Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

0
arikan
Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.



Bir medyaya şekil vermek yaratıcı faaliyetin en önemli noktası olduğundan bilgisayara şekil verebilmek onu programlayabilmekten geçiyor. Ancak bir sanatçı veya tasarımcı olarak programlama öğrenmek zaman alan, çoğu zaman da “teknik” olduğundan uzak durulan bir şey. Bu duruma çözüm aynı şeyleri yaşamış olan ancak emek verip programlama öğrenmiş kişilerin geliştirdiği basitleştirilmiş programlama dillerinden ve ortamlarından geliyor. Bu diller yüksek seviyede (doğal dile yakın) olduklarından kullanması kolay ve çabuk prototip programlar yazmaya, skeçler yapmaya yarıyor. Bu programları deneyip, bir iki saat içinde dinamik görseller programlayabilirsiniz:

Processing
http://www.processing.org

Design By Numbers (Internet üzerinden kullanılabilir)
http://dbn.media.mit.edu

Context Free
http://www.ozonehouse.com/ContextFree

Scriptographer
http://www.scriptographer.com

VVVV
http://vvvv.meso.net/tiki-index.php

Jitter
http://www.cycling74.com/products/jitter

Puredata
http://puredata.info

Supercollider
http://www.audiosynth.com

Chuck
http://chuck.cs.princeton.edu

Görüşler

0
FZ
SuperCollider sadece Mac OS üzerinde mi çalışıyor? Ana sayfasında başka bir işletim sistemine dair bilgi göremedim de.
0
sefalet
Çok güzel bir bilgilendirme olmuş elinize sağlık.Uzun zamandır kafamda hareketli görüntüye dayalı bir fikir var.Ben tanıttığınız yazılımları yavaş yavaş deneye dururken, düşüncemi gerçekleştirmeme hangisinin daha yararlı olabileceği hakkında fikri olan olursa çok sevinirim.

Yapmak istediğim şey; fareyi hareket ettirdiğinizde birden fazla noktanın simetrik hareketinin sağlanması.Böylece simetrik hareket eden noktalar değişik desenler ortaya çıkarıcak.Yani sırf noktaların hareket etmesini değil hareket ettikçe geçtikleri noktaları boyamasını da istiyorum.

Bu özellik Mac kullanıcılarına yabancı gelmemiş olabilir.Çünkü bu özellik doksanların başında kullandığım "Mac Paint" yazılımının bir özelliğiydi.

Bunu yapabilmek için hareket betikleri (action script) öğrenmeyi bile göze almıştım eğer daha kolay yolunu bilen varsa, önerilere açığım.
0
arikan
Processing veya DBN (Design By Numbers) ile bunu cok kolay yapabilirsin. Ornegin su adreste bahsettigine benzer bir is var: http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/R/R03/applet/index.html bunun kodunu alip processing icinde calistirabilirsin. paremetrelerle oynayip, degisikj seyler cizebilirsin ekrana. mesela renkleri degistirip, cizgileri lklainlastirabilirsin.
0
sefalet
Processing sitesinde learning kısmındaki örneklerin hemen hepsine baktım aralarında ilginç şeyler olmasına rağmen pek simetri uygulaması bulamadım.Ordakilerin dışından bazı örneklere ulaşmam mümkün mü?

Sizin uygulamaya da baktım, fakat onda da simetriden çok dalga etkisi yaratma var sanki.Bu arada kodları kopyala yapıştır yapınca processing de çalışmadılar.
0
redogre
Ben processing i öneririm, çok az programlama bilgisiyle ısınabileceğiniz, teknik gereksinimi az bir "dil". Java ile basic arası denebilir. Amaca yönelik küçük şeyler yapmaya uygun olacak şekilde bir çok şey basitleştirilmiş.
0
arikan
Processing gorsel programlamaya odaklanmis bir Java lehcesidir diyebiliriz.
0
arikan
bu yukardaki yaziya ekledigim gorseli yaratan programin calisan halini burda gorebilirsiniz:

http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/A/A07/applet/index.html

bunun kodu acik, kodu burdan processing IDEsi icine kopyladaginizda calisacaktir. Parameterle oynayip neler yapilabildiini gorebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kitap yorumu: Dijital Kale

sundance

Ülkemizde özellikle Da Vinci Code, Melekler ve Şeytanlar isimli kitapları ile tanınan Dan Brown'ın, Digital Fortress (Dijital Kale) isimli kitabını geçenlerde okudum.
Uzun süredir kendisini bir ziyaret etmek istiyordum zaten, ama kısmet kızkardeşimin Tüyap Kitap Fuarı'nı yağmalamasınaymış.

İxir Strikes Back

sundance

Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir'sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Kabul ediyoruz o kadar alıştık ki "Nasıl olsa kadrolu değil bunlar, savalım gitsin" yaklaşımına ve bunun artık pek de bir haber değeri kalmamasına, ama yine de bu sefer önemli.

Çünkü çıkartılan yaklaşık 100 kişi ile birlikte İxir`de işten çıkartılacak ADAM kalmadı.

Geek Kızlar

redogre

Pasaportumdan Çip Çıktı

redogre

Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

misafir

Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.