Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

0
misafir
1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.
Kitabın bölümlerinden biri daha sonra ayrı bir kitap olarak "Learning the vi Editor" adıyla O'Reilly tarafından yayınlanır. Bu arada hala telif haklarına sahip olan Tim'in gönlü, bu kitabın piyasada olmamasına razı olmaz. Maalesef kitabın troff kaynak kodları kayıptır. Böylece ellerinde kalan bir kopyayı tarayıcıdan geçirerek bitmaplerden oluşan bir pdf halinde internet sitelerine koyarlar.

Groff mail listesindeki arkadaşlar bunu görünce kendi kendilerine şöyle sorarlar: 'Neden bu kitabın groff kaynak kodunu oluşturmuyoruz?'. Böylece kollarını sıvayıp işe girişirler.

Bu çabaların sonunda bugün elimizde hem zengin içerikli hem de tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir kitap var. Un*x'e hayran olan herkesin okuması tavsiye edilir. Keşke kitap Türk diline de çevrilse. Ama 530 sayfalık bu kitabın altından kim kalkabilir bilmiyorum.

Görüşler

0
czcrk
eğer bir wiki içine atılırsa, söz, iki sayfasını çevirmeye hazırım. belki bir iki sayfa da başkası çevirir... derken kitap biter!
0
Anduril
Eğer wiki ye konulursan benden de 3 sayfa :)
0
St
+1 :P
0
numb
Evet böyle bir oluşum bence harika olurdu. Ben belirtilen wiki'nin sağlanmasına ve erişilmesine talibim. Peki çeviride nasıl bir sistem takip edebiliriz?
0
bahadirkandemir
~26MB'lık dosyayı indirdim, ancak açamadım. Merak ediyorum, aynı problemle karşılaşan oldu mu?
0
sundance
Açtım okudum, bir sorun çıkmadı. Fakat şu an Windows'da denedim, Linux'da deneyince tekrar haber veririm.
0
bahadirkandemir
Teşekkürler. KPDF ve GhostView ile denedim, ikisi de açmadı.
0
sametc
debian sarge'de xpdf ile açabildim.... birde Xpdf'de dene...
0
misafir
arkadaşlar, eğer farketmediyseniz diye söylüyorum. aşağıdaki linkten gidilen sayfada kitabın tamamını içeren çok daha küçük bir postscript dosyası ile groff kaynak kodları bulunuyor. ha orijinalini okumak istiyorum diyorsanız ona birşey diyemem. ben xpdf ile sorunsuz açmıştım.
0
T-u-N-i-X
Wikipedi'de kitap için bir sayfa açılıp koyulabilir mi acaba ? Eğer böyle birşey yapılırsa ben de yardımcı olmaya çalışabilirim vakit bulabilirsem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache`yi kafeste koşturmak. (v1.1)

conan

Bir kaç zamandır üzerinde çalışmakta olduğum Apache Web Sunucu'sunu chroot çevresinde çalıştırma ile ilgili dökümanımın ilk bölümünü sonunda bitirmiş bulunmaktayım. chroot nedir? gibi sorulara bu versiyonda cevap vermiyorum. Anlamak için ilk etapta "man chroot" yapmanız gerekiyor şimdilik. :( Onun dışında işte dokumanın ilk versiyonu...
(Not: Bu dokumanın en son versiyonuna her zaman gsu.linux.org.tr/~conan adresinden ulaşabilirsiniz. Hataları lütfen "conan at kingdom nokta 2y nokta net" adresine bildiriniz.)

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

Essentials of Metaheuristics yayınlandı

okanakyuz

Sean Luke yeni kitabı Essentials of Metaheuristics yayınlandı. Kitap özellikle yapısal kestirim, popülasyon metotları, paralel hesaplama, Kovelasyon, Çok hedefli optimizasyon, Karınca kolonileri, Genetik algoritmalar, Genetik programlama, evrimsel yazılım metotları gibi birbirinden populer yapay zeka konularını içerisinde barındırıyor. Gösterilen algoritmalar rahatlıkla C/C++,Java, Python, Lisp gibi bir dilde programlanabilecek sadelikte. Özellikle yapay zeka meraklısı arkadaşlara tavsiye ederim.

Kitap creative common lisans ile korunmuş olarak yazarın George Mason Üniverstesindeki sitesinde bedava olarak pdf formatında dağtılmakta. (http://cs.gmu.edu/~sean/book/metaheuristics/)

Ve yine Kevin Mitnick, bu sefer basımdan önce kaldırılmış ilk bölüm

Phaedrus

Kevin Mitnick´in yazdığı Art of Deception adlı kitaptan Wiley yayınevi tarafından basımdan hemen önce çıkartılan ilk bölümü Bu adreste okuyabilirsiniz. Genel olarak bu bölüm Mitnick´in geçirdiği kaçak günleri, hapisteki zamanlarını ve medyada Mitnick´in adıyla ve düzenlediği asılsız, popülist haberlerle, ardından da yazdığı kitapla milyon dolarlar kazanan gazeteci John Markoff´u anlatıyor.

CSound Journal Bahar 2006 Sayısı Çıktı

FZ

Bilgisayarlı ses sentezleme ve besteleme sistemi Csound kullanılarak yapılan ses programlama çalışmalarına ve makalelerine yer veren Csound Journal'ın Bahar 2006 sayısı çıktı.