Emacs mı VI mı?

0
vst
Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç:
Modlu (Vi) ve modsuz (Emacs) metin düzenleyicilerin genel farklılıkları hem avantaj hem de dezavantaj teşkil edebiliyor. Modsuz metin düzenleyicilerinin kullanımı daha kolay öğrenilirken ve de serbest metin yazmada kolaylıklar sağlarken, modlu metin düzenleyicileri belirli rutin ve görevler içeren metinlerde (programlama, işaretleme, liste işlemleri) daha iyi sonuçlar veriyor. Çalışmaların önemli bulgularından birisi de, gelişmiş kullanıcıların modlu ve modsuz metin düzenleyicileri arasındaki geçişlerinin acılı bir süreç olduğu ve aslında pek de pratik fayda sağlamadığı yönünde.

Ama ben yine de bu acılı sürece katlanıp, Emacs'ın kendi başına sağladığı masaüstü(!) ortamının keyfini sürmek istiyorum.

Sizler ne diyorsunuz?

Not: Çalışmaların yapıldığı tarihler biraz eskice. Emacs'i bilmem ama, Vi tarafındaki gelişmeler bayağı yoğun: Vi-Improved (ya da Vim) gibi...

Görüşler

0
darkhunter
Kavun mu yoksa karpuz mu?*

*İşin fanatizmi bir yana, bu soruya verilebilecek yanıtlar yukarıdaki soruya verilebilecek yanıtlardan pek de farksız olmaz...

Konuyla ilgili bir karikatür :
0
darkhunter
Karikatür [img275.imageshack.us]
0
FZ
Bence bazı şeyler abartılıyor ve insanlar sabırsızca davranıp bir an önce bazı şeyler olsun istiyor.

Modlu/modsuz ayrımını en güzel anlatan eserlerden biri 70'lerde Apple şirketi için Macintosh projesini ortaya koymuş olan Jef Raskin'in "The Humane Interface" isimli kitabıdır [1, 2]. Raskin burada işin içine "mode" girince sürekli bağlam (context) değiştirmek zorunda kalan insanların bazı bakımlardan nasıl zorlanabileceklerini söylemektedir. Bununla birlikte evet, insan her türlü koşula alışabilir ve VI ortamındaki modlu çalışmaya da alışmaktadır, bir eli mütemadiyen ESC'e gidip gelmekte ve mütemadiyen hangi modda olduğunu karıştırıp (en alt durum satırında INSERT ya da NORMAL yazmasına rağmen, kocaman bir monitör ve yüksek çözünürlüğü hayal edin, 80x25 terminal ekran değil!) şaşırmaktadır. Söz gelimi yaklaşık 2 yıldır, HTML, JScript, ASP, C#, vs. programlamak için MS Windows 2000 ortamında VIM kullanıyorum ve VIM'in pek çok özelliğini ya epey yoğun kullandım ya da en az bir kez kurcaladım, buna rağmen hala şu "mode" geçişinde şaşırıyorum.

Tekrar edeyim, VIM güçlü mü? Evet güçlü, VIM kullanıcıları camiası sağolsun yememiş içmemiş yığınla script, plug-in vs. yazmış, yani ben SQL Server ile bazı işler yapmak için VIM'i bazı şeylere entegre etmiştim ama misal Oracle kullanıcıları oturmuşlar VIM'e bir Oracle, PL/SQL programlama menüsü eklemişler ki yok böyle! Bir hayli kıskanmıştım ;-)

Gelelim Emacs'a, VIM'le epey pratik iş güç yaptıktan sonra (MS Windows ve GNU/Linux ortamlarda), Emacs kullanmaya başladım, sebebi Common Lisp programlama idi. Kısa bir süre sonra bir baktım Lisp programlamadan tutun USENET mesajlaşma işlerime, LaTeX ile belge üretmeye, graphviz dosyası oluşturup grafik çıktıyı yine Emacs içinde görmeye dek (!) pek çok iş için Emacs kullanıyorum. Yaptığım şey önce Emacs tutorial üzerinden bir geçmek oldu (C-h t tuş kombinasyonu ile buna erişebilirsiniz).

Ardından elimin altında Emacs cheat sheet varken biraz kurcalamaya, yazmaya, program derlemeye vs. devam ettim. Zaten Emacs C-h b, C-h k, C-h f gibi pek çok yardım komutu ile pek çok şeyi kolayca bulmama izin veriyordu. Neyse işte bir süre sonra işimi yeterince ve hızlıca görecek kadar Emacs kullanmaya başlamış ve pek zorlanmamıştım. Kesinlikle VIM'den daha zor gelmedi yani, bunu mutlaka belirtmem lazım.

Bunun dışında,


modlu metin düzenleyicileri belirli rutin ve görevler içeren metinlerde (programlama, işaretleme, liste işlemleri) daha iyi sonuçlar veriyor. Çalışmaların önemli bulgularından birisi de, gelişmiş kullanıcıların modlu ve modsuz metin düzenleyicileri arasındaki geçişlerinin acılı bir süreç olduğu ve aslında pek de pratik fayda sağlamadığı yönünde.


çok spekülatif iddialar olmuş! Hele de Emacs için söylenecekse, nasıl yani derler adama, Emacs ile program yazan onbinlerce programcı düşük verimde mi çalışıyor? Bu lafı ederken çok dikkatli olmak lazım. Öte yandan hala VIM ve Emacs kullananan biri olarak şu kadarını söyleyebilirim, öyle acılı bir geçiş süreci falan değil. Takıldığınız bir yer varsa sorun FM Forum'da hep birlikte cevaplamaya çalışalım. Olmadı USENET'te gnu.emacs.help ya da IRC'de #emacs var.

Acılı süreç lafını duyanlar da sanki MS Windows'tan GNU/Linux'a geçmek gibi algılayacak (ki o bile, neyin nasıl anlatılmasını gerektiğini bilen bir öğretmen varsa acılı filan değil).

Acıyı kebaplara bırakalım, sonra da afiyet olsun deyip Emacs ile kodlamaya devam edelim ;-)

Küçük not: Emacs kullanıcılarının yapabileceği en iyi işlerden biri Caps Lock ile CTRL tuşlarının değiştokuş etmek, çok rahatlatır, çok daha az yorucu hale getirir.

1- http://en.wikipedia.org/wiki/Jef_Raskin

2- http://en.wikipedia.org/wiki/The_Humane_Interface
0
vst
Bu yorum beni daha da motive etti ugraşmak için :)

Bunun yanı sıra, spekülatif dediğin noktada bilimsel bir araştırma söz konusu. Bununla ilgili bulguları içeren makale: "A Comparative Study of Moded and Modeless Text Editing by Experienced Editor Users." Gelişmiş kullanıcılar dediğine göre, zaten verim dediğimiz kriterin eşik değerlerini halihazırda aşmış insanlardan bahsediliyor. Kimsenin emacs kullanıcılarının düşük verimle çalıştığı gibi bir sonuca vardığını zannetmiyorum.
0
FZ
Ne zamandan beri bilimsel araştırmaları gözü kapalı kabul ediyoruz? Bir şeyi nasıl ölçtüğüne bağlı olarak çok farklı sonuçlar elde edebilirsin. Hele işin içine buradaki gibi çok acayip psikolojik, kültürel, vs. faktörler girdi mi iş iyice çetrefilleşiyor. Sonra kullandığın istatistik yöntemler vs., sen bunları benden çok daha iyi biliyorsundur.

Sayfaya göz attım, epey önceki sürümler olsa gerek çünkü geçen tarihler bir hayli eski.

Benim önerim şudur ki aynı öneriyi herhangi bir editörden VIM'e ya da Emacs'a geçen insanlara yapıyorum:

1- Aceleniz varken, hayati bir iş yetiştirmeye çalışırke öğrenmeye çalışmayın! Halletmeniz gereken iş acil ise ve alışık olduğunuz bir araç varsa gidin hemen onunla halledin. Sonra, rahat bir zamanınızda, dur yahu ben şu alternatif aracı kurcalayayım, icabında bilen birine zırt pırt sorayım, kaynakları okuyayım, eğlene eğlene, meraklı, hevesli şekilde biraz vakit geçireyim... deyin

Başka da bir önerim yok.

Burada benden çok daha deneyimli Emacs kullanıcıları da var mutlaka, onların da edecekleri bir çift söz olabilir.

Kendi adıma, bilgim elverdiğince yardımcı olmaya çalışırım.
0
FZ
Bu arada bugün uğraştığım bir mevzudan ötürü derlediğim bazı bilgiler ve adresler belki işe yarar, bir göz atın:

http://ileriseviye.org/blog/?p=144
0
FZ
Emacs ile ilgili birkaç ipucu daha:

http://ileriseviye.org/blog/?p=146
0
sundance
Şahsen Raskin diyince aklıma MAC'deki tek tuşlu mouse (aslında tek tuşun işe yaramayacağı belli, bu sistem de çift tuşlu, ama ikinci tuş mouseun üstünde değil, klavyedeki ctrl tuşu) konusu geliyor miğdem bulanıyor, zatın modlu editörler konusunda söylediklerini pek dinleyesim yok :)

Öte yandan kendi adıma bir vi kullanıcısı olarak diyebiliri m ki, gerçekten mevcut bir yazıyı düzenlemek, ya da bir metin yazmak gerektiğinde vi bana çok pratik geliyor. Ve çok uzun süredir vi kullanan birisi olmamama rağmen (max altı yıl) mod konusunda çok nadir karışıyorum (hangi modda olduğumu unutuyorum vs.) öte yandan yaptığım değişiklikler vs. kontrolüm altında oluyor, modsuz bir editöre göre çok daha kolay hallediyorum bazı şeyleri.

Burda çok önemli -ve devamlı gözden kaçırılan- bir nokta on parmak yazma hadisesi. vi kullananların mod yüzünden kaybettikleri düşünülen avantaj, klavyenin üstünden herhangi bir düzenleme hareketi için eli kaldırıp ok tuşlarına gitmekle olan kayıpla karşılaştırıldığında çok ciddi bir verim kazandırıyor. Bu konuda emacsin de ctrl+ yön tuşları var ama, bunlar hiçbir zaman hjkl tuşlarının yerini tutamaz.

Bütün bu sebeplerden ben vi diyorum. Ama önemli olan nokta, emailıma bakayım, webde dolaşayım, tostumu yapsın vs. gibi ihtiyaçlarımı tek bir programdan karşılamak isteğim olsa ya da bir editör değil IDE istiyor olsam emacsi tercih edebilirdim.

Ama benim ihtiyaçlarım bunlar değil :)

0
FZ
Raskin gibi bir adamın yaptıklarını, yazdıklarını, vs. "tek tuşlu fare" ile ilgili hissiyattan yola çıkarak bir kenara atmak ve kaale almamak ne kadar anlamlı olur bunu bir düşünmek lazım. Tek tuşlu fare doğrudan onun fikri miydi bilmiyorum ama üstadın işleri olabildiğince kolaylaştırmaya çalışmak gibi bir derdi vardı, bu doğru. Söz gelimi CANON tarafından üretilen CopyCat isimli bilgisayar da onun eseri idi, tasarım belgelerinden ve tasvirlerden anladığım kadarı ile görebildiğim en kolay sistemlerden biri birilerine öğretmek için.

"Modsuz bir editöre göre çok daha kolay hallediyorum" lafı da buradaki pek çok söz gibi öznel, alışkanlıklarla ilgili bir söz, 6 yıldır VIM kullanıyor olmak demek epey VIM deneyimi demek. Deneyimli olmak demek illa gidip VIM'de çok acayip scriptler yazmak demek değil, 6 yıl herhangi bir program için epey uzun bir süre (deneyim sahibi olmak açısından). Benzer şekilde ben de bazı durumlarda "mode"u karıştırdığımı söyledim, bu da benim durumum.

Ok tuşlarına gelince, valla bir bakmak lazım INSERT modunda yazı yazarken zırt pırt ESC basıp hjkl yön tuşlarını kullanan kaç kişi vardır. Ben "mode" değiştirmemek için ok tuşlarını kullanıyorum, hem Emacs hem de VIM ortamında. Düz yazı yazarken belki 10 parmak olabilir ama dikkatli bir şekilde kod yazarken 10 parmak gibi bir derdim yok, yine klavyeye bakmak gibi bir derdim yok düz yazı yazma durumuna kıyasla çok daha dikkatli ve az şey yazıyorum. Öte yandan illa kolaylık açısından bakılacaksa CapsLock ile CTRL'nin yeri değiştirildiğinde (CapsLock'un ne kadar az kullanıldığı göz önünde bulundurulursa) Emacs yön tuşları elleri kaldırmadan ve mode değiştirmeden kullanılmak gibi bir avantaja da sahip olacaktır (benzer şey ESC ile bir şeylerin yerini değiştirmek için söylenebilir ancak onun mod dezavantajı var). Öte yandan, hemen bir başka argüman: Sistemdeki programların geriye kalan hepsinde ok tuşlarını kullanırken, neden bir editör programında farklı bir tuş takımı kullanayım? Neden sürekli kafam "mode" değiştirmek zorunda olsun (diğer programlar ile editör arasında). VIM programcıları da bu dediklerimi düşünüyor olsalar gerek, ok tuşları aktiftir INSERT modunda da, buna ek olarak, belki daha önemlisi, MS Windows'ta çalışan VIM'de, C-c, C-v, C-x tuş kombinasyonlarına, diğer programlardaki anlamın aynısı yüklenmiştir (kopyala, yapıştır, kes) ve bunlar da yine INSERT modda çalışır, kafa karışıklığını önler, alışkanlıkların avantajından faydalanır. Bunu yapmak zorunda mıydılar, hayır. Kimse bir şey diyebilir miydi? Derdi ama kimin umurunda. Birileri çıkıp bunu yapan bir script, makro, tuş tasviri (mapping) yapıp dağıtabilir miydi? Evet. Ama doğrudan VIM'le (Windows sürümü) birlikte gelen bir özellik bu, adamları takdir ettim o bakımdan.

Benim ihtiyaçlarım program yazarken kestirmeden o programlama dili ile ilgili USENET mesajlarıma bakayım, takıldığım kodu hemen sorayım, koda geri dönüp derleyeyim, o esnada gelen bir mesajdaki bir URL'ye editörden çıkmadan gidip oradaki bilgileri inceleyeyim, sonra mesela kodlamaya ara verip LaTeX ile yazdığım makaleyi düzenleyeyim, sonra geri dönüp CVS'ten kodu güncelleyeyim, yazdığım bir dot dosyasını graphviz ile derleyip çıktı .png sonucunu ikiye bölünmüş bir pencere içinde göreyim zırt pırt editörden çıkıp bir görüntüleme programı çalışmadan, vs. tostumu kendim yaparım, mühim değil ;-) Açıkçası Emacs, benim için IDE'den daha fazlası. İnsanların bu fazlalığa ihtiyacı var, hem VIM hem Emacs ortamında, bu yüzden tonlarla VIM scripti, plugini, bu yüzden bir sürü Emacs .el elisp dosyası var özellik üstüne özellik katan. Yoksa nedir ki, çıkartırız bir sürü özelliği, dosya düzenlemekten başka hiçbir fonksiyonu kalmaz, vi programının 20 sene önceki hali gibi filan.
0
sundance
Zaten ben de öznel olarak konuşuyorum. Olur, eder, yapılır gibi ifadeler değil, yapıyorum ediyorum diye anlatıyorum. Kısaca kişisel tecrübe naklediyorum, kural koymak (ya da bilimsel olmak) gibi bir kaygım yok.

Mod değiştirmek konusuna gelince, orda tekrar belirteyim on parmak yazmayla ilgili bir fark var. On parmak yazan kimse ok tuşlarını kullanmaz çünkü onlar klavyenin dışındadır, escape tuşu ise değil.

Raskin konusunda da öznel bir değerlendirme yaptım (ben kendim olarak :) Katılan katılır katılmayan katılmaz, ama bildiğim kadarıyla "tek tuş yeter" onun fikri, hatta "sanırım bu tek tuş konusunda hata yaptık" da onun ifadesi, bir yerlerde bulursam onu da buraya yazarım, o zamana kadar buna spekülasyon olarak bakın :)

Mod değiştirmek konusuna kafanın takılmasına gelince. Bence aynı söylem "vites değiştirmek" için de kullanılabilir ve "vites değiştirmeye insanlar kafalarını takıyorlar, bu yüzden de kazalar oluyor, vitessiz arabalar daha güvenli" denebilir (tabi araştırmalar böyle gösterirse.) Buna da "vites değiştirmeden araba kullanmak çok tekdüze, insanın bir süre sonra uykusu geliyor, dikkati dağılıyor. Hem vitesli araba kullanırken, iki el iki ayak kullanmanız gerekirken vitessizde tek el tek ayak yeterli olabilir bu durumda da ambidexterity (beynin iki yarısını kullanma) yetisi körelir. ve benzeri ifadeler gelebilir.

Uzun lafın kısası "bilgisayarda diğer işlerimde ok tuşlarını kullanırken, neden editörde kullanmayayım" sorusunun cevabını en iyi on parmak yazmaya başladıktan sonra anlayabilirsin. Parmaklarını homekeys denen tuşlardan kaldırdığında, daha da kötüsü elini kaldırıp ok tuşlarının oraya götürdüğünde ve geri getirdiğinde hem hız hem de konsantrasyon kaybedersin.

Ama bir kez daha söylüyorum, bu sadece on parmak yazmayla ilgili bir fark birçok kullanıcıya hiçbirşey ifade etmeyebilir bile. Ben, yazarken ne elimini mouse'a ne de ok tuşlarına gitmek zorunda kalmasını pratik bulmuyorum, vi da bana bu imkanı tanıyor.


0
sundance
Şahsen benim vi kullanmamın üç temel sebebi var;

1) Modlu sistem (ve hjkl) tuşları on parmak yazıyor olmayı ödüllendiriyor. Ne mouse ne de ok tuşları kullanmıyorsunuz.

2) Program değil de düz metin üzerine uğraşıyorsanız, vi 'ın sunduğu bir sonraki kelimeye, kırkbeş sonraki kelimeye, sondan üç önceki kelimeye git gibi komutlar metni düzenlemekte çok pratik yararlar sağlıyor.

3) Bütün Unix türevlerinde vi (ya da bir türevi) elinizin altında.

(Bonus sebep: Kötü/yavaş hatlar üzerinden terminal ile bir yerlere bağlıysanız, vi'ın modlu düzenleme yönteminin ne kadar verimli olduğunu çok rahat görebiliyorsunuz)
0
bm
(Bonus sebep: Kötü/yavaş hatlar üzerinden terminal ile bir yerlere bağlıysanız, vi'ın modlu düzenleme yönteminin ne kadar verimli olduğunu çok rahat görebiliyorsunuz)

Esasinda vi da iyi degil o konuda. Benim 300-1200bps baglanti icin hatirladigim en iyisi Kermit+ismi galiba X ile baslayan bir IBM mainframe editoruydu. Ismini hatirlayamiyorum ama sol tarafa satirlara ne yapacaginizi isaretliyordunuz hepsini yapip geliyordu. Belki terminali de yanlis hatirliyorum, bir cins 3270 emulatoru de olabilir (webciler resim gostermeyen form olarak dusunsunler, isaretle isaretle yolla seklinde). Dusuk hizlarda o tip editorler daha iyi oluyor. O duzenle lisp filan yazilmaz tabii. Ben microcode icin kullanmistim ama assembler fortan vs. icin de iyi calisir. Bugun de tellerimi birisi bogup makinemi de aptal etse oyle bir editoru tercih ederim.
0
sametc
emacs çok az dolayısıyla pek bir fikrim yok.

ama ben nano kadar alışamadım Vim'e :P...... I LOVE NANO

0
sametc
emacs çok az kullandım dolayısıyla pek bir fikrim yok.
0
irfaN
+1

Kesinlikle Nano :-).. hala başka bi editör kullanamıyorum. Yalnız bazı sorunlar var. Yukarıda 10 parmak kullanırken diğer editörde rahatlıktan bahbedilmiş.

Yeri gelmişken onu da soruyum, linux konsolda veya Nano'da ^Z , ^X vb. Ctrl tuşlu komutları kullanamıyorum. Kullanabilen var mı ? 10 parmak kullandığım için tabii ki tr_f-latin5 klavye dosyasında bu sorunu yaşıyorum. İlla F tuşlarını mı kullancam ?
0
malkocoglu_3
Derler ki Emacs beyin gibidir, bir anda, hakkiyla, sadece %10 kadarini kullanabilirsin. :) Bir sure kullandiktan sonra oyle bir hale geliyorsunuz ki, ihtiyaciniz olan bir ozellik (ah su da olsaydi) bir mod icinden tus kombinasyonu ile zaten mevcut bulunuyor. Mesela gecende bir dizin yapisini text olarak gostermem gerekti. M-x picture-mode. Asagi dogru inen | cizgisi cekmeniz gerekiyor, ve picture mode icinden C-c . |'e basin, asagi dogru inecektir. ENTER'a basinca bir ustteki satir asagi kopyalaniyor, boylece daha detayli dizin yapisini gostermeniz cocuk oyuncagi.

Bunun gibi envai turden ozellikler var.

En muthis ozelliklerden biri de Speedbar. Bu bir tur Emacs explorer diyelim (tabii emacs ve explorer kelimelerini ayni cumlede kullanmak biraz ayip olur ama, neyse). Her mod, speedbar'a bilgi gonderebilir, eger surekli acik tutarsaniz, C, Java, LISP dosyalarina tiklayin, o dosya icindeki metotlar, degiskenlerin speedbar'da alt bilgi olarak ciktigini goreceksiniz.

Turkce karakterler icin, postfix mode. Hala Turkce klavye kullanmayi ogrenmedim, Emacs ile c ve ; tuslarina basip ç uretiyorum (mesela). ; karakteri, degistirici (modifier) komut oluyor.

Sahsen kullandigim .emacs + tum arti oyuncaklar (bells and whistles) istiyorsaniz, bir yerlere upload edebilirim.






0
vst
Sahsen kullandigim .emacs + tum arti oyuncaklar (bells and whistles) istiyorsaniz, bir yerlere upload edebilirim.

Ettiniz bile mi yoksa? Bekliyoruz...
0
FZ
.emacs içinde çevrilebilecek tonlarca numara, ayar, vs. ve Emacs hakkında wiki ortamında bilgi almak için, vs.

http://www.emacswiki.org/cgi-bin/wiki

http://www.dotemacs.de/

http://meltin.net/hacks/emacs/
0
malkocoglu_3
http://prdownloads.sourceforge.net/jmxmonitor/kitap-tools-emacs-1.0.zip?download

site-lisp dizini altinda unlu Java modu JDE'yi kullanmak icin gerekli tum paketler mevcut.

_emacs.el icinde gerekli ayarlar var.

0
FZ
Fikr-i takip diye buna derim, sağolasın ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Xynth v0.7.90 kodları teftişe hazır

anhanguera

xynth windowing system sürüm 0.7.90 kaynak kodları sonunda teftişe hazır ;). Paket içerisinde gtk+-2.4.14, links-2.1pre19, MPlayer-1.0pre7try2, SDL-1.2.9 yamalari ve pek tabiki xynth kaynak kodlari mevcut.

RSS: http://gsulinux.org/~distch/rss.php
WWW: http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth

Alper "anhanguera" Akcan.

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.

ÖNEMLİ UYARI : `Bios Logosunu Değiştirelim´ Makalesi Hakkında

crematorium

Geçenlerde yazdığım ve FZ arkadaşımızın da duyurduğu Bios Logosunu Değiştirelim makalesi hakkında önemli bir uyarı yapmam gerekiyor.

Kendi makinamda Logo'mu zaten değiştirmiştim. Dün gece logodan sıkıldım ve yeniden değiştirmek istedim. Büyük bir hata yaparak daha önceden içine Logo yüklediğim "Bios Binary" dosyamın üzerine tekrardan bir logo attım ve AWDFLASH ile `flash´ladım. Makinayı yeniden başlattığımda maalesef Bios'umun elimde kaldığını farkettim. Şimdi gelelim uyarıya:

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

Truva Linux 1.0 Beta Duyuruldu!

anonim

2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtiyacına göre hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan Truva Linux Projesi'nin ilk ürünü "Helen" kod adlı "Truva Linux 1.0 Beta" sürümü duyuruldu.