NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

0
FZ
NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)

Görüşler

0
SHiBuMi
5 yıl çok uzun bir süre ve bu kadar zaman alacağını hiç sanmam. 5 sene sonra muhtemelen Web Services yerini bir üst teknolojiye bırakmaya hazırlanıyor olacak. Yalnız şu bir gerçek ki Web Services çok sağlam geliyor ve FZnin dediği gibi programlama alışkanlıklarını komple değiştirecek. Artık üst düzey uygulamalar geliştirmek için low-level diller bilmek gerekmeyecek, Perl, PHP ya da Python ile rahatlıkla dünyanın geri kalanıyla rahatça konuşabilen, net tabanlı uygulamalar yaratabileceksiniz - üzgünüm Conan ;)
0
conan
yaw uzulecek bir sey yok ki :) ne mutlu uygulama bazinda daha rahat konusan bi dunya, daha cabuk ve kolay yazilabilen uygulamalar. perl rules! php kicks ass! eh ben daha ne isterim ki... bana kalan evde Lego yerine Java oynamak, napim hehe :)
0
anonim
Ya biz bu geyikleri cok duyduk. C, 1 numarali dil oldu her zaman (sizin yoneldiginiz web tabanli gelistirmeyi kastetmiyorum). Umarim 5 yil icinde C++ alir onun yerini baska bir istegim yok..
0
conan
Far better to trade a few cycles and a few kilobytes of memory for the overhead of a scripting language`s memory manager and economize on far more valuable human time.

Why Python? Eric S. Raymond

0
conan
Bu arada yanlis hatirlamiyorsam, ya bu, ya da buna benzer baska bir IDE'nin yaratici bir Turk. Sonucta boyle bir sirket satin almisti o IDE'yi ve gelistirip profesyonel olarak satmayi dusunuyordu. Detaylarini tam hatirlamiyorum. Bu konuda bilgisi olan birisi buraya cevap yazabilirse sevinirim.
0
tongucyumruk
Eger yanlis anlamadiysam sozkonusu IDE PHPed Satilmaya baslanmiyor yine ucrestsiz diye biliyorum. Gelistiren adamin adi ... Soysal Soysal.com diye de bir sitesi var eskiden PHPed dagitimini buradan yapiyordu. Satin alan sirket sanirim isvecl ve soysal amca da onlar icin yazilim gelistirmeye devam edecek.
0
conan
ok :) bir kismini yanlis hatirliyormusum :)
0
FZ
Dr. Dobb''s Journal''in Ocak sayısındaki dosya konusu ''Web Services'' idi, orada bir örnek vardı, bir amcam bi tane portal ana sayfası yapmış. Sayfanın kaynak kodu kısacık! Neden? Çünkü gidiyor hava durumunu bir web servisten alıyor, günün haberlerini başka bir servisten, derken döviz kurları, günün manşetleri falan, e sayfa canavar gibi doluyor. Her servis de aynı protokollerle çalışıyor, sevgili programcımız abuk sabuk sayfaların HTML kodunu çektikten sonra parse etmekle uğraşıp format değiştiğinde kafayı yediği günleri geçmişe gömüyor!

Nedense aklıma conan arkadaşımız ve legolar geldi. Bu web servisleri de bir tür lego gibi. Parçaları alın, ihtiyaca, duruma göre monte edin ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

tspell: Türkçe Doğal Dil İşleme Yazılımı

FZ

İlk kez Bilgi Üniversitesi´nin bilgisayar bilimleri e-posta listesinde görmüştüm tspell projesinin adresini, sanırım Mart ayı civarıydı, gidip baktığımda ortada henüz bir şey yoktu. Geçen hafta uğradığımda ise Java ile geliştirilmiş ve hiç de küçümsenmeyecek bir sistem ve güzel bir web sayfası karşıladı beni. Bilişsel bilim (cognitive science) ve doğal dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konuları ile uğraşan biri olarak heyecanlandığımı inkâr edemem.

İki Türk programcı tarafından başlatılan ve Türk diline ciddi bir teknolojik hizmet olarak gördüğüm böyle bir projenin varlığı, açık kodlu olması ve paylaşıma açık olarak sunulması beni çok sevindirdi.

Bir hayli iddialı olan projenin 0.2 numaralı sürümü hem doğrudan çalışabilir olarak (200 KB) hem de istenirse Java kodları ile birlikte Internet´ten çekilebiliyor. Geliştiricilerin Eclipse yazılım geliştirme platformunu önermeleri ve tspell Java kaynak kodlarının Eclipse üzerinden nasıl çekilip derlenebileceğini anlatan teknik bir makale yazmış olmaları ise benim gibi konuya hızlı bir giriş yapmak isteyen ancak Eclipse ve Java konusunda çok deneyimli olmayan programcılar için çok ciddi bir artı puan. Görebildiğim kadarı ile Eclipse bir hayli güçlü bir platform, CVS işlevselliği de dahil olmak üzere her türlü aracı bünyesinde sunuyor ve entegre olarak ekip çalışmasınız kolaylaştırıyor.

NASA Ruby ile Ne Yapıyor?

anonim

Ruby bir programlama dili değildir. Ruby bir eğlence aracıdır. Temel tasarım sebepleri arasında programcıyı eğlendirmek olan başka bir programlama dili yoktur.

Buraya kadar her şey güzel de NASA gibi bir kurumun Ruby ile işi ne?

Sinir test eden yazılımlar ve eklentiler

iozeren

Kullanıcıların sinirlerini test eden yazılımlarla ve eklentilerle hiç alakasız kişilerin bile karşılaşması olası. Ben de her seferinde istemediğim ama sürekli önüme çıkan "yok bu programın güncellemesi geldi kurayım mı?", "Ben Java'yı kuracağım ama yanında Yahoo Toolbar'da kurayım. Java ile alakası yok ama belki işine yarar" tarzı uyarı ve arkandan çalışan gıcık eklentilerin başı çekenleri.
ZDNet Bağlantısı

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

Quantum bilgisayarlar için programlama dili...

lalapoo

Bilim Teknik ya da herhangi bir bilgisayar dergisinde mutlaka quantum bilgisayarlarla ilgili bir yazı okumuş bir fikir sahibi olmuşuzdur.

Mesela bit kavramı yerine Qubitlerin kullanıldığı,şimdiki bilgisayarlardan 1,000,000,000 kez daha hızlı olacağı, çok daha az enerji harcayacağı ve bunun gibi daha birçok şey.Ama bütün bu bilgiler havada duruyor ve quantum bilgisayar kavramı bizim için soyut olmaktan öteye geçemiyor.Bu yetmezmiş gibi şu sıralarda quantum bilgisayarlar için bir de programlama dili geliştiriliyor.

Quantum Computation Language