Microsoft Sunar: LINQ Projesi

0
FZ
Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.
LINQ yani Language INtegrated Query, Microsoft'un .NET ortamında kullanılan dillere getirdiği bir özellik ve temelde XML de dahil olmak üzere her türlü veri yapısının (diziler, hash tabloları, vs.) dil dışına çıkmadan (söz gelimi C# ve nesneye yönelik paradigma içinde kalarak) kullanılan dilin sözdizimi ile yapılmasını sağlıyor. İşin içinde Erik Meijer, Brian Beckman, Anders Hejlsberg ve Don Box gibi MS dünyasının meşhur isimleri var ve derslerini iyi çalışmış gibi görünüyorlar. C# 3.0, C-omega, LINQ, vs. gibi hareketlerle Microsoftçuların Lisp, Haskell, vb. dünyalardaki güçlü fikirleri kendi ortamlarında pratik olarak uygulamaya çalışmalarını görmek sevindirici.

LINQ'teki standard veriyapıları sorgulama operatörlerini ve bunların XML ve veritabanları ile nasıl entegre çalıştıklarını gösteren bir makaleyi buradan okumanız mümkün.

C# ve .NET ile rekabet halindeki Java dilinin ve Java platformlarının bu durum karşısında benzer bir yapı ile ortaya çıkıp çıkmayacakları merak konusu.

Kaynak: osnews.com

Görüşler

0
mdakin
Java gibi operator overloading'i bile dilin basitliğini tehlikeye sokup kötüye kullanıma sebebiyet verebildiği için reddeden bir dilin bu tür özelliklere soğuk bakacağını tahmin ediyorum. Ama kütüphane olarak benzeri şeyleri (en azındna sorgulama özelliğini) eklemek zor değil, reflection kullanarak abuk subuk şeyler yapabilirsiniz.
0
FZ
Benim algıladığım sanki MS, araştırmacılarına ve mimarlarına biraz serbestlik tanımış gibi (en azından MS'nin ArGe lab.ı C-omega diye bir dille uğraşıyordu, onu biliyorum ve öyle mevcut şeylere entegre edilemeyecek bir şey değildi), yoksa yani bu özellikleri VB'ye de katalım alın size VB 9 çok acayip dil olacak diyorlar ama benim bildiğim VB programcılarının %90'ı ürkek tavuk gibi kaçar, adamlar alışık değil ama C#'ı zaten gözüne kestirenler için ya da Java gibi ortamlardan geçiş yapanlar için anlamlı olabilir (acı çekmeye alışmış insanlar yani, gerçekten işleri kolaylaştıran bir şey gördüler mi bunu fark edebilen yazılımcılar ;-)).

Öte yandan, gerçekten de dilin bir parçası olarak bunu yerleştirirlerse ve süreç içinde sözdizim filan güçlenirse, ne bileyim misal XML, XSLT ile filan kafayı yiyen programcıları kendilerine çekebilirler, yaygınlaşabilir gibi geliyor bana ama tabii ne kadar sürer bilemem.

Bu arada hazır Java ve reflection konusu açılmışken, Java reflection ile yapılabilecek abuk sabuk şeyler de bir yere kadar; belki merak eden çıkar, geçenlerde MetaObject Protocol konusuna bakarken, hem Java'yı hem de CLOS'u çok iyi bilen birine sordum, kıyaslamasını rica ettim, ortaya şöyle bir şey çıktı:

CL's MOP vs Java's Reflection

Yukarıda adı geçen adamı, OOPSLA 2005 (OBJECT-ORIENTED PROGRAMMING, SYSTEMS, LANGUAGES and APPLICATIONS) etkinliğinde de dinlemek mümkün.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NSD: Alternatif bir Alan Adı Sunucusu

Soulblighter

Linux üzerinde, Bind çok kullanılan bir Alan Adı Sunucusu. Fakat güvenlik açıklarının çok fazla olması bazı kritik uygulamalarda tercih edilmemesine neden oluyor. Eğer siz de Bind'a alternatif bir Alan Adı Sunucusu arıyorsanız. NSD'ye bir gözatın derim.

Genişletilebilir Programlama Dilleri: 21. yy. İçin Tahminler

FZ

ACM tarafından yayınlanan QUEUE dergisinin son sayısının konusu programlama dilleri. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Gregory V. Wilson'ın dergiye gönderdiği Extensible Programming for the 21st Century (21. yüzyıl için genişletilebilir programlama) yazısı Internet'teki değişik platformlarda ışık hızı ile yayıldı ve bitmek bilmez tartışmalara bir yenisi eklendi. FM olarak sonsuz+1 mantalitesine uyup sevgili okurlarımızı bundan haberdar etmemek ve bir başka teknik (sosyolojik, psikolojik, politik, kısaca bilgisayar dünyası ile ilgili) tartışmaya yol açmamak düşünülemezdi!

Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

madanadam

Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.

NumSum , Web Tabanlı Hesap Tablosu

anonim

Tamam excel yada open office calc kadar yetenekli değil ama ufak tefek hesap tabloları hazırlamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsanız numsum işinize yarayabilir.

Örnek bir sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Neden D?

FZ

C++'nın en büyük ustalarından olan Andrei Alexandrescu, şimdilerde enerjisini Walter Bright tarafından tasarlanmış olan D programlama dilini geliştirmeye harcıyor. Alexandrescu, çeşitli nedenlerle C++'ya eklenemeyen çoğu dil olanağının D'ye eklenmesine yardım ederek, bir anlamda D'yi C++'nın olmayı başaramadığı dil haline getiriyor.

Kendisine özgü heyecanlı tarzını içeren bu yazısında Alexandrescu, D dilinin neden önemli olduğunu ve belki de sizin için de uygun bir dil olabileceğini göstermeye çalışıyor.