Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

0
FZ
Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:
Bazı özellikleri resmen açıklanmamış bilgisayar sistemlerini kurcalaya kurcalaya çözen yazılımcılar, donanımcılar gibi konuya yaklaşmak... ne kadar doğru, ya da ne kadar yanlış? (Bir yandan da kendimi Lem'in Solaris romanını düşünmekten alıkoyamiyorum, kendisini incelemeye çalışan insanlari inceleyip, onlar üzerinde deney yapan ve bir sürü garipliğe yol acan bir "gezegen". İnsanlarin içsel dünyalarını bilmeden sadece yüzeyde gördüğü sinyallere bakıp sentezlediği "canlılar", "insanlar" ve "senaryolar"la kafaların karışmasına yol açan (ve belki kendi "kafası"nı da karıştıran) bir "problem cözücü".)

Sinir sistemini çözme ile bazı özellikleri resmen açıklanmayan bilgisayar sistemlerini çözme arasındaki yegâne fark, bilgisayarlar söz konusu olduğunda "orada bir yerde" "gizli özellikleri bilen birileri" olduğunun biliniyor olması mı?

Ya da belki, "bilgisayarların düşünüp düşünemeyecekleri sorusu, denizaltıların yüzüp yüzmedikleri sorusuna benzer". (*)

(*) Bilgisayar bilimci Edsger Wybe Dijkstra'dan bir alinti.

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e Soralım: Getter ve Setter Şeytani Mi?

anonim

Linux-programla listesinde Nesne Tabanlı Programlama ile ilgili bir mesaj dizisini okurken Java'da sürekli kullanılan "getter/setter"larla ilgili bilgimi tazelemek istedim. Karşıma bir hayli ilginç makaleler çıktı...

Büyük Oto Soygunu

redogre

Ofis

redogre

Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

FZ

Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P

fazlamesai'ye soralım: Tek bir işletim sistemini dayatmanın hukuki boyutu nedir?

pinguar

Yaklaşık 4 senedir kullandığım emektar dizüstü bilgisayarımda düzeltilemeyecek bazı sorunlar çıkınca bana da yeni bir bilgisayar almak farz oldu. Kısa bir araştırmadan sonra gözüme ihtiyaçlarımı karşılayacak türden bir dizüstü bilgisayar kestirdim. Ama tahmin edersiniz ki üzerinde Windows XP işletim sistemi ile geliyor.