yarin(bugun(dun))

0
arikan
Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...
Buraya "ibm mainframe" -> "microcomputer" -> "personal computer" -> "her yerde computer" yolundan geliyoruz. Zamaninda herkesin PC'ye yonelmesinin sebebini Paul Graham insanlarin iyi yazilim kullanmak istemesi olarak acikliyor. Zamaninda VisiCalc (MS EXCEL'e ilham kaynağı olan tablo hesap (spreadsheet) programi) kullanabilmek icin Apple II alanlar bunun iyi bir ornegi. PC'lerin her yerde kullanilmasinin sebebini zamaninda mainframe makinalara nazaran cok daha kolay ucuz cabuk yazilimlar uretilebilmesine bagliyor Graham. Bugun de isletim sistemleri uzerinde yazilim yazmak hem gelistirme hem de is hayati acisindan hantal bir ise donustu, pek cok gelistirici sunucu uzerinde calisacak ve aninda dagitilacak programlar yaziyor. Bunun ne kadar verimli oldugu asikar.

Hal boyleyken, web uzerinden servis saglayan devler servislerini uzerinde yazilim gelistirilebilecek platformlara donusturuyorlar. Bu zamaninda Microsoft'un dunyadaki gelisitiricileri Windows uzerinde gelistirmeye sevk etmesi ile paralel bir model. "Developers Developers Developers (bu sonuncusu tekrar izlemeye deger)" videosunu pek cok kisi gormustur... Bugun Micorsoft'un devletlere isletim sistemi satmaya ugrasmasi, Turkiye'deki teknoparklara girisimleri, ogretmenlere ofis windows ogretme cabasi bu sunucuda calisan platfrom modeliyle basa cikmak icin bir yontem olarak okunabilir.

Bir platform uzerinde kolay hemen simdi hizli uretim yapilabiliyorsa bu platfromun toplum uzerinde hakimiyeti artiyor. Hakimiyet arttikca kafalara kazinan kulturel kodlar platfromun dilini konusmaya basliyor. Boyle bir dunyada yasami surdurmenin bir yolu, ayni bicimde guclu algoritmalar ve mimari ile sunucularda calisan ve kolay gelistirme ortami saglayan platformalar yaratamak olabilir.

Editörün Notu: Bu sefer yazıyı Türkçe harfleri içerecek şekilde düzenlemeye üşendim, değerli üyelerimizden BM ya da Zemberek ya da ULUDAĞ ekibindeki programcı arkadaşlardan biri paket çözüm sunarsa (bir Emacs ve VIM plug-in) bu tür bir işlevsellik sunarlarsa editör içinden deASCIIfy işlevi için o zaman üşenmem! ;-) (Ya da işte bunu yapan web servise bağlanan bir editör plug-in'i! ;-)

Görüşler

0
FZ
Kendi adıma bu yazı için teşekkür etmek istiyorum. Güzel bir tartışmaya vesile olması dileğimle...
0
arikan
Bugun patlayan habere gore Flickr Yahoo tarafindan satin alinmis. Pek yakinda calismaya basliyacak "internet entertainment" paketi Yahoo 360 [360.yahoo.com]'in bir parcasi olacakmis.

Yakin gelecekte ortaya cikan her servisin bir platformu ve dolayisiyla da bir APIsi olmasini bekleyebiliriz. Flickr API da Flickr database'ini kullanarak yazilim gelistirme [www.flickr.com]yi mumkun kiliyor.
0
demolish
"Bugun de isletim sistemleri uzerinde yazilim yazmak hem gelistirme hem de is hayati acisindan hantal bir ise donustu, pek cok gelistirici sunucu uzerinde calisacak ve aninda dagitilacak programlar yaziyor. Bunun ne kadar verimli oldugu asikar. "

http://www.microsoft.com/latam/testimonios/brasil/Volkswagen/default_English.asp?strversion=English

“As developers, we managed to envision the benefits offered by the Microsoft .Net platform, primarily because it is a fully Web-oriented platform, prepared for on-line and mobile solutions. An important trend today is to migrate most applications to the Web environment. The .Net platform provides the reliability and stability we need to develop this type of applications,” concludes Fabiano Miranda, Marketing Manager of Opus Software.

http://www.microsoft.com/net/momentumV2/education.asp#company2

Benefits: ShuttleTrack and iLab illustrate how the MIT academic and student community benefits from Web-accessible applications built using Web services and the .NET Framework. Students at their computers now have almost unlimited access to academic resources and information relevant to their daily lives because of the iCampus projects.

The iCampus projects create powerful Web services tools that help advance education and technology. Using the Web for educating, informing, and researching broadens learning opportunities to include anyone in the world with access to a Web browser.

"Bugun Micorsoft'un devletlere isletim sistemi satmaya ugrasmasi, Turkiye'deki teknoparklara girisimleri, ogretmenlere ofis windows ogretme cabasi bu sunucuda calisan platfrom modeliyle basa cikmak icin bir yontem olarak okunabilir."

http://www.microsoft.com/net/smartclient.aspx

Increase productivity–Smart clients allow people to move beyond viewing static information in a browser. Smart clients provide an interactive and highly responsive user interface, offering users immediate access to critical data. By moving processing and data to the local device or computer, smart clients eliminate the need to contact the server every time a button is clicked. This way, users don’t waste time waiting for screens to refresh or networks to become available.

Create better user experiences–Smart clients can make use of local computer resources (such as graphics acceleration cards), attached devices (such as scanners), and local storage. This makes it possible for software developers to create user experiences that are not possible within the Web browser. These new applications enable enterprises to differentiate their software and solutions and to compete more effectively in the marketplace.

Enhancing Web site experiences with smart clients. Smart clients can provide the highly interactive and engaging user experience that customers demand from Web properties. The browser experience delivered by HTML has inherent limitations. Smart clients allow businesses to deliver a richer user interface, greater responsiveness, and enhanced functionality while maintaining the benefits of centralized deployment and management.
0
demolish
"Buraya "ibm mainframe" -> "microcomputer" -> "personal computer" -> "her yerde computer" yolundan geliyoruz."

http://www.mono-project.com/Mono_Rationale

There is not really a lot of innovation in this platform: we have seen all of these concepts before, and we are all familiar with how these things work. What makes the Common Language Infrastructure development platform interesting is that it is a good mix of technologies that have been nicely integrated. The .NET development platform is essentially a new foundation for program development that gives Microsoft a room to grow for the coming years.

Mono: an Open Source Common Language Infrastructure implementation.

Ximian has begun work on Mono, a project that aims to bring the Common Language Infrastructure platform to free systems. When the GNU project was launched, they picked the best operating system that was available out there, and they began to clone it: UNIX. The .NET development platform is a very rich, powerful, and well designed platform that would help improve the free software development platform. Just like the GNU project began to clone UNIX sixteen years ago, we will be cloning the .NET development platform because it is a great platform to build on.

http://www.mono-project.com/FAQ:_Licensing

The core of the .NET Framework, and what has been patented by Microsoft falls under the ECMA/ISO submission. Basically a grant is given to anyone who want to implement those components for free and for any purpose.
...
The controversial elements are the ASP.NET, ADO.NET and Windows.Forms subsets. Those are convenient for people who need full compatibility with the Windows platform, but ""*are not required*"" for the open source Mono platform, nor integration with today's Mono's rich support of Linux.
...
Not providing a patented capability would weaken the interoperability, but it would still provide the free software / open source software community with good development tools, which is the ""*primary reason*"" for developing Mono.
...
For Linux server and desktop development, ""*we only need*"" the ECMA components, and things that we have developed (like Gtk#) or Apache integration.

http://www.mono-project.com/files/7/7b/Monocomponentsmap.png
0
Ragnor
Aslında güzel bir konuya değinilmiş ama benim burdan asıl beklentim FM API :).

Birde şunu tartışabiliriz. Sonuçta bu API'ler açık kaynak kodlu değil. Bu API'lerin yarattığı yazılım geliştirme tarzının Özgür Yazılım'a etkisi ne olacak?
Acaba Özgür yazılım tarafında buna benzer bir ürün mü geliştirilecek? Ya da Mono gibi bu API'lerin açık kaynak kodlu versiyonları mı üretilecek? Yoksa bu API'lerin gücü ve yaratacakları (aslında yaratmaya başladılar bile) yazılım geliştirme tarzı görmezden mi gelinecek?
Yoksa bu tarzın Özgür yazılım camiasına bir zararı olmayacak mı?
Hatta belki yararı olur. Bunlar kafamda oluşan sorular. Haberde bahsedilen API'lerin lisanslarına göz gezdirdim. Yanlış anlamadıysam sadece Google API açık kaynak kod lisanslı ya da en azından kullandığınız programın BSD, Apache gibi lisanslarına sahip olmasını sağlıyor. Diğerlerinde ise böyle birşey görmedim.

Kişisel görüşüm ise bu API'lerle yazılım geliştirmenin kolaylaşması yüzünden birçok özgür yazılım geliştiricisi bunları kullanacak ama bunların (Hepsi olmasa da çoğu öyle olacaktır.) kapalı kod olması yüzünden bu geliştiricilerin geliştireceği programlarda mecburen kapalı kod olacak. Bu yüzden Özgür yazılım ileride oldukça zorlanabilir diye düşünüyorum. Ya sizce?
0
FZ
Stallman XEROX'a kızdı, gitti kendi işletim sistemi yazılımlarını geliştirdi, Linus Solaris'e kızdı, gitti Linux çekirdeğini geliştirdi, özgür yazılım, vs. iyi güzel de mesela Amazon.com'a kızan biri gidip kendi Amazon alternatifi API'sini mi yapacak? API dediğiniz nedir ki arkadasındaki veritabanı olmadan? Adamların gücü saf yazılımdan gelmiyor ki, o yazılımın üzerine kurulu olduğu veritabanından geliyor, Google, Amazon, Yahoo, vs. için bu böyle. Neyin açık olmasını isteyeceksiniz? Google'ın veritabanının mı? Ya da Amazon database'i açık olsun mu diyeceksiniz? Beğenmiyorsanız kendiniz mi öyle bir şey kuracaksınız? Bu işi evinizdeki birkaç PC ve birkaç sıkı programcı arkadaşınızla yapabilecek misiniz? (Stallman'ın ve Linus'un projeleri bu şekilde yapılmaya müsaitti ve yapıldılar da ama bu bahsettiğimiz örneklerdeki durum çok farklı değil mi?)
0
Ragnor
Bu yazdıklarınız üzerine biraz düşününce az önceki mesajımda biraz saçmaladığımı fark ettim. Umarım bilgisizliğimi mazur görürsünüz. Malumunuz sormadan öğrenilmiyor :).

Aslında bu fikri, bu yazılım geliştirme tarzını sevdim bile diyebilirim ama benim merak ettiğim bu API'leri kullanırsam yazdığım programı açık kaynak kodlu olacak şekilde dağıtabilir miyim? Bu API'lerin kapalı olmasından dolayı benim programıma kısıtlama getireceğini düşündüğüm için şüphe içerisindeydim. Birde bu yeni akımın özgür yazılım üzerine olası etkileri hakkında ne düşündüğünüzü öğrenmek istemiştim. Görünen o ki pek sorun yaratmıyor. Hatta çok farklı iki kavram gibi. Cevap için teşekkürler.
0
FZ
Saçmalamak değil yaptığınız. Ciddi kavram karmaşası var, hemen hepimiz nasibimizi alıyoruz bundan :) Söz konu en genel anlamda SOC (Service Oriented Computing) [1] diye geçiyor. Web servisleri, XML tabanlı servisler, Web servis API, vs. terimleri gün geçtikçe daha da popüler olacak.

Programınız, eğer bunları kullanıyorsa açık kodu ile dağıtılabilir mi? Bu biraz da o servise bağlı herhalde. Misal ben bir API sunuyorum siz de benim bu servis APImi kullanarak güzel güzel bazı programlar geliştiriyorsunuz ama mesela bunun için benim servisime kaydolmuşsunuz, minik bir bedel ödemişsiniz. Siz de benim servisimi kullanarak bir başkasına belki daha karmaşık bir servis ya da işte web sayfası filan sunuyorsunuz. Ya da masaüstü uygulaması. Kodu verebilirsiniz elbette, sonuçta benim API dokümantasyonum, kullanım şekli açık, siz de kendinizinkini açabilirsiniz. Bunu kullanacak kişilerle sizin (ve dolayısı ile benim) aramda tabii bir anlaşma gerekebilir. Ben bu servisi bedavaya vermiyor olabilirim. Ancak gördüğünüz gibi burada paradan puldan bahsediyoruz yoksa yani kodun kapalı olması ne demek ki bu bağlamda? Ben size metodlar, bu metodlara geçilebilecek parametreler şunlardır, işte benim servisimin WSDL tanımı budur, istediğin yerden bağlan, çağır fonksiyonları sanki kendi makinandaki bir .DLL'den ya da .so fonksiyon kütüphanesinden çağırır gibi, buyur kullan diyorum. Belli standartlara uygun filan. Ama sonuçta o sunduğum arayüzün tek başına bir bağlamı yok, yani onu arkadaki sunuculardan, veritabanlarından koparıp başka bir yere koyarsanız hiçbir anlamı yok.

Bu bağlamda buyrun Google web servis API kullanarak enteresan bir web uygulaması geliştirin, sonra da bunu birilerine verin ya da satın, kodunu açın ya da açmayın bunun Google'ı çok ilgilendireceğini sanmıyorum açık kod anlamında. O, servisinin kullanılmasına ve gittikçe yaygınlaşmasına bakar (diye düşünüyorum naçizane).

1- Service-Oriented Computing : Semantics, Processes, Agents
by Munindar P. Singh, Michael N. Huhns


http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0470091487

Not: N'apsak bu haftaki Teknoloji Televizyonu fazlamesai.net programında bir servis tabanlı bilgi işlem dosyası mı yapsak? (Bir de FreeMind var bir türlü gelemediğimiz...)
0
bm
(Bir de FreeMind var bir türlü gelemediğimiz...)

FZ Freemind'i CLIM'le yazmayacak miydi? (Yahut baska biri, kimse artik)
0
FZ
Evet, hatta Common Lisp üzerinde CLIM derleyip sonra da basit örneklerden yola çıkarak çok çok basit GUI ortamı nasıl oluyormuş, menü nasıl ekleniyormuş bakmıştı, aaa ne kadar basit ve açık demişti. Çalışmakta olan uygulama sağ tarafta bir yerde kendi başına dururken sol taraftaki Emacs'a uzanmış, birkaç grafik fonksiyon çalıştırmış, uygulama ekranında elipslerin, çemberlerin çizildiğini görmüş, bu geliştirme modeline gülümseyerek bakmıştı...

Sonra: Yüksek lisansın ikinci dönemi başladı, ofisteki yazılım geliştirme işleri yoğunlaştı, FZ kendini sabahın üçünde okuldaki dersi için zihin felsefesi makalesi yazarken, sabahın dördünde ofisteki eğitimi için C# ve Object Oriented Design çalışırken buldu. FZ'nin bir buhran anında ani bir hareketle ülkeyi terk etmesi ve John McCarthy'nin yanına varıp "öğret bana usta, acı yok usta, hiaargghh!" demesi bekleniyor. Ardından Paul Graham'ın yanına varıp, "teknoloji hazır, para hazır mı?" demesi ve sonra Mars'taki öncü kolonideki çocuklarla birlikte müzik yapması da muhtemel. Gelişmeleri hep birlikte fazlamesai.net üzerinden izleyeceğiz sayın seyirciler.
0
tongucyumruk
Herhangi bir yazılım ile Amazon.com veya Google'ın SOAP api'leri arasında önemli bir fark vardır. Google'ın apı'sini önemli kılan asıl olay Google'ın arkaplanda kullandığı arama sistemi, veritabanı vs... dir. Google SOAP API'si için kullandığı yazılımın kodunu açabilir. Fakat sonuçta bu koda sahip olmanız sizin ikinci bir Google kurmanıza yetmez. Yoksa şu anda herhangi bir arama mekanizması için Google API'sinin tamamını (ki oldukça basit bir API'dir) taklit eden bir SOAP arayüzü yazmak çok ta zor bir iş değildir.


Burada gözönünde bulundurmamız gereken nokta bu API'lerin bildiğimiz, alıştığımız API'lerden (mesela GTK+ veya WinApi) farklı olarak bir yazılımı değil bir servisi ifade ediyor olmasıdır. Yani Google SOAP API'sini kullanarak yapacağınız bir uygulama ile Web tarayıcınızdan gidip Google'da yapacağınız bir arama arasında fark yoktur. Bu anlamda eğer konu özgür yazılım ise Google SOAP API'sinin özgürlüğünü Google Web sayfalarının özgürlüğünden farklı bir şekilde sorgulayamayız.
0
FZ
Bu arada FM'de yani aramızda Bilgi'nin VCD'sinden çıkıp MIT Media Lab.de çalışan birilerini görmek sevindirici (yanılıyorsam lütfen düzeltin).

Belki daha sonra biraz MIT Media Lab. hakkında biraz yazışabilir, bilgi paylaşımında bulunabiliriz ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GUI Tarihçesi

FZ

Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?

PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu.

madness

7_4_STABLE üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu. 7.4.1'den sonra yapılan değişiklikler içinde, bizim için en dikkat çekici olanı:

* Partial fix for Turkish-locale issues

Türkçe sorunu için uzun süreden beri yazışmamız bir miktar sonuç verdi. Çabaları için Nicolai Tufar'a ve Enver Altın'a teşekkürler.

MyAsist Web Framework

myasist

MyAsist, "web Tabanlı uygulamaların geliştirmesini en verimli halde nasıl yaparız?" sorusuna çözüm arayışlarımızın bir ürünüdür.

Kişisel ve Öğrenim amaçlı kullanımlar için ücretsiz olarak edinilebilir.

Advantage Veri Tabanı Beta 7.1

anonim

Advantage Sürüm 7.1 Beta kullanıma sunuldu. Tamamen türkçe ilk veritabanı olan kullanıcılardan gelen istekler çerçevesinde yeni eklemelerin ve optimizasyonların yapıldığı Advantage Sürüm 7.1 BETA hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Advantage Veri Tabanı, 1991 yılından bugüne dek tüm dünyada kullanılan ve sağladığı yüsek performans, güvenlik ve kararlılık ile bir çok ödülün sahibi olan ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.

Üstün özelliklerinin ülkemizde uygun lisanslama modelleri ile birleştirilmesiyle Advantage, bugün bir çok yazılım evi ve kurum tarafından tercih edilmiş ve aktif olarak kullanılmaktadır.

Tüm dokümantasyonun ( hata kodları dahil ) Türkçe olması da bir başka avantaj.

Programlamanın Tao´su 5. ve 6. Kitap

FZ

5. Kitap - Bakım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Bir program üç satırı geçtiyse bir gün mutlaka bakıma ihtiyaç duyar."