Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

0
FZ
1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.

Görüşler

0
murat09
Sevgili FZ bu haberin için çok teşekkürler. MS Flight Simulatoru "yıllaaaar" önce kullanmıştım(yoksa oynadım mı demeliyim?), boş zamanım olduğunda evde "uçabileceğim" bir program varmıdır diye tefekküre dalmışken, hızır gibi yetiştin :-)
Yarın indirip Pazar akşamı uçacağım. Ama şimdilik sadece windowz'da ve Ege Bölgesi üzerinde, umarım uçak takılırsa pencerelerinizi kapatıp açın demez ;-) Size havadan izlenimlerimi yazarım.
0
murat09
Help meeeeeeeeeee!
Kasa kasa 80 küsür megabaytı, birde Ege map'ini indirip kurdum. Ama, bir türlü pırpırımı uçurtmayı beceremedim zira program sistemimi çok ama çoook kasıyor anladığım kadarıyla. 386DX kullanmıyorum, yanlış anlamayın, kısaca GF2MX440 64MB VGA, 512DDR+Cel 1.8+WXP de denedim. Becerebilen kişi varsa ipuçlarını iletirse ayriyeten sevinirim. Saygılar, sevgiler.
0
bahadirkandemir
Numerik klavyedeki 9 ile hızı arttır, sonra 4-6 ile piste gir, hızlanında 2 ile yükselebilirsin.

Sitedeki manual'da güzel anlatmışlar.

X25 adında bir joystick seti gördüm, 2 parçadan oluşuyor ve uçuş simülatörlerinde kullanılmak için üretilmiş. Fiyatı 75$, FlightGear destekliyorsa almak gerek :)
0
bahadirkandemir
CVS sürümünde helikopter de varmış :)

Kampüsün üzerinden helikopter geçtikçe (günde 4-5 tane geçiyor, alçaktan uçuyor) "Ahh helikopter pilotu olmak vardı..." diyorum.

Belki FlightGear ile işi öğrenir, ilerde helikopter alırım kendime :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Skype'ye rakip: Gizmo Projesi

Soulblighter

40 milyon kişi tarafından kullanılan Skype'ye ciddi bir rakip geliyor: Gizmo Projesi.

xynth-0.8.00 Çıktı!

anhanguera

Selam,

Aslında yeni versiyonda çok fazla bir değişiklik yok, bir iki küçük bug-fix o kadar. Yeni versiyon çıkartmamızdaki en büyük etken xynth'i mingw'ye ve GDI'a portlamamiz oldu. Yani xynth artık Windows'ta da calisabiliyor. (Ekran görüntüsü)

Windows üzerinde çalışmasının aslında hiç bir çekici yanı yok, ancak xynth'in herhangi bir platforma ne kadar kolay portlanabildiğini göstermek açısindan güzel bir örnek. ve pek tabiki biz de portlanabilirliğini test etmiş oluyoruz.

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

Ruby Nesnelerine Kalıcılığı Öğretmek

anonim

Dünyada en çok sevilen programlama dili olduğu söylenen Ruby ile sunucu taraflı uygulama geliştirmek için elimizde RoR gibi kullanması çok kolay ve işlevsel bir arayüz var.

Peki ya masaüstü uygulamalarımız için Hibernate benzeri kalıcık araçları karşısında Ruby'de alternatif yok mu?

Tabii ki var. Og (Object Graph) ile Ruby nesnelerine nasıl kalıcı olacaklarını öğretmek çok kolay olsa da, bu makale ile daha kolay olacak.

Bir Wall Street Programcısı Anlatıyor

FZ

Pek çok programcının "blog"unu okumuştum bugüne dek. Çok azı bu Wall Street programcısınınki kadar "damardan" idi.