Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

0
FZ
Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar:
İnsan Zihni Nasıl Öğrenir
Kısıt Koşul Programlama
Dr. Cem Say´la Yapay Zekâ ve Doğal Dil İşleme Üstüne
Yapay Zeka, Matematik ve İnsan Aklı - 2. Raund
OpenML: Yapay Zekâ, Intel Tarzı ve Açık Kodlu
ID3 - Öğrenen Karar Ağacı
Dama oynayan Lisp Sistemi
Beni Bul Bebek
Yapay Zeka ve GAWK Chat Arkadaşım Bir Bilgisayar Mı?

İlgili Yazılar

kernelguys.org: Türkçe Sistem Programlama

raistlinthewiz

Birsüre önce almış olduğum domain "kernelguys.org"u değerlendirmeye karar verdim. Aslında Mambo kurulumu yapmayı düşünürken bi anda kendimi vbulletin bir sistemle uğraşırken buldum.

Amaç?

http://kernelguys.org'un amacı Türkçe sistem programlama sunabilmek ve tabii ki eğer mümkün olursa bu konuyla ilgilenenleri bir araya getirebilmek.

Hiçbir şekilde kernelguys "hadi yeni bir forum kuralım" diyerek kurulmuş bir site değildir; vbulletin ihtiyaçlarımızı karşıladığı için seçilmiştir. Şu anda siteye aktif olarak içerik eklemekte ve bu süreçte diğer arkadaşlardan da destek beklemeyiz.

MuraveyWeb 0.2 CMS - Ruby on Rails ile içerik yönetimi...

anonim

CMS kelimesini görür görmez "Yine bir PHPNuke türevi mi?" diye düşünürek bu haberi okumayacak olanlarınız ciddi bir yanılgıya düşecekler.

Çünkü MuraveyWeb Ruby on Rails teknolojisi ile yazılan ve "Acı çektirmeden site yönetmeyi" vaadeden bir CMS. Üstelik bunu dizayn özgürlüğünüzü de kısıtlamadan yapıyor.

Saatinizi Kullanarak Makinanızı Boot Edin (USB Bootable Knoppix)

FZ

Yanlış okumadınız, kol saatinizi kullanarak makinanızı boot edin, Linux alemine dalın. Bakanlar sizin deli olduğunuzu düşünsün siz ise bunu fark edemeyecek kadar meşgul olun.

Bunun için ihtiyacınız olan öncelikli olarak USB´den boot edilebilen küçültülmüş bir Knoppix, bir adet USB hafıza çubuğu barındıran kol saati, bir adet de USB portuna takılı hafıza çubuğundan boot edebilme yeteneğine sahip anakartlı bir bilgisayar.

Editörün Notu: Radyolarda istek parça çalınması gibi bazen biz de burada istek üzerine haber yapıyor benzer tadı yakalıyoruz, okumakta olduğunuz haber, bugün Linux eğitimi 2. kur, 3. seansa katılmış olan ve bu haberi okuduğunda gözleri parlayacak olan arkadaşlardan birinin isteği üzerine yapılmıştır ;-)

`Hacker´lar ve Ressamlar

FZ

LISP hacker´ı Paul Graham, bilgece makaleleri ile yazılım camiasında büyük spekülasyona yol açmaya devam ediyor.

Üniversitenin bilgisayar bilimi bölümünden mezun olduktan sonra bir sanat okuluna gidip ressamlık üzerine eğitim alan ve büyük ressamlar ile büyük `hacker´ların benzer mantalite ile çalıştıklarını iddia eden Graham, Hackers and Painters başlıklı son makalesinde bu benzerliğe değinmenin yanı sıra iş dünyasından ve açık kaynak kodlu programlama paradigmasının sessiz sedasız yol açtığı devrimden dem vuruyor çok detaylı ve eğlenceli bir şekilde.

OpenBSD 3.1 Çıktı!

Wookiert

Default kurulum yapıldığında bile en güvenli işletim sistemlerinden biri olan OpenBSD 3.1 sürümüyle planlanan tarihte hayranlarına kavuştu.

Kriptografi konusunda tam teşekküllü -ve yasal- bir sisteme sahip olarak gelmesi de OpenBSD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden. İsteyenler hemen yansılardan birinden download'a başlayabilir.

Bu arada bootable cd yapmak için .iso dosyaları arayanlar biraz hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü resmi cdleri daha çok satılması için bootable iso'ları online olarak konulmamış. Yine de dağıtımda gelen cdrom31.fs dosyasını floppy image olarak gösterip cd'nizi bootable yapmanız mümkün.