Microsoft Sunar: LINQ Projesi

0
FZ
Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.
LINQ yani Language INtegrated Query, Microsoft'un .NET ortamında kullanılan dillere getirdiği bir özellik ve temelde XML de dahil olmak üzere her türlü veri yapısının (diziler, hash tabloları, vs.) dil dışına çıkmadan (söz gelimi C# ve nesneye yönelik paradigma içinde kalarak) kullanılan dilin sözdizimi ile yapılmasını sağlıyor. İşin içinde Erik Meijer, Brian Beckman, Anders Hejlsberg ve Don Box gibi MS dünyasının meşhur isimleri var ve derslerini iyi çalışmış gibi görünüyorlar. C# 3.0, C-omega, LINQ, vs. gibi hareketlerle Microsoftçuların Lisp, Haskell, vb. dünyalardaki güçlü fikirleri kendi ortamlarında pratik olarak uygulamaya çalışmalarını görmek sevindirici.

LINQ'teki standard veriyapıları sorgulama operatörlerini ve bunların XML ve veritabanları ile nasıl entegre çalıştıklarını gösteren bir makaleyi buradan okumanız mümkün.

C# ve .NET ile rekabet halindeki Java dilinin ve Java platformlarının bu durum karşısında benzer bir yapı ile ortaya çıkıp çıkmayacakları merak konusu.

Kaynak: osnews.com

Görüşler

0
mdakin
Java gibi operator overloading'i bile dilin basitliğini tehlikeye sokup kötüye kullanıma sebebiyet verebildiği için reddeden bir dilin bu tür özelliklere soğuk bakacağını tahmin ediyorum. Ama kütüphane olarak benzeri şeyleri (en azındna sorgulama özelliğini) eklemek zor değil, reflection kullanarak abuk subuk şeyler yapabilirsiniz.
0
FZ
Benim algıladığım sanki MS, araştırmacılarına ve mimarlarına biraz serbestlik tanımış gibi (en azından MS'nin ArGe lab.ı C-omega diye bir dille uğraşıyordu, onu biliyorum ve öyle mevcut şeylere entegre edilemeyecek bir şey değildi), yoksa yani bu özellikleri VB'ye de katalım alın size VB 9 çok acayip dil olacak diyorlar ama benim bildiğim VB programcılarının %90'ı ürkek tavuk gibi kaçar, adamlar alışık değil ama C#'ı zaten gözüne kestirenler için ya da Java gibi ortamlardan geçiş yapanlar için anlamlı olabilir (acı çekmeye alışmış insanlar yani, gerçekten işleri kolaylaştıran bir şey gördüler mi bunu fark edebilen yazılımcılar ;-)).

Öte yandan, gerçekten de dilin bir parçası olarak bunu yerleştirirlerse ve süreç içinde sözdizim filan güçlenirse, ne bileyim misal XML, XSLT ile filan kafayı yiyen programcıları kendilerine çekebilirler, yaygınlaşabilir gibi geliyor bana ama tabii ne kadar sürer bilemem.

Bu arada hazır Java ve reflection konusu açılmışken, Java reflection ile yapılabilecek abuk sabuk şeyler de bir yere kadar; belki merak eden çıkar, geçenlerde MetaObject Protocol konusuna bakarken, hem Java'yı hem de CLOS'u çok iyi bilen birine sordum, kıyaslamasını rica ettim, ortaya şöyle bir şey çıktı:

CL's MOP vs Java's Reflection

Yukarıda adı geçen adamı, OOPSLA 2005 (OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING, SYSTEMS, LANGUAGES and APPLICATIONS) etkinliğinde de dinlemek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni ve Akıllı Bir Paket Yöneticisi: Smart Package Manager

FZ

smart: (programming) Said of a program that does the Right Thing in a wide variety of complicated circumstances.

Yukarıdaki alıntı Free Online Dictionary of Computing'den ve Smart Package Manager sistemini tavrını vurguluyor.

Smart Paket Yöneticisi projesi yazılım güncelleme ve kurulum konusuna akıllıca ve taşınabilir algoritmalarla yeni bir yaklaşım getirme iddiasında. Araç şu anda pek çok büyük GNU/Linux dağıtımı ile çalışıyor ve APT, APT-RPM, YUM, URPMI gibi yerel paket yöneticilerine kıyasla bazı avantajlar getiriyor. Smart, diğer dağıtımlardaki paket yöneticilerinden daha iyi bir yönetici olmak iddiasında

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)

EROS: Extremely Reliable Operating System

FZ

Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Dijital Resmi Belge Yönetim Sistemi: BelgeTurk

dilencikahin

Aranan dosyaların bulunamadığı evrak depoları ve tozlu arşivler tarihe karışıyor. Bunun yerine tıpkı arama motoru Google gibi tek tık'la yıllar öncesine ait her türlü yazılı evrak ve belgeye ulaşılabilecek bir sistem hazırlanıyor.