OpenBSD 4.0 Çıktı

0
honal
"Varsayılan kurulumda uzaktan tek bir güvenlik açığı" parolası ile 10. yılını dolduran OpenBSD projesinin 4.0 sürümü 1 Kasım'da çıktı. Yeni sürümde yapılan iyileştirmeler ve eklenen özellikler için bu adres ziyaret edilebilir.

OpenBSD kullanımı için bazı yararlı bağlantılar;

OpenBSD 4.0 Kurulum isosu

OpenBSD Kurulum videosu

OpenBSD Turkce Belgeleme Projesi

OpenBSD Projesi kullanıcılardan gelen bağışlar ve satılan OpenBSD cd, t-shirtleri ile gelişmektedir. OpenBSD takımına destek olmak istiyorsanız http://www.openbsd.org/orders.html adresinden orjinal cdromları sipariş ediniz.

BSD

Görüşler

0
misafir
Şu anda kullanıyorum. Gerçekten mükemmel bir sürüm olmuş. Artık laptopum müdahaleye ihtiyaç duymadan boot ediyor. Ayrıca artık cdio(1) aracıyla CD yazmak da mümkün.

İşte OpenBSD'yi diğerlerinden ayıran bir özellik de bu. Yani yeni araçlar eklemek yerine, varolan araçlara yeni işlevler katmak. Örneğin NetBSD, şifrelenmiş diskler için cgdconfig(8) diye bir araç oluşturarak OpenBSD'nin bir adım önüne geçmişti. Bu sürümde OpenBSD, vnconfig(8) aracına yeni bir işlev katarak arayı kapatmış. Bu eğilimin bir başka örneğini de ağ arayüzleri konusunda görüyoruz. Diğer BSD'ler her ağ arayüzü için ayrı bir araç oluştururken; OpenBSD, onların işlevlerini ifconfig(8)'e entegre ediyor. Hangi yol unix felsefesine daha uygun diye sormayın. Şu anda cevap veremeyeceğim :-)

Port kolleksiyonu da bu sürümde epey zenginleşmiş. Scheme diline verilen destek, bir yorumlayıcı (scheme48) ve bir derleyici (chicken) ile artmış. Lisp hayranlarına duyurulur.
0
yilmaz
digg de gördüm ./ daki habere atfen mükemmel bir sunum. :) http://video.google.com/videoplay?docid=7833143728685685343
0
anonim
Bahsettiğin site /. olacak. ./ olursa dotslash şeklinde okunması gerekir :)

Neyse habere geçeyim. OpenBSD genel olarak nasıl bir sistemdir? Kullanım açısından Freebsd ye benzer mi?
0
simor
Kurulum videosu çalışmıyor. Anlamadığım bi kodek istiyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EnderUNIX 5 yaşında!

honal

Aralık ayında 5 yaşına giren EnderUNIX, 5. yılın şerefine 10 seçkin belge yayınladi. Ayrıca web sayfalarını da yenileyen ekibe bundan sonra da başarılar.

İşte belgelerin listesi:

Türkçe FreeBSD 6 Kitabı

hbilgil

EnderUNIX yeni bir FreeBSD kitabı çıkardı.

Kitap içeriğine buradan erişebilirsiniz. Kitaptan bir bölüm.

Satın almak icin burayı kullanabilirsiniz.

OpenBSD Belgeleme Projesi

honal

EnderUNIX olarak kısa bir süre önce başlattığımız "OpenBSD Belgeleme Projesi " sonuçlandı. Henüz beta seviyesinde sayılsa da zamanla hedeflediğimiz seviyeye geleceğini düşünüyorum.

OpenBSD Belgeleme Projesi Projesi Nedir?

OpenBSD Belgeleme Projesi, OpenBSD işletim sisteminin Türkiye'de tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Aralık 2005 tarihinde başlatılmıştır. Belgelemenin daha hızlı ve sağlıklı olması amacıyla ilk olarak OpenBSD FAQ(Şıkça Sorulan Sorular)'nun belirli bölümleri çevrilmiştir. Projenin ilerleyen adımlarında belirlenen bu içerik üzerinden belgeler genişletilecektir. Vakit sınırlılığından dolayı içerik çevirmenlerden alındığı gibi sunulmuştur, çalışmanın ilerleyen dönemlerinde çeviriler tekrar gözden geçirilerek daha anlaşılır başlıklarla sunulacaktır.

FreeBSD 8.0 Duyuruldu!

Tarık

FreeBSD 8.0, bir önceki sürümü 7.2 gibi sessiz sedasız duyuruldu.

Duyuru: http://www.freebsd.org/releases/8.0R/announce.html
İndirme Bağlantıları http://www.freebsd.org/where.html

BSDCONTR: 1. Türkiye BSD Konferansı

FZ

Türkiye'de BSD sistemler üzerine önemli çalışmalar yapan ve dünya çapında kullanılan açık kaynak kodlu yazılımlar geliştiren EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı ile Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen konferans, 20 - 21 Ekim 2007 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde gerçekleşecektir.

Konferansa, FreeBSD çekirdek takımı üyesi ve TrustedBSD projesi kurucusu Robert Watson davetli konuşmacı olarak katılacaktır.