Satılık Tapınak

0
ctengiz
Borland'dan gelen son haberlere göre, Borland ALM (Application Lifecycle Management) pazarında yoğunlaşmak istediği için efsanevi Delphi'yi de içeren IDE ürünlerini satılığa çıkardı.
Satılık ürünlerin içinde Interbase'de mavcut. Bu durumda Interbase yerine açık kaynak kodlu Firebird veri tabanını seçenler özgür yazılımın kesintisiz desteğini bir kez daha tecrübe ettiler.

Şirketler batabilir, satılabilir, yazılımlarına desteği çekebilir. Ama kamu malı, kamu olduğu sürece yaşar.

Görüşler

0
ttk
iyi ki illaki Delphi diye tutturup .NET için de Delphi kullanmaya kalkmamışım, işimiz epey yaş olurmuştu o zaman. Üzüldüm satıldığına, keşke kodlarını açarak yaşamasını sağlayacak birileri alsa. Belki müşteri çıkmaz da Borland Interbase-Firebird'de olduğu gibi onu da açık kodculara bağışlar belli mi olur (umut fakirin ekmeği imiş :)
0
simor
Aaah ah maya yı da açık kaynak kodculara bağışlasalar hayat ne güzel olurdu derim senelerdir. Çünkü ne kendi kabuğuna sığan ne de kimsenim ticari olarak yönetebileceği bir yazılım değil.
Tabi çok farklı bir amaç ve araç bu delphi. Bence delphi bu olasılığa çok yakın.
Bu sayede devc++ ekibi de kendi ide lerini delphiyle yazmış olmaktan ironi olarak bahsetmezler artık :)
0
sadettinpolat
koyu bir delphici olarak"şeytan aldı götürdü satamadan getirdi" diyorum :)
0
simor
Evet şeytan aldıysa gömülür biter tabi. Şeytandan kastımız ortaksa tabi :)
0
sadettinpolat
aslında yorumu biraz eksik/yanlış yazdım. fm'de de yorum duzeltmek yok galiba. bu nedenle anlam yonunden biraz eksik kaldı. ozur :( o cümleyi şu şekilde değiştirirsek daha ii olur düşüncesindeyim. "şeytan aldı götürdü, satamadan getirdi." diyorum, demek istiyorum.
0
simor
hmm .. Bende bi güzel yanlış anlamışım zaten. Ben de özür :)
0
ttk
Konu açılmışken, Borland ürünleri satan bir firma vardı alışveriş yaptığımız, uzun zaman çalıştıkları yerden taşınırlarken daha naylonu bile açılmamış Delphi 5 standart paketini 5 milyona vermişlerdi bana. Bir de yine paketi açılmamış Dbase 4 derleyicisi (o da 5 milyona.) Bu iki programla da zamanında o kadar çalışmıştık. İnsan gerçekten üzülüyor, ismi lazım değil bir firma uğraşa uğraşa Borland'ı epey bir zarar üstüne zarara uğrattı, sonuçta nereye gelinmiş. Darısı o firmanın başına.
0
robertosmix
Borland her zaman kaliteye ve tekniğe herşeyden daha çok önem vermiştir, ve bu yüzden de pazarlamaya, gösterilere fazla zaman ayıramamıştır. Öte yandan pazarlama üstadı Microsoft, teknik kapasite olarak Borland'ın çok ama çook gerisinde halen.

Düşünüyorum da, Delphi'yi aynı yıllar Borland yerine Microsoft çıkarsaydı.. sanırım bugün programlama dilleri ve hatta yazılım pazarı çok ama çok daha farklı olurdu.

Gökten üç elma düştü, biri Sun'a biri Microsoft'a biri de Borland'ın kafasına.
0
inoxes
Borland VCL'i c++ ile yeniden kodlamaya başlamıştı ama tabiki geç kaldı bu atak için. aslında en başında borland VCL'i object pascal degilde c++ ile kodlamis olsaydi ve c++ builder gibi bir araci native bir c++ kutuphanesi ile dagitmis olsaydi neler olurdu? bende cok dusunmustum bu konu uzerinde.
0
ieski
Arkadaşlar sizce bu saatten sonra delphi ile devam etmek intihar mı olur? ve ayrıca micros~1 vista'da yapıyı baştan aşağı değiştirti yoksa borland delphi'de yeni bir değişikliğe gitmemek için mi yapıyor.
0
ttk
Merhaba

Şu belirsizlikte devam etmeniz bence en azından hiç de iyi olmaz, eğer yaptığınız işlerin geleceğini de hesap ediyorsanız intihar olur da denebilir.
Delphi 1'den almaya başlamıştık, Delphi 6'dan sonra başka bir versiyonu satın almadık, satan arkadaşlara sorduğumda yeni versiyonları neredeyse artık hiç alan olmadığını söylediler (6'dan sonrası.)
Eğer windows için programlama yapmaya devam edecekseniz biraz da C bilginiz varsa, yazım şekline yabancı değilseniz Delphi'ye en çok benzeyen gördüğüm ürün C#. .NET'in temelindeki dil olması da cabası. Hatta C'ye yabancı olsanız dahi tavsiye ederim, kısa sürede alışabilirsiniz tahmin ediyorum.

Delphi'nin durumu; asıl firması ürünü gözden çıkartmış, çünkü çalışma yönünü değiştiriyor (görünürde ürünü yeniden ayağa kaldırma ihtimali artık yok yani), ürünü kimin alacağı belirsiz, alırsa ne yapacağı belirsiz vesaire. Bu şartlar altında Delphi ile yola devam etmeye çalışmak sizce nasıl olur ?
0
burhanmt
Bu durumda Delphi camiasının panik atak olmaması gerektiği kanıdayım. Ortada daha net bir şeyler yok. Nasıl bir anlaşma ile satılacak ? kime satılacak ? Bunlar netleştikten sonra adam akıllı yorumlar yapabiliriz.

Şu durum belki Delphi camiası için daha iyi olabilir. Hiç çoktan daha özgür yoluna devam edebilir.

Bu satışlar, aslında Borland'ın bir stratejisidir. Bana göre Microsoft egemenliğinden kurtulmak gibi önemli stratejileri vardır bu kararlar altında. Çünkü birçok anlaşması vardı Microsoft ile. Şimdi yazılım alanının en pahalı kısmına yöneldi Borland. Bu alanda lider olmak istiyor. Bakalım gelecekte ne olacak...

Bu arada IDE'leri alacaklar arasında bir sürü spekilasyonlar yapılıyor ortada. Mesela Çoğu Google'ın bunları alabileceğini öne sürüyor. Sizler ne düşünüyorsunuz ?

0
robertosmix
Delphi, Borland sertifikalı teknolojilerle eşgüdümlü, entegre yada bütünleşik çalışan bir ürün. Eğer Google satın alacaksa korkarım ki Borland'ın tamamını alır. :) Öbür türlü bu işe gireceğinden pek emin değilim.
0
sadettinpolat
borland bu araclari bekledigi kâri elde edemedigi icin satiyor. yoksa kimse altin yumurtlayan tavugunu kesmek istemez. David I. haber gruplarinda her ne kadar "ide leri iyi gelistirebilecek musteriler arama cabalarimiz devam ediyor" tarzi mesajlar atip etrafa "korkmayin, fazla para verene degil, ideleri daha ust duzeylere tasiyabilecek firmalara satacaz" havasi vermeye calisiyor ama borlandin bile rekabette "pes" dedigi ms'nin karsisina hangi firma cikabilecek ? neyse delphi hakkinda hayirlisi olur insallah. olmazsa lazarus var :)
0
inoxes
Zamaninda dunyanin en buyuk 3. yazilim evi iken ve M$ e turlu ayarlar verip akilli ol derken simdi ne hallere dustu Borland. Bende dahil olmak uzere cogu yazilimci arkadasim, borland urunlerini kalitesinden dolayi secmistik. Borland her seferinde "gelistiricilerin daha yaratici ve uretken olmasi icin kullandiklari kutuphanelerin kodlarinin acik olmasi gerekir" felsefesini savunmus ve koskoca VCL'i kaynak kodlari ile birlikte Delphi ile dagitmisti. Delphi dunya uzerinde milyonlarca kullanici edinmis devasa bir arac. tarih olmasi o kadar kolay degil. ama Borland'in yaptigi en buyuk hata musterilerinin icine kurt dusurmus olmasi.
newsgroup'larda tartisilan konular :

-".NET ilk olarak borland icinde ortaya atildi ve gelistirilmeye baslandi fakat borland pazarlamada zorlanacagini dusundugu icin projeyi M$ e transfer etti mi?" (Baktiginiz zaman .net = Delphi+Java yi gorebilirsiniz)

-"Bütün Delphi uygulamalari bir arac ile jbuilder ortamina aktarilacakti ama M$ borlandin %10 unu satin aldi ve projeyi durdurdu mu?"

-".NET i ilk dagitma lisansina sahip olmasina ragmen, Borland .net destekli urunlerini cikarmak icin neden 2 sene bekledi?"

Bu yuzden Borland'in IDE'lerini satiyor olmasi cokta sasirtici bir durum degil ama Google in anders den kalan yeri basarili bir sekilde doldurmus ve basarili bir Delphi 2006 surumu cikarmis Danny Thorpe transfer etmeside insani dusundurmuyor degil.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Okino PolyTrans

Tarık

PolyTrans, birçok popüler 3D dosya biçimini, animasyon ve doku bilgisi ile birlikte birbiri arasında dönüştürebilen, aynı zamanda kendi başına modelleme ve render imkanı sağlayan kapsamlı bir yazılım. Bedava ya da açık kaynak değil fakat dönüşüm yelpazesine bakıldığında temel hedefinin profesyoneller olduğu ortada. Diyeceksiniz ki açık kaynak ya da özgür olması durumunda "amatörlere" mi hitap edecekti tabii ki değil. Fakat Türkiye' de açık kaynağı yalnızca amatör oyuncağı olarak görüp, profesyonel anlamda kullanmanın yanlış olduğunu düşünen bir kitle var. Neyse haberimize devam edelim.

Autodesk, Alias 'ı Satın Aldı

simor

Buraya gönderdiğim bu ilk haberin, benim için çok üzücü bir haber olduğunu belirtmeliyim. Senelerdir şahsen işimin olmadığı, yazılımlarından fellik fellik kaçtığım Autodesk, Aliassatın aldı.

PMX: Pixel Mixer

lazarus

PMX, bir grafik canlandırma , kompozisyon (motion graphics) yazılımıdır. Prensip olarak Adobe Photoshop benzeri katmanlı (layered) grafikler üzerinde çalışır.

İşitsel programlama notları

misafir

Bu yazıda işitsel(audio) programlama konusunda yaptığım küçük bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Yazının sonuna kısa bir Perl betiği ekleyeceğim. Bunun için Perl ustalarından özür diliyorum. Çünkü henüz çok acemisi olduğum bir dil Perl.

Open source muhasebe programı, Turquaz

huseyin

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımı.
Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişim göstermemesi ve linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle hazırlanmaktadır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta. Faha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Programlama veya muhasebe konusunda deneyimli kişilerin testi ve önerileri ilerleme açısından çok önemli. Sizinde katkılarınızı bekliyoruz.