Microsoft, AJAX, Ruby on Rails

0
FZ

Görüşler

0
FZ
0
FZ
Çok eğlenceli olduğunu itiraf etmeliyim.

Bana nedense Microsoft Access'i hatırlattı. Yani belli ölçekte ve çok büyük karmaşıklıkta olmayan işler için ciddi anlamda çok hızlı uygulama geliştirme ortamı.
0
FZ
Ruby ve AJAX bağlamında bir başka video:

http://www.rubyonrails.com/media/video/rails-ajax.mov
0
anonim
Büyük ölçekli projelerde RoR un başarılı olamayacağını size düşündüren nedir ?
0
FZ
Aksini size düşündüren ne? Bununla yapılmış en büyük çaplı yazılım uygulaması nedir, kaç kişi ne kadar süre uğraşmıştır, vs. vs. Yani evet, epey eğlenceli ve o ölçek için basit görünüyor ama işte meselemiz hep şu değil mi, işler belli bir kritik karmaşıklığı geçtiğinde ve birçok kişi elini işin içine sokmaya başladığında bunu nasıl kontrol altına alırsınız, performans, vs. mevzularını nasıl halledersiniz ve daha bir ton soru. Buna dair vaka çalışmaları görmemiz gerek diye düşünüyorum.
0
anonim
Evet pek çok ticari firma ve bunların geliştirdiği proje olmasına karşın dediğiniz büyük de bir yazılım yok ( hani şöyle yahoo ya 50 milyon dolara satılabilecek türden ;-) ) Ama RoR un ne kadar genç bir framework olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar genç bir framewokle yapılmış büyük çaplı projelerin olmaması onun teknik yönden bu işe uygun olmadığı saptamasını yapmak için yeterli değildir bence...
0
FZ
Tekrar belirteyim, söz konusu Ruby videoları gerçekten eğlenceli, güzel ve ufuk açıcı idi.

MS Access benzetmesi yapmamın sebebi, işte yani bir iş vardır ve Access ile hakikaten çok hızlı gerçekleştirirsiniz, RoR ile de videodaki kişi çok az kod yazarak ve akıllıca mekanizmalar kullanarak çok hızlı sistem geliştirebiliyor, üstüne bir de birim testi filan yapıyordu (sanırım). Bunları gördüğüme sevindim. Öte yandan MS Access'in ciddi problemleri vardır, işin çapı büyüyünce kafanıza dank eder ve artık daha bilinçli olursunuz filan. Ruby bu bakımdan benzerdir ona demiyorum, sadece daha dikkatli yaklaşmalı ve elimizdekini iyice zorlayıp sınırlarını bir görmeli.

Karmaşıklık derken kast ettiğim işte yani şirket ortamlarında filan çalışırken başımıza gelenler, birkaç yüz birbirine tablo (ya da bazı projeler için birkaç bin), binlerce stored procedure, bunların birbirisi ile ilişkisi, başka sistemlerle entegrasyon vs. third-party yazılımlarla entegrasyon uzuyor gidiyor.

Ruby ve RoR bu konularda sınavı başarı ile geçer umarım çünkü dediğim gibi hakikaten güzel videolardı, dilin bazı şeyleri eleştirilebilse de, güzel bir dil (yazarının Lisp'i vurgulaması ve Lisp sever olması ayrı bir güzellik).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.

Midnight Commander v4.6

m1a2

Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.

KDE ve GNOME Uygulamalarını Birleştirmek

tongucyumruk

KDE ve GNOME gibi iki gelişmiş Unix masaüstü ortamı arasındaki uyum sorunları uzun süre sorun olmuştu. Neyse ki FreeDesktop gibi girişimler sonucunda bu sorunlar teker teker aşılmaya başlandı. Şimdi ise Zack Rusin adlı bir KDE geliştiricisi bu uyumu bir adım öteye taşımaya karar vermiş gibi gözüküyor.

PHP Dilinin Yaratıcılarından Zeev Suraski Türkiye'ye Geliyor

sidarsahin

Zend'in kurucu ortaklarindan Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden Derick Rethans, Türkiye'ye geliyor. Web programcılarını biraraya getirmeyi amaçlayan 24 Ocak'da düzenlenecek etkinlikte yer kısıtlı, hemen kaydınızı yaptırın.

Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

FZ

Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)