Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

0
FZ
Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:
Bazı özellikleri resmen açıklanmamış bilgisayar sistemlerini kurcalaya kurcalaya çözen yazılımcılar, donanımcılar gibi konuya yaklaşmak... ne kadar doğru, ya da ne kadar yanlış? (Bir yandan da kendimi Lem'in Solaris romanını düşünmekten alıkoyamiyorum, kendisini incelemeye çalışan insanlari inceleyip, onlar üzerinde deney yapan ve bir sürü garipliğe yol acan bir "gezegen". İnsanlarin içsel dünyalarını bilmeden sadece yüzeyde gördüğü sinyallere bakıp sentezlediği "canlılar", "insanlar" ve "senaryolar"la kafaların karışmasına yol açan (ve belki kendi "kafası"nı da karıştıran) bir "problem cözücü".)

Sinir sistemini çözme ile bazı özellikleri resmen açıklanmayan bilgisayar sistemlerini çözme arasındaki yegâne fark, bilgisayarlar söz konusu olduğunda "orada bir yerde" "gizli özellikleri bilen birileri" olduğunun biliniyor olması mı?

Ya da belki, "bilgisayarların düşünüp düşünemeyecekleri sorusu, denizaltıların yüzüp yüzmedikleri sorusuna benzer". (*)

(*) Bilgisayar bilimci Edsger Wybe Dijkstra'dan bir alinti.

İlgili Yazılar

FreeMind: Özgür Yazılım Dünyasından Zihin Özgürleştirme Hareketi

FZ

Bu geleneksel bir yazı değildir.

İnsan zihni, bilişsel bilim, zihin haritaları, psikoloji, beyin fırtınası, bilgi temsilleri, yazılım geliştirme, epistemoloji, metafizik, karmaşıklıkla başa çıkmak, Java ve özgür yazılımın faydaları ilginizi çekiyorsa buyrun okuyun.

Fazlamesai'nin en genç üyesi!

sundance

Fazlamesai.net bugün saat altı civarlarında en genç üyesine kavuştu!
Deniz bebeğe hoş geldin derken, Boran(Butch) ve Aylin'e (Mayli) mutluluklar dileriz.

Fazlamesai Ailesi

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

Geek Kızlar

redogre

TT'den az kullanılmış araba

butch