Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

0
arikan
Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.



Bir medyaya şekil vermek yaratıcı faaliyetin en önemli noktası olduğundan bilgisayara şekil verebilmek onu programlayabilmekten geçiyor. Ancak bir sanatçı veya tasarımcı olarak programlama öğrenmek zaman alan, çoğu zaman da “teknik” olduğundan uzak durulan bir şey. Bu duruma çözüm aynı şeyleri yaşamış olan ancak emek verip programlama öğrenmiş kişilerin geliştirdiği basitleştirilmiş programlama dillerinden ve ortamlarından geliyor. Bu diller yüksek seviyede (doğal dile yakın) olduklarından kullanması kolay ve çabuk prototip programlar yazmaya, skeçler yapmaya yarıyor. Bu programları deneyip, bir iki saat içinde dinamik görseller programlayabilirsiniz:

Processing
http://www.processing.org

Design By Numbers (Internet üzerinden kullanılabilir)
http://dbn.media.mit.edu

Context Free
http://www.ozonehouse.com/ContextFree

Scriptographer
http://www.scriptographer.com

VVVV
http://vvvv.meso.net/tiki-index.php

Jitter
http://www.cycling74.com/products/jitter

Puredata
http://puredata.info

Supercollider
http://www.audiosynth.com

Chuck
http://chuck.cs.princeton.edu

Görüşler

0
FZ
SuperCollider sadece Mac OS üzerinde mi çalışıyor? Ana sayfasında başka bir işletim sistemine dair bilgi göremedim de.
0
sefalet
Çok güzel bir bilgilendirme olmuş elinize sağlık.Uzun zamandır kafamda hareketli görüntüye dayalı bir fikir var.Ben tanıttığınız yazılımları yavaş yavaş deneye dururken, düşüncemi gerçekleştirmeme hangisinin daha yararlı olabileceği hakkında fikri olan olursa çok sevinirim.

Yapmak istediğim şey; fareyi hareket ettirdiğinizde birden fazla noktanın simetrik hareketinin sağlanması.Böylece simetrik hareket eden noktalar değişik desenler ortaya çıkarıcak.Yani sırf noktaların hareket etmesini değil hareket ettikçe geçtikleri noktaları boyamasını da istiyorum.

Bu özellik Mac kullanıcılarına yabancı gelmemiş olabilir.Çünkü bu özellik doksanların başında kullandığım "Mac Paint" yazılımının bir özelliğiydi.

Bunu yapabilmek için hareket betikleri (action script) öğrenmeyi bile göze almıştım eğer daha kolay yolunu bilen varsa, önerilere açığım.
0
arikan
Processing veya DBN (Design By Numbers) ile bunu cok kolay yapabilirsin. Ornegin su adreste bahsettigine benzer bir is var: http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/R/R03/applet/index.html bunun kodunu alip processing icinde calistirabilirsin. paremetrelerle oynayip, degisikj seyler cizebilirsin ekrana. mesela renkleri degistirip, cizgileri lklainlastirabilirsin.
0
sefalet
Processing sitesinde learning kısmındaki örneklerin hemen hepsine baktım aralarında ilginç şeyler olmasına rağmen pek simetri uygulaması bulamadım.Ordakilerin dışından bazı örneklere ulaşmam mümkün mü?

Sizin uygulamaya da baktım, fakat onda da simetriden çok dalga etkisi yaratma var sanki.Bu arada kodları kopyala yapıştır yapınca processing de çalışmadılar.
0
redogre
Ben processing i öneririm, çok az programlama bilgisiyle ısınabileceğiniz, teknik gereksinimi az bir "dil". Java ile basic arası denebilir. Amaca yönelik küçük şeyler yapmaya uygun olacak şekilde bir çok şey basitleştirilmiş.
0
arikan
Processing gorsel programlamaya odaklanmis bir Java lehcesidir diyebiliriz.
0
arikan
bu yukardaki yaziya ekledigim gorseli yaratan programin calisan halini burda gorebilirsiniz:

http://plw.media.mit.edu/people/arikan/2003/dynamic_compositions/A/A07/applet/index.html

bunun kodu acik, kodu burdan processing IDEsi icine kopyladaginizda calisacaktir. Parameterle oynayip neler yapilabildiini gorebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Luminocity

cbc

OpenGL tabanlı bir pencere yöneticisine eklenen yay tabanlı modellenmiş pencereler ve ötesi. Geleceğin pencere yöneticisi karşınızda: Luminocity

GNU İş Başında

FZ

Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.

5. Yılımız

sundance

Butch ile birlikte "Yahu bir site yapsak, bizim gibilere hitap eden" diye yola çıkıp, fazlamesai.net'in Internet camiası ile tanışmasının üstünden tam beş yıl geçmiş.

Bu süre içinde zaman zaman, "acaba kendimiz çalıp kendimiz mi oynuyoruz?" diye endişe ettiğimiz de oldu, hiç tahmin etmediğimiz ortamlarda "vaay sen Fazlamesai'den misin?" sorusuna maruz kaldığımız da.(bkz. Reina)

Üzüntüsüyle, sevinciyle ama çoğunlukla keyifle geçirdiğimiz bu beş yıl için bütün fazlamesai.net üyelerine çok çok teşekkürler. Hayal ettiğimiz ve çok daha fazlasını bize yaşattınız.

Bu yeni yılda Fazlamesai.net, Türkiye'de Özgür Yazılımlar ve Internet konusundaki duruşunu, yakında açıklayacağımız aktif projelerle de güçlendirecek.

Bu yolculukta bizi izlemediğiniz, bizle birlikte yürüdüğünüz için tekrar teşekkürler.

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

Fazlamesai.net yine yeni yeniden!

sundance

Merhaba arkadaşlar. Fazlamesai iki yılı aşkındır aynı arayüz ile camianın nabzını tutmaya, Eve gidip bilgisayarla uğraşmak isteyenlerin, biraraya geldiği, haber ve tartışma sitesi olmaya devam ediyordu.

Bu iki sene içinde 'bozuk değilse tamir etme' mantığı ile küçük değişiklikler dışında fazla bir oynama yapmadık sitede. Fakat en önemli özelliği bilgi paylaşımı ve diyalog olan sitemizde, anonim yorumlar o kadar hat safaya ulaştı ki kimin kime ne dediği belli olmaz oldu. Bu bahaneyle, bahar temizliği mantığıyla ;) yeni tasarıma, yeni altyapıya geçtik. Elbet aksamalar, problemler olacaktır ama sizlerin de Fazlamesaileriyle kısa zamanda gidereceğimize eminiz. No anonim, bol katılım!