OpenBSD 4.0 Çıktı

0
honal
"Varsayılan kurulumda uzaktan tek bir güvenlik açığı" parolası ile 10. yılını dolduran OpenBSD projesinin 4.0 sürümü 1 Kasım'da çıktı. Yeni sürümde yapılan iyileştirmeler ve eklenen özellikler için bu adres ziyaret edilebilir.

OpenBSD kullanımı için bazı yararlı bağlantılar;

OpenBSD 4.0 Kurulum isosu

OpenBSD Kurulum videosu

OpenBSD Turkce Belgeleme Projesi

OpenBSD Projesi kullanıcılardan gelen bağışlar ve satılan OpenBSD cd, t-shirtleri ile gelişmektedir. OpenBSD takımına destek olmak istiyorsanız http://www.openbsd.org/orders.html adresinden orjinal cdromları sipariş ediniz.

BSD

Görüşler

0
misafir
Şu anda kullanıyorum. Gerçekten mükemmel bir sürüm olmuş. Artık laptopum müdahaleye ihtiyaç duymadan boot ediyor. Ayrıca artık cdio(1) aracıyla CD yazmak da mümkün.

İşte OpenBSD'yi diğerlerinden ayıran bir özellik de bu. Yani yeni araçlar eklemek yerine, varolan araçlara yeni işlevler katmak. Örneğin NetBSD, şifrelenmiş diskler için cgdconfig(8) diye bir araç oluşturarak OpenBSD'nin bir adım önüne geçmişti. Bu sürümde OpenBSD, vnconfig(8) aracına yeni bir işlev katarak arayı kapatmış. Bu eğilimin bir başka örneğini de ağ arayüzleri konusunda görüyoruz. Diğer BSD'ler her ağ arayüzü için ayrı bir araç oluştururken; OpenBSD, onların işlevlerini ifconfig(8)'e entegre ediyor. Hangi yol unix felsefesine daha uygun diye sormayın. Şu anda cevap veremeyeceğim :-)

Port kolleksiyonu da bu sürümde epey zenginleşmiş. Scheme diline verilen destek, bir yorumlayıcı (scheme48) ve bir derleyici (chicken) ile artmış. Lisp hayranlarına duyurulur.
0
yilmaz
digg de gördüm ./ daki habere atfen mükemmel bir sunum. :) http://video.google.com/videoplay?docid=7833143728685685343
0
anonim
Bahsettiğin site /. olacak. ./ olursa dotslash şeklinde okunması gerekir :)

Neyse habere geçeyim. OpenBSD genel olarak nasıl bir sistemdir? Kullanım açısından Freebsd ye benzer mi?
0
simor
Kurulum videosu çalışmıyor. Anlamadığım bi kodek istiyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD pf ve Squid ile Transparent Proxy Kurulumu

honal

OpenBSD 3.7 işletim sistemi üzerinde Packet Filter ve Squid kullanarak Transparent (şeffaf) proxy kurulumunu anlatan belgeye http://www.enderunix.org/docs/squid.pdf adresinden erişilebilir. Belge beta seviyesindedir, Linux ve FreeBSD desteği de eklendikten sonra tam sürümü yayınlanacaktır.

FreeBSD 6.2-RELEASE çıktı

mesutgul

FreeBSD Resmi Sitesi'nde duyurulmamış olmasına rağmen, FreeBSD FTP Server ve hatta FreeBSD Türkiye yansısı üzerinde 12 Ocak 2007 tarihli FreeBSD 6.2-RELEASE dosyaları yayınlanmaktadır.

FreeBSD 6.1-RELEASE çıktı

mesutgul

FreeBSD 6.1-RELEASE çıktı.

i386 ve diğerleri, indirmeniz için sizleri bekliyor.

PC-BSD 1.3 Beta hazır

alperfm

BSD tabanlı işletim sistemlerinin en kolay ve bana göre en iyisi olan pcbsd nin 1.3 versiyonunun betası hazır.

Yeni sürüm için bir öngörüş teşkil edecek deneme versiyonunu kullanıcılar test edip geliştiricilere katkıda bulunabilirler.

1.2 den farklı olarak kde 3.5.4 var ve sistemde taban düzenlemesi yapılmış. 1.3 Betada yalnızca ingilizce dil seçeneği var. Diğer dillerin sonraki versiyonlarda ekleneceği belirtilmiş. -- PCBsd.org

Türkçe FreeBSD 6 Kitabı

hbilgil

EnderUNIX yeni bir FreeBSD kitabı çıkardı.

Kitap içeriğine buradan erişebilirsiniz. Kitaptan bir bölüm.

Satın almak icin burayı kullanabilirsiniz.