Java ve .NET : Derin Rekabet

0
FZ
Son günlerdeki anketleri inceleyen, yazışmalara,sorulara kulak ve göz misafiri olan FZ dayanamadı ve bulduğu bir röportajı tercüme ederek FM camiası ile paylaşmaya karar verdi. Söz konusu röportaj Java dünyasındaki en kıvrak ve yetkin firmalardan biri olma özelliğini halen koruyan BEA'nın Baş Teknoloji Sorumlusu (Chief Technology Officer - CTO) Dr. Scott Dietzen ile 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. Dr. Dietzen Java camiasında, sunucu tarafındaki Java standartlarının geliştirilmesinde yani J2EE (Java 2 Enterprise Edition) teknolojisinin olgulaşmasındaki öncü rolü ile saygı duyulan bir isim. Kendisi aynı zamanda Java Community Process kurucularından. Bu röportajın ana konusu: Java, .NET, web servisleri, vs.
İşletme dünyasında hem Java hem de .NET için yer var mı?
Evet. Java ve .Net birlikte yaşayacak ve rekabet edecekler. Günümüzde Java ile geliştirilmiş onbinlerce uygulama var ve açıktır ki Java'nın kısa vadede işletme dünyasından .Net yüzünden çıkıp gitmesi beklenemez.

Ayrıca inanıyorum ki .Net teknolojisi de epey geniş bir kitleye ulaşacak. Bunun sebebi sadece Microsoft'un ticari gücü değil, .Net mimarisi oldukça iyi bir mimari. .Net mimarisi Java camiasından bazı fikirleri alıp uyarladı ama dürüst olmak gerekirse aynı zamanda Java camiasının da taklit etmekte gecikmeyeceği birtakım akıllıca teknolojik fikirleri de ortaya koymasını bildi.

Sizce bu iyi bir şey mi?
Rekabet son kullanıcı için iyidir, sizi yenilikçi olmaya zorlar, fiyatlar düşer, vs. Samimi düşüncem şu ki Microsoft'un yarattığı rekabet Java camiasını daha da motive ediyor ve ilerlemesini sağlıyor.

Rekabet nasıl görünüyor?
Hem Java hem de .Net pek çok farklı platformu hedefliyor. Her iki teknoloji de hem cep telefonları ve PDA gibi küçük telsiz cihazlarda hem de PC ortamlarında çalışabiliyor.

Java camiası -- ve BEA -- sunucu tarafına (server side) epey yatırım yaptı. .NET uygulama sunucusu, ki gelecek yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanıyormuş, Microsoft'un bizim yatırım yaptığımız bu alanda da rekabete hazırlandığın gösteriyor.

Bu insanları sadece şu ya da bu platformu seçmeye zorlayacak mı?
Hayır, hiç kimse Java ya da .Net arasında yekpare bir seçime gitmek zorunda değil. Aslında pek çok büyük bilgi işlem departmanı istese de bunu yapamaz çünkü her iki teknolojiyi de yoğun olarak kullanıyor olacaklar.

Ve Web servisleri bu iki farklı teknolojinin haberleşmesine izin verecek mi?
İşte tam da bu aşamada XML Web servisleri devreye giriyor. Bu teknoloji sayesinde bir kişi PC'de Visual Studio ile geliştirdiği uygulamayı cep telefonundan ya da PocketPC'den kullanıp bu uygulamanın doğrudan bir WebLogic ya da WebSphere (ya da başka bir J2EE teknolojisi) sunucu sistemi ile konuşmasını sağlayabiliyor.

Ve aynı model tersinden de düşünülebilir J2ME, J2SE gibi teknolojile için. Bunları kullanan bir istemci araç Web servisi protokollerini kullanarak .Net servisleri ile bağlantı kurabilir. Bir arada yaşamak derken kast ettiğim anahtar faktör işte bu.

Bu arada Java'yı Windows üzerinde de çalıştırabildiğinizi sakın unutmayın. Windows bugün bizim için ikinci en büyük sunucu platformu. İnsanlar HP-UX ya da diğer RISC işlemcili makinalar kadar büyük çaplı olmasa da WebLogic yazılımını Windows sunucuları üzerinde de çalıştırıyorlar. Yani Windows bir uygulama sunum ortamı olarak da epey popüler görünüyor, sadece bir uygulama geliştirme platformu olarak değil.

Yani her iki dünyayı entegre eden uygulamalar geliştirilebilir?
Elbette. Zaten bir süredir gördüğümüz kadarı ile bir kısım yazılım geliştirici istemci tarafını .Net ve sunucu tarafını da Java ile geliştiriyor. Tabii ki tek bir platform olsa işler daha kolay olur, bunu inkâr edemeyiz. Bazı özel sunucu uygulamalarında tamamen .Net ya da Java platformunda kalmak isteyebilir, uyguluma için heterojenliğin uygun olmadığını düşünebilirsiniz. O halde bugün sunucu tarafında WebLogic çalıştıran ve istemci olarak da Windows makinaları kullanan biri bunları nasıl konuşturur?
Eğer mevcut bir Visual Basic veya Visual C++ application uygulaması ise en yaygın yöntem COM teknolojisini kullanmaktır. BEA hem istemcide hem de sunucuda COM teknolojisini destekleyen bir yapıya sahiptir. Ancak eğer sıfırdan bir Visual Studio uygulaması geliştiriyorsanız o zaman takip etmeniz gereken yol Web servisleridir.

Web servisleri söz konusu olduğunda bir performans kaybı oluyor mu?
Evet. XML gerçekten de iki sistem arasında tamamen ikili sistemde (binary) kodlanmış veri değiştokuşuna kıyasla biraz daha maliyetli bir kodlama yöntemi. Hem veri boyu hem de veri işleme zamanı bakımından maliyetli. Ancak boy meselesi o kadar dert değil. Yani bir XML belgesini ZIP ile sıkıştırırsanız muhtemelen düşünebileceğiniz herhangi bir ikili kodlamadan daha az yer kaplayacaktır. Bu da demek oluyor ki bant genişliği büyük olmayan ağlar için XML belgelerinin boyu ile bir şekilde başa çıkılabilir.

Esas maliyet getiren XML belgelerinin işlenmesi. XML verisinin işlenmesi ikili sistemde kodlanmış verinin işlenmesine kıyasla nerede ise iki katı daha çok işlemci zamanı çalıyor.

Ancak aynı argümanların HTML için de geçerli olduğunu iddia edebilirim. HTML'in başarısı tam da bu gevçek kodlama nosyonundan gelmektedir. HTML ve XML, uyumsuzluğu bozmadan, ağın iki tafında da kolayca değişikli yapmanıza izin verir.

Eğer yeni ve homojen bir uygulama geliştiriyorsanız Java ya da .Net'ten birini tercih etmeniz anlamlıdır. Ancak farklı uygulamaları birbirleri ile konuşturmayı düşünüyorsanız en mantıklı yöntem XML ve web servislerinden faydalanmaktır. İşlemci zamanı bakımından biraz daha obur olmakla birlikte nihai olarak getirdikleri esneklik ve hızlı, kolay uygulama geliştirme gibi avantajlardan ötürü buna fazlası ile değdiğini söyleyebilirim.

Görüşler

0
conan
Web servisleri konusunda hic bir deneyimi/bilgisi olmayan ve sadece okuduklarinin sonucuna gore konusan bir insan olarak soruyorum:

Peki web servisleri tercuman olmaktan baska bir ise de yariyorlar mi? Yoksa asil yaratilma amaci tercumanlik mi? Iki birbiriyle konusamayan sistemi ortak bir noktada bulusturabilmek disinda da baska islevleri var mi? Bunlar yapilirken tek standart XML mi aliniyor? XML parserlar gelistirmek yerine standardizasyonla uyusmaya calismak mi daha mantikli? Yoksa inatci sirketlerin baskisi sonucu kimsenin uyusamamasi yuzunden bu parserlara zaman hacamak mi? XML`in kaybettirdigi performans ile kazandirdigi uyumluluk tradeoff`u su anda nasil olculebiliyor.

Cok uctum galiba... Bi ton soru. Tartisalim...
0
FZ
Benim de pek bir pratik deneyimim o yüzden sadece okuduklarıma ve algıladıklarıma dayanarak cevap verebilirim.

Bildiğim kadarı ile web servisleri senin tabirinle tercüman olmaktan başka pek bir işe yaramıyor ancak bu tercümanlık işinin bu sefer çok daha kolay ve standardize yapılacağı düşünüldüğü ve bunda da XML'e pay biçildiği için son 1 yıldır süper reklamı yapılıyor. Bu arada yanlış anlaşılmak istemem yani bu tercümanlık işine sadece statik veri aktarımı değil aynı zamanda fonksiyon çağırma da yani bir nevi RPC - Remote Procedure Call da dahil. Tabii bunu da en genel şekli ile bir tür tercümanlık olarak görebiliriz ki yani yeni bir kavram da değil, UNIX ortamlarında olsun Windows ortamlarında olsun yıllardır RPC, CORBA, COM+ gibi teknolojiler ile yapılmaya çalışılan bir şey. Ancak bu sefer benzer işi böyle low-level binary yapılar kullanarak değil de hemen her bir şeyciği XML ile kodlayarak çözmeye çalışıyorlar, burada tabii XML bağlamında SOAP (Simple Object Access Protocol) gibi standartlar da devreye giriyor.

Standart XML derken tam olarak neyi kast ettiğini anlayamadım. Yani standart olmayan XML gibi bir şey olabiliyor mu? Sonuçta tek bir XML standardı var ama mesele bu değil mesele bu XML standardını kullanarak yeni standartlar, belli sektörlerdeki firmaların aralarında standart olarak kullanabileceği XML tabanlı protokoller, diller inşa etmek.

XML parser geliştirmek demişsin, bildiğim kadarı ile XML parser geliştirmene gerek yok, yani programlama ortamındaki XML parserlardan herhangi biri işini görür.

Son soruna gelince, gördüğüm o ki evet yani XML, binary veriye göre biraz daha fazla overheade yol açıyor ama bu şuna benzetilebilir: adamlar nasıl ki Assembly dili yerine misal Java, C++, Delphi ile program geliştirmeyi tercih ediyorlarsa, işte büyük ve kurumsal sistemler arası bilgi işlem sistemlerini konuşturmaya çalışanlar da artık ufaktan XML kullanmaya başlıyor çünkü XML standart olması yüzünden ve text tabanlı olması yüzünden çok farklı ortamlarda, çok farklı araçlarla ve çok farklı insanlarca düzenlenmeye daha elverişli.

Ne kadar açıklayıcı oldu bilemiyorum ancak başka sorular da gelirse de elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım. Lütfen yine de bu konuda uzman olmadığımı aklınızdan çıkarmayın ( e o zaman ne ukalalık ediyorsun be adam da diyebilirsiniz tabii :)



0
anonim
XML kucuk bir ek olarak tercih edilmesinin belki ana nedenlerinden en onemlisi kodun hem bilgisayar hemde bizim tarafımızdan aynı netlikte anlasilmasi .
0
anonim
Burada anahtar kelime aslında SOAP, SOAP sadece microsofta ait değil borland IBM vs. gibi bir çok şirketin ortak çalışması. işte SOAP''''ı kulandıktan sonra (protokol desteklerse başka şeylerde olur.) aynı web servisini çözebilirler. ÇÖZEBİLMEK: istenen veri ne geri dönen verinin türü ne gibi bunu çözen zımbırtıda WSDL aslında bu iki kelimeyi aratmanız sizi sonuca götürebilir. birde UDDI denilen bir terim var. web servisini kaydetmeniz yada ihtişacınızı karşılayacak web servisi bulmanızı sağlar vesaire....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mac OS X icin Ext2 Dosya Sistemi Sürücüsü: fuse-ext2 v0.0.2

anhanguera

Selam,

yaklasik 1 sene once mac book satın almıştım, ve tabiki slackware kurdum. Ancak mac osx den linux bolumune ulasamamak, ve her seferinde linux'u acip macos tarafina birseyler kopyalamaya calismak biraz can sıkıcı olmaya baslamisti.

iste bu yuzden, fuse-ext2'yi yazdim. bu yazilimin amaci macosx uzerinde diger bolumlerdeki ext2fs'leri otomatik olarak mount etmek. su an on tanimli olarak 'read-only' destegi ile aciliyor, 'write' destegi de var olmasina ragmen, normal kullanicilar icin cok da eglenceli sonuclar dogurmayabilir ;)

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

Munin ile ağ izleme

tongucyumruk

Birçok ortamda kullanılan bilgisayar ağlarının gerek sayısının gerekse genişliğinin artması sonucunda ağ üzerindeki sistemleri izlemeye yönelik yazılımlara olan ihtiyaç artmıştır. Bu belgede, bahsedilen türden bir ağ izleme programı olan Munin'in nasıl kurulacağı ve bu programın yardımıyla kişisel ev ağlarından geniş alan ağlarına kadar her tür ağın nasıl izlenebileceği anlatılmaktadır.

OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

acemi_

openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.