Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

0
FZ
1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.

Görüşler

0
murat09
Sevgili FZ bu haberin için çok teşekkürler. MS Flight Simulatoru "yıllaaaar" önce kullanmıştım(yoksa oynadım mı demeliyim?), boş zamanım olduğunda evde "uçabileceğim" bir program varmıdır diye tefekküre dalmışken, hızır gibi yetiştin :-)
Yarın indirip Pazar akşamı uçacağım. Ama şimdilik sadece windowz'da ve Ege Bölgesi üzerinde, umarım uçak takılırsa pencerelerinizi kapatıp açın demez ;-) Size havadan izlenimlerimi yazarım.
0
murat09
Help meeeeeeeeeee!
Kasa kasa 80 küsür megabaytı, birde Ege map'ini indirip kurdum. Ama, bir türlü pırpırımı uçurtmayı beceremedim zira program sistemimi çok ama çoook kasıyor anladığım kadarıyla. 386DX kullanmıyorum, yanlış anlamayın, kısaca GF2MX440 64MB VGA, 512DDR+Cel 1.8+WXP de denedim. Becerebilen kişi varsa ipuçlarını iletirse ayriyeten sevinirim. Saygılar, sevgiler.
0
bahadirkandemir
Numerik klavyedeki 9 ile hızı arttır, sonra 4-6 ile piste gir, hızlanında 2 ile yükselebilirsin.

Sitedeki manual'da güzel anlatmışlar.

X25 adında bir joystick seti gördüm, 2 parçadan oluşuyor ve uçuş simülatörlerinde kullanılmak için üretilmiş. Fiyatı 75$, FlightGear destekliyorsa almak gerek :)
0
bahadirkandemir
CVS sürümünde helikopter de varmış :)

Kampüsün üzerinden helikopter geçtikçe (günde 4-5 tane geçiyor, alçaktan uçuyor) "Ahh helikopter pilotu olmak vardı..." diyorum.

Belki FlightGear ile işi öğrenir, ilerde helikopter alırım kendime :P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

kernelguys.org: Türkçe Sistem Programlama

raistlinthewiz

Birsüre önce almış olduğum domain "kernelguys.org"u değerlendirmeye karar verdim. Aslında Mambo kurulumu yapmayı düşünürken bi anda kendimi vbulletin bir sistemle uğraşırken buldum.

Amaç?

http://kernelguys.org'un amacı Türkçe sistem programlama sunabilmek ve tabii ki eğer mümkün olursa bu konuyla ilgilenenleri bir araya getirebilmek.

Hiçbir şekilde kernelguys "hadi yeni bir forum kuralım" diyerek kurulmuş bir site değildir; vbulletin ihtiyaçlarımızı karşıladığı için seçilmiştir. Şu anda siteye aktif olarak içerik eklemekte ve bu süreçte diğer arkadaşlardan da destek beklemeyiz.

OpenBSD 3.0 Hazır

anonim

4 yıldır standart kurulumumda hiç bir açığı olmayan işletim sistemi ve openssh´ın yaratıcısı olan OpenBSD'nin son sürümü 3.0 1 Aralık'ta satışa sunuluyor. Şu an için pre-order kabul eden OpenBSD 3.0 hakkında detaylı bilgi için http://www.openbsd.org

Bağış Toplamanın Yeni Yolu: Fundable

arikan

Fundable bir grup insanın paralarını bir araya koyarak bir projeyi desteklemesini veya daha hesaplı ortak birşey satın almasini sağlayan bir web hizmeti. Örneğin açık kaynaklı bir yazılım geliştirmek için, veya bir sanat etkinliği duzenlemek için burada para toplanabiliyor. Belirlenen zaman aralığında belirlenen miktarda para toplanabilirse kampanya başarıya ulaşmış sayılıyor, eğer yeteri kadar para toplanamazsa toplanan paralar sahiplerine geri veriliyor. En son açık kaynaklı Internet text editoru FCKEditor için başlatılan kampanyada 6 kisinin katkısıyla $600 toplandı. Henüz yeni olan sistem online ilişkilerin mikro boyutta ekonomiye bulaşmasına güzel bir örnek.

HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

FZ

(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.

PC Sistemlerinde Bellek Miktarının Bulunması

FZ

Daha önce Linux sistemlerde bellek yönetimi başlangıcına dair uzun ve detaylı bir makalesi ile tanıdığımız Bora Şahin'in PC Sistemlerinde Bellek Miktarının Bulunması başlıklı makale meraklı `hacker´ların hizmetine sunulmuştur.

Editörün Notu: Birkaç saat sonra askere gideceğine dair haberini aldığım Bora Şahin arkadaşımızın askerliğinin olabildiğince sorunsuz geçmesini diliyorum. Umarım bir an önce aramıza döner ve yazdığı makalelerle bizleri aydınlatmaya devam eder.