Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

0
misafir
1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.
Kitabın bölümlerinden biri daha sonra ayrı bir kitap olarak "Learning the vi Editor" adıyla O'Reilly tarafından yayınlanır. Bu arada hala telif haklarına sahip olan Tim'in gönlü, bu kitabın piyasada olmamasına razı olmaz. Maalesef kitabın troff kaynak kodları kayıptır. Böylece ellerinde kalan bir kopyayı tarayıcıdan geçirerek bitmaplerden oluşan bir pdf halinde internet sitelerine koyarlar.

Groff mail listesindeki arkadaşlar bunu görünce kendi kendilerine şöyle sorarlar: 'Neden bu kitabın groff kaynak kodunu oluşturmuyoruz?'. Böylece kollarını sıvayıp işe girişirler.

Bu çabaların sonunda bugün elimizde hem zengin içerikli hem de tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir kitap var. Un*x'e hayran olan herkesin okuması tavsiye edilir. Keşke kitap Türk diline de çevrilse. Ama 530 sayfalık bu kitabın altından kim kalkabilir bilmiyorum.

Görüşler

0
czcrk
eğer bir wiki içine atılırsa, söz, iki sayfasını çevirmeye hazırım. belki bir iki sayfa da başkası çevirir... derken kitap biter!
0
Anduril
Eğer wiki ye konulursan benden de 3 sayfa :)
0
St
+1 :P
0
numb
Evet böyle bir oluşum bence harika olurdu. Ben belirtilen wiki'nin sağlanmasına ve erişilmesine talibim. Peki çeviride nasıl bir sistem takip edebiliriz?
0
bahadirkandemir
~26MB'lık dosyayı indirdim, ancak açamadım. Merak ediyorum, aynı problemle karşılaşan oldu mu?
0
sundance
Açtım okudum, bir sorun çıkmadı. Fakat şu an Windows'da denedim, Linux'da deneyince tekrar haber veririm.
0
bahadirkandemir
Teşekkürler. KPDF ve GhostView ile denedim, ikisi de açmadı.
0
sametc
debian sarge'de xpdf ile açabildim.... birde Xpdf'de dene...
0
misafir
arkadaşlar, eğer farketmediyseniz diye söylüyorum. aşağıdaki linkten gidilen sayfada kitabın tamamını içeren çok daha küçük bir postscript dosyası ile groff kaynak kodları bulunuyor. ha orijinalini okumak istiyorum diyorsanız ona birşey diyemem. ben xpdf ile sorunsuz açmıştım.
0
T-u-N-i-X
Wikipedi'de kitap için bir sayfa açılıp koyulabilir mi acaba ? Eğer böyle birşey yapılırsa ben de yardımcı olmaya çalışabilirim vakit bulabilirsem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir programlama dilini bilme ölçüsü nedir ?

anonim

LKD listelerinde bir süredir devam etmekte olan bir konu başlığı bu.

Tartışmanın bir yerinde bir arkadaş "Bir programlama dilini bilmek için hiç bir başvuru kaynağı kullanmaksızın program yazılabilmeli " dedi.

Bunun üzerine eski FM'cilerden, Uludag projesi COMAR projesi baş programcısı Serdar Köylü yeni başlayanlar için kılavuz olabilecek nitelikte, makale tadında bir yanıt gönderdi.

Ben de listelerde yazılan herşeyin gayet GPL olduğunu düşünerek kendisine sormadan buraya haber olarak geçiyorum :)

İş İstasyonu Olarak Debian ve Windowmaker

GaripFakir

Linux'un masaüstünde kullanımı ile ilgili genelde Gnome ve KDE masaüstü yöneticileri ön plana çıkmaktadır. Masa üstünde Linux dağıtımı olarak Mandrake ve Suse en çok adı geçen dağıtımlar arasında. Debian Linux dağıtımı ve Windowmaker pencere yönetici kullanılarak neler yapılabileceğini gösteren bir siteye rastladım.
Site, Gürkan Şengün tarafindan hazırlanmış ve Fatih Yılmaz tarafından Türkçe'ye çevrilmiş güzel bir kılavuz niteliğinde.
www.linuks.mine.nu/workstation/index.tr.html

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Açık Akademi Yayınlarından Yeni kitap:Linux Sistem Yönetimi

anonim

O'reilly yayınlarından Mart 2007'de çıkan Linux System Administration kitabı Açık Akademi yayınları tarafından Linux Sistem yönetimi(Gerçek Hayattaki Linux Problemlerine Çözümler) adıyla Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Bilgi İşlem Tasarım Kalıpları

anonim

Tasarım Kalıpları (Design Patterns) adı verilen akım, özellikle bilgi işlem yazılımcıları tarafından son yıllarda çok ilgi görmüştür. Bir tasarım kalıbı basit bir açıklama ile bir nevi reçetedir. Bu reçete, sürekli karşımıza çıkan bir sorun tipine karşı bulunmuş, gene sürekli verilmiş olan ve işe yarar bulunmuş bir çözümdür.

Yazının devamı için buraya tıklayın.