Apache güvenliği

0
conan
Bu yazıda Apache'nin dağıtımla gelen halinden daha güvenli bir şekilde çalışabilmesi için yapmanızı tavsiye edeceğim bazı değişiklerlerden bahsedeceğim. Bu tavsiyelerden birçoğu ayar dosyalarıyla ilgili olacağından dolayı Apache httpd.conf dosyası hakkında bilgi edinmiş olmanızı öneririm.
Dağıtımlarla gelen Apache kurulumları çoğu zaman kullanıcıya rahatlık sunması açısından oldukça esnek yapılandırılırlar. Bu ayarlar basit kullanımlar için oldukça yararlıdır fakat güvenliğin on planda olduğu sunucularda gereğinden fazla esnektirler. Bu yüzden ayarlarınızı gözden geçirmenizde fayda var. Bu anlatacağım senaryoları şirketinizin aynası ya da belki de ürünü olacak web sunucularında yaptığınızı gözönünde bulundurmayı unutmayın. Örneğin kullanıcı homepage'lerini silin dediğimde, "aaa olur mu öyle sey!" gibi yorumlar duymak istemiyorum :)

Örneklerin çoğu RedHat baz alınarak verilmiştir.

  1. Kurulum: Makinaniza dagitimla gelen apache'yi kurmaniz ve bu sekilde birakmaniz demek guvenlik acisindan intihar demektir. Derhal apache'nin son surumunu (ister dagitimin guncelleme kanalindan, ister programin kendisini derleyerek) kurun.
  2. Modüller Genelde dagitimla gelen apache Dynamic Shared Object (DSO) ozelligi ile derlenmistir. DSO bize plugin seklinde eklentileri, apache'yle yeniden derlemeye gerek birakmadan kullanmamizi saglar. Dagitimla gelen modullerin bir coguna ihtiyaciniz yoktur. Asagidaki listeden gercektek ihtiyaciniz olmayanlari httpd.conf dosyasindan silin. mod_dav Distributed Authoring and Version
    mod_autoindex Dizinlerin icini otomatik olarak gosterir.
    mod_include Eger sayfalarinizda sunucu tarafindan include'lar yapmıyorsaniz silin.
    mod_info Sunucunun ayarlarini gosterir.
    mod_status Sunucunun durumunu gosterir.
    mod_userdir Kullanici Home dizinleri.
    Tavsiyem ayar dosyasindaki buna benzer mod_* satirlarini inceleyin ve minimum modül aktive edin. Modul referansi icin http://modules.apache.org/ adresine bakin.
  3. Kullanıcı dizini? O da ne? SİLİN! :)

    UserDir disable

    satırını httpd.conf dosyasina ekleyin. Daha da paranoyak olmak istiyorsanız

    LoadModule userdir_module modules/mod_userdir.so

    satırını silin ya da comment out edin.
  4. Dizin izinleri:
    Web sunucunuzun kök dizinin izin ayarlarını biraz daha sıkılaştırın.
    Örneğin
    Aşağıdaki ayar yerine:
    <Directory />
      Options FollowSymLinks
      AllowOverride None
    </Directory>
    
    bu ayarları deneyin:
    <Directory />
      Options None
      AllowOverride None
      Order allow,deny
      Deny from all
    </Directory>
    
  5. Sunucu bilgi gizleme.
    Bir web sunucu korsaninin saldiri icin yapacagi ilk adim belki de sunucu hakkinda bilgi toplamaktir. Bu nedenle sunucumuzun verdigi bilgiyi minimumda tutmamiz ilk korunma duvarimiz olacaktir. httpd.conf dosyasi icinde:

    ServerSignature off

    yazarsak sunucunun dinamik olarak yarattigi signature/imza satirindan kurtulmus oluruz (Ornegin 404 sayfalarinda)

    Bununla beraber apache HTTP basliginda da bilgi saklar ve gosterir.

    ServerTokens Prod

    satiri bu bilgiyi minimuma indirger. Bazi sunucu sayfalarinda ise sistemin yoneticisinin email adresi gosterilir. (Spamciler icin ideal! :)

    ServerAdmin root@localhost

    satırı bu emaili de saf dışı birakir.
  6. cgi-bin dizinin yok et:
    Eger web sunucunuz CGI calistirmayacaksa derhal gerekli ayarlari yokedin! :) (PHP degil, cgi...) Su satirlari silin ya da comment out edin.
     LoadModule cgi_module modules/mod_cgi.so
     LoadModule env_module modules/mod_env.so
     AddModule mod_cgi.c
     AddModule mod_env.c
     ScriptAlias /cgi-bin/ "/var/www/cgi-bin/"
     <Directory "/var/www/cgi-bin">
        AllowOverride None
        Options None
        Order allow,deny
        Allow from all
     </Directory>
    
  7. Web dizinlerinin sistem izinleri.
    Sistem icinde webe acik dizinlerin ve dosyalarin hicbirisine web serverin calistigi kullaniciya ve guruba (apache, nobody gibi) yazma hakkinin verilmemesi lazimdir. Bu duruma uymayan dizin ve dosyalari bulmak/gormek icin su asagidaki komutlari kullanabilirsiniz. [root@webserver]# find /var/www/html -user apache -perm +202 -exec ls -ld {} ; [root@webserver]# find /var/www/html -group apache -perm +202 -exec ls -ld {} ;
  8. SSL
    Son olarak. Mutlaka gizli bilgilerinizi SSL yoluyla yollayin. Ornegin bir webmail servisi mi kuruyorsunuz? Mutlaka en azindan login kismini SSL ile koruyun. phpMyAdmin mi kullaniyorsunuz? SQL Sunucunuzun guvenligi icin bence SSL arkasinda tutun. Dagitimlarin cogu zaten kurulu ssl sertifikalari ile geliyordur. Eger gelmeyen birisiyle ugrasiyorsaniz kendi sertifikanizi yaratin. Onemli olan o sertifika vasitasiyla iki nokta arasinda sifreleme yapabilmeniz.
Daha fazla bilgi icin bazi adresler:
http://httpd.apache.org/docs/misc/security_tips.html http://www.apacheweek.com/security/
http://www.modsecurity.org/

Görüşler

0
Ansugo
Aslinda guvenlikten ziyade daha performansi artiran seylerden bahsedilmis.

Kisa ve ozdu. Begenerek okudum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.

Türkiye Bilişim Ansiklopedisi

FZ

Editörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Ören, Tuncer Üney ve Dr. Rifat Çölkesen'in üstlenmiş oldukları Türkiye Bilişim Ansiklopedisi yayınlandı.

1248 sayfalık ansiklopedide bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki öğretim görevlilerinden telekomünikasyon, yazılım ve donanım şirketlerinde çalışan mühendislere kadar pek çok deneyimli yazar geniş bir yelpazede teknik konuları derinlemesine ele alıyor. Hesaplamaya dayalı geometriden genetik algoritmalara, konuşma ve ses sıkıştırma sistemlerinden örüntü tanımaya dek pek çok konunun alandaki yetkin isimler tarafından ele alındığı ansiklopedinin dikkat çekici özelliklerinden biri de Türkçe terim konusundaki hassasiyeti.

Emacs ile Oracle Sql*Plus ve sql-mode

zekzekus

İş yerinde yoğun olarak Oracle veritabanı ile çalışıyorum. Sorun tespit etmek için sorgular yazıyorum, PL/SQL ifadeleri çalıştırıyorum. Bu işlemleri en rahat yaptığım araç Oracle tarafından sağlanan Sql*Plus. Rahat dediğime bakmayın sade ve son derece hafif olan bu istemcinin insanı deli eden “özellikleri” var. En basitinden yazdığınız uzun bir SQL cümlesinin başında küçük bir hata yaptıysanız, imleci geri götüremiyorsunuz (henüz enter tuşuna basmamış olsanız da). Daha önce yazdığınız komutları listeleyen ve çabuk bir şekilde kullanmanıza olanak veren bir tarihçe (history) özelliği de yok. Emacs editörü (editör demek bir nevi haksızlık oluyor artık) her zaman olduğu gibi bu konuda da devreye giriyor.

Emacs ve sql-mode ile ilgili bilgi veren yazının devamı burada...

C Programlama Dilinin Evrimi

sametc

Aşağıdaki yazı benim çok ilgimi çekti paylaşmak isterim sanırım herkes benim gibi bu dilin nasıl ortaya çıktığını merak etmiştir.

C'nin tarihini tartışmaya UNIX'ten bahsedilmeden başlanamaz çünkü işletim sistemi ve sistem üzerinde çalışan programların bir çoğu C'de yazılmıştır.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Ağ Kurulumu

arikan

Creative Commons lisansıyla bedava yayınlanan bu yeni kitap kırsal bölgelerde düşük maliyetle kablosuz ağ kurulumu ve işletimini anlatıyor. Kitap dünyanın çeşitli kırsal bölgelerinde ağ kurmuş ve işletmiş profesyoneller tarafından hazırlanmış.