Microsoft Sunar: LINQ Projesi

0
FZ
Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.
LINQ yani Language INtegrated Query, Microsoft'un .NET ortamında kullanılan dillere getirdiği bir özellik ve temelde XML de dahil olmak üzere her türlü veri yapısının (diziler, hash tabloları, vs.) dil dışına çıkmadan (söz gelimi C# ve nesneye yönelik paradigma içinde kalarak) kullanılan dilin sözdizimi ile yapılmasını sağlıyor. İşin içinde Erik Meijer, Brian Beckman, Anders Hejlsberg ve Don Box gibi MS dünyasının meşhur isimleri var ve derslerini iyi çalışmış gibi görünüyorlar. C# 3.0, C-omega, LINQ, vs. gibi hareketlerle Microsoftçuların Lisp, Haskell, vb. dünyalardaki güçlü fikirleri kendi ortamlarında pratik olarak uygulamaya çalışmalarını görmek sevindirici.

LINQ'teki standard veriyapıları sorgulama operatörlerini ve bunların XML ve veritabanları ile nasıl entegre çalıştıklarını gösteren bir makaleyi buradan okumanız mümkün.

C# ve .NET ile rekabet halindeki Java dilinin ve Java platformlarının bu durum karşısında benzer bir yapı ile ortaya çıkıp çıkmayacakları merak konusu.

Kaynak: osnews.com

Görüşler

0
mdakin
Java gibi operator overloading'i bile dilin basitliğini tehlikeye sokup kötüye kullanıma sebebiyet verebildiği için reddeden bir dilin bu tür özelliklere soğuk bakacağını tahmin ediyorum. Ama kütüphane olarak benzeri şeyleri (en azındna sorgulama özelliğini) eklemek zor değil, reflection kullanarak abuk subuk şeyler yapabilirsiniz.
0
FZ
Benim algıladığım sanki MS, araştırmacılarına ve mimarlarına biraz serbestlik tanımış gibi (en azından MS'nin ArGe lab.ı C-omega diye bir dille uğraşıyordu, onu biliyorum ve öyle mevcut şeylere entegre edilemeyecek bir şey değildi), yoksa yani bu özellikleri VB'ye de katalım alın size VB 9 çok acayip dil olacak diyorlar ama benim bildiğim VB programcılarının %90'ı ürkek tavuk gibi kaçar, adamlar alışık değil ama C#'ı zaten gözüne kestirenler için ya da Java gibi ortamlardan geçiş yapanlar için anlamlı olabilir (acı çekmeye alışmış insanlar yani, gerçekten işleri kolaylaştıran bir şey gördüler mi bunu fark edebilen yazılımcılar ;-)).

Öte yandan, gerçekten de dilin bir parçası olarak bunu yerleştirirlerse ve süreç içinde sözdizim filan güçlenirse, ne bileyim misal XML, XSLT ile filan kafayı yiyen programcıları kendilerine çekebilirler, yaygınlaşabilir gibi geliyor bana ama tabii ne kadar sürer bilemem.

Bu arada hazır Java ve reflection konusu açılmışken, Java reflection ile yapılabilecek abuk sabuk şeyler de bir yere kadar; belki merak eden çıkar, geçenlerde MetaObject Protocol konusuna bakarken, hem Java'yı hem de CLOS'u çok iyi bilen birine sordum, kıyaslamasını rica ettim, ortaya şöyle bir şey çıktı:

CL's MOP vs Java's Reflection

Yukarıda adı geçen adamı, OOPSLA 2005 (OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING, SYSTEMS, LANGUAGES and APPLICATIONS) etkinliğinde de dinlemek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü

vst

Trolltech QT4'ün beklenen duyurusunu yaptı. Tam söz verdikleri gibi 2005 yılının ikinci çeyreğinin sonuna yetişen QT4'ün özgür yazılım dünyasına en büyük katkısı X11 platformundan başka Win32 platformunda da GPL olarak sürülmesi olacak.

fazlamesai.net'e soralım: Proje Yönetim ve Hata Takip Yazılımları

anonim

Eğer grup halinde projeye başlanacaksa o projede proje yönetim yazılımının (project management software, XP software) ve bir hata takip programının (bug tracking) kullanılması tavsiye ediliyor.

Proje yöneticilerine ve bu işe ilgi duyan arkadaşlara soralım: Kullandığınız, incelediğiniz yazılımların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bizim kriterimiz kolay uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik olduğundan, dotproject ve mantis oldu.

Internet Explorer`ın Sağ Üst Köşesindeki Pencereden Kurtulun!

FZ

Eğer benim gibi bir Internet Explorer kullanıcısı iseniz ve sağ üst köşedeki dalgalı pencere sembolünden gına geldiyse, tepede Microsoft Internet Explorer yazısı görmek gözlerinizi yoruyorsa yapmanız gereken Edensoft'u ziyaret etmek ve MyLogo yazılımını çekmek. Gerisi sizin keyfinize kalmış.

Türk programcıların yeni dosya paylaşım ağı projesi

anonim

Bir grup Türk programcı, Türkçe arabirimli, napster/gnutella benzeri bir dosya paylaşım projesi üzerine çalışmaya başladılar. Grup istemci / sunucu programlarını ve programların kullandığı protokolu hazırlama aşamasında. Grup webmaster, grafiker, programcı ve beta testerlar aramakta. Daha fazla bilgi için http://www24.brinkster.com/sandik adresini ziyaret edebilirsiniz..

Websis 1.0

anonim

Bir ay önce bir duyurusunu daha yaptığımız Websis Türkçe PHP/mySQl Portal Motoru o zamanlar sürüm adaylarında görünüyordu. Son sürüm adayına göre tam WYSIWYG editör desteği,ekstra güvenli yönetim alanı, ekstra dökümantasyon gibi özellikleri ile artık olgun bir yazılım. Cyrocom sitesinden Websis'e ulaşabilirsiniz.