Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

0
arikan
Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.



Bir medyaya şekil vermek yaratıcı faaliyetin en önemli noktası olduğundan bilgisayara şekil verebilmek onu programlayabilmekten geçiyor. Ancak bir sanatçı veya tasarımcı olarak programlama öğrenmek zaman alan, çoğu zaman da “teknik” olduğundan uzak durulan bir şey. Bu duruma çözüm aynı şeyleri yaşamış olan ancak emek verip programlama öğrenmiş kişilerin geliştirdiği basitleştirilmiş programlama dillerinden ve ortamlarından geliyor. Bu diller yüksek seviyede (doğal dile yakın) olduklarından kullanması kolay ve çabuk prototip programlar yazmaya, skeçler yapmaya yarıyor. Bu programları deneyip, bir iki saat içinde dinamik görseller programlayabilirsiniz:

Processing
http://www.processing.org

Design By Numbers (Internet üzerinden kullanılabilir)
http://dbn.media.mit.edu

Context Free
http://www.ozonehouse.com/ContextFree

Scriptographer
http://www.scriptographer.com

VVVV
http://vvvv.meso.net/tiki-index.php

Jitter
http://www.cycling74.com/products/jitter

Puredata
http://puredata.info

Supercollider
http://www.audiosynth.com

Chuck
http://chuck.cs.princeton.edu

Görüşler

0
FZ
SuperCollider sadece Mac OS üzerinde mi çalışıyor? Ana sayfasında başka bir işletim sistemine dair bilgi göremedim de.
0
sefalet
Çok güzel bir bilgilendirme olmuş elinize sağlık.Uzun zamandır kafamda hareketli görüntüye dayalı bir fikir var.Ben tanıttığınız yazılımları yavaş yavaş deneye dururken, düşüncemi gerçekleştirmeme hangisinin daha yararlı olabileceği hakkında fikri olan olursa çok sevinirim.

Yapmak istediğim şey; fareyi hareket ettirdiğinizde birden fazla noktanın simetrik hareketinin sağlanması.Böylece simetrik hareket eden noktalar değişik desenler ortaya çıkarıcak.Yani sırf noktaların hareket etmesini değil hareket ettikçe geçtikleri noktaları boyamasını da istiyorum.

Bu özellik Mac kullanıcılarına yabancı gelmemiş olabilir.Çünkü bu özellik doksanların başında kullandığım "Mac Paint" yazılımının bir özelliğiydi.

Bunu yapabilmek için hareket betikleri (action script) öğrenmeyi bile göze almıştım eğer daha kolay yolunu bilen varsa, önerilere açığım.
0
arikan
Processing veya DBN (Design By Numbers) ile bunu cok kolay yapabilirsin. Ornegin su adreste bahsettigine benzer bir is var: http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/R/R03/applet/index.html bunun kodunu alip processing icinde calistirabilirsin. paremetrelerle oynayip, degisikj seyler cizebilirsin ekrana. mesela renkleri degistirip, cizgileri lklainlastirabilirsin.
0
sefalet
Processing sitesinde learning kısmındaki örneklerin hemen hepsine baktım aralarında ilginç şeyler olmasına rağmen pek simetri uygulaması bulamadım.Ordakilerin dışından bazı örneklere ulaşmam mümkün mü?

Sizin uygulamaya da baktım, fakat onda da simetriden çok dalga etkisi yaratma var sanki.Bu arada kodları kopyala yapıştır yapınca processing de çalışmadılar.
0
redogre
Ben processing i öneririm, çok az programlama bilgisiyle ısınabileceğiniz, teknik gereksinimi az bir "dil". Java ile basic arası denebilir. Amaca yönelik küçük şeyler yapmaya uygun olacak şekilde bir çok şey basitleştirilmiş.
0
arikan
Processing gorsel programlamaya odaklanmis bir Java lehcesidir diyebiliriz.
0
arikan
bu yukardaki yaziya ekledigim gorseli yaratan programin calisan halini burda gorebilirsiniz:

http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/A/A07/applet/index.html

bunun kodu acik, kodu burdan processing IDEsi icine kopyladaginizda calisacaktir. Parameterle oynayip neler yapilabildiini gorebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şirket İsimlerinin Kökenleri

butch

Yahoo? Apple yenir mi? Intel de ne demek?

Bu adreste Yahoo, Sony, Red Hat gibi bilişim devlerinin isimlerinin kökenlerini bulabilirsiniz.

Fazla Mesai Skin´i Winamp.com sitesinde yayında!

redogre

Bir süre önce yaptığım FM skini winamp tarafından yayınlandı sonunda. Hem de 29 kere download edilmiş!
Skin'in linki burada.Winamp FM Skini
Henüz bir yorum yapılmamış... Yorumlarınızı bekliyorum...

Fazlamesai.net Bülten

butch

Bir süredir gerek zaman darlığı, gerek FM ilkeleri sebebiyle yer vermekte zorlandığımız bültenler için artık yeni bir Fazlamesai ortamı var.

BÜLTEN, FM editörlerinin onayından geçmiş tüm bilişim firmaları ve onların temsilcilerine açık. Tek yapmanız gereken FM üye adınız ile temsil ettiğiniz firmanın adını o firmaya ait bir e-posta adresinden bize göndermek.

Gerisi size kalmış.

Mahkeme

butch

SVG Gümbür Gümbür Geliyor

FZ

Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.