EVPL -->Türkçe Programlama Dili....

0
Debugger
Bir sabah kalkıp dünyayı değiştirebilir misiniz ? Bir programlama dili yazmaya soyunmaya, dahası paylaşmaya, paylaştırmaya ne dersiniz ?

\r\r \r\r Genç bir arkadaşımızın bu feryadı hakkında sözü olanlar eminim vardır. Umarım o da yaptığı işler hakkında bir URL verir bize ;) (Sundance)
Arkadaşlar.Ben buraya yeni üye oldum.Belki yazım yanlış yerde olabilir ama ben türk programcısının yerini anlatan bi yazı yazdım.\r

\r\r 16 yaşındayım Delphi kullanıyorum.Diğer dillerde de istediğimi yapacak kadar biliyorum.Neyse net te hep gezerken hep muhasebe türü programlar dikkatimi çekiyor.Belki diyeceksiniz ki "onlar para kazandırıyor".Aslında doğru.Bence programlama sadece muhasebe değildir.Neden hiç türkçe derleyiciler (Tupol Hariç) yok?.Yapımları çok kolay.Bence isteyen, birazda kasan herkes yapabilir.Ama sorun üretkenlikte.Herkes almış başını gidiyo.Herkes kaynak arıyo ama yok.Şahsen ben delphiturk hariç türkiyede doğru düzgün delphi içerikli portal görmedim.İnsanlar paylaşmayı sevmiyorlar.Kodlarını çok önemli buluyorlar.3 ay öncesine kadar bende öyleydim.Ama artık Windows 98 kullanıyorum diye kendimden utanıyorum.Ve ayın 28 inde kendime bi linux alıcam.Ne zaman nete girsem arasam programlama ile tam olarak bi site yok.Ne varsa yabancılarda var.Türkiye de çoğu programlamacı bu yüzden köreliyor bence.\r\r \r\r

Sen ne yaptın bugüne kadar derseniz.Ben artık canıma tak ettiği için EVPL diye bi dil çıkardım.Açılımı "Kapsamlı Görsel Programlama Dili".Pascal tabanlı derleyici ile türkçe kodları derliyor.Yapılması o kadar kolay ki! Sadece biraz mantık gerekiyo o kadar...Mantğınıda hemen söyleyeyim.Kod yapısı aynı kalıyor ama ifadeler değişiyor.Sonra derlemeye gelince de kodları pascal a çevirip derliyor.Şu anda derleyebiliyor.Olay bu işte!Türk programcısının nesi eksik?\r\r\r

\r\r \r\r Ben bu projeyle yani EVPL projesiyle "açık kodlu Win32 programları" sloganları ile her programa kodunun otomatik eklenmesini amaçlıycam.Yani herkes istediği gibi özelleştirebilcek.Ve inanırmısınız ashampoo Win optimizer ın aynısını 3 saatte bitirdim.Bu nedemek? Adamlar piyasayı elegeçirmişler.Bi gününüzü genel programlama ya ayırsanız türkiyenin adını duyursak ne olur ki?

Görüşler

0
nirvana
Derleyici ile programlama dili ayrı şeyler. Derleyici yazınca programlama dili mi yazmış oluyorsun.

Öncelikle tekrik ederim. Ama belirtmem gereken birkaç nokta var:

Türk programcılarının yaptığı önemli işler var. Yok demen biraz yanlış olmuş. Diğer ülkedekiler kadar olmasa da türk programcıları ellerinden gelenleri yapıyorlar. Ortada olmamaları türk programcılarının birşey yapmadıkları anlamına gelmiyor.

İkinci hem türkçe demişsin hemde yaptığın derleyicinin adını EVPL koymuşsun, sonra da Kapsamlı Görsel Programlama Dili çevirmişsin. :)
EVPL ingilizce galiba ? Peki neden türkçe bir isim koymadın ?

Son olarak projeni ne zaman görebiliriz?

tekrar tebrik eder, başarılar dilerim.. kolay gelsin.

tembel, çekingen, bir o kadar da bilgisayardan anlamayan fm'ci.
0
memory
Hızını kesmek istemem ancak, yaptığının bir derleyici olduğundan eminmisin bana çeviri gibi geldi. Sonucta derleyici olarak Pascal'ı kulanıyorsun. Ve eger kullandığın derleyici GPL değilse senin derleyicini nasıl kullanabileceğiz. Kısa oldu ama umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Sözün özü yazılan programı executable koda çeviren derleyici sana ait değil gibime geldi anlattıklarından. Tupol'u pek incelemedim onun da bir derleyici olup olmadığını bilmiyorum.
0
FZ
Öncelikle genç arkadaşımı selamlıyorum ve cesaretinden ötürü kutluyorum.

Yaptığı işi eleştirmek yerine hemen naçizane bir iki öneride bulunmak istiyorum.

1) Derleyici, yorumlayıcı falan geliştirmek istiyorsan Linux üzerinde sana yardımcı olabilecek çok güçlü araçlar vardır, Win98 kullandığın için utanmana gerek yok ancak bu tip işleri Linux üzerinde öğrenmen daha rahat olacaktır.

2) Türkler sadece muhasebe programı geliştirmiyor, çok detaylı grafik modelleme programları, derleyiciler falan da geliştiriyor. Bu geliştirilen ürünler ciddi ciddi derslerde kullanılıyor ya da yurtdışındaki firmalara pazarlanıyor (bkz. İris Yazılım'ın geliştirdiği ev dekorasyonu için fotogerçekçi modelleme yazılım ya da Boğaziçi Üniversitesi hocalarından Ersin Karabudak'ın Quilt dili ve derleyicisi, yine aynı hocanın geliştirdiği Manda adlı parser [neden Manda dendiğini aşağıda anlayabilirsin :)] )

Bunları belirttikten sonra gelelim kitap ve yazılım tavsiyelerine:

1) Dil geliştirme camiasının efsanevi araçları Lex ve Yacc adlı programlardır, bu yazılımlar bugünkü Linux sistemlerde Flex ve Bison olarak anılırlar, bunlarla ilgili bilgi edinmek istiyorsan çok güzel iki kitap var, öncelik sırasına göre yazayım:

i) Lex & Yacc by John R. Levine, Tony Mason, Doug Brown, O''Reilly Press

ii) Professional LINUX Programming, WROX Press

Yukarıdaki iki eser flex & bison ile ilgili gayet iyidir. Hararetle tavsiye ediyorum. Ayrıca söz konusu kitaplar İTÜ Merkez Kitaplığı''nda mevcuttur.

Bu kitaplardan sonra daha ciddi olarak derleyiciler ile ilgileneceksen o zaman sırada şunlar var:

iii) Linkers and Loaders
by John R. Levine


iv) Compilers: Principles, Techniques, and Tools
by Alfred V. Aho, Ravi Sethi, Jeffrey D. Ullman


4 numaralı kitap yine İTÜ'nün Merkez Kitaplığında ya da Beyoğlu''ndaki Litaratür kitapevinde bulunabilir.

Kanımca bu kitapları hatmettiğinde artık derleyici, kendine özgü bir dil vs. konularında ısınma turları atmaya başlayabilirsin gene de bil ki epey terlemen gerekecek çünkü ciddi anlamda bir dil ve ona göre bir derleyici geliştirmek, senin yukarıda bahsettiğin işten biraz daha karmaşık bir iştir.

Konu ile ilgili gelişmelerden bizleri haberdar edersen sevinirim.
0
anonim
Merhaba;

Yaklaşık olarak türk programcılık sektorunde aktif olarak çalışıyorum ve bu sektörün database programcılığından başka hiçbir şey yapmadığına inanıyorum. 1-2 haftalık çalışmayla yazılan uygulamalar yüzlerce dolara satılıyor.
Çok özen gösterilmiş,kaliteli yazılımlarda mevcut tabii. Onlara lafım yok. Ama hiçbir yaratıcılığı olmayan ve uçuk fiyatlara satılan yazılımlarıda kendimce cezalandırıyorum( crack ,serial vs. yazarak).
Aslında programların bu kadar kötü olmasısnın tek bir sebebi var. Mlletçe tembeliz. Programcı sayısı ile üretilen program sayısının oranı bunu çok açık biçimde ortaya koyuyor.

İyi çalışmalar...
0
FZ
1) İnançlarını gözden geçirmelisin :)

2) 1 - 1.5 yılda yazılan programlar da yaklaşık 100.000$'a satılıyor. Şimdi acaba bu da kötü (!) bir durum mu?

3) Her yerde iyi yazılımlar ve kötü yazılımlar olur.

4) Milletçe tembeliz diye kestirip atmak bence çok basit şekliyle ırkçılık olur.

5) Sayılardan mı bahsediyoruz kaliteden mi?

6) Keşke Anonim (!) olarak yazmasaydın.
0
anonim
helal olsun kardes;
bende 17 yasındayım bu ıse bıraz erken baslamıstım amıga yıllarında herneyse..
KAYNAK BULAMIYORUZ... mıllet kodunu yastık altında saklıo sankı sımdı akılda bı soru ısaretı olusabılır baskasının kodunu napacaksın dıe ancak bu ıs kafadan da olmuo bılgı paylasıldıkca artıo hard dıskınızde olesıne kalan belgelerı baskalarıyla paylamanızın herkese yararı olacaktır. ancak sanırım bılgıyı zor yolllardan elde ettıgımız ıcın kımse ıle paylasmak ıstemıoruz bu mantık kalkmadı henuz turkıyede herkes ıstedıgı bılgıye erısbılmelı bence. neden hacker olmayı mıllet bu kadar ılgı cekıcı sanıo dersınız
mesela ornek vereyım: PYHTON program dılını cogunuz duymus olmalısınız cok guzel bı dıl basıt anlasılır vede yaptıklarınıza adeta presto! dedırtecek bı dıl. ancak turkıyede bunun la ılgılı 1 adet kısıtlı bır kaynak var baskada bısey yok ee kod yok scrıpt yok ıngılızcede bı yere kadar dımı ...

kısacası derdını cok ıı anlıyorum kardes ..
bana maıl atarsan beraber bıseyler konusur bılgılerımızı paylasırız ben buna hazırım ..
HERKESE SESLENIYORUM : bana mail atın ! paylasalım bılgı paylasıldıkca artar!
asaturk@yahoo.com
0
anonim
Ilk başta böyle bir girişiminin olması güzel. Ancak yazılım konusunda ben aynı fikirde değilim çünkü ülkede çok iyi yazılımlar var. Hatta bazı yazılımlar diğer yabancı yazılımlardan bile iyi. Ancak paylaşma konusuna gelince haklısın pek paylaşım yok bunun nedeni de sanırım henüz daha yazılım sektörünün tam oturmamaış el yordamıyla devam etmesi. Ayrıca basit bir yazılımın çok yüksek bir rakama satılmasının nedeni de çok basit; VERGI. Bir yazılımdan alınan vergi %33 +%18 de kdv. Yani %51 devlete gitmekte. Geri kalanla sen yazılım sektörünü geliştirmen için harcaman gerekecek. Bizim gibi yeni gelişen ülkelerde bu oranlar daha makul olması gerekiyor. Ayrıca da birçok profesyonel yazılımcımız ne yazık ki yurtdışında daha uygun koşullarda çalışmaya gidiyor ve onlara da hak veriyorum.
Saygılar

Kunduz
0
anonim
oncelikle bilgisayar piyasasinda kendini gostermek derleyici yazmak degildir.bugun hindistan bilisim alaninda buyuk adimlar atti ancak sizin bildiginiz bir isletim sistemi ya da derleyici yazan hint firmasi var mi acaba???ayrica bazi arkadaslarin turkce konusundaki hassasiyetlerini anlayamadim.ne yazikki bu sektorun dili ingilizce dir ve ingilizce olarak kalacaktir.bu nedenle syntax'i Turkce'ye dayanan bir dil gelistirmek hobiden oteye gecemez ne yazikki.Sana tavsiyem bu alanda kendini tatmin etmek istiyorsan bir an evvel object oriented mantigini kapmalisin.Ancak bundan kastim javada window basmak degil patterns, uml gibi konulari kavramandir.Bu belki yillarini alabilir ancak erken baslamak yol aldirir sana.Bir bilgisayar muhendisi olara yazilima merakli arkadaslara tavsiyem bilgisayar programlama gorsel dillerde program yazmaya degil esasli bir computer theory''e dayanir yoksa o begenmediginiz hazır lopcu muhasebe programcilarindan biri olup cikarsiniz.Tabiki burda ki temel konu bu computer theory''in academic karakteristik tasiyan bir ortamda ogrenilmesidir.
0
FZ
fazlamesai.net'te birileri UML ve Design Patterns olayından bahsetti ya, artık ölsem de gam yemem. Yazılanların da %90'ına katılıyorum, benzer mantalitenin yaygınlaşmasını ve artmasını diliyorum.
0
conan
Ben UML gordum... ;)
0
FZ
Design Patterns da gördün mü? ;-) Artık VB kitaplarında bile UML ve Design Patterns anlatılıyorsa olay epey yaygınlaşmaya başlamış demektir ;-) Darısı Türk yazılımcılarının başına ;-)
0
SHiBuMi
Muhasebe programı yazmak ile bilgisayara dönük uygulama geliştirmek (örneğin driver yazmak) birbirlerinden çok farklı şeylerdir ve birinin diğerine üstün olduğunu iddia etmek de yanlıştır. Muhasebe programı yazabilmek için öncelikle o konuda bilgi sahibi olman gerekir, o konuyu kavramaya yatkınlık gerekir. Bir ERP uygulaması içinde diğer bütün departmanlarla entegre olan bir muhasebe programı yazmak, herhangi bir programlama dilini bilmekten öte analiz gücü ve bütün iş akışına hakimiyet gerektirir. Bunu yapabilmek için de güzide üniversitelerimizde öğrettikleri computer theorylerini bir kenara bırakıp, gerçek dünyadaki problemleri sanal dünyaya nasıl aktaracağını düşünmen gerekir.

Kişisel düşüncem, bir firmanın bütün mali temelleri sizin yaptığınız program üzerinden takip ediliyor, kararları bu sistemden alınan raporlar üzerinden veriliyor ise siz EN AZ computer theorysini yalayıp yutmuş kardeşimiz kadar önemli bir iş yapıyorsunuz demektir.

GUI destekli veya değil, hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa, hangisiyle daha rahat çalışıyorsanız, hangisi sizi daha üretken kılıyorsa o dille ve o araçlarla çalışın.
0
FZ
Az yazmışsın, öz yazmışsın, bilgece yazmışsın. ;-)
0
anonim
Arkadaşım Öncelikle Seni kutluyorum.
neden yok sorularına gelelim dediğin gibi
bir derleyici işletim sistemi yada delphi gibi arayüzler geliştirmek birdefa kolay değil daha doğrusu bu işten para kazanacaksan basit olarak yapmayacaksan ikincisi bu işleri yapacak para lazım yüzlerce insanı belki bir arada tutacaksın onlara yazılım çıkana kadar para vereceksin tabiki bunları karşılaman için bir gelirin olacak ayrıca yapılanı yeniden bulmaktansa para kazanmayı millet yeğler yani muhasebe yada stok programları yaparak sana iyi çalışmalar...
0
ademir
Böyle düsünmene yurtdisinda yasayan birisi olarak cok sevindim seni senin gibi düsüneneleri kutluyor destekliyorum
0
anonim
Merhaba Anladığıma göre türk programcılığının gelişmsini istiyorsun bu cok güzel bir istek arkadaşım. Madem türk programcılığının gelişmesini istiyorsun o zaman işe tük programcısını geliştirmekle başlayacağız. programlama dillerine yani bu gibi işlere emek veren sitelerin acılması reklamlarını yapılması lazım. İnternete baktığımda türkiye bazında alırsak konuyu en cok hit alan siteler porno siteler ,hack siteleri , Vb. ıvır zıvır siteler. Bunların acılış amacı bunlara rağbet olması ilk önce bu sistemin değişmesi lazım . Dediğim gibi Bende bu işe şu andan itibaren başlamış durumdayım adı lazım değil bir arama motorundan arattırdım karşıma bu site cıktı ve ilk olarak senin yorumunun bulunduğur sayfa cıktı karşıma . Ben daha cok yeniyim daha yeni başlıyorum su işe ve delphiden başlamak istiyorum madem türk programcılığının gelişmesini istiyorsun bana delphi programlama diline hangi kaynakla başlamam gerektiğini hangi kaynak kitaplardan yararlanmam gerektiğini acıklarsan sevinirim böylece bu yolda calışmalar yapacak olan bir arkadaş daha edinmiş olursun. Mailini en kısa zamanda bekliyoruma rkadaşım. mail to: skyturks_54@hotmail.com
0
mussimsek
Merhaba,

ben burda genç bir arkadaşın isyanını görüyorum ama pek çok noktada haksızsın.

Öncelikle Türkiye'de paylaşmasını bilen insanlar çok. Yeterki seviyeli bir ortam olsun. Bunu kanıtlayan bir delphi sitesi de var : www.delphiturkiye.com

Forumda 20 binden fazla mesaj var. Üyelerimiz yardımcı olmak için adeta birbiriyle yarışıyorlar. 3-4 sayfalık mesaj yapıp konuyu izah etmeye çalışan arkadaşlarımız var.

Yeterki insanlar paylaşmaktan zevk alsın. Ben birçok foruma ve mail listesine üyeyim. Bu tip insanlar maalesef hep küstürülüyor. Siz bir insan verdiği cevaba bir teşekkürü çok görüp, bir küfretmediğiniz kalırsa bu insandan bir daha yardım alamazsınız.

delphiturk'ten başka delphi portalı göremedim yazısı beni daha da yaraladı. Biz tüm delphi sitelerini kardeş görüyoruz ancak şu an Türkiyedeki en iyi delphi sitesi ve forumu olduğumuz gayet açık :) www.delphiturkiye.com

Başarılar dilerim.
0
Tarık
İnsanın ister istemez "ne gerek var?" diyesi geliyor.

Zira zaten anlaşılabilir durumda, senelerdir üzerinde çalışılan standartlara bağlanmış "süper güçlere haiz" diller mevcut.

Amaç programlama dili geliştirmek mi?
Bir dilin derleyicisini geliştirmek midir?
Aslında yapısı belli bir dil için derleyici (parser, code generator, loop analyzer, vs.) geliştirmek dilin kendisini geliştirmekten daha kolaydır.

Yapılmaya çalışılmış ve "işte budur amca" diyen "Turkish Extreme Underground HackF*ck Programming Language" lerin içlerine dışlarına baktım. Zaten varolanı çok beceriksizce ve %001 oranda taklit etmenin ötesinde birşey yok.

Geçtim dil geliştirmeyi, derleyici kasacaksan, çok çok gerekliyse ya da hobi, öğrenme amaçlı uğraşacaksan, girersin gnu.org' a gcc setinin kaynak kodunu indirirsin, incelersin, olmadı ingilizce sabitlerini türkçeleştirmeye kasarsın. Ya da otur bir köşeye al kitaplarını, bilgisayarını çalış, yap bişiyler. Bitincede paketle bir belge ekle kıçına bize göster ne yaptığını ne yapmak istediğini. Bizde anlayalım ki işkembeden mi sallıyorsun, yoksa fikrinle, kodunla mı konuşuyorsun.

Hepsi değil ama yurdum insanı çok maalesef elma ağacı dikmeden kuru topraktan elma bekliyor. Elma ağacını dikmez çünkü "ağaç hergün sulanacak, bakımı yapılacak soğuktan kuraktan korunacak, büyümesi beklenecek, ohooo değer mi 3-5 elma için..."
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

FZ

Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar:

Moveabletype ile kişisel web sitesi yönetimi

angeleous

Kişisel web sitenizde günlük olarak yaşadığınız olayları, paylaşmak istediklerinizi insanlara duyurmak, insanların yazdıklarınıza yorumlarını eklemelerine olanak sağlamak istiyorsanız movabletype bu iş için sade ve güçlü bir uygulama. Perl ile yazılmış uygulama MySQL, PostgreSQL, Berkeley DB destekliyor ileride de Oracle desteği verileceği belirtiliyor. Uygulamanın tüm özellikleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Mobil Dünyanın Yeni İşletim Sistemi: Samsung BADA

cderici

Samsung yeni mobil işletim sistemi BADA ile seneye hızlı bir giriş yaptı. Geçen senenin sonlarına doğru ilk SDK'sı çıkan bu genç sistem, şimdilerde büyük kardeşleri Android ve iOS ile yarışır oldu. Peki nasıl oldu bu iş? Gelin birlikte bakalım..

Python 2.3 çıktı

tongucyumruk

Python'un birçok yenilik içeren 2.3 sürümü çıktı. Özellikle "iteration" konusundaki yeniliklerin göze çarptığı yeni sürümdeki değişikliklerden bazıları şöyle:
  • Kaynak kodu dosyalarında karakter seti belirtilebiliyor
  • Evrensel yeni satır karakteri desteği eklendi
  • Zip dosyalarından modül alabilme yeteneği
  • Windows sistemlerde Unicode dosya isimlerine erişim
  • Jeneratör desteği
  • Gerçek bir boolean veri tipi
  • enumerate() ve sum() fonksiyonları

GraphViz'in MS Windows Paketi Güncellendi

FZ

Çizge çizmek ve envai türden çizge (graf) düzenlemesi için en güçlü yazılımlardan biri olan GraphViz'in MS Windows için yeni paketi çıktı.