Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

0
misafir
1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.
Kitabın bölümlerinden biri daha sonra ayrı bir kitap olarak "Learning the vi Editor" adıyla O'Reilly tarafından yayınlanır. Bu arada hala telif haklarına sahip olan Tim'in gönlü, bu kitabın piyasada olmamasına razı olmaz. Maalesef kitabın troff kaynak kodları kayıptır. Böylece ellerinde kalan bir kopyayı tarayıcıdan geçirerek bitmaplerden oluşan bir pdf halinde internet sitelerine koyarlar.

Groff mail listesindeki arkadaşlar bunu görünce kendi kendilerine şöyle sorarlar: 'Neden bu kitabın groff kaynak kodunu oluşturmuyoruz?'. Böylece kollarını sıvayıp işe girişirler.

Bu çabaların sonunda bugün elimizde hem zengin içerikli hem de tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir kitap var. Un*x'e hayran olan herkesin okuması tavsiye edilir. Keşke kitap Türk diline de çevrilse. Ama 530 sayfalık bu kitabın altından kim kalkabilir bilmiyorum.

Görüşler

0
czcrk
eğer bir wiki içine atılırsa, söz, iki sayfasını çevirmeye hazırım. belki bir iki sayfa da başkası çevirir... derken kitap biter!
0
Anduril
Eğer wiki ye konulursan benden de 3 sayfa :)
0
St
+1 :P
0
numb
Evet böyle bir oluşum bence harika olurdu. Ben belirtilen wiki'nin sağlanmasına ve erişilmesine talibim. Peki çeviride nasıl bir sistem takip edebiliriz?
0
bahadirkandemir
~26MB'lık dosyayı indirdim, ancak açamadım. Merak ediyorum, aynı problemle karşılaşan oldu mu?
0
sundance
Açtım okudum, bir sorun çıkmadı. Fakat şu an Windows'da denedim, Linux'da deneyince tekrar haber veririm.
0
bahadirkandemir
Teşekkürler. KPDF ve GhostView ile denedim, ikisi de açmadı.
0
sametc
debian sarge'de xpdf ile açabildim.... birde Xpdf'de dene...
0
misafir
arkadaşlar, eğer farketmediyseniz diye söylüyorum. aşağıdaki linkten gidilen sayfada kitabın tamamını içeren çok daha küçük bir postscript dosyası ile groff kaynak kodları bulunuyor. ha orijinalini okumak istiyorum diyorsanız ona birşey diyemem. ben xpdf ile sorunsuz açmıştım.
0
T-u-N-i-X
Wikipedi'de kitap için bir sayfa açılıp koyulabilir mi acaba ? Eğer böyle birşey yapılırsa ben de yardımcı olmaya çalışabilirim vakit bulabilirsem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby Hacking Guide Artık İngilizce

anonim

Ne zamandır Ruby ile ilgilenemiyordum. Ama gelişmeleri takip ediyorum. Bu sabah ruby-doc.org da okuduğum güzel habere göre Ruby Hacking Guide artık İngilizce ( "Bunun neresi güzel Türkçe olsa neyse" diyenler için daha önce Japonca olduğunu belirteyim) WorldLingo yardımıyla çevirilen belgeye tar.gz ve zip formatında erişebilirsiniz.

Emacs ile Oracle Sql*Plus ve sql-mode

zekzekus

İş yerinde yoğun olarak Oracle veritabanı ile çalışıyorum. Sorun tespit etmek için sorgular yazıyorum, PL/SQL ifadeleri çalıştırıyorum. Bu işlemleri en rahat yaptığım araç Oracle tarafından sağlanan Sql*Plus. Rahat dediğime bakmayın sade ve son derece hafif olan bu istemcinin insanı deli eden “özellikleri” var. En basitinden yazdığınız uzun bir SQL cümlesinin başında küçük bir hata yaptıysanız, imleci geri götüremiyorsunuz (henüz enter tuşuna basmamış olsanız da). Daha önce yazdığınız komutları listeleyen ve çabuk bir şekilde kullanmanıza olanak veren bir tarihçe (history) özelliği de yok. Emacs editörü (editör demek bir nevi haksızlık oluyor artık) her zaman olduğu gibi bu konuda da devreye giriyor.

Emacs ve sql-mode ile ilgili bilgi veren yazının devamı burada...

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

İnce bir LaTeX2ε Elkitabı

innaw

Mustafa Akgül Hoca'mız, linux-sohbet listesine geçtiği ileti ile Tobias Oetiker'in ünlü The not so short intro to Latex isimli kitapçığının Prof. Dr. Bekir Karaoğlu tarafından Türkçe'ye çevirildiğini duyurdu. Kitapçığa buradan erişebilirsiniz.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı

FZ

Türkiye´nin yegâne popüler matematik ve bilgisayar bilimleri dergisi Matematik Dünyası´nın son sayısı çıktı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi desteği ile çıkan derginin son sayının kapak konusu ``2 x 2 = 4´´. Evet yanlış okumadınız. Aşikar gibi görünen bu ifadenin temel kavramlar oluşturulup nasıl ispatlandığını bu sayıda okuyup matematiğin harika dünyasında eğlenceli bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bilgisayar bilimcilerinin ilgisini çekecek bölümlerden biri ise Chris Stephenson´un Bilgisayar Bilimi köşesinde ele aldığı ``Sayıları Tepeleyerek Sıralamak´´ başlıklı makale. Bu yazıda çeşitli sıralama algoritmalarının algoritmik karmaşıklığı inceleniyor ve ilginç örnekler veriliyor.

İstatistiklere göre derginin abone sayısı 4200´ü, satışı ise 8000´i geçmiş durumda ancak Prof. Dr. Ali Nesin, bunun Türkiye´nin nüfusuna (ve genç nüfusuna) sahip bir ülke için hala çok düşük olduğunu vurguluyor haklı olarak. Bu sayının artmasını ümit ediyoruz.