Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

0
arikan
MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.
Her gün kullanığımız modern iletişim sistemi Internet bugün geçmişte kullanılan televizyon, telefon, mektup gibi her türlü iletişim sisteminin yerine geçmesinin yanında yepyeni bir medya ve haliyle yeni bir toplum oluşmasını sağlıyor. David Reed'in danışmanlığını yaptığı Viral Communications Group bugün Internet üzerinde kullanılabilecek yeni medya iletişim teknolojileri ve prensipleri geliştiriyor.

Görüşler

0
bm
PK'nin bu konudaki basin aciklamasina da link vereyim, belki o gurubun FMciler tarafindan incelenmesine faydasi olur.
0
mos
küstahlık etmek istemem ama, uçdan yerine uçtan olmalı başlık. yakışmamış, ondan burnumu sokuyorum :/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Zoho Görücüye Çıktı

Titus

Microsoft ile Google çekişip duruyor. Biri IM yazılımı geliştiriyor, diğeri hemen karşı atağa geçip cevabı yapıştırıyor. Biri e-posta servisi açıyor, diğeri ise hemen daha teferruatlısını sunuyor. Belki bu çekişme son kullanıcı olan bizlere yarıyor olabilir ama bu sefer bu çekişme başka birilerine de yaradı. Zoho bu ikilinin çekişmelerinin arasından sıyrılıp görücüye çıktı. Tam donanımlı özellikleri ile Goolge ve Microsoft'a kafa tutacakmış gibi duruyor.

Bloglar için uzaya son çağrı

sundance

Blog tutmak hoşunuza gidiyor, insanların bloglarını takip ediyorsunuz, bir muhabir gibi her gün "bugün enteresan ne yazsam?" diye konu arıyorsunuz vs. vs.

Peki el emeği, göz nuru bloglarınızın sadece Internet ile sınırlı kalmaması, uzaya mesela gönderilmesine ne dersiniz?

BlogInSpace yeryüzündeki büyük bir uydu anteni vasıtasıyla, ücretsiz olarak bloglarınızı uzaya yayınlıyor. Kimbilir belki ilerde ET dünyaya gelir ve ilk söylediği sizin adınız olur ;)

Küçük Dünya Projesi

FZ

Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).

Dünya Kupası ve Internet

conan

Dünya Kupası Internet için yeni bir test alanı oldu. Sponsorlar adeta Internet üzerinden Dünya kupası ile ilgili birşeyler verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Video on-demand, Shockwave, flash, vs... gibi Internet teknolojileri ile donatılmış siteler bayağı güzel projeler sunuyorlar. Benim ilginç bulduğum bir iki linki sizlerle paylaşmak istedim.

Üniversitelerimiz kurtuluyor mu ?

sundance

Hatırlarım da 1992`de Internet yaygınlaşmaya başladığı günden beri `Üniversiteler Internet üzerinden kayıt yapacak` geyiği sürer gider.

Hatta bu konuda bir çok ensesi kalın şirkete ihaleler yaptırılıp binlerce dolar para sokağa atılmıştır. Sonunda önce ODTÜ sonra Boğaziçi ve İTU derken üniversitelerimiz kör topal da olsa bu sisteme geçmeye başlamıştır. Tabi ki uygulanmamış birsürü projeye dökülen paralar da cabası.

Sonunda bir Sourceforge projesi bu işe de el attı. Universite Öğrenci Bilgiişlem Sistemi böyle bir yapıyı, hem de Türk öğrenciler tarafından hazırlanmış %100 serbest yazılımlarıyla sunuyor.
`Türkiye de yazılmış program istemeyiz, bizim üniversitemiz yurt dışında yazılmış programları hakeder` diyerek söz konusu ihaleleri öğrencilerine bile açmayı düşünemeyen eğitim dünyamızın bütün SAĞLAM ER`lerine selam olsun ;)