Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

0
FZ
1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.

Görüşler

0
murat09
Sevgili FZ bu haberin için çok teşekkürler. MS Flight Simulatoru "yıllaaaar" önce kullanmıştım(yoksa oynadım mı demeliyim?), boş zamanım olduğunda evde "uçabileceğim" bir program varmıdır diye tefekküre dalmışken, hızır gibi yetiştin :-)
Yarın indirip Pazar akşamı uçacağım. Ama şimdilik sadece windowz'da ve Ege Bölgesi üzerinde, umarım uçak takılırsa pencerelerinizi kapatıp açın demez ;-) Size havadan izlenimlerimi yazarım.
0
murat09
Help meeeeeeeeeee!
Kasa kasa 80 küsür megabaytı, birde Ege map'ini indirip kurdum. Ama, bir türlü pırpırımı uçurtmayı beceremedim zira program sistemimi çok ama çoook kasıyor anladığım kadarıyla. 386DX kullanmıyorum, yanlış anlamayın, kısaca GF2MX440 64MB VGA, 512DDR+Cel 1.8+WXP de denedim. Becerebilen kişi varsa ipuçlarını iletirse ayriyeten sevinirim. Saygılar, sevgiler.
0
bahadirkandemir
Numerik klavyedeki 9 ile hızı arttır, sonra 4-6 ile piste gir, hızlanında 2 ile yükselebilirsin.

Sitedeki manual'da güzel anlatmışlar.

X25 adında bir joystick seti gördüm, 2 parçadan oluşuyor ve uçuş simülatörlerinde kullanılmak için üretilmiş. Fiyatı 75$, FlightGear destekliyorsa almak gerek :)
0
bahadirkandemir
CVS sürümünde helikopter de varmış :)

Kampüsün üzerinden helikopter geçtikçe (günde 4-5 tane geçiyor, alçaktan uçuyor) "Ahh helikopter pilotu olmak vardı..." diyorum.

Belki FlightGear ile işi öğrenir, ilerde helikopter alırım kendime :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Javacılar İşleri Neden Zorlaştırıyor? (Ya da Perl, Haskell ve Lisp Üstüne)

FZ

Değerli FM üyelerinden ve editörlerinden Recai Oktaş ile programlama dilleri üzerine yazışırken bazı enteresan yazılarla karşılaştım. Konu dillerin bir araç olarak kullanımından bir kültür olarak nasıl bir bakış açısı sunduklarına geldi.

Söz gelimi 5 yılı aşkın süredir Java kodlayan, Java ile ilgili 2 kitabı bulunan ve Jakarta Struts projesinde aktif katılımcı olan James Turner'ın Why Do Java Developers Like to Make Things So Hard? başlıklı yazısı ilk paragraftaki duruma güzel bir örnek teşkil ediyordu. Turner kendince basit olan bir işi, FTP ile dosya yollamayı şifreli hale getirme işini Java ile yapmaya çalışmış ve ciddi bir karmaşa ile karşılaşmıştı. Aynı işi daha az deneyimli olduğu Perl ile yapmaya kalktığında ise...

Wiki motoru Wikepage'in 2006.1 sürümü çıktı!

fox

Wikepage, bir Türk tarafından kodlanmakta olan 25Kb boyunda MySQL veritabanı gerektirmeyen, çokludilli, çoklusite destekli, şifre korumalı, dosya yükleme destekli, belkide FTP kullanmaniza gerek kalmadan site yapmanin en kolay yolu. "Ulusal" wikimiz olmasada (ulusallık bu sıralar çok tartışılınca dayanamadım) yine de bizi temsil eden bu ufak yazılıma bir bakın. Wikepage'e bu siteden ulaşabilirsiniz.

linuxdevices.com : xynth windowing system

anhanguera

v0.7.90'ı çıkardıktan sonra download sayısını ve çeşitli haber sitelerini acaba bir hareket olur mu diye sürekli takip ederken (heyecan işte) bu akşam proje arkadaşım Ali Çaglar Oral, http://www.linuxdevices.com' daki Lightweight windowing system supports embedded Linux başlıklı haberi farketmiş, bana da haber verdi.

Linux BIOS - Her Şeyin En İyisine Layıksınız

FZ

LinuxBIOS, makinanızı birkaç saniyede GNU/Linux yüklü olarak açmanın kestirme bir yolundan çok daha fazlasıdır.

LinuxBIOS, GPL lisanslı bir program olup pek çok BIOS´un yerini tutabilecek durumdadır, desteklenen sistemler arasında AMD64, x86, Alpha ve PowerPC sistemler de mevcuttur. LinuxBIOS üreticiden ve mimariden bağımsızdır, %95'i C dili ile yazılmıştır ve 4 yıldır geliştirilmektedir, olgunlaşmış bir yazılımdır. En büyük bilgiişlem kümelerinden tutun gömülü cihazlara dek pek çok sistem tarafından tercih edilmektedir. LinuxBIOS, AMD ve Tyan gibi pek çok üretici tarafından desteklenmetedir. Söz gelimi artık Tyan´dan LinuxBIOS yüklü anakart sipariş edebilirsiniz.

Bu makalede LinuxBIOS´un teknik yapısı ve tarihsel gelişimi detaylı olarak anlatılmaktadır. Sanayi ile işbirliği bağlamında da bir vaka analizi olarak okunabilir. En sıkı korunan endüstriyel, teknik bilgileri bize açmaları için büyük üreticileri nasıl ikna ettiğimize dair bazı dersler çıkarabilirsiniz.

Turing Turnuvası´na Tüm Programcılar Davetli

FZ

Turing Turnuvası iki kategorili ve 20.000$ ödüllü bir turnuva. Kategorilerden birincisinde amaç insan davranışını en iyi taklit eden yazılımı geliştirmek, diğerinde ise insan ile bilgisayar arasındaki farkı tespit edebilecek bir yazılım geliştirmek. Turnuvaya iki farklı tipte program gönderilebilir: İnsan davranışını taklit edecek şekilde veri seti üretebilecek bir emülatör veya insanlar ve makinalar tarafından üretilmiş veri setlerini birbirinden doğru olarak ayırt edebilecek bir dedektör.