NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

0
FZ
NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)

Görüşler

0
SHiBuMi
5 yıl çok uzun bir süre ve bu kadar zaman alacağını hiç sanmam. 5 sene sonra muhtemelen Web Services yerini bir üst teknolojiye bırakmaya hazırlanıyor olacak. Yalnız şu bir gerçek ki Web Services çok sağlam geliyor ve FZnin dediği gibi programlama alışkanlıklarını komple değiştirecek. Artık üst düzey uygulamalar geliştirmek için low-level diller bilmek gerekmeyecek, Perl, PHP ya da Python ile rahatlıkla dünyanın geri kalanıyla rahatça konuşabilen, net tabanlı uygulamalar yaratabileceksiniz - üzgünüm Conan ;)
0
conan
yaw uzulecek bir sey yok ki :) ne mutlu uygulama bazinda daha rahat konusan bi dunya, daha cabuk ve kolay yazilabilen uygulamalar. perl rules! php kicks ass! eh ben daha ne isterim ki... bana kalan evde Lego yerine Java oynamak, napim hehe :)
0
anonim
Ya biz bu geyikleri cok duyduk. C, 1 numarali dil oldu her zaman (sizin yoneldiginiz web tabanli gelistirmeyi kastetmiyorum). Umarim 5 yil icinde C++ alir onun yerini baska bir istegim yok..
0
conan
Far better to trade a few cycles and a few kilobytes of memory for the overhead of a scripting language`s memory manager and economize on far more valuable human time.

Why Python? Eric S. Raymond

0
conan
Bu arada yanlis hatirlamiyorsam, ya bu, ya da buna benzer baska bir IDE'nin yaratici bir Turk. Sonucta boyle bir sirket satin almisti o IDE'yi ve gelistirip profesyonel olarak satmayi dusunuyordu. Detaylarini tam hatirlamiyorum. Bu konuda bilgisi olan birisi buraya cevap yazabilirse sevinirim.
0
tongucyumruk
Eger yanlis anlamadiysam sozkonusu IDE PHPed Satilmaya baslanmiyor yine ucrestsiz diye biliyorum. Gelistiren adamin adi ... Soysal Soysal.com diye de bir sitesi var eskiden PHPed dagitimini buradan yapiyordu. Satin alan sirket sanirim isvecl ve soysal amca da onlar icin yazilim gelistirmeye devam edecek.
0
conan
ok :) bir kismini yanlis hatirliyormusum :)
0
FZ
Dr. Dobb''s Journal''in Ocak sayısındaki dosya konusu ''Web Services'' idi, orada bir örnek vardı, bir amcam bi tane portal ana sayfası yapmış. Sayfanın kaynak kodu kısacık! Neden? Çünkü gidiyor hava durumunu bir web servisten alıyor, günün haberlerini başka bir servisten, derken döviz kurları, günün manşetleri falan, e sayfa canavar gibi doluyor. Her servis de aynı protokollerle çalışıyor, sevgili programcımız abuk sabuk sayfaların HTML kodunu çektikten sonra parse etmekle uğraşıp format değiştiğinde kafayı yediği günleri geçmişe gömüyor!

Nedense aklıma conan arkadaşımız ve legolar geldi. Bu web servisleri de bir tür lego gibi. Parçaları alın, ihtiyaca, duruma göre monte edin ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

FZ

Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.

RegExPad

auselen

Eğer kadim bir windows kullanıcısı iseniz düzenli ifadeler (regular expressions) konusu size her zaman yabancı gelmiş olabilir. Uygulama geliştirirken (örneğin web uygulamaları) ya da metin işlerken oldukça işinize yarayabilecek bu konuda biraz pratik yapmak için küçük bir kum havuzu ister misiniz?

Bağış Toplamanın Yeni Yolu: Fundable

arikan

Fundable bir grup insanın paralarını bir araya koyarak bir projeyi desteklemesini veya daha hesaplı ortak birşey satın almasini sağlayan bir web hizmeti. Örneğin açık kaynaklı bir yazılım geliştirmek için, veya bir sanat etkinliği duzenlemek için burada para toplanabiliyor. Belirlenen zaman aralığında belirlenen miktarda para toplanabilirse kampanya başarıya ulaşmış sayılıyor, eğer yeteri kadar para toplanamazsa toplanan paralar sahiplerine geri veriliyor. En son açık kaynaklı Internet text editoru FCKEditor için başlatılan kampanyada 6 kisinin katkısıyla $600 toplandı. Henüz yeni olan sistem online ilişkilerin mikro boyutta ekonomiye bulaşmasına güzel bir örnek.

Squeak by Example: Açık Squeak Kitabı

zekzekus

Smalltalk-80 programlama dilinin ve ortamının açık kaynak kodlu bir gerçekleştirimi olan Squeak için açık bir kitap projesi ilk çıktısını vermek üzere.

Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.