FM'ye soralım : GNU/Linux uyumlu donanım seçmek

0
Betelgeuse
Yeni bir masaüstü bilgisayar toplamaya niyetim var. Linux kurarken sorun yaşamak istemediğim için donanımı seçerken emin olmak istiyorum. Ama bilgisayar malzemesi satıcıları sattıkları donanımlar hakkında linux uyumluluğu konusunda hiç bir şey söyleyemiyorlar. Ben de Fazla Mesai ortamına sorayım dedim. Belki yeni donanım almak isteyen başkalarına da yararlı olabilecek bir rehber oluşturabiliriz burada.
Bazı donanım üreticileri linux'a destek vermiyor. Bazıları da uyduruk sürücüler yazıyorlar linux sürücüsü var demiş olmak için o kadar. Bazıları da söyle böyle bir şekilde çalışan (Örnek:NVDIA) sürücüler çıkartıyorlar ama bu sürücüler açık kaynak kodlu değil. Linux kernel geliştiricileri geçenlerde bize donanım bilgilerini verin sizin yerinize sürücü geliştiririz demişti ama kaç donanım üreticisi bu çağrıyı ciddiye aldı bilmiyorum. Tabii donanım bilgilerini özgür yazılım dünyası ile paylaşan ve doğru düzgün linux sürücüleri yazılmasına destek olan aklı başında firmalar da var.

Madem linux kullanmaya karar verdik, linux'u ciddiye almayan, bizi ikinci sınıf müşteri yerine koyan donanım üreticilerinin ürünlerini almayalım, bunları aramızda teşhir edelim, madem para verip donanım alacağız, paramızı linuxu destekleyen üreticilere verelim de desteklerinin boşuna olmadığını görsünler.

Basit bir yeni bilgisayar toplama araştırmasına girince bu konulara da girmek kaçınılmaz oldu. Artık ses, ethernet vb. bir sürü cihaz anakart üzerinde o zaman sıradan bir linux dağıtımının uğraştırmadan kurulabildiği bir anakart almak faydalı olacak. Ekran kartı olarak ATI ve NVIDIA markaları var seçenek olarak ve al birini vur ötekine şeklinde ikisinden de özgür yazılıma bir destek göremedim demek ki windows kullanıcılarından kazandığımız para bize yeter diyorlar o zaman bir linux kullanıcısı olarak bana müşteri olarak değer vermeyen bu iki firmanın ürünlerini almamam gerekiyor. Zaten oyunlar dışında bu ekran kartlarının işe yaradığı başka bir alan yok, o kadar oyun meraklısı da değilim, geriye intel'in anakart üzerindeki grafik çözümleri geliyor. Hem ucuz, hem iş gören hem de açık kaynak kodlu sürücüleri geliştirilen intel grafik chipleri tek seçenek olarak kalıyor. Hem intel GMA 3000 grafik özellikleri hiç de fena değil gibi görünüyor. Zaten bilgisayarımda grafik kartını en çok zorlayacak oyun Tux Racer. :)

Anakart ve ekran kartı dışında yazıcı, kablosuz ethernet, flash disk, vb. bir sürü ıvır zıvır donanımlar da var, bunlardan da bu marka iyidir, bu kötü uzak duralım şeklinde bir liste de yapılabilir... Bir de laptoplar meselesi var ki o konu daha karışık.

Yeni bir desktop bilgisayar toplayacak birine ne tavsiye edersiniz? Bir sürü parçanın özellikleri vb. internetten bulunabiliyor ama bunları hepsi Türkiye piyasasında bulunan şeyler değil. Uygun fiyatlı ve piyasada kolay bulunan (mesela herhangi bir alışveriş sitesinden satın alınabilen) donanımlar olarak ne tavsiye edersiniz?

Görüşler

0
anonim
Kullanacağınız linux dağıtımı için donanım uyumluluk listelerini bulabilirsiniz genelde. Örneğin http://donanim.pardus.org.tr/
0
Betelgeuse
Böyle listeler de var tabi ama listelerde olan her donanım piyasada satılan güncel ürünler olmuyor. Daha piyasa işi bir liste lazım.
Hatta belki de "BOYKOT" listesi gibi bir liste de olması lazım.
0
FZ
0
towsonu2003
once istediginiz ozellikleri belirleyin, sonra bu ozelliklere & butcenize uyan ve Turkiye'de bulunan donanimlari bulun / listeleyin kendinize, sonra google'la bu donanimlarin linux uyumlulugunu arastirin. google birsey demiyorsa forumlarda sorun, email listelerine basvurun...

yani elinizde alternatifleri olan bir donanim listesi olacak, teker teker bakacaksiniz hangisi oluyor diye...

istediginiz turden bir liste, birakin turkiye icin, amerika vs icin bile yok.

ortada bir suru HCL (Hardware Compatibility List) var, ama bu listeler guncel degiller. Donanimda guncelllik onemli. Guncel olsa bile nereden alacaginizi belirtmiyorlar vs vs...

bir suru sorun...

ornegin gecen gun webcam almaya karar verdim. 1,5 saat ne alsam diye aradim yahu... guzel bisey begeniyosunuz, Linux'te calismiyor... Linux'te calisanini buluyorsunuz, artik satilmiyor... bir suru is...

PriceGrabber gibi bir site yapsalar ah linux donanimi icin... cennet... utopia (kimsenin ne parasi, ne zamani var ona)

bence Linux-preloaded bilgisayar satan birilerini arayin. bulursaniz bize de soyleyin, biz de onlarla is yapalim.

ben bu adamlari seviyorum, ucuz da: http://system76.com/ herhal yurtdisina gonderirler...
0
bm
Webcam icin Philips Toucam 740/840 iyiydi iki uc sene evvel. Problemsiz calisiyordu. Driveri konusunda hir cikmisti kernel listelerinde bir ara ama halloldu sonra galiba. Siz ABD'de degil miydiniz? Artik satilmiyor diye birsey yok pek oyle mallarda, eBay ne gune duruyor?
0
towsonu2003
ebay => paypal ve dogrusu benim paypal'le aram pek iyi degil.

ben sonunda "labtec pro" diye bi kamera buldum yukarda acikladigim sekilde, onla oynuyorum...

philips konusunda benim okudugum, philips driver'ini yazan kisinin 'gizlilik' sozlesmesi yenilenmemis, o yuzden driver'i kernel'den cekmisler, simdi yeni bi driver'la ugrasiyolar sanirim. ben listelerde "kernelden cekildi" lafini okuyunca philips'i listemden silmistim, o yuzden ayrintilari bilmiyorum...
0
Betelgeuse
Az önce RMS'den bir mail geldi :
It appears that free drivers for nVidia cards are making good progress,
so our sysadmins suggested getting

[2] - XFX PVT72GWANG GeForce 7300GS PCI Express video card
--------
Free software'i destekleyen grafik kartı üreticisi tavsiye edebilirsen gidip onların donanımlarından almak istiyorum demiştim. Yanıt vereciğini sanmıyordum ama yanıt gelince şaşırdım. :))
Ekran kartı konusunda şöyle bir liste başlatılabilir sanırım :
1. İntel onboard ekran kartları. (tamam, yanlış ifade :)
2. Nvidia chipsetli ekran kartları
3. ???

0
lale
Türkiye'deki programcılar da donanımlar için sürücü yazmalılar. çünkü malum Linux pek istenmiyor. zatenLinux serbest bir işletim sistemi olduğu için böyle yapılmalı Pardus'da olduğu gibi.
0
Betelgeuse
Ben tam tersini düşünüyorum. Donanım sürücülerini üreticileri yazsın. Eğer ürünlerini Linux kullanıcılarına satmak istiyorlarsa linuxa uyumlu düzgün sürücüler yazmak zorundalar. Sürücü yazamıyorlarsa da yazabilecek linux geliştiricilerine destek olsunlar, yani birşeyler yapsınlar. Linuxa destek vermeyen donanımlara bir şekilde uğraşıp sürücü yazılıyor ve bu donanımlar kullanılabilir hale geliyor ama bu donanım sürücüsü konusunda asıl yöntem olmamalı, yalnızca kullanıcıların bilmeden aldıkları uyumsuz donanımlar ellerinde kalmasın diye istista bir çözüm olmalı.
0
Ono
Linux kullanacaksan zaten oyunlara pek ilgili degilsindir sanirim, yada bir sure Linux kullanirsan oyunlara ilgin kalmaz ( satranc gibi board oyunlari haric ). Bu nedenle ekran karti onemli degil, benim 2002 yilinda cikmis Geforce FX 5200 bile fazlasiyla isimi karsiliyor. Simdi sifiri 30$ dan ucuzdur.

Ben sana ses karti olarak Creative onerecem. Open source a verdigi destek neredeyse tam. http://opensource.creative.com/
0
Betelgeuse
creative web sitesinde free software ya da open source ile ilgili hiç bir şey göremedim. Creative de boykot edilecekler listemde yerini aldı.
0
Ono
Peki tum donanimlarina acik kaynak kodlu surucu yazan Creative'i boykot listenize alin, sonra da burada MS ortakligindaki Intel GPU'sunu mu kullanayim diye tartisin.
0
Betelgeuse
Eğer Creative'in donanımlarına açık kaynak kodlu sürücü geliştirdiği hakkında bir bilgim olsa tabi ki onu boykot etmem. Ama farklı farklı linux sitelerinde creative ses kartlarının linux ortamında tam verimle çalıştıran açık kaynaklı sürücü geliştirilmesine destek olmadığı hatta donanım bilgilerini sakladığı konusunda çok yazı buldum. Creative web sitesinde de açık kaynakla ilgili hiç bir şey yok. Haliyle ses kartı alacağım zaman benim için bir seçenek olamıyor.
Intel konusunda, tabi ki donanım dirmaları yazılım firmalarıyla ortaklıklara girerler. Ama aynı zamanda özgür yazılıma destek de verirler, neden olmasın? intel'in grafik çözümleri "özgür yazılım" tarafından bakarsan ATI ve NVIDIA'dan daha uygun görünüyor. Intel'in MS'le yaptığı ortaklıklar bunu değiştirmiyor.
0
Betelgeuse
donanım konusunda www.fsf.org sitesindeki bilgilere güvenebiliriz diye düşünüyorum. Ne de olsa free software kavramının en önde gelen savunucuları onlar.

http://www.fsf.org/resources/hw/soundcards adresinde :
"Unfortunately, Creative stopped releasing the source code for its newer cards. Write to Creative and ask them to continue." yani Creative malesef yeni ses kartları için kaynak kodu yayınlamayı durdurdu. Creative'e yazın ve devam etmelerini isteyin şeklinde bir laftan benim anladığım Creative firmasının artık "Free Software" denen olguyu desteklemediği oluyor.
Ayrıca böyle bir link de buldum, sanırım işe yarar : http://www.vendorwatch.org/index.php?title=Category:FOSS_Friendly_Vendors

Bu linkte ( http://www.fsf.org/resources/hw/firmware ) de bu sürücülerle çalışan donanımları almayın şeklinde bir liste yapmışlar.

Benzer listeler Türkiye piyasası için de yapılabilmeli bence. www.linux.org.tr web sitesine gidip oradan linux'u destekleyen firmalar ve Linux konusunda işbirliğine yanaşmayan "kaka" firmalar listesi olsa hoş olurdu.
0
CL-USER
Üzerinde JMicron controllerı (Türkçe'si ne olabilir bunun?) bulunan anakartlardan da uzak durmak gerek. Bu tip bir donanıma sahip bilgisayara GNU/Linux kurmak gerçekten ciddi bir dert.
0
Betelgeuse
Yeni versiyon kernel ile Jmicron sorunu halledildi diye duymuştum ama şu anda elimde jmicron yok ve 2.6.17 kernel kullandığım için kesin birşey söyleyemeyeceğim.
Linux web sitelerinden gördüğüm kadarıyla intel 965 chipsetli anakartlarda yalnızca serial ata disk portları olduğu için ek olarak jmicron controller (ben de bulamadım türkçesini :) kullanılıyor ve linux kurarken cd'den boot edememe sorunu çok yaşanıyor. Çözüm olarak CD sürücüyü USB'den bağlayıp kurulum yapmak yani jmicron üserinden birşey bağlamamak gösteriliyor ki geçici çözüm olarak bence makul.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Birileri bir şeyleri yanlış anlıyor...

sundance

Bu sabah bir mail aldım. Kısaca ´Hesabımı nasıl kapatacağımı öğrenemedim, bana yardımcı olursanız sevinirim´ şeklinde bir içeriği vardı.

Bu Fazlamesai´yi kurduğumuzdan bu yana geçen üç yıl içindeki ikinci üyelik iptal istemi. Açıkcası ilk seferde de anlamakta zorlanmıştık, şu anda da çok anladığımız söylenemez. Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri ?

Bu konu üzerine biraz kafa yorunca aklıma başka başka şeyler geldi ve aşağıdaki yazı oluştu. Bir cemiyet olarak fazlamesai konusunda...

HaberLinux #12 Çıktı

butch

IBM Türk'ün ücretsiz Linux gazetesi HaberLinux'un 12. sayısı dün gerçekleştirilen IBM Yazılım Zirvesi 2006'da okurları ile buluştu. Bu sayısında Fazlamesai üyelerine özel sürprizlerle birlikte gönderilecek dergiye ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "Haber Linux Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Fazlamesai.net bugün saat 17:00`de 92.3`te

sundance

Fazlamesai.net, nedir nasıldırıyla, en kirli çamaşırları ve en temiz çarşaflarıyla 92nokta3 Radyo`da saat 17:00`de Net Güncesi programında.

92nokta3 FM 92.3 frekansından yayın yapan, teknoloji ve özellkle bilişim konularında geleceğimizi ilgilendiren mevzulardan bahseden bir radyo. Eğer bulunduğunuz yerden 92.3`ü alamıyorsanız çok üzülmeyin 92nokta3.com`dan Internet üzerinden de yayın yapıyorlar.

Ne de olsa bütün radyolar bizim; FM :)
Yayını kaçıranlar için ses kayıtı... Dikkat 13 mb.

Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

misafir

Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.

fazlamesai.net'e soralım: Reklamları yakalayabilecek açık kodlu bir yazılım?

FZ

Bir dostumun sorusu üstüne FM'nin kolektif zekasından, bilgisinden ve deneyiminden yararlanalım dedim, kendisi de kabul etti ve meseleyi FM camiası ile paylaşalım dedik. Kısaca:

"Radyo ve televizyon programlarını kaydedip reklamlar ne zaman başlamış, ne zaman bitmiş şeklinde ses ve görüntü işleme yapabilen, faydalanabileceğim bir API, open source uygulama, vs. var mı ya da daha doğrusu genel olarak bu konuda bir fikrin var mı?