Yaşasın Internet, yaşasın sansür!

0
anonim
Internet üzerinde Türkçe yayın yapan ve güncel medya eleştirisi konusunda haklı bir şöhret sahibi olan MEDYAKRONİK geçen hafta aldığı bir kararla maalesef hem bu şöhretine gölge düşürdü hem de ülkemizin içinde bulunduğu sosyoekonomikpolitik durumu ve büyük sermaye bağlantılı medya gruplarının nelere kadir olduğunu bir kez daha gösterdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi bağlantılı MedyaKronik sitesi, tam da büyük tepki çeken ve çağdışı olarak kabul edilen potansiyel sansür yöntemlerini bünyesinde barındıran basın yayın yasasının (Interneti de kapsayacak şekilde genişletilmişti) gündemde olduğu bir zamanda aldığı bu kararla takipçilerini epey şaşırttı ve hayal kırıklığına uğrattı.

Bu üzücü durumun ciddi anlamda irdelenmesini, tartışılmasını dilerim. Aynı zamanda bu tip eleştirel ve çok yönlü bakışlar getiren Internet sitelerinin büyük medyanın seviyesiz saldırıları karşısında daha sağlam durabilmelerini dilerim.

Görüşler

0
cadas
Internet''e sansur sadece ulkemizde degil yurt disinda da getirilmeye calisiliyor, hem sirketler tarafindan hem de devlet eliyle.

Haberiniz vardir ki uluslararasi kuruluslar kurarak Internet''i sozde pornografik ve teror gruplarina ait sitelerden temizleme adina yapilan bu girisimler, arkasinda cok daha fazlasini barindiriyor.

Bi'' kere terorden kastedilen nedir sorusu var? Bunun tartismasi ayri uzun bir yazi demek belki. Ben ise sansur kismina biraz daha odaklanacagim.

Su anki Internet alt yapisi icindeki sansur girisimleri belki cogu Internet kurdu icin sorun teskil etmiyor. Cunku nasil bu bariyerleri asacagimizi veya baska deyisle alternatiflerimizi biliyoruz. Ancak koca bir kitle bunlardan habersiz.

Dusunun; neden Turkiye icin SuperOnline vb.leri dunya capinda da AOL vb.leri acilis sayfasina kendi sitelerini koyuyorlar? (Bu secenege Hayir diyebiliyorsunuz, ama kac kisi bunu biliyor veya dikkatlice okuyor Setup''ta yazanlari...)

Ornegin Turkiye''de SuperOnline(SP) kullanan bircok kullanici Internet''in SP''in anasayfasi ve altindakilerden olustugunu saniyor, bundan haberiniz var miydi? (Bu konuda ne yazik ki cok sey duydum...) Tabi burada SP gibilerin iki yuzlulugune de gonderme yapmak isterim. Slogana bakin Turkiye''de Internet=SuperOnline... Bu slogani koyup sonra da TT tekeldir, biz tekellere karsiyiz vb. zirvalamalar yapiyorlar. (TT''yi savundugumdan degil...)

Arama motorlari meselesi var bir de; artik AltaVista ve Yahoo! parayi bastirana belli anahtar kelimelerle ilgili aramalarda kendi sitesinin linkinin en basta cikmasini saglayan bir hizmet sunuyorlar. Nasil, guzel di mi?

Su anki Internet altyapisi dedim, bir de Internet2 diye bir proje var ki son gelismelerinden haberim yok, ama bu iste yeni IP sistemi vs. ile baslayip zamanla bir ISP''nin Arkadasim, ben sadece Internet2 bunyesindeki sitelere ulasim sunuyorum, diger siteler beni ilgilendirmez paketleri sunmasina kadar gidecek. Cunku hem su anki Internet''ten bekledikleri kadar kar edemediler(bircok proje ellerinde patladi) ikincisi de su anki yapiyi yeterince kontrol edemiyorlar.(Kontrole de guvenlik ismiyle kilif uyduruyorlar ya neyse) Eski Internet de belki en fazla universitelerin altyapisina ve birkac bi'' sekilde parasi olan ve dusuk kar amacli hosting sirketleriyle sinirli kalacak. Ki universitelerin de artik sisteme tamamen adapte olmasini da/olmus oldugunu da goz onunde bulundurursak alternatifsiz kalinacak gibi...

Bu bir komplo teorisi de degil. Ne yazik ki bugun Internet''i kredi kartiyla alis-veris yaptigi, cicili bicili Flash sitelerine girip Vay beee... dedigi ve ICQ sanan kullanici sayisi cok ama cok fazla...
0
FZ
LeMan dergisinin son sayısında orta sayfasında MEDYAKRONIK göçtü diye bir haber-yorum var. Orada konu ile ilgili bir miktar detaylı bilgi var, tavsiye ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Üniversite İlk 500'e Nobel'le mi Girer Rektörle mi?

FZ

Her zaman çok özel ve tartışmaya müsait olmayan koşullarda yaşayan TC'den SharpenLess bildiriyor:

ZAMAN gazetesinde 2 Ağustos 2007, Salı günü, Kemal Alemdaroğlu gitti, İstanbul Üniversitesi ilk 500'e girdi başlıklı bir haber çıktı. Haberde Türkiye'den İstanbul Üniversitesi'nin Dünyadaki En İyi 500 Üniversitesi listesine girmiş olduğu belirtiliyor ve başlıkta da olduğu gibi bu durum bir rektörün gidişi ve farklı bir rektörün gelişi ile yoğun şekilde ilişkilendiriliyor. Oysa...

Dijital Ayrımın Önüne Geçebilmek...

FZ

Bilgisayarsız bir hayatı düşünmek zor ancak ABD gibi bir ülkede bile halen teknolojiye erişip onun nimetlerinden faydalanabilenlerle buna sahip olamayanlar arasında büyük bir boşluk var. Annie E. Casey Vakfı tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre düşük gelirli bölgelerdeki ailelerin %84'ünün çocukları bilgisayar sahibi değil. Bundan ötürü bilgiye erişim ve diğerleri ile kolayca iletişim sonucunda edinecekleri bilgisayar becerileri ve bunların getireceği fırsatlardan mahrum kalıyorlar.

Teknoloji hızla yaygınlaşsa da kütüphaneler ve okullardaki bilgisayarların sayısı bu açığı kapatmak için yeterli değil. Yapılan çalışmalara göre kendi evinde bilgisayara ve Internet'e erişebilen bir çocuğun kendine güveni artıyor, yeni beceriler kazanıyor ve öğrenme konusunda proaktif yaklaşım geliştirmesi, keşfetmeyi öğrenmesi mümkün olabiliyor.

Yukarıdaki sözler yabancı bir siteden çevrildi. ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez. Biz ne yapabiliriz bilgisayarı ve Internet erişimi olmayan çocuklarımız, gençlerimiz için? Bu konuda çalışan organizasyonlar kimlerdir ve şimdiye dek ne tür çalışmalar yapılmıştır? Çocukların evlerinden Internet'e erişmeleri ve ufuklarının genişlemesi için, bu ülkenin en sağlam hazinesi olan genç beyin çokluğundan faydalanması için ne tür adımlar atılabilir somut olarak?

WordPress Sansürünün Arkasından Adnan Hoca Çıktı

anonim

Bir süre önce mahkeme kararıyla engellenen wordpress sansürünün arkasından Adnan Oktar çıktı. Engellemeyle ilgili Blog Kazanı'na bir açıklama gönderen Adnan Oktar'ın savunması ise şöyle:

Türk bilim insanı Japonlar'ı dolandırdı

anonim

Geçtiğimiz yıllarda 4 üniversitede yaşanan intihal olayını yeni unutmuşken bu kez de Tokyo Üniversitesi bir Türk bilim insanının doktora derecesini iptal etti. Karar 130 yılını devirmiş üniversitenin tarihinde bir ilk.

Telekom Zamları Yargı Yolunda

FZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler, milyonlarca kullanıcı adına Telekom'u dava ediyor. Türk Telekom'un Internet erişim ücretlerine yapmış olduğu zam ile ilgili olarak dava açtıklarını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Dinler; “internet erişim ücretlerine yapılan zamlar “sosyal devlet” ve “hukuk devleti” ilkelerine aykırı olduğu gibi haberleşme özgürlüğüne de vurulan bir darbedir. " dedi.