 Mayıs 2004 tarihli yazısı bu konudaki en önemli yazılardan biri:

http://www.swox.se/~tege/whynotlignux.html

Granlund'un ne gibi katkıları olduğunu merak edenler sistemlerinde şu komutu çalıştırıp yakışıklı bir çıktı alabilirler:


find /usr/share/doc -type f | xargs zgrep "Granlund" | nl


Aynı adamın bir diğer büyük katkısı ise GMP (GNU Multiple Precision arithmetic library):

http://www.swox.se/gmp/

Kendisi pek çok ticari UNIX sistemin yanısıra Debian da dahil olmak üzere GNU/Linux sistemleri ve FreeBSD sistemlerini denemiş ve oyunu BSD'den yana kullanıyor.

Ben yine de "Debiancı hareket engellenemez!" diyorum, o ayrı ;-)
0
Soulblighter
"As it is now, GNU/Linux is perhaps less stable than the latest MS Windows releases."

hmm... Bill bunu görmesin! :)

Doğru söylediği şeyler var ama son söylediğinin gerçeklik payı yok. En azından ben bilgisayarla uğraştığım senelerce hiç Windows'un Linux'tan daha sağlam olduğunu görmedim. Belki de bana rast gelmemiştir :) Torbjörn Granlund kardeş, ben evimde P III 667 Mhz işlemcili ve 128 MB bellekli makinamda 1.5 senedir aynı Slackware kullanıyorum. Gayet de stable canım :)

0
sundance
Ben bu yazıyı çok subjektif buluyorum ve üstada da hiç yakıştıramadım.

Özellikle " It is rare that a GNU/Linux system run flawlessly for more than a couple of weeks." lafı tamamen havada kalmakta. "Becerememişsindir de ondan" derim ve bir adım da geriye atmam. Çok zorlarsa da gitsin baksın http://counter.li.org/reports/uptimestats.php adresine.

Eğer üstadın dediği gibi "Linux nadir olarak bir iki haftadan uzun sorunsuz çalışabiliyor" olsaydı şu an Linux'dan bahsediyor olmazdık, çoktan silinip gitmiş olurdu.

Bazen bu tip üstadların, ipe sapa gelmez ifadeleri olabiliyor. Ben bunalmışlığa veriyorum. Ama bu tür adamlara GNU tayfası içinden daha sık rastlanır olmaya başladı, bu ilginç.

Bence BSD/Linux vs. diye çok fazla boğulmadan, dini savaşlara girmeden neyi niçin kullandığımızı düşünüp hareket etmekte fayda var.
0
anhanguera
yaklasik 9 senelik bir slackware kullanicisi olarak diyebilirim ki, eger bir gun slackware kullanamaz olursam tercihim mutlaka bsd olucaktir.
alper "anhanguera" akcan.
0
alivardar

Kullanim etkisi cok onemli bir cok linux dagitimi ile acilis servislerini duzenleyen, modul yukelemelerini basitlestiren uygulamalr mevcut. bsd de siz ve vi ile birlikte basbasiniz.
Gorsel taraftan oldukca (X ten ve uygulamalarindan bahsetmiyorum yonetim araclarindan bahsediyorum) uzak bsd her isinizi yapiyorsunuz ama rahat etmek isteyen kullanici hele ki sunucu olarak bir sistem kurmayacak ise linux tercih ediyor.
bsd uzerinde linux taki kadar filesystem cesitliligi su anda yok bir reiserfs nerde ise her sistemde kullanilir oldu. Bunlarin da BSD uzerinde olmasi cok guzel olurdu.
Bundan hariç cekirdek derlemek linux kullanicilari icin daha karmasik.
Bunlari soylerken; "bilen birisi bildikten sonra bunlarda sorunmu" diyebilir. katiliyorum. BSD gayet basarili bir sistem, lisansi da ticari uygulamalar icin musait.
Saygilar
0
edenspring
" ...rahat etmek isteyen kullanici hele ki sunucu olarak bir sistem kurmayacak ise linux tercih ediyor..."

zaten BSD'lerin felsefesi de bu. Kullanım kolaylığı her zaman 2. plandadır.
0
sundance
EnderUnix'in sunumlarından takip ettiğim ve kendi okuduklarımdan bildiğim kadarıyla, BSD'nin paket yönetim ve bağımlılık çözme yöntemleri, Debian'ın birkaç yıl gerisinde (apt-get'in sisteme hakimiyeti, birçok iş yapan ek programları BSD tarafında olmadığı gibi, depolar kontrolsüz olarak durmakta.)

Bence apt sistemi bsd'den bile örnek alınmış olsa, şu anda BSD'nin onda örnek alacağı çok şey bulunmakta.
0
realist
"Bir kaç yıl gerisinde" derken kibarlığı elden bırakmak istemediğin kanısındayım. Ben o kadar efendi olamayacağım maalesef. Debian paket yönetim sistemi 'ports collection'dan fersah fersah ilerdedir. Sistemi derinlemesine incelemeyen arkadaşlar "make install" yazarak tüm bağımlılıkların koddan derlendiğini görünce ellerinde müthiş bir güç var zannediyor. Ayrıca Gentoo Portage de ports collection'dan "ilham alınmış" olsa da sıfırdan tasarlanmıştır ve her yönden üstündür.
Birazcık iş bilen sysadmin kullanacağı işletim sistemini seçerken kolay yönetilmesine değil performansına ve güvenliğine bakar. Uğraşmak istemiyorsanız webmin kullanırsınız, olur biter.
0
yakupaltas
FreeBSD'yi yeni tanımama rağmen debianla karıştırmamak gerekir. FreeBSD çok iyi bir işletim sistemi. Ancak Debian linuxların DEV'i dir. Her iki sistemde kalitelidir. FreeBSD üstündür. Çünkü Unix İşletim sistemidir (Türev). Debian (Linux) unix benzeridir.

Sundance'ın son cümlesine aynen katılıyorum.
"Bence apt sistemi bsd'den bile örnek alınmış olsa, şu anda BSD'nin onda örnek alacağı çok şey bulunmakta."

Sevgiler, saygılar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Viyana GNU/Linux'a Geçme Operasyonuna Başladı

FZ

Daha önce FM'de duyurmuştuk, Viyana, tıpkı Münih gibi radikal bir bilgi işlem dönüşümüne hazırlanıyordu ve bu iş için yine ağır yük işçisi, kara gün dostu Debian seçilmişti. Son alınan haberlere göre Viyana operasyona başladı. Viyana Belediyesi, 2006 yılına dek yaklaşık 16.000 bilgisayarlık sistemini dönüştürmeyi ve açık kodlu özgür yazılım olan GNU/Linux tabanlı işletim sistemine geçmeyi planlıyor.

Kaynaklar: http://www.radikal.com.tr, http://www.zdnetindia.com

Skolelinux 1.0 Duyuruldu

anonim

MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Freespire

anonim

Andrew Betts isimli bir geliştirici, Linspire'ın açık depolarını kullanan bir dağıtım hazırlamış ve adını Freespire koymuş. Ancak bu dağıtım Linspire'ın bedava sürümü değil. Linspire'daki ücretli yazılımların ( mp3, Java, Flash, Quick Time, Windows Media, Bitstream fontlar, Real media, müzik diye geçiyor sitede) olmadığı, ayrı bir dağıtım. Bu karışıklığı önlemek için Andrew Betts dağıtımın yeni adını squiggle olarak değiştirmiş. Ancak Linspire, bu kargaşayı biraz hafifletmek için 6 Eylül'e kadar, Linspire'ı bedava olarak dağıtıyor.
Daha fazla bilgi

Debian 3.0 (Codename Woody) Ertelendi

anonim

Dört gözle bekledigimiz (en azindan benim icin bu öyle) debian'in 3.0 sürümü cikis tarihi olarak 1 mayis'i duyurmustu - aslinda bu taa o zamanda da soylenmisti kesin olarak 1 mayis degil tahmini olarak 1 mayis diye - fakat bugun ise debian duyuru listesinden gelen ertelendi basligindaki bir mail ile heveslerimiz kursagimizda kaldi.

Kesin cikis tarihi mi? Kararli hale ve olmasi gereken yere gelince...(aman DukeNukem4Ever olmasın da: Ed)
Ayrintili bilgi icin Slashdot ve debian duyuru listesi

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/