Bazı donanım üreticileri linux'a destek vermiyor. Bazıları da uyduruk sürücüler yazıyorlar linux sürücüsü var demiş olmak için o kadar. Bazıları da söyle böyle bir şekilde çalışan (Örnek:NVDIA) sürücüler çıkartıyorlar ama bu sürücüler açık kaynak kodlu değil. Linux kernel geliştiricileri geçenlerde bize donanım bilgilerini verin sizin yerinize sürücü geliştiririz demişti ama kaç donanım üreticisi bu çağrıyı ciddiye aldı bilmiyorum. Tabii donanım bilgilerini özgür yazılım dünyası ile paylaşan ve doğru düzgün linux sürücüleri yazılmasına destek olan aklı başında firmalar da var.
Madem linux kullanmaya karar verdik, linux'u ciddiye almayan, bizi ikinci sınıf müşteri yerine koyan donanım üreticilerinin ürünlerini almayalım, bunları aramızda teşhir edelim, madem para verip donanım alacağız, paramızı linuxu destekleyen üreticilere verelim de desteklerinin boşuna olmadığını görsünler.
Basit bir yeni bilgisayar toplama araştırmasına girince bu konulara da girmek kaçınılmaz oldu.
Artık ses, ethernet vb. bir sürü cihaz anakart üzerinde o zaman sıradan bir linux dağıtımının uğraştırmadan kurulabildiği bir anakart almak faydalı olacak. Ekran kartı olarak ATI ve NVIDIA markaları var seçenek olarak ve al birini vur ötekine şeklinde ikisinden de özgür yazılıma bir destek göremedim demek ki windows kullanıcılarından kazandığımız para bize yeter diyorlar o zaman bir linux kullanıcısı olarak bana müşteri olarak değer vermeyen bu iki firmanın ürünlerini almamam gerekiyor. Zaten oyunlar dışında bu ekran kartlarının işe yaradığı başka bir alan yok, o kadar oyun meraklısı da değilim, geriye intel'in anakart üzerindeki grafik çözümleri geliyor. Hem ucuz, hem iş gören hem de açık kaynak kodlu sürücüleri geliştirilen intel grafik chipleri tek seçenek olarak kalıyor. Hem intel GMA 3000 grafik özellikleri hiç de fena değil gibi görünüyor. Zaten bilgisayarımda grafik kartını en çok zorlayacak oyun Tux Racer. :)
Anakart ve ekran kartı dışında yazıcı, kablosuz ethernet, flash disk, vb. bir sürü ıvır zıvır donanımlar da var, bunlardan da bu marka iyidir, bu kötü uzak duralım şeklinde bir liste de yapılabilir... Bir de laptoplar meselesi var ki o konu daha karışık.
Yeni bir desktop bilgisayar toplayacak birine ne tavsiye edersiniz? Bir sürü parçanın özellikleri vb. internetten bulunabiliyor ama bunları hepsi Türkiye piyasasında bulunan şeyler değil. Uygun fiyatlı ve piyasada kolay bulunan (mesela herhangi bir alışveriş sitesinden satın alınabilen) donanımlar olarak ne tavsiye edersiniz?
Yeni bir masaüstü bilgisayar toplamaya niyetim var. Linux kurarken sorun yaşamak istemediğim için donanımı seçerken emin olmak istiyorum. Ama bilgisayar malzemesi satıcıları sattıkları donanımlar hakkında linux uyumluluğu konusunda hiç bir şey söyleyemiyorlar. Ben de Fazla Mesai ortamına sorayım dedim. Belki yeni donanım almak isteyen başkalarına da yararlı olabilecek bir rehber oluşturabiliriz burada.