Microsoft Sunar: LINQ Projesi

0
FZ
Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.
LINQ yani Language INtegrated Query, Microsoft'un .NET ortamında kullanılan dillere getirdiği bir özellik ve temelde XML de dahil olmak üzere her türlü veri yapısının (diziler, hash tabloları, vs.) dil dışına çıkmadan (söz gelimi C# ve nesneye yönelik paradigma içinde kalarak) kullanılan dilin sözdizimi ile yapılmasını sağlıyor. İşin içinde Erik Meijer, Brian Beckman, Anders Hejlsberg ve Don Box gibi MS dünyasının meşhur isimleri var ve derslerini iyi çalışmış gibi görünüyorlar. C# 3.0, C-omega, LINQ, vs. gibi hareketlerle Microsoftçuların Lisp, Haskell, vb. dünyalardaki güçlü fikirleri kendi ortamlarında pratik olarak uygulamaya çalışmalarını görmek sevindirici.

LINQ'teki standard veriyapıları sorgulama operatörlerini ve bunların XML ve veritabanları ile nasıl entegre çalıştıklarını gösteren bir makaleyi buradan okumanız mümkün.

C# ve .NET ile rekabet halindeki Java dilinin ve Java platformlarının bu durum karşısında benzer bir yapı ile ortaya çıkıp çıkmayacakları merak konusu.

Kaynak: osnews.com

Görüşler

0
mdakin
Java gibi operator overloading'i bile dilin basitliğini tehlikeye sokup kötüye kullanıma sebebiyet verebildiği için reddeden bir dilin bu tür özelliklere soğuk bakacağını tahmin ediyorum. Ama kütüphane olarak benzeri şeyleri (en azındna sorgulama özelliğini) eklemek zor değil, reflection kullanarak abuk subuk şeyler yapabilirsiniz.
0
FZ
Benim algıladığım sanki MS, araştırmacılarına ve mimarlarına biraz serbestlik tanımış gibi (en azından MS'nin ArGe lab.ı C-omega diye bir dille uğraşıyordu, onu biliyorum ve öyle mevcut şeylere entegre edilemeyecek bir şey değildi), yoksa yani bu özellikleri VB'ye de katalım alın size VB 9 çok acayip dil olacak diyorlar ama benim bildiğim VB programcılarının %90'ı ürkek tavuk gibi kaçar, adamlar alışık değil ama C#'ı zaten gözüne kestirenler için ya da Java gibi ortamlardan geçiş yapanlar için anlamlı olabilir (acı çekmeye alışmış insanlar yani, gerçekten işleri kolaylaştıran bir şey gördüler mi bunu fark edebilen yazılımcılar ;-)).

Öte yandan, gerçekten de dilin bir parçası olarak bunu yerleştirirlerse ve süreç içinde sözdizim filan güçlenirse, ne bileyim misal XML, XSLT ile filan kafayı yiyen programcıları kendilerine çekebilirler, yaygınlaşabilir gibi geliyor bana ama tabii ne kadar sürer bilemem.

Bu arada hazır Java ve reflection konusu açılmışken, Java reflection ile yapılabilecek abuk sabuk şeyler de bir yere kadar; belki merak eden çıkar, geçenlerde MetaObject Protocol konusuna bakarken, hem Java'yı hem de CLOS'u çok iyi bilen birine sordum, kıyaslamasını rica ettim, ortaya şöyle bir şey çıktı:

CL's MOP vs Java's Reflection

Yukarıda adı geçen adamı, OOPSLA 2005 (OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING, SYSTEMS, LANGUAGES and APPLICATIONS) etkinliğinde de dinlemek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kızgın Programcılar Ordusuna Bir Üye Daha

TiberiusKirk

CNET news.com'dan...
"Gnutella author Justin Frankel is considering quitting Nullsoft, the company he founded and sold to America Online, following repeated clashes with his corporate parent over software projects."

Justin Frankel, kendi sitesinden yaptığı açıklamada, Nullsoft'tan ayrılma kararı aldığını açıkladı. Geliştirdiği WASTE adlı kriptolu chat ve P2P yazılımının Nulsoft'un sitesinden kaldırılmasını, kararının nedeni olarak açıklayan Frankel, AOL tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti...

Frankel'in açıklaması:
http://www.1014.org

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Emerge: Bir StarLogo Videosu

FZ

Animasyon konusunda uzmanlaşan James Mortensen'in, StarLogo kullanarak hazırlamış olduğu Emerge videosu, çok basit kurallara göre hareket eden etmenlerin (agent), çok etmenli sistemde (mutliagent system) ne tür düzenlere yol açtıklarını gösteriyor.

Müziklerle de zenginleştirilmiş bu videoda her kuralın önce ismi ardından da yol açtığı örüntü (pattern) canlı bir şekilde görüntüleniyor. Karmaşık sistemlerin, toplumsal örüntülerin, vb. fenomenlerin modellenmesi ile uğraşanların ve "hacker" amblemi olarak seçilmiş "Game of Life"ın başka şeylerle bağlantısını görmek isteyen meraklı "hacker"ların ilgisini çekebilecek bir video.

Skype'ye rakip: Gizmo Projesi

Soulblighter

40 milyon kişi tarafından kullanılan Skype'ye ciddi bir rakip geliyor: Gizmo Projesi.

OpenBSD 2.9 PowerMAC Versiyonu hazır

anonim

OpenBSD 2.9'un PowerMac versiyonu çıktı. İndirdim ve kurdum, gerçekten OpenBSD`nin performansı ve Apple PowerMAC`in gücünün birleşmesinin muhteşemliği karşisında çok etkilendim. Macintosh`u olanlara şiddetle tavsiye ederim. Mutlaka deneyin: www.openbsd.org/macppc.html