Türk Televizyonlarındaki İlk GNU/Linux Reklamı

0
namixari
Türkiye'de bilgisayar kullanıcısı Insanların büyük bir kısmı işletim sistemi denen yazılımların farkında değil, daha doğrusu ne olduğunu bilmiyor ve bilgisayar kullanmanın yalnızca MS Windows kullanmak oldugunu sanıyor.
Türkiye'de şu ana kadar BSA'nın uyarı reklamları dışında ne bir yazılım firmasının ne de bir işletim sisteminin reklamları ulusal TV kanallarında gösterilmedi.

Insanlara GNU/Linux'u ulaştırmanın, isletim sisteminin sadece MW Windows olmadığının tanıtılması, bildirilmesi gerekiyor.

LKD'nin dernek yapısı ve bağış toplayabilme yetkisini kullanarak herkesin kredi kartı ile ıstedigi miktarda bağış yapabileceği, ulusal televizyon kanallarında gösterilmek üzere bir reklam filmi hazırlanmasını teklif ediyorum.

LKD ve Fazlamesai'nin katkıları ile bağışlar toplansın, ulusal TV kanalları ile görüşme yapılsın, hedef rakam belirlensin ve bağışlar yapılmaya başlansın.

TV Reklamları çok büyük bütçeler istese de bunu herkese yayalım ve dünyada ilk kez "bütçesi kullanıcılarının bağışlarıyla sağlanmış ilk reklam filmi" çekelim.

Görüşler

0
darkhunter
Bağış platformu ile ilgili bir önceki haber başlığından anladığım kadarıyla "Fundable" ideal olabilir. Hem de şeffaf bir yapı söz konusu olur, sular bulanmaz.

Yanlız kötümser olduğum bir nokta var : Bütçesi kullanıcıların bağışlarıyla sağlanmış bir reklam filiminin, prime-time'a girecek mali yeterliliğe sahip olma ihtimali açıkçası maliyetlerden haberi olan bir olarak, bana düşük geliyor. Bu maliyetin bağışlarla sağlanması küçük çaplı bir mucize olur herhalde...
0
bm
Hos olur tabii ama bu kaynagin fakir/hevesli genclerimiz icin kullanilmasi daha dogru olur. Soyle sessiz ve derinden, torensiz odulsuz bilmemnesiz sekilde.

TR'de Linux kullanimi icin en buyuk hizmeti BSA yapiyor aslinda. Adamlar para harcayip Linux'un masa ustunde aylik asgari ucretin yarisina yakin bir fiyat avantaji olmasini temin etmeye calisiyorlar. Daha ne yapsinlar?
0
yilmaz
çıplak bir şekilde başbakanlığın önüne gidip MS win kutusunu başbakana fırlatıp. "Bıktık spyware den virusten , LINUX istiyoruz biz " diye bağıracak.

boylece bedava reklam yapabiliriz.

fikri ben verdim gönüllüyü siz bulun.
0
berkin
Eylemden sonraki günün haber başlıklarından...

"başbakanlık önündeki çıplak eylemci korkuttu.

Bugün başbakanlık binası önünde gerçekleşen olayda, başbakan makam aracında doğru giderken "yeter virüsler spyware'lerden çektiğimiz, biz linux istiyoruz" şeklinde bağıran çıplak bir kişi görüldü. Makam aracında doğru yüyüken yapılan dur ihtarına MSWindows kutusuyla karşılık veren çıplak saldırganla girilen çatışmada, on altı kutu muhtelif sürümde microsoft windows işletim sistemlerine ait olduğu anlaşılan kutular vurularak parçalandı. bir infial çıkmadan durdurulduğundan münferit boyutlarda kalan eylemin ardından saldırganın evine yapılan baskında çok sayıda çoğaltılmaya hazır GNU/linux sürümlerine ait CD'ler ve bilgisayarında eylemin planlarını içeren internet sitesine olan bağlantılar yakalandı. polis soruşturmayı sürdürüyor..."

:)
0
yilmaz
çok güzeldi ya
0
AC
Güzel bir fikir, tebrik ederim öncelikle.

Hatırlatırım ki, Linux Kullanıcıları Derneği'nin artık çalışma grublarının yanı sıra "proje grubları"[1] adlı bir bölümü de var.
Tavsiyem, bu fikrinizi somut bir hale getirip, LKD YK ile paylaşmak. Eminim ki, bu davranış, burada bu fikri sadece tartışmaya açmaktan çok daha yararlı olacaktır. [2]

Ayrıca bu fikriniz uygulansa bile "bütçesi kullanıcılarının bağışlarıyla sağlanmış ilk reklam filmi" olmayacaktır. Mozilla Vakfı, Mozilla Firefox 1.0 çıktığı zamanlarda bir reklam filmi[3] hazırladı ve birkaç ABD televizyonunda gösterimi yapıldı.


[1] http://www.lkd.org.tr/calisma.gruplari.php
[2] FM'ciler üzerlerine alınmasın. Sadece LKD'nin başvuruları FM sitesi üzerinden almadığını hatırlatmak isterim.
[3] http://arda.linuxmarket.org/wp/archives/12
0
loker
Arkadaşlar, social-ad (sosyal reklam) diye bir kavram var, örneğin bilgi üniversitesi'nin bu konuda çalışan bir enstitü (benzeri başka bir kurum da olabilir...) sigara karşıtı bir reklam hazırladı (kimse için kar amacı yok ve sosyal sorumluluk taşıyor, ahanda kriter) ve TV'ler bunu RTÜK böyle bir sorumluluk verdiği için günün belli saatlerinde dönüşümlü olarak yayınlıyor.

LKD kamu yararına çalışan dernek statüsünü aldığında, hazırlayacağımız ve LKD tarafından yapımı üstlenmiş bir filmi de aynı kuşakta ve sosyal sorumluluk sahibi TV programlarında (fm tv, rüstem batum'un programı ya da zaga, arka sayfa vs. gibi popüler kültür programları) bedava yayınlatırız... Benim böyle bir film yapma düşüncem epeydir var, şartlar hazır olduğunda girişmeyi düşünüyorum... Daha önce harekete geçen olursa destek de atmak isterim...
0
bm
aaaa dogru! Ne iyi. Acaba Creative Commons tipi birseyi tanitmak icin de bu yapilabilir mi? Onlarin kendi materyalleri de vardi, buyuk ihtimalle buradaki insanlarla calismaktan da memnunluk duyacaklardir. Anlasilan siz bu islerle ilgilisiniz dogru insanlari dogru yerlere yoneltebilir misiniz? (kim bu insanlar ne yerler ne icerler ne dusunurler diye blog okumaktan mini MERNIS oldum hepinizi fisliyorum).

Bu arada BSA'nin Linux'a hizmet ettigi konusunda gayet ciddiyim ben. GNU filan bunlar iyi de, muazzam bir fiyat avantaji da var ortaya cikmasinda fayda olan. 'Izin verenden kopyalayin yahu' diye bagirip cagiran adamlar ciksa TV'ye BSA'nin reklamlarini tamamlayan pek hos bir tezat olmaz mi?
0
loker
Tabii ki, CC kullanarak tek yol C (copyright olan) degil diye vurgulanabilir... Ben aslinda usenmesem yayinladigim konuyla ilgili olmayan calismalari da, insanlar gorsun alissin dusuncesi ile CC ve GFDL ile 'damgalamayi' dusunuyorum ama usendiriyor : ) Bunun yerine portal kismina kendi feragatnamemi ilistiriveriyorum, sagci politikalar icin ve cikar amacli kullanilamaz diye, hem GPL ve benzerleri siyaseten dogru da aramiyor ; )

Valla su anda erken diyorum altyapi anlaminda, dedigim gibi ben yapilabilir gordugumde harekete gececegim, erken gecene de destek atarim...

benim hangi loker oldugumu bilmeyen, ulasmak isteyen var ise: loker.deviantart.com , orada kisisel bloguma da link var... bir ara daha derli toplu bir kisisel sayfa da yapacagim essegim olmez ise...
0
bm
Bunun yerine portal kismina kendi feragatnamemi ilistiriveriyorum, sagci politikalar icin ve cikar amacli kullanilamaz diye, hem GPL ve benzerleri siyaseten dogru da aramiyor ; )

Gulen surat bir tarafa, ozellikle Avrupa'da telif hakki kanunlarinda biraz daha iyi taninan 'moral rights' (Ahlaki haklar diyecegim ama tam da olmayacak, lutfen yardim edin biliyorsaniz) tipi bir hak kullanarak belki saglayabilirsiniz (benim anladigim kadariyla bir ornek: heykeltras heykelini size satmasina ragmen, mesela heykeli pembe-yesil puantiye boyayip essek kulaklari takarak sergilerseniz size engel olabiliyor). O tip birsey disinda dogrudan 'her hakki mahfuzdur, benden izinsiz kullanamazsiniz' deyip izni de muhatabinizin gorusunu tartip arzunuza uygunsa vermekten baska bir yolu var mi bu istediginizi yapmanin?
0
loker
Ahlaki haklar bence en azından oradaki düşünceyi gayet iyi karşılıyor. Pratikte ise evet, tek tek izin vermek korumanın en iyi yolu, ama hani 'başka bir dünya mümkün' diyenlerden biri olarak benim gibi düşünenleri zahmetten kurtarıyorum.

GPL türü feragatname düşüncesiyle hazırlanmış, copyleft diye isimlendirilebilen düşünce çerçevesinde sunulmuş yasal metinler biraz da telif konusunda bir önkabül dışında anlam içermez zaten... GPL belirli konuları açıklığa kavuştururken iki yanlı bir anlaşmaya sunan yanından imzalı bir göstergedir sadece. Yani GPL ile lisanslanmış bir yazılım kullanacağımızda karşı tarafın neye imza attığını biliriz, o şartlara uyduğumuz sürece bize vermiş olduğu izne dayanaktır. Dışarda kalan konularda ya da anlaşmaya bizim uymadığımız durumlarda (kullanıcı) ise zaten telif hakları, normatif yasal düzenlemeler son sözü söyler...

Benim de 'sağcılar kullanamaz' lafım aslında bir bağlayıcılık içermez, sadece sağcı olmayanlara 'içiniz rahat olsun, peşinize düşmem, gönlünüzce kullandığınız materyali mümkünse sizin katkılarınızı içeren ve aynı biçimde paylaşılan yönüyle izleyip keyfini çıkarırım' derim... ama kalkıp da atıyorum cep telefonu reklamında fotoğrafımı kullanırlarsa ellerinde ıslak imzam yok, bir şey yok, normal yasal haklarım varlığını koruyor... ararım avukatımı... pratikteki işleyiş bu olabilir...
0
bm
Ahlaki haklar bence en azından oradaki düşünceyi gayet iyi karşılıyor.

Yuksek tirajli basinda yazanlar bizim ornekte gecen kavrami tirnak icinde telif hakki diyerek anlatiyorlar. Simdi farkettim, geceyim dedim:

Evin mimarı olarak ‘telif hakkı’ sahibi olan Emre Kunt, yapılanın yanlış olduğunu bildirdi ve düzeltilmesini istedi.


Yazinin tamami: http://www.hurriyetim.com.tr/...


(essek kulakli puantiye heykel biraz masal gibi gelebilir yarin obur gun kiraathane arsivi karistiran birine, bu da bulunsun).

0
GolgeHan
Sahne 1: Adamın biri simsiyah tam ekran konsolda birşeyler yazıyor. "Aha la linux bu, burdan herşey kolay ve hızlı" diyor "Dış ses".
Sahne 2: Bir diğeri açmış kde yi veya gnomu birşeyler yapıyor. Dış ses: "Ha birde böylesisi var boşverin konsolu" diyor.
Sahne 3: Konsolcu ile guici birbirine giriyor. Kavga başlıyor.
Sahne 4: Allah varmıdır yokmudur tartışmaları başlıyor sonra.
Sahne 5: İnsanlar win kullanmaya devam ediyor.
0
yilmaz
istanbulda ne kadar elektrik panosu, normal panolar duraklar hepsine poster yapışatıralım. illegal yaparsak para odemeye de gerek kalmaz. gece çıkarız arabayla yapıştuırırz hepsini. daha etkili olur. hem polis yakalarsa tv ye de çıkarız.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD 2.9 Çıktı!

PCc0d3r

OpenBSD 2.9 çıktı! Bilindiği gibi OpenBSD BSD çeşitleri arasında güvenliğe en çok önem veren işletim sistemleri arasında.
\r Daha fazla bilgi için: Release Notes ChangeLog

Ottowa Linux Sempozyumundan Makaleler

sundance

Internet`te dolaşırken şöyle bir dökümana rasladım. 26-29 Hazinran tarihleri arasında yapılan Ottowa Linux Sempozyumundaki bildirgelerin toplandığı 600 sayfalık bir pdf.

3Mb`lık bir download, bence kesinlikle değer bir okuyun.

Bazı başlıklar...

Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

ckaptan

Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.

Firewall kullanım amaçlı küçük linux distro?

raistlinthewiz

Bu bir haberden çok Slashdot.org dakilere benzer bir soru:
Çok düşük hardware`lerle çalışabilecek küçük bir linux distro arıyorum.
Bu distro internet bağlantısının yapıldığı makinede firewall olarak kullanılacak? Düşük konfigurasyonlu pc`lerde bana masın demeyen, sadece firewall amaçlı hazırlanmış bir linux distro biliyormusunuz?

PCNet - SuSE işbirliği

FZ

PCNet bir güzellik yapmış ve yakında piyasaya süreceği özel Linux sayısında 7 CD'lik (+DVD) bir SuSE 7.1 dağıtımı vermeyi kafaya koymuş.

Bununla da yetinmemiş mevzu ile ilgili özel bir web sitesi kurmuş PCNetLinux.org başlığı altında.

Maksat son kullanıcının evine Linux girsin, vatandaş çocuğunu sevindirsin ;-) Acelesi olanlar dergiyi yukarıdaki adresten de sipariş edebilirler.