Turing Turnuvası´na Tüm Programcılar Davetli

0
FZ
Turing Turnuvası iki kategorili ve 20.000$ ödüllü bir turnuva. Kategorilerden birincisinde amaç insan davranışını en iyi taklit eden yazılımı geliştirmek, diğerinde ise insan ile bilgisayar arasındaki farkı tespit edebilecek bir yazılım geliştirmek. Turnuvaya iki farklı tipte program gönderilebilir: İnsan davranışını taklit edecek şekilde veri seti üretebilecek bir emülatör veya insanlar ve makinalar tarafından üretilmiş veri setlerini birbirinden doğru olarak ayırt edebilecek bir dedektör.
Çok basit (gibi görünen) bir masa oyunun söz konusu olduğu bu turnuva ile ilgili detaylı açıklamaları burada bulabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz programlama dilleri: C/C++, Perl, Java, Mathematica ve Gambit GCL. Konu ile ilgili pseudocode listelerini okumak sizin için faydalı olabilir ama tabii önce oyunun kurallarını okuyup anlamanızda fayda var ;-)

Son program gönderme tarihi 31 Mayıs 2003. Bu tarihten sonra programlar yarıştırılacak ve kazanan detektör ile emülatör tespit edilecek. Kazanan yazılımları geliştiren programcılara 10.000'er $ verilecek. Turnuva, kurallara uyan her programcıya açıktır.

Görüşler

0
FZ
İşte Richard Stallman geleneğinden gelen gerçek `hackerlar´ için güzel bir fırsat ;-) Sistemi inceleyin, kurcalayın, anlayın mevcut çözümlerden yola çıkarak çok daha iyi bir çözüm geliştirin. Karşılığında da ruhsal tatminin yanı sıra para ve şöhret sahibi olun ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GUI Tarihçesi

FZ

Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?

Yeni Wiksis 1.1, Wiki İçeriği Oluşturma Yazılımı

anonim

CyrocomGPL'd tarafından GPL lisansı ile sunulan Türkçe Wiki yazılımının yeni sürümü çıktı.Yeni özellikleri:tablo desteği, yönetim alanı, şifre koruması olarak sıralayabiliriz. Şifre koruması desteğiyle artık içerik değiştirme işlemini wiki modunda (şifre girmeden) ve kişisel mod'da (şifre girerek) yapabileceksiniz. Şifre sistemi ile wiksis, artık kişisel sitelerin yapımında dahi kullanılabilecek!

OpenOffice.Org 1.1.4 çıktı!

qorkem

OpenOffice.org 1.1.4 ün İngilizce stabil sürümünü resmi sitesinden indirebilirsiniz.

SPAM´e Türk Yazılımcıların Cevabı: zabit

honal

Türkiye'nin ilk açık kod yazılım geliştirme takımı EnderUNIX, yeni yazılımını sunar: zabit

Internet kullanıcılarının ve sistem yöneticilerinin en önemli problemlerinden birisi kuşkusuz spam e-postalardır. Yıllardır Qmail üzerine çalışan ekibimiz, Qmail için bir spam filitreleyici yazmıştır. Geliştiricilerimizden N.Ersen Şişeci tarafından geliştirilen yazılım, içerik ve eklenti filitreleme özelliklerine sahiptir.

Tamamen C ile yazılan ve bu nedenle script dilleri ile yazılmış eşdeğerlerine göre oldukça hızlı olan yazılım, virüs tarayıcı clamav ile birlikte çalışabilmektedir. Eklenti filitrelemesi sayesinde Clamav'ın taradığı dosya sayısı yaklaşık 1/3 oranında azalmaktadır. Böylece e-posta sunucunuzun performansı bir hayli artmaktadır. İçerik filitreleme ile de kullanıcılara çok daha az spam e-posta ulaşmaktadır.

Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

FZ

Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar: