Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

0
misafir
1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.
Kitabın bölümlerinden biri daha sonra ayrı bir kitap olarak "Learning the vi Editor" adıyla O'Reilly tarafından yayınlanır. Bu arada hala telif haklarına sahip olan Tim'in gönlü, bu kitabın piyasada olmamasına razı olmaz. Maalesef kitabın troff kaynak kodları kayıptır. Böylece ellerinde kalan bir kopyayı tarayıcıdan geçirerek bitmaplerden oluşan bir pdf halinde internet sitelerine koyarlar.

Groff mail listesindeki arkadaşlar bunu görünce kendi kendilerine şöyle sorarlar: 'Neden bu kitabın groff kaynak kodunu oluşturmuyoruz?'. Böylece kollarını sıvayıp işe girişirler.

Bu çabaların sonunda bugün elimizde hem zengin içerikli hem de tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir kitap var. Un*x'e hayran olan herkesin okuması tavsiye edilir. Keşke kitap Türk diline de çevrilse. Ama 530 sayfalık bu kitabın altından kim kalkabilir bilmiyorum.

Görüşler

0
czcrk
eğer bir wiki içine atılırsa, söz, iki sayfasını çevirmeye hazırım. belki bir iki sayfa da başkası çevirir... derken kitap biter!
0
Anduril
Eğer wiki ye konulursan benden de 3 sayfa :)
0
St
+1 :P
0
numb
Evet böyle bir oluşum bence harika olurdu. Ben belirtilen wiki'nin sağlanmasına ve erişilmesine talibim. Peki çeviride nasıl bir sistem takip edebiliriz?
0
bahadirkandemir
~26MB'lık dosyayı indirdim, ancak açamadım. Merak ediyorum, aynı problemle karşılaşan oldu mu?
0
sundance
Açtım okudum, bir sorun çıkmadı. Fakat şu an Windows'da denedim, Linux'da deneyince tekrar haber veririm.
0
bahadirkandemir
Teşekkürler. KPDF ve GhostView ile denedim, ikisi de açmadı.
0
sametc
debian sarge'de xpdf ile açabildim.... birde Xpdf'de dene...
0
misafir
arkadaşlar, eğer farketmediyseniz diye söylüyorum. aşağıdaki linkten gidilen sayfada kitabın tamamını içeren çok daha küçük bir postscript dosyası ile groff kaynak kodları bulunuyor. ha orijinalini okumak istiyorum diyorsanız ona birşey diyemem. ben xpdf ile sorunsuz açmıştım.
0
T-u-N-i-X
Wikipedi'de kitap için bir sayfa açılıp koyulabilir mi acaba ? Eğer böyle birşey yapılırsa ben de yardımcı olmaya çalışabilirim vakit bulabilirsem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

ctengiz

Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Bilgisayar Mühendisliği Dergisi

FZ

Bilgisayar mühendisliği ile ilgili güzel ve detaylı makaleleri barındıran derginin internet sitesine bir göz atmakta fayda var.

Kısaca bir göz atışta ilgi çeken ve güncel makaleler: Netfilter-1, COSEML, UML ile yazılım modellemesi, yapay zekâ, vs.

Dünya ile Rekabet Edecek Zehir Gibi Bir Bilgisayar Şirketi Kurmak

FZ

30 yıl maaşla çalışıp didinmek yerine zehir gibi bir bilgisayar şirketi kurup birkaç yıl geceli gündüzlü çalışıp çok zengin olmak... Herkese parmak ısırtacak çözümler sunmak... Rakipleri çatlatmak... İyi güzel ama nereden başlanır, nasıl başlanır? Ne gibi tehlikeler, tuzaklar vardır? Herkes o tür bir bilgisayar şirketi kurabilir mi? Bu işlere kaç yaşında başlanır? Şirketinize nasıl "hacker" seçersiniz? Peki ya parayı nereden bulacaksınız? Kısa sürede gelir elde etmeye nasıl başlarsınız? 100.000$ yeter mi? Ne kadar süreliğine? Geliştirdiği Viaweb'i birkaç yıl sonra Yahoo'ya 40.000.000$'a satan usta bir "hacker"ın deneyimlerini merak ediyor musunuz? O halde buyrun:

Bu belge Paul Graham'ın 2005 yılının Mart ayında yayınladığı "How To Start A Startup" başlıklı makalesinin çevirisidir. Çeviri Gülsün Arıkan tarafından gerçekleştirilmiş, son düzeltmeler Emre Sevinç ve Bülent Murtezaoğlu tarafından yapılmıştır. Paul Graham'a yazısının Türkçe çevirisini yayınlamamıza izin verdiği için teşekkür ederiz. Belgenin özgün adresi burasıdır.

Yeni Yılın İlk Sayısıyla E-bergi Sizlerle

ilke444

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun olarak hazırladığımız aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım elektronik dergisi e-bergi, yeni yılda da Ocak 2009 sayısıyla sizlerle!

Kitap paylaşmanın eğlenceli yolu..

dasgin

"Amacımız, basit, tüm dünyayı kütüphaneye çevirmek."

"BookCrossing.com size kitaplarınızı dünyayla paylaşmak ve sonsuza kadar izlediği yolu takip edebilmek için basit bir yöntem sunuyor."

Okuduğunuz ve diğer insanlarla paylaşmak istediğiniz kitapları "www.bookcrossing.com" adresinden temin ettiğiniz bir kimlik numarası ile kayıt altına alıyorsunuz. Sonra mı?