Apache güvenliği

0
conan
Bu yazıda Apache'nin dağıtımla gelen halinden daha güvenli bir şekilde çalışabilmesi için yapmanızı tavsiye edeceğim bazı değişiklerlerden bahsedeceğim. Bu tavsiyelerden birçoğu ayar dosyalarıyla ilgili olacağından dolayı Apache httpd.conf dosyası hakkında bilgi edinmiş olmanızı öneririm.
Dağıtımlarla gelen Apache kurulumları çoğu zaman kullanıcıya rahatlık sunması açısından oldukça esnek yapılandırılırlar. Bu ayarlar basit kullanımlar için oldukça yararlıdır fakat güvenliğin on planda olduğu sunucularda gereğinden fazla esnektirler. Bu yüzden ayarlarınızı gözden geçirmenizde fayda var. Bu anlatacağım senaryoları şirketinizin aynası ya da belki de ürünü olacak web sunucularında yaptığınızı gözönünde bulundurmayı unutmayın. Örneğin kullanıcı homepage'lerini silin dediğimde, "aaa olur mu öyle sey!" gibi yorumlar duymak istemiyorum :)

Örneklerin çoğu RedHat baz alınarak verilmiştir.

  1. Kurulum: Makinaniza dagitimla gelen apache'yi kurmaniz ve bu sekilde birakmaniz demek guvenlik acisindan intihar demektir. Derhal apache'nin son surumunu (ister dagitimin guncelleme kanalindan, ister programin kendisini derleyerek) kurun.
  2. Modüller Genelde dagitimla gelen apache Dynamic Shared Object (DSO) ozelligi ile derlenmistir. DSO bize plugin seklinde eklentileri, apache'yle yeniden derlemeye gerek birakmadan kullanmamizi saglar. Dagitimla gelen modullerin bir coguna ihtiyaciniz yoktur. Asagidaki listeden gercektek ihtiyaciniz olmayanlari httpd.conf dosyasindan silin. mod_dav Distributed Authoring and Version
    mod_autoindex Dizinlerin icini otomatik olarak gosterir.
    mod_include Eger sayfalarinizda sunucu tarafindan include'lar yapmıyorsaniz silin.
    mod_info Sunucunun ayarlarini gosterir.
    mod_status Sunucunun durumunu gosterir.
    mod_userdir Kullanici Home dizinleri.
    Tavsiyem ayar dosyasindaki buna benzer mod_* satirlarini inceleyin ve minimum modül aktive edin. Modul referansi icin http://modules.apache.org/ adresine bakin.
  3. Kullanıcı dizini? O da ne? SİLİN! :)

    UserDir disable

    satırını httpd.conf dosyasina ekleyin. Daha da paranoyak olmak istiyorsanız

    LoadModule userdir_module modules/mod_userdir.so

    satırını silin ya da comment out edin.
  4. Dizin izinleri:
    Web sunucunuzun kök dizinin izin ayarlarını biraz daha sıkılaştırın.
    Örneğin
    Aşağıdaki ayar yerine:
    <Directory />
      Options FollowSymLinks
      AllowOverride None
    </Directory>
    
    bu ayarları deneyin:
    <Directory />
      Options None
      AllowOverride None
      Order allow,deny
      Deny from all
    </Directory>
    
  5. Sunucu bilgi gizleme.
    Bir web sunucu korsaninin saldiri icin yapacagi ilk adim belki de sunucu hakkinda bilgi toplamaktir. Bu nedenle sunucumuzun verdigi bilgiyi minimumda tutmamiz ilk korunma duvarimiz olacaktir. httpd.conf dosyasi icinde:

    ServerSignature off

    yazarsak sunucunun dinamik olarak yarattigi signature/imza satirindan kurtulmus oluruz (Ornegin 404 sayfalarinda)

    Bununla beraber apache HTTP basliginda da bilgi saklar ve gosterir.

    ServerTokens Prod

    satiri bu bilgiyi minimuma indirger. Bazi sunucu sayfalarinda ise sistemin yoneticisinin email adresi gosterilir. (Spamciler icin ideal! :)

    ServerAdmin root@localhost

    satırı bu emaili de saf dışı birakir.
  6. cgi-bin dizinin yok et:
    Eger web sunucunuz CGI calistirmayacaksa derhal gerekli ayarlari yokedin! :) (PHP degil, cgi...) Su satirlari silin ya da comment out edin.
     LoadModule cgi_module modules/mod_cgi.so
     LoadModule env_module modules/mod_env.so
     AddModule mod_cgi.c
     AddModule mod_env.c
     ScriptAlias /cgi-bin/ "/var/www/cgi-bin/"
     <Directory "/var/www/cgi-bin">
        AllowOverride None
        Options None
        Order allow,deny
        Allow from all
     </Directory>
    
  7. Web dizinlerinin sistem izinleri.
    Sistem icinde webe acik dizinlerin ve dosyalarin hicbirisine web serverin calistigi kullaniciya ve guruba (apache, nobody gibi) yazma hakkinin verilmemesi lazimdir. Bu duruma uymayan dizin ve dosyalari bulmak/gormek icin su asagidaki komutlari kullanabilirsiniz. [root@webserver]# find /var/www/html -user apache -perm +202 -exec ls -ld {} ; [root@webserver]# find /var/www/html -group apache -perm +202 -exec ls -ld {} ;
  8. SSL
    Son olarak. Mutlaka gizli bilgilerinizi SSL yoluyla yollayin. Ornegin bir webmail servisi mi kuruyorsunuz? Mutlaka en azindan login kismini SSL ile koruyun. phpMyAdmin mi kullaniyorsunuz? SQL Sunucunuzun guvenligi icin bence SSL arkasinda tutun. Dagitimlarin cogu zaten kurulu ssl sertifikalari ile geliyordur. Eger gelmeyen birisiyle ugrasiyorsaniz kendi sertifikanizi yaratin. Onemli olan o sertifika vasitasiyla iki nokta arasinda sifreleme yapabilmeniz.
Daha fazla bilgi icin bazi adresler:
http://httpd.apache.org/docs/misc/security_tips.html http://www.apacheweek.com/security/
http://www.modsecurity.org/

Görüşler

0
Ansugo
Aslinda guvenlikten ziyade daha performansi artiran seylerden bahsedilmis.

Kisa ve ozdu. Begenerek okudum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CVS ve Dallar (Branches) İle Karmaşık Yazılım Yönetimi

malkocoglu_2

Yazılım sektöründe anahtar teslim projeler için bir derece, ürün ile uğraşmakta olan takımlar için kesinlikle lazım olacak bir kaynak kod deposu özelliği vardır. Dallar, yâni branch kavramı. Branch kullanımı her kaynak kod idare programında farklıdır, ve tabii ki açık yazılımın favori programı CVS'te de branch desteği mevcuttur fakat bazı konularda dikkatli olmak gerekmektedir. Yazılım sektöründe birçok konuda olduğu gibi elde bir "yapılması uygun olan/olmayan" gibi bir liste, önceki tecrübelere dayanarak mevcuttur, bu yazıda bu tür tavsiyeleri toparlayarak, kendi tecrübelerimiz ışığında sunmaya uğraştık.

Not: Makale, GNU Emacs ve LaTeX ile yazılmıştır.

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

Her Nesil Kendi Filozofunu Yaratır

barbaros

Richard Stallman'ın kitabı için Stanford Hukuk Fakültesi Hukuk Profesörü Lawrence Lessig tarafından yazılan giriş bölümü...

Her nesil kendi filozofunu yaratır-bir yazar, ya da zamanın görüntüsünü yakalayan bir sanatçı. Kimi zaman bu filozoflar böyle tanımlanır; çoğu zaman bu tespitin doğrulanması nesiller alan bir zamanda gerçekleşir. Tanımlansın ya da tanımlanmasın, tarih ideallerini konuşan insanlar tarafından şekillenir. Belki bir şiirin fısıltısında, belki de politik bir hareketin haykırışlarında.

Bizim neslimizin de bir filozofu var. O bir sanatçı ya da profesyonel bir yazar değil. O, bir programcı.

Manning'den Yılbaşına Gerisayım

tongucyumruk

Yazılım dünyasının sevilen yayıncısı Manning, Aralık ayı boyunca bir gerisayıma girdi. Normalde her gün bir Günün İndirimi yayınlayan Manning yılbaşına kadar her gün çeşitli indirimlerle bizleri daha çok kitap almaya teşvik edecek gibi duruyor. Bugüne kadar çıkan kampanyaları görüntülemek ve bundan sonrakileri takip etmek için buradan buyurun.

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.