Microsoft, AJAX, Ruby on Rails

0
FZ

Görüşler

0
FZ
0
FZ
Çok eğlenceli olduğunu itiraf etmeliyim.

Bana nedense Microsoft Access'i hatırlattı. Yani belli ölçekte ve çok büyük karmaşıklıkta olmayan işler için ciddi anlamda çok hızlı uygulama geliştirme ortamı.
0
FZ
Ruby ve AJAX bağlamında bir başka video:

http://www.rubyonrails.com/media/video/rails-ajax.mov
0
anonim
Büyük ölçekli projelerde RoR un başarılı olamayacağını size düşündüren nedir ?
0
FZ
Aksini size düşündüren ne? Bununla yapılmış en büyük çaplı yazılım uygulaması nedir, kaç kişi ne kadar süre uğraşmıştır, vs. vs. Yani evet, epey eğlenceli ve o ölçek için basit görünüyor ama işte meselemiz hep şu değil mi, işler belli bir kritik karmaşıklığı geçtiğinde ve birçok kişi elini işin içine sokmaya başladığında bunu nasıl kontrol altına alırsınız, performans, vs. mevzularını nasıl halledersiniz ve daha bir ton soru. Buna dair vaka çalışmaları görmemiz gerek diye düşünüyorum.
0
anonim
Evet pek çok ticari firma ve bunların geliştirdiği proje olmasına karşın dediğiniz büyük de bir yazılım yok ( hani şöyle yahoo ya 50 milyon dolara satılabilecek türden ;-) ) Ama RoR un ne kadar genç bir framework olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar genç bir framewokle yapılmış büyük çaplı projelerin olmaması onun teknik yönden bu işe uygun olmadığı saptamasını yapmak için yeterli değildir bence...
0
FZ
Tekrar belirteyim, söz konusu Ruby videoları gerçekten eğlenceli, güzel ve ufuk açıcı idi.

MS Access benzetmesi yapmamın sebebi, işte yani bir iş vardır ve Access ile hakikaten çok hızlı gerçekleştirirsiniz, RoR ile de videodaki kişi çok az kod yazarak ve akıllıca mekanizmalar kullanarak çok hızlı sistem geliştirebiliyor, üstüne bir de birim testi filan yapıyordu (sanırım). Bunları gördüğüme sevindim. Öte yandan MS Access'in ciddi problemleri vardır, işin çapı büyüyünce kafanıza dank eder ve artık daha bilinçli olursunuz filan. Ruby bu bakımdan benzerdir ona demiyorum, sadece daha dikkatli yaklaşmalı ve elimizdekini iyice zorlayıp sınırlarını bir görmeli.

Karmaşıklık derken kast ettiğim işte yani şirket ortamlarında filan çalışırken başımıza gelenler, birkaç yüz birbirine tablo (ya da bazı projeler için birkaç bin), binlerce stored procedure, bunların birbirisi ile ilişkisi, başka sistemlerle entegrasyon vs. third-party yazılımlarla entegrasyon uzuyor gidiyor.

Ruby ve RoR bu konularda sınavı başarı ile geçer umarım çünkü dediğim gibi hakikaten güzel videolardı, dilin bazı şeyleri eleştirilebilse de, güzel bir dil (yazarının Lisp'i vurgulaması ve Lisp sever olması ayrı bir güzellik).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ÖNEMLİ UYARI : `Bios Logosunu Değiştirelim´ Makalesi Hakkında

crematorium

Geçenlerde yazdığım ve FZ arkadaşımızın da duyurduğu Bios Logosunu Değiştirelim makalesi hakkında önemli bir uyarı yapmam gerekiyor.

Kendi makinamda Logo'mu zaten değiştirmiştim. Dün gece logodan sıkıldım ve yeniden değiştirmek istedim. Büyük bir hata yaparak daha önceden içine Logo yüklediğim "Bios Binary" dosyamın üzerine tekrardan bir logo attım ve AWDFLASH ile `flash´ladım. Makinayı yeniden başlattığımda maalesef Bios'umun elimde kaldığını farkettim. Şimdi gelelim uyarıya:

Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

FZ

Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

Visual Perl .NET (her iki dünyanın en iyisi)

FZ

Madem söz web servislerinden ve .NET olgusundan açıldı ben de .NET ve diller arası çalışmaya dair bu haberi göndereyim dedim. Uzun zamandır sağlam bir Perl programcısı olarak çalışan Jonathan Eisenzopf'un Visual Perl.NET konusuna dair güzel bir yazısını okuduktan sonra .NET ve diller arası yazılım geliştirmenin ne menem bir şey olduğuyla ilgili bir bir miktar fikir sahibi olabilirsiniz.

Jonathan arkadaşımız, "In fact, I'm so attached to it that I'll probably be writing more Perl applications in Windows instead of Linux. IT'S THAT GOOD." diyecek kadar etkilenmiş görünüyor ;-)

MenuetOS Türkçe

madanadam

MenuetOS 32 bit assembly ile yazılmış bir işletim sistemidir. Tek diskete network destekli, renkli , süper hızlı ve küçük bir işletim sistemini sığdırmışlar. Şu sıralar onu Türkçeleştirmeye çalışıyorum. İlgilenirseniz MenuetOS sayfası: http://www.menuetos.org, Türkçe yama http://www.geocities.com/madanadam

İlk önce MenuetOS'un son kararlı sürümü olan 0.76 yı indirmeniz, kurmanız ve sonra kernel.zip'i açıp üzerine yamayı ekleyip fasm 1.50+ ile derlemeniz gerekiyor.

CD Player ararken...

conan

Demin monster`ıma CD Player arıyordum (monster benim penguenin adi) console based olmayan, grafik arabirimli, CDDB ozelliği olan ekranda da fazla yer tutmayacak bi program bakınıyordum. grip ile karşılaştım. Çok cici bir arabirimi var. Sonra bir baktım CD-RiP, RiP+Encode gibi özellikleri de varmış. lame, cdparanoia gibi toolları toparlayıp, güzel bir arabirimde sunmuşlar. binary dosya stripped halde 454 K. GUI yaratmak için GTK kullanılmış. İçinde built-in Help menüsü de çıkıyor ki bu beni şaşırttı biraz :) Help`i çalıştırdım şimdi... Nautilus açıldı! Ne alakaysa. :)) [Naklen yayın oldu biraz]

Neyse en sevdiğim yönü ise küçük bir şekilde bi kenara koyup da sakin sakin çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Bence oldukça güzel bir program. Herkeslere tavsiye ediyorum. Özellikle benim gibi CD dinlemeyi seviyorsanız. blackbox menüme hemen ekledim :) Sayfada screenshot`lar var.

Müzikli günler.