Yaşasın Internet, yaşasın sansür!

0
anonim
Internet üzerinde Türkçe yayın yapan ve güncel medya eleştirisi konusunda haklı bir şöhret sahibi olan MEDYAKRONİK geçen hafta aldığı bir kararla maalesef hem bu şöhretine gölge düşürdü hem de ülkemizin içinde bulunduğu sosyoekonomikpolitik durumu ve büyük sermaye bağlantılı medya gruplarının nelere kadir olduğunu bir kez daha gösterdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi bağlantılı MedyaKronik sitesi, tam da büyük tepki çeken ve çağdışı olarak kabul edilen potansiyel sansür yöntemlerini bünyesinde barındıran basın yayın yasasının (Interneti de kapsayacak şekilde genişletilmişti) gündemde olduğu bir zamanda aldığı bu kararla takipçilerini epey şaşırttı ve hayal kırıklığına uğrattı.

Bu üzücü durumun ciddi anlamda irdelenmesini, tartışılmasını dilerim. Aynı zamanda bu tip eleştirel ve çok yönlü bakışlar getiren Internet sitelerinin büyük medyanın seviyesiz saldırıları karşısında daha sağlam durabilmelerini dilerim.

Görüşler

0
cadas
Internet''e sansur sadece ulkemizde degil yurt disinda da getirilmeye calisiliyor, hem sirketler tarafindan hem de devlet eliyle.

Haberiniz vardir ki uluslararasi kuruluslar kurarak Internet''i sozde pornografik ve teror gruplarina ait sitelerden temizleme adina yapilan bu girisimler, arkasinda cok daha fazlasini barindiriyor.

Bi'' kere terorden kastedilen nedir sorusu var? Bunun tartismasi ayri uzun bir yazi demek belki. Ben ise sansur kismina biraz daha odaklanacagim.

Su anki Internet alt yapisi icindeki sansur girisimleri belki cogu Internet kurdu icin sorun teskil etmiyor. Cunku nasil bu bariyerleri asacagimizi veya baska deyisle alternatiflerimizi biliyoruz. Ancak koca bir kitle bunlardan habersiz.

Dusunun; neden Turkiye icin SuperOnline vb.leri dunya capinda da AOL vb.leri acilis sayfasina kendi sitelerini koyuyorlar? (Bu secenege Hayir diyebiliyorsunuz, ama kac kisi bunu biliyor veya dikkatlice okuyor Setup''ta yazanlari...)

Ornegin Turkiye''de SuperOnline(SP) kullanan bircok kullanici Internet''in SP''in anasayfasi ve altindakilerden olustugunu saniyor, bundan haberiniz var miydi? (Bu konuda ne yazik ki cok sey duydum...) Tabi burada SP gibilerin iki yuzlulugune de gonderme yapmak isterim. Slogana bakin Turkiye''de Internet=SuperOnline... Bu slogani koyup sonra da TT tekeldir, biz tekellere karsiyiz vb. zirvalamalar yapiyorlar. (TT''yi savundugumdan degil...)

Arama motorlari meselesi var bir de; artik AltaVista ve Yahoo! parayi bastirana belli anahtar kelimelerle ilgili aramalarda kendi sitesinin linkinin en basta cikmasini saglayan bir hizmet sunuyorlar. Nasil, guzel di mi?

Su anki Internet altyapisi dedim, bir de Internet2 diye bir proje var ki son gelismelerinden haberim yok, ama bu iste yeni IP sistemi vs. ile baslayip zamanla bir ISP''nin Arkadasim, ben sadece Internet2 bunyesindeki sitelere ulasim sunuyorum, diger siteler beni ilgilendirmez paketleri sunmasina kadar gidecek. Cunku hem su anki Internet''ten bekledikleri kadar kar edemediler(bircok proje ellerinde patladi) ikincisi de su anki yapiyi yeterince kontrol edemiyorlar.(Kontrole de guvenlik ismiyle kilif uyduruyorlar ya neyse) Eski Internet de belki en fazla universitelerin altyapisina ve birkac bi'' sekilde parasi olan ve dusuk kar amacli hosting sirketleriyle sinirli kalacak. Ki universitelerin de artik sisteme tamamen adapte olmasini da/olmus oldugunu da goz onunde bulundurursak alternatifsiz kalinacak gibi...

Bu bir komplo teorisi de degil. Ne yazik ki bugun Internet''i kredi kartiyla alis-veris yaptigi, cicili bicili Flash sitelerine girip Vay beee... dedigi ve ICQ sanan kullanici sayisi cok ama cok fazla...
0
FZ
LeMan dergisinin son sayısında orta sayfasında MEDYAKRONIK göçtü diye bir haber-yorum var. Orada konu ile ilgili bir miktar detaylı bilgi var, tavsiye ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BSA’nın Türk Ekonomisine ZARAR Açıklamasının Arkasında Ne Var? - 1

FZ

Şu BSA’dan çektiğimiz nedir, bilmem ki? Krizler, yüksek SSK, vergi vs problemlerle savaşan KOBİ’lerimize yaptıkları baskınlar bir yana, ikide bir kerameti kendinden menkul rakamsal açıklamalar yapıp duruyorlar. Neymiş, şimdi de BSA Dünya Başkanı Robert Holleyman gelmiş ve demiş ki, Korsan Yazılımın Türk Ekonomisine verdiği zarar 5 yılda % 40 arttı. Vay canına bunu nasıl hesaplamışlar dersiniz?

Devamı: turk.internet.com

Eylem 2.0 ile internet sansürcülüğüne son!

anonim

BarCamp İstanbul'un forumlarında bir beyin fırtınasıdır gidiyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan internet sansürcülüğüne karşı bir tavır alınmasının tartışıldığı forumda ortaya atılan fikirler:

# izinli bir eylem yapılması,
# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi (fazlamesai de bunu yapabilir)
# ve başka çözümlerin araştırılması.

Gazete okurken sinirlenmeyenimiz var mı?

maat

Başlığa bakarak sadece geçirmekte olduğumuz şu günler ve buna paralel olarak verilen haberlerin içeriğini kastettiğimi düşünmeyin lütfen. Her geçen gün daha da özensizce hazırlanan haberler beni deli eden.

Yükselen Değerler Medyası...

conan

Yükselen değerleri daima takip eden ve kendisine uygulayan güzide medyamızın bir ilke daha imza atmış olmasını gururla burada haber yapıyorum! Çok değil belki bir sene öncesine kadar içeriğini kimseyle paylaşmak istemeyen, ya da para ile satan medyamız bir anda ne hikmetse RSS feedleri ya da içerik paylaşımları yapmaya girişti.

İşte bazı gazetelerimizin birden ortaya çıkan RSS linkleri.

TV'leri Kapatıp Kitap Okumaya ve Öğrenmeye Başlamanın Zamanı Gelmedi mi!

FZ

En nihayetinde zoru başardık gene. Türkiye televizyon seyretme istatistiklerinde 1. sıraya oturdu, ne kadar gururlansak azdır. Günde 4 saatlik ortalama ile ABD'yi geçerek televizyon konusundaki azmimizi cümle aleme kanıtladık.

Bunlar olurken bir de baktık ki kitap okuma konusunda da gelişmekte olduğunu iddia eden bir ülke olarak kırılması zor bir rekora imza atmışız: Ortalama bir Japon vatandaşı yılda 25, ortalama bir İsviçreli yılda 10 ve ortalama bir Fransız yılda 7 kitap okuyorken Türkiye'deki dünyaya bedel her 6 vatandaşımıza yılda bir kitap düşüyor! Çocuklarımızın kitap okumasındaki en önemli engelleyici faktörlerden biri olarak TV görünüyor.