Microsoft Sunar: LINQ Projesi

0
FZ
Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.
LINQ yani Language INtegrated Query, Microsoft'un .NET ortamında kullanılan dillere getirdiği bir özellik ve temelde XML de dahil olmak üzere her türlü veri yapısının (diziler, hash tabloları, vs.) dil dışına çıkmadan (söz gelimi C# ve nesneye yönelik paradigma içinde kalarak) kullanılan dilin sözdizimi ile yapılmasını sağlıyor. İşin içinde Erik Meijer, Brian Beckman, Anders Hejlsberg ve Don Box gibi MS dünyasının meşhur isimleri var ve derslerini iyi çalışmış gibi görünüyorlar. C# 3.0, C-omega, LINQ, vs. gibi hareketlerle Microsoftçuların Lisp, Haskell, vb. dünyalardaki güçlü fikirleri kendi ortamlarında pratik olarak uygulamaya çalışmalarını görmek sevindirici.

LINQ'teki standard veriyapıları sorgulama operatörlerini ve bunların XML ve veritabanları ile nasıl entegre çalıştıklarını gösteren bir makaleyi buradan okumanız mümkün.

C# ve .NET ile rekabet halindeki Java dilinin ve Java platformlarının bu durum karşısında benzer bir yapı ile ortaya çıkıp çıkmayacakları merak konusu.

Kaynak: osnews.com

Görüşler

0
mdakin
Java gibi operator overloading'i bile dilin basitliğini tehlikeye sokup kötüye kullanıma sebebiyet verebildiği için reddeden bir dilin bu tür özelliklere soğuk bakacağını tahmin ediyorum. Ama kütüphane olarak benzeri şeyleri (en azındna sorgulama özelliğini) eklemek zor değil, reflection kullanarak abuk subuk şeyler yapabilirsiniz.
0
FZ
Benim algıladığım sanki MS, araştırmacılarına ve mimarlarına biraz serbestlik tanımış gibi (en azından MS'nin ArGe lab.ı C-omega diye bir dille uğraşıyordu, onu biliyorum ve öyle mevcut şeylere entegre edilemeyecek bir şey değildi), yoksa yani bu özellikleri VB'ye de katalım alın size VB 9 çok acayip dil olacak diyorlar ama benim bildiğim VB programcılarının %90'ı ürkek tavuk gibi kaçar, adamlar alışık değil ama C#'ı zaten gözüne kestirenler için ya da Java gibi ortamlardan geçiş yapanlar için anlamlı olabilir (acı çekmeye alışmış insanlar yani, gerçekten işleri kolaylaştıran bir şey gördüler mi bunu fark edebilen yazılımcılar ;-)).

Öte yandan, gerçekten de dilin bir parçası olarak bunu yerleştirirlerse ve süreç içinde sözdizim filan güçlenirse, ne bileyim misal XML, XSLT ile filan kafayı yiyen programcıları kendilerine çekebilirler, yaygınlaşabilir gibi geliyor bana ama tabii ne kadar sürer bilemem.

Bu arada hazır Java ve reflection konusu açılmışken, Java reflection ile yapılabilecek abuk sabuk şeyler de bir yere kadar; belki merak eden çıkar, geçenlerde MetaObject Protocol konusuna bakarken, hem Java'yı hem de CLOS'u çok iyi bilen birine sordum, kıyaslamasını rica ettim, ortaya şöyle bir şey çıktı:

CL's MOP vs Java's Reflection

Yukarıda adı geçen adamı, OOPSLA 2005 (OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING, SYSTEMS, LANGUAGES and APPLICATIONS) etkinliğinde de dinlemek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TÜRKİYE yarı finalde! En büyük TÜRKİYE!! (Kendi PDF`ini Kendin Yap)

SHiBuMi

Yazının başlığı "Kendi PDF'ini Kendin Yap" olacaktı ama bu coşku içersinde bu başlığı atmak ayıp olurdu :) Çok büyük bir başarı, herkese kutlu olsun.

Herhangi bir uygulamayla hazırladığınız dokümanları, resimleri, sunumları, elektronik tabloları ve yazıcı çıktısı alınabilecek hemen her türlü nesneyi yine bu uygulama içinden ücretsiz ve Türkçe olarak PDF’e dönüştürebilmek ilginizi çeker mi? Çekiyorsa bu yazıyı okumaya devam edin.

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Lin(uxWin)dows Geliyor!

FZ

Şimdi hani anket yapılmıştı ya, masaüstünde ne tercih edersiniz şeklinde. Yani evet, Windows 2000 kullanıyorum ama yani canııım (!) Linux sistemindeki güzelim, şirin mi şirin, etkin ve de yetkin programları kullanamamak da üzüyor beni.\r \r

Ama sanırım yakında üzüntülerim bir nebze olsa giderilecek Lindows OS tarafından ;-)\r \r

Aralık ayı sonuna doğru ilk sürümü (yoksa betası mıydı?) çıkması beklenen bu işletim sistemi tamamen masaüstünü hedefliyor ve hem Windows hem de Linux ortamı için geliştirilmiş pek çok yazılımı çalıştırabileceğini iddia ediyor.\r \r

Programlamanın Tao´su 3. ve 4. Kitap

FZ

3. Kitap - Tasarım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Program test edilmeye başlandığında tasarım değişiklikleri yapmak için artık çok geçtir."

Göz hareketleri ile yazı yazmak

anonim

Ingilterede geliştirilen bir GPL projeden bahsetmek istiyorum, Dasher yazılımı göz hareketlerinizi takip ederek yazı yazmanıza olanak veriyor, demo'larını izledim gerçekten çok güzel, eylül ayı içinde 3.0 versiyonu çıkacak olan yazılımın, 1.6.8 versiyonunu ücretsiz olarak internet sitelerinden download edebilirsiniz. Adres:www.inference.phy.cam.ac.uk