CSD / TINUX İşletim Sistemi

0
FZ
CSD/TINUX C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmeye başlanmış olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülecektir. Projenin tahmini süresi iki yıldır.
CSD/TINUX, GNU lisansı (GPL) altında geliştirilecek olan açık bir sistemdir. İşletim sisteminin mimarisi yalnızca ana hatlarıyla belirlenmiştir. Ayrıntılı tasarım özellikleri geliştirme süreci içerisinde proje grubu tarafından -öneriler de dikkate alınarak- dinamik bir biçimde belirlenecektir. CSD/TINUX tam anlamıyla bir GNU/LINUX türevi değildir.

CSD/TINUX temel olarak 32 bit Intel 80X86 mimarisi (IA32) için tasarlanan bir sistemdir. İşletim sisteminin diğer donanım mimarilerine taşınması geliştirme süreci bittikten sonra ayrı bir çalışma kapsamında ele alınacaktır. CSD/TINUX, yaygın pek çok işletim sisteminin dosya sistemini desteklemenin yanı sıra kendine özgü yeni bir dosya sistemine de (CSDFS) sahip olacaktır. Dosya sisteminin tasarımında klasik UNIX/LINUX mimarisi temel alınacaktır. Sistem klasik console çalışmasının yanı sıra çekirdek ile birleştirilmiş bir grafik çalışma da sunacaktır.

CSD/TINUX tamamen Internet ortamında geliştirilen bir proje değildir. Projenin geliştirilmesinden C ve Sistem Programcıları Derneği'nce kurulmuş olan CSD-Sistem Grubu sorumlu olacaktır. Geliştirme sürecinin tüm adımları Internet yoluyla izlenebilecektir. Bu yolla proje grubuna doğrudan dahil olmayan sistem programcılarının da katkı sağlaması mümkün hale getirilmiş olacaktır.

CSD/TINUX ülkemizde geliştirilecek ilk gerçek işletim sistemi olma iddiasındadır. Bu proje kapsamında makaleler, seminerler ve tartışma platformları yoluyla geniş bir bilgi birikiminin elde edileceği umulmaktadır.

Projenin hedeflerinden birisi de ülkemizde bu tür çalışmaların özendirilmesidir.

Görüşler

0
conan
Sanirim proje dun filan basladi :) Umarim son surat gelisimine sahit olur, gelisiminde emek harcariz. Bir de sayfalarin .asp uzantili olmasi da insani inceden inceye dusunduruyor :)

Proje guruplarina bakiyorum su an:
Proje Grubu 1
Sayfalar: 1
Cihan Karaca
uye detay detay uye bilgi deay bilgi

Download kismina bakiyorum:
Makale Yok !!!
Toplam Download : 0

Linklere bakiyorum:
Sayfalar: 1
Yahoo >> www.yahoo.com : gerek yok
Google >> www.google.com : En büyük Arama motoru
C ve Sistem Programcilari Dernegi >> www.csystem.org : C
Atlantis Yayinlari Ltd.Sti. >> www.atlantisyayin.com : Yeni kurulan yayınevimiz
XProjecTT .NET Proje Grubu >> www.dotnetonly.net : Derneğimizin .NET Porje Geliştirne Grubu
WebOnly Proje Grubu >> www.webonly.net : Dernek Web Projesi geliştirme grubu
Toplam Link : 6

Bilemedim ki ne demeliyim bu konuda?
0
FZ
Belki de bugün başlamıştır ;-) Bugünden itibaren 2 yıl süre tanıyalım ;-)
0
anonim
Hiç başlamamasından iyidir değil mi?..
0
anonim
Kardeşim okuman yazman yok mu? CSD'nin web sayfasında zaten projenin yeni başladığını ve web sitesinin de hazırlanmakta olduğunu söylüyor. Geri zekalı mısın sen?
0
m1a2
Sayın Anonim, yoksa saate bakarak sana `Geceyle Gelen Terör` mü demeliyim? Kolay değil mi? Hiçbir kimlik endişesi taşımadan çala klavye yaz, yık, dök, yürü. Uğradığın ne menem bir haksızlıkmış ki bu şiddeti körükleyen, seni kesmemiştir bence bu yazdıkların... Hadi bakalım devam, buraya da, oraya da, her yere. Saldır, küfret, al intikamını...
0
conan
Oncelikle kendi kendine ters dusen ilk sorunu cevaplayayim: okumam yazmam olmasa cevap yazdigin yorumumu da yazmaya imkanim olmazdi sanirim.

Zekama gelince de, gerizekali olmadigimi cok sukur biliyorum. Ama o yorumda neler anlatmak istedigimi anlamaya yetecek kadar zeka sende var mi tabii ki onu da seni tanimadan asla soyleyemem.

Web sayfasi konusuna gelince de, her projenin saasaali bir web sitesi olmasina gerek yok. basit bir html sayfa ile de bircok bilgiyi verebilirsin. Tabii ki amacin bilgi vermek ise. Yoksa zaten porsche gorunumlu dogan yaratmak oldukca kolay :)

Belki de proje ortaminin dunyaya tasinmasi ve dunya capinda bir gelistirici ordusunun kurulmasi icin bir web arabirim yaratmak istiyorsunuz. Ha ok! ona da varim, ama en azindan bir web sayfasinin gelistirme asamasi olur. Insanlarin gozu onunde eksik yamuk yumuk ici bos ama vaati dolu bir sayfa yaratirsan ben de boyle bir yorum yazarim tabii ki.

Asagida bi de asp kullanmicaz da ne kullancaz yorumu var, ona da degineyim. istedigini yaz. Ama ben olsam asp degil php kullanirdim. Bkz: CSD/TINUX, GNU lisansı (GPL) altında geliştirilecek olan açık bir sistemdir. Anasayfa 2. paragraf birinci cumle. (Yani ici dolu olan yegane sayfa) (pardon linkleri saymamisim) Ben GPL bir tool gelistirirken GNU (ya da ona benzer) lisansli araclar kullanmaktan yanayim. Gidip de ASP kullanirsam kendimi boynumda zincirle ozgur bir sey yaratiyormus gibi hissederim. Sen hissetme bosver ;)

Sonsoz: umarim bu tip yorumlari yazanlar bu guzel projeyi gelistiren insanlar degildir, yoksa cidden umutsuzluga dusecegim.
0
anonim
ne yani asp yazince ne oluyo mus? :) komik cocuksun sen. saplantilarin var. cgi mi yazmali? yaa amac bagciyi dogme uzumu ye. fazla da germe kendini sen de bir gun isletim sisteni yazarsin ve sayfa uzantilarini da kendin koyarsin.. yolun acik ama akilli olmalisin. aklini alirlar sonra demedi deme.
0
cartman
Linux gibi bir sistemi geliştirmek varken tekerleği yeniden keşfetmek biz Türklere mahsus olsa gerek.
0
anonim
Burda tekerlek filan yeniden keşfedilmiyor. Çok baştan savma düşünülmüş bir yorum. Bence sizin yapmış olduğunuz tam bir klasik yurdum insanı yorumu. Hiç alt.os.development grubunu takip etttiniz mi? Oradaki insalarda yeniden tekerleği mi keşfetmeye çalışıyorlar? Yeni bakış açıları vermek babında şöyle de düşünebiliriz: Kutuplara 1900 ler başı gidildi. Sizin söyleminiz, artık orası keşfedildi bu yüzden gitmeye gerek yok demeye benziyor ya da Everest e zaten çıkıldı, Nasuh Mahruki niye gidip çıkıyor ki demeye! Burada amaç Linux a alternatif olmak değil, amaç: bir sinerji yaratarak bu alandaki bilgi birikimini artırmak.

Bu arada proje ile ilgili olarak bir iki bilgi çelişmesi var. Ya ben yanlış biliyorum ya da yazanlar. Benim bildiğim kadarıyla ilk olarak V86 Mod da çalışan light versiyonu yazılacak daha sonra bu bilgi birikimi üzerine korumalı mod da çalışan versiyonu yazılacak. Light versiyonun yazımı için hedeflenen süre de 1 yıldı. Kaan Bey le en son konuştuğumda böyleydi. (Yaklaşık bir ay önce filan)

Bu arada benim bildiğim proje henüz aktif hale gelmedi. Yani Internet ortamı henüz yaratılamadı diye biliyorum.

Bora Şahin
Saygılar
0
cartman
Ben olsam realistik düşünürdüm biraz. GNU bile Hurd''ı yıllardan sonra beta sürecine anca getirebildi ki bu sadece bi kernel. Düşünün ki siz yeni bir sistemden bahseyidosunuz. Siz o işletim sistemini yazana kadar belki işletim sistemi kavramı ortadan kalkıcak.

Olaya bu açıdan bakmayı denediniz mi hiç?
0
anonim
İlk yorumunuzla bunun arasında dağlar kadar fark var. Bu işin zor olduğunu konusunda herkes hem fikirdir sanırım, bunu belirttseydiniz anlardım ama ilk yorumunuz hiç hoş değildi. Ona bakarsanız Linux'' da kısa bir süre içerisinde aktif duruma geçebildi.
0
anonim
Realistik düşünce?
Benim bildiğim unixin tasarım aşamasından önce Fortran olmazsa olmaz olarak kabul ediliyordu,fortransız işletim sistemi yazmak ise sadece bir hayaldi.Ken thomson tekerleği yeniden keşfetmeye çalışmasa, Dennis Ritchie de tutup o zamanın cartmanlarını dinleyip fortranla yetinseydi varın siz düşünün halimiz ne olurdu.
Linux ü geliştirmekten bahsetmişsiniz,iyi de söylemişsiniz,buyrun geliştirin.Yalnız birileri binlerce dolar karşılığı microsofta çalışmak yerine GNU tabanlı bir işletim sistemi yazmayı seçmişse,ve siz destek göstermek yerine türk kafalı gibi önce kendini sonra karşısındakini aşşağılamaya yönelik laflar etmişseniz ayıp etmişsiniz demektir.Kaldı ki türk işletim sistemi fikrinin yaratacağı kamuoyu ve çekeceği ilgi Kaan Aslanın bir başına sessiz sedasız linux için çalışmasından kat ve kat etkili olacaktır,linux için de çok daha iyi olacaktır emin olun.Alternatif bir işletim sisteminin yazılımsal fikirler olarak getireceği faydaları saymıyorum bile...
Sonuç olarak bir cepheden kodlarla bir cepheden de south park kahramanları ve iki yıl süre tanıyan otorite ve hatta ötesi insanlarla uğraşmak kolay olmasa gerek.CSD ekibine kolay gelsin diyorum.
0
cartman
Realistik düşünce? Benim bildiğim unixin tasarım aşamasından önce Fortran olmazsa olmaz olarak kabul ediliyordu,fortransız işletim sistemi yazmak ise sadece bir hayaldi.Ken thomson tekerleği yeniden keşfetmeye çalışmasa, Dennis Ritchie de tutup o zamanın cartmanlarını dinleyip fortranla yetinseydi varın siz düşünün halimiz ne olurdu.

Ken Thomson ASM'nin unportable bi dil olduğunu görüp BCPL dilini buldu , Dennis Ritchie ise bunu bir üst seviyeye taşıyıp C dilini buldu ama
onlar için bi sorun vardı zamanın programlama dilleri onların isteğine cevap vermiyodu Fortan vs C karşılaştırıldığında bu görülebilir.
Peki şimdiki durumda Linux'un senin şimdiki ya da gelecekteki birçok ihtiyacını karşılamıyacağı
yönünde bi kaygın mı var? Bluetooh ve IPv6 , USB2'u ilkde desktekleyen işletim sistemlerinden biri Linux.

Linux ü geliştirmekten bahsetmişsiniz,iyi de söylemişsiniz,buyrun geliştirin.

Sağol bende öyle yapıyorum zaten.

Yalnız birileri binlerce dolar karşılığı microsofta çalışmak yerine GNU tabanlı bir işletim sistemi yazmayı seçişse,ve siz destek
göstermek yerine türk kafalı gibi önce kendini sonra karşısındakini aşşağılamaya yönelik laflar etmişseniz ayıp etmişsiniz demektir.


Sen kesinlikle benim yorumumu yanlış anlamışsın ya da öyle anlamak istiyosun .
Burda bi aşağılama söz konusu değil tam tersine ben onlara bilgilerini varola bi sistem üzerinde
kullanmalarının daha mantıklı olacağını söyledim.

Kaldı ki türk işletim sistemi fikrinin yaratacağı kamuoyu ve çekeceği ilgi Kaan Aslanın bir başına sessiz sedasız linux için çalışmasından kat ve kat etkili olacaktır.

Linux'un gelişimine ve GNU/Hurd kerneline bakarak böyle bir işletim sisteminin çok fazla zaman alacağını düşünmekteyim ,
benim temel noktamda bu zaman .

Linux için de çok daha iyi olacaktır emin olun.Alternatif bir işletim sisteminin yazılımsal fikirler olarak getireceği faydaları saymıyorum bile...

Dediğim gibi onlar kodlamayaı bitirdiğinde bilgisayar dünyasında yepyeni ufuklar doğmuş olacaktır ve onca emekleri boşa gidicektir.

Sonuç olarak bir cepheden kodlarla bir cepheden de south park kahramanları ve iki yıl süre tanıyan otorite ve hatta ötesi insanlarla uğraşmak kolay olmasa gerek.

Ben de SouthParktan olsam da Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim bu konudaki fikirlerimi paylaşmak istedim
, ne yazık ki insanlar hep kötü tarafa çekmek istiyo bazı şeyleri.

CSD ekibine kolay gelsin diyorum.

Bende , umarım başarılı olurlar
0
anonim
--Ken Thomson ASM'nin unportable bi dil olduğunu görüp BCPL dilini buldu , Dennis Ritchie ise bunu bir üst seviyeye taşıyıp C dilini buldu ama
onlar için bi sorun vardı zamanın programlama dilleri onların isteğine cevap vermiyodu Fortan vs C karşılaştırıldığında bu görülebilir.--
Verdiğim örnek sizin tekerleğin yeniden icadı lafınıza karşılıktı.Ne güzel,herkes mevcut sistemlerle uğraşsın,kimse yeni birşey yapmaya uğraşmasın.Bu mudur yani fikriniz?(Dennis ritchie de plan 9 ve infernonun gelişimiyle uğraşıyordu sanırım,söyleyelim de o da bu yanlıştan dönsün)

--Peki şimdiki durumda Linux'un senin şimdiki ya da gelecekteki birçok ihtiyacını karşılamıyacağı
yönünde bi kaygın mı var?--
Önemli olan benim kaygılarım değil işletim sistemini yazanların kaygıları,işletim sisteminin yazılımına benim kaygılarım dolayısıyla başlanmadı.

--Sen kesinlikle benim yorumumu yanlış anlamışsın ya da öyle anlamak istiyosun .
Burda bi aşağılama söz konusu değil tam tersine ben onlara bilgilerini varola bi sistem üzerinde
kullanmalarının daha mantıklı olacağını söyledim.
--
Bu konuyla ilgili attığınız ilk mesajı okuyun yanına da şimdiki mesajlarınızı koyun.Bakın bakalım üslup ve konuya yaklaşım açısından en ufak bir ortak nokta var mı?Ben söylediklerinizi değil şimdi bir yenisi ile değiştirdiğiniz söyleme tarzınızı eleştiriyorum.Lütfen yanlış anlamaya çalıştığımı da iddia etmeyin,kendiniz de inanmıyorsunuzdur buna.
--Dediğim gibi onlar kodlamayaı bitirdiğinde bilgisayar dünyasında yepyeni ufuklar doğmuş olacaktır ve onca emekleri boşa gidicektir--
Böyle bir yol var,dahil olacak mısınız olmayacak mısınız?Bahsi geçen programcılar dünkü öğrenciler değil,ileri programcılık tekniklerinde pek çok kurumun kuruluşun referans verdiği bir oluşumun elemanları;eminim zaman muhakemesini sizin kadar iyi yapıyorlardır.

--ne yazık ki insanlar hep kötü tarafa çekmek istiyo bazı şeyleri--
Basbayağı kadere isyan etmişsiniz,Linux gibi bir sistemi geliştirmek varken tekerleği yeniden keşfetmek biz Türklere mahsus olsa gerek. cümlesindeki üslubunuzun iyi tarafa çekilemeyeceğine inandığımdan mıdır nedir,ben üzerime alınmıyorum...

Sizin değiminizle Bilgisayar dünyasında açılacak olan yepyeni ufuklara el ele koşmak dileğiyle...

0
cartman
Şimdi ilk yorumuma nası ulaştım bakın isterseniz :

--- Linux 1992''de Linus Torvalds tarafından küçük bi proje olarak başladı 10. yılında 2.6 kerneline gidiyo ve commercial unixlere kafa tutuyo ama geliştirmede binlerce kişinin emeği geçti ve geçiyo...

--- GNU/Hurd kerneli projesi Linux''tan daha önce başlatıldı ama hala beta aşamasında ve kullanılabilir bi pozisyona yeni gelmesine rağman hala birçok teknolojiyi destekliyemiyo. Ve bu projede çalışanlar çocuk değil dünyanın en iyi coderları GnuCompilerCollection daki compilerları kodlayan büyük şahsiyetler.

Şimdi bu iki örnek varken siz ne kadar bilgili olursanız , bi günde isterseniz 10,000 satır kodlayın bi *kernelin* bile doğumu yıllar alıcaktır ki siz bir *işletim sisteminden* bahsediyosunuz sadece kernel değil. Şimdi tüm bunları toplarsak tek yaptığınız Tekerleği Yeniden Keşfetmek ve bu bi aşağılama değil GNU da şu anda tekerleği yeniden keşfediyo ama RMS bi yazısında şöyle diyo Eğer biz Hurd projesine başlamadan önce Linux varolsaydı bu projeye hiç başlamazdık.

Anlatabildim umarım....

He herşeye rağmen umarım CSD/TINUX takımı başarılı olur.
0
nirvana
linux gibi bir cekirdek yazildi diye yeni bir cekirdek gelistirmek niye sacma olsun ?
sadece tekerlegi gelistirmek yetmiyor bazen.

daha iyi urunlerin ortaya cikmasi icin yeni seyler yapmak sart.
0
m1a2
`Birşeyi anlamak onu yeniden keşfetmek demektir` gibi bir söz var- sahibini unuttum- ;) Cümlenin gittiği adresi bilmekle beraber `overdose` haliyle düşüncene katılamıyorum. `Türkler de sonunda bir işletim sistemi geliştirio` benzeri bir lafdaki `Türkler`i, `aynı veya komşu sokaklarda birlikte büyüdüğüm ve sevdiğim insanlar` tarzında yorumlamaya eğilimli birisi olarak derim ki: Anlamanın yolu benzeri bin kez kodlanmış bir tetris klonu yazmak ise ona da amennâ (Şu şartlarla tabii: Delphi yasak, Visual Basic ofsayt, VIM scripting veya ELISP OK! :) (Görüldüğü gibi kâinatın ne idüğünü bile içinde bolca VIM geçen cümlelerle anlatabilirim. Ahh, ah, hiç akıllanmıycam!)

Bu coğrafyada nadir görülür bir davranış örneği sergileyerek, satranç AI`si üzerinde çalışan ve türlü teferruatıyla ilk dongle`ı geliştiren sıkı bir programcı olarak Gürbüz (Aslan) hocayı proje grubunda göremedim, ama eminim ki advisor`lığını konuşturacaktır. Kendilerine başarılar ve naçizane bir öneri: Projeyi çekirdek (kernel) düzeyinde tutsalar ve hatta ismini GNU/TINUX olarak değiştirseler (isim değişikliğinin ne sonuçlar doğuracağı Woody incelemesinde)... Just my 2 cents!

P.S. (Eğer okuyorsa) Gürbüz hocaya selâmlar. Rumuz: 1995, Maçka, Coşkun, Hüseyin ve m1a2 ;)
0
FZ
Gürbüz Aslan'ı hatırlayan birilerinin buralarda bulunması güzel ;-)
0
FZ
4 yıl önce Sürekli Ortamlar Mekaniğinde yola çıkarak bir tür simülasyon programı geliştirmek gibi bir fikir gelmişti aklımıza. Konu ile ilgili olarak bir iki arkadaşımla birlikte konuştuktan sonra mühendislik bilimleri bölümündeki profesörlerden birine gitmiştim (Esin İnan). Kadına derdimi anlatmaya çalışırken odaya dalmış olan bir asistan beni biraz dinleyip dedi ki:

-Aaa, ama o senin dediğin şeyi hatta daha fazlasını ANSYS diye bir program yapıyor, neden böyle bir şey yazmakla uğraşıyorsunuz ki?

Asistana şöyle bir baktım, sorduğu soru o kadar salakça geldi ki cevap vermeye tenezzül etmedim.

Nedense buradaki muhabbetlerin bir kısmını okuyunca aklıma ;-)
0
anonim
...oysa, bi ele alinsaydi, belkide tekerlekten daha islevsel bir geometrik sekil bulacakti insanoglu...
0
anonim
siz turklerle biz turkler farkli kisiler miyiz? ya da baska turkler de mi var? ne diyosun? hic bi halt anlasilmiyor soylediginden?
bu arada: cinliler nasil davranir? ya ruslar?

Nuri YILMAZ
0
anonim
Şimdi anlamadım ben siz oturup tüm sistemi mi sıfırdan yazacaksınız yani kernel + libraryler + compiler + GUI falan yoksa hani kernel yeni olsun biz gene GNU gidelim mi diyosunuz? Yanlış anlamayın ama GNU ile devamsa kernele lafım yok yazın hatta yardımcı olabileceğimiz ne varsa yapalım yok ama biz aştık sıfırdan yazıcaz herşeyi diyosanız ben de diyorumki bu iki yıl az 10 yıldan aşağı olmaz o dediğiniz hatta iddia ediyorum M$ kıvamından da yazılsa en az beş yılı var /( yiğidi öldür hakkını yeme )
NOT: Karamsar olduysam özür dilerim , inşallah çok başarılı olur bende bunları yazdığım için utanırım sadece biraz gerçekci olmaya çalıştım ,yıkıcı olmaya değil yanlış anlaşılmayayım!!
0
anonim
GNU açık kod sistem yazıcaz ama sayfalar ASP ???
Valla nasıl yani derler adama , bu nasıl bi serbest yazılım hissiyatıdır ağlayasım geldi şimdi bakın!!!
0
cartman
:-)
0
SHiBuMi
Serbest yazılımla ASP kullanmanın ne ilgisi var? Adamlar projeyi C Derneğinin çatısı altında geliştiriyorlar, bu derneğin de proje için yer verdiği sunucu neyse onun imkanlarını kullanacaklar. Adamın ASP mi PHP mi kullandığına bakarak belki hangisine daha hakim olduğunu anlayabilirsin, ama ne kadar serbest yazılım hissiyatı olduğunu değil.

Şimdiye kadar bütün bu Türk işletim sistemi lafları bir gaz alıp sonra fos mu çıktı? Bak Samuel Beckett ne demiş:

Hep denedin.
Hep yenildin.
Bir daha dene.
Bir daha yenil,
Daha iyi yenil.
0
FZ
Üstad Bruce Scneier'in dediği gibi : We need systems that fail well. ;-)

GPL lisansı ile dağıtılan pek çok ASP uygulaması mevcut olduğuna göre demek ki önemli olan mantalite ;-)

Neyse, biraz dağınık oldu...
0
anonim
Kahrolsun ASP, yasasın PHP.
eheh...
kanka, istanbuldayım. gelicem yanına. lakin su gripi atlatmam lazım önce.
0
FZ
Doğuştan fanatik! :) Bekliyorum... gel...
0
anonim
asp olmasaydi ne olsaydi? onerin ne? hani bilelim de ogrenelim.

ozlu soz: don''t cry for me anonim kardesh.

Nuri YILMAZ
0
anonim
OS Yazmak oyle ahim sahim bir olay degilki ? Benim gozumde muhasebe programi yazmak daha zor. OS yazarken sonuna kadar bilgisayar dehanizi kullaniyorsunuz. Muhasebe programi yazmak icinse once gidip muhasebe bilgisi ustune bir de tecrubesi gerekiyor vesselam.

Ama gordugum kadariyla bazi baslangic hatalari yapilmis. Oncelikle ise real mode bir OS yazarak baslamayi dusunuyorlarmis. Tarihi hata. Real-mode ile protected mod tamamen farkli seyler. Dahasi ise protected mod ile baslamak isletim sistemi yazmak icin daha kolay bir yol.

Ben olsaydim Pentium ve uzeri icin bir OS yazardim.

Fakat beni asil dusunduren, hem OS'u yazmak icin hemde devaminda OS'un uzerinde calisacak library'ler, uygulamalar icin bir derleyici bulma sorunu. Bence ise oradan baslamakta daha cok fayda var.

Daha once MCU sistemleri icin ufak tefek OS'lar yazmistim. Bu derleyici derdinin ne buyuk dert oldugunu iyi bilirim.

0
anonim
Ama gordugum kadariyla bazi baslangic hatalari yapilmis. Oncelikle ise real mode bir OS azarak baslamayi dusunuyorlarmis. Tarihi hata. Real-mode ile protected mod tamamen farkli seyler. Dahasi ise protected mod ile baslamak isletim sistemi yazmak icin daha kolay bir yol.

Yani ben işin içinde değilim ama Kaan Bey'' i az biraz tanıyan biri olarak burada amacın şu olduğunu düşünüyorum: Sonuçta bu işi Kaan Bey tek başına yapacak değil, bir grupça yapılacak. Burada o gruptakilerin bilgi birikimleri, bilinç düzeyleri yeterli seviyede değil. İlk başta amaç bu bilgi birikimini sağlamak. Tekrar gibi olacak ama gerek bilgi gerekse kodlama açısından belli bir birikiminiz olmadıkça bu işe girişmek o kadar kolay değil. Bu yüzden de benim bildiğim kadarıyla ilk olarak V86 Mod da çalışan light versiyonu yazılacak. Bu arada eminim Kaan Bey'' de real mod ile protected mod arasında çok fark olduğunu biliyor ve ayrıyeten kendisi benim söylememe hiç gerek olmadan bu işi en iyi bilenlerden. Dolayısıyla burada strateji, gerekli altyapıyı sağlayıp binayı onun üzerine inşa etmek. Bana bu anlamda doğru bir hareket gibi geliyor. Tabii bu işi uzmanı olmadığımı belirteyim. Sanırım siz Serdar Köylü'' sünüz. Sizin kadar fikir yürütmemiz imkansız ama ısrarımın gerekli altyapının sağlanması gerektiği konusu olduğunu ve bu hareketin de bunu sağlayabileceğinden dolayı faideli olduğu belirteyim.

Derleyici konusuna gelirsek, derleyici yazılmayacak o ayrı bir proje. İlk düşünülen bir kernel yazmak. Bir seferinde derleyici konusunda şöyle bir durumdan bahsetmişti: önce sanırım dosya(executable) formatı belirlenecek, ondan sonra gcc nin, üzerinde bazı değişiklikler yapılırak bu formatı destekler hale de getirilebileceğinden bahsetmişti.
0
anonim
Yazdiklarimizdan taninacak kadar meshur olmusuz vesselam..

Simdi konunun ozune soyle bir bakalim. Bir OS yazmak = Hedef. Amac ise bilgi birikimini artirmak.

Bu durumda ise multitasking bir OS yazarak baslamak daha guzel olur gene. Real Mode OS yazmak guncel durumda daha cok programcilik hilesi gerektiriyor. Buda aslinda Real Mode bir OS icin daha cok tecrube gerektigine isaret ediyor.

Eger o arkadaslar Multiuser, multitasking bir OS calismaya baslarlarsa, bizde (ben ve/veya bu konuda az cok fikir sahibi olan digerleri) uyurgezer degiliz elbet. Mutlaka kendi birikimlerimizi dokecegiz. Iste boylece bilgi buyuyecek. Ben ilk defa Z80 icin bir Os yazarken, bellek yonetiminin nasil yapilacagina dair en ufak bir fikrim yoktu. Hatta bellek yonetimi nedir bundan bile bihaberdim. Cunku Sinclair/Amstrad/C64 vs. lerde CP/M altinda filan bellek yonetimi icin kasmak gerekmezdi. Sistem sadece genel I/O rutinleri icin kullanilirdi. Zaten bir tek program olurdu. OS'ta ROM'da.. kalan bellegi caninin cektigi gibi kullan. Ama o donemde GNU gibi bir kavram da yoktu. O nedenle MCU tabanli sisteme yazdigim ilk OS (aslen bir I/O yonetici) bellek yonetimi yapmiyordu.

Fakat simdi sorabilecegim veya okuyup ogrenebilecegim dev gibi internet var. Real Mode OS icin Roadmap ile Multitasking ve dogal olarak protected mode OS icin RoadMAP hemen hemen hic bir noktada cakismaz. Ne I/O rutinleri, ne sistem cagrilari icin metotlar, ne bellek yonetimi, ne de user interface.

Bence ise multitasking bir sistem dizayni ile baslamak daha faydali olacaktir. MMU, VM, asenkron I/O, sinyaller, interprocess communication vs. guzelce tarif edilir. Bizde hep beraber bu isi hallederiz. Linux'ta boyle dogdu, BSD'De, Hurt'ta, Plan9'da.

Protected mod bir OS icin bulunmaz bir nimettir. Bence buradan baslamali. Sistemin layerlerini ortaya cikarip, kafa goz yaran tartismalar yaparak gercekten guzel bir sonuca ulasabiliriz gibime geliyor.

0
FZ
OS Yazmak oyle ahim sahim bir olay degilki ? Benim gozumde muhasebe programi yazmak daha zor. OS yazarken sonuna kadar bilgisayar dehanizi kullaniyorsunuz. Muhasebe programi yazmak icinse once gidip muhasebe bilgisi ustune bir de tecrubesi gerekiyor vesselam.



Bkz. Programlamanın Tao'su 4. kitap, 4. bölüm ;-)
0
FZ
Pardon 3. kitap, 3. bölüm olacaktı ;-)
0
anonim
:-))))))))))

Demek işletim sistemi yazmak muhasebe prıogramı yazmaktan kolay. Vay be!
0
anonim
O arkadaş işletim sistemi yazmaktan bahsediyor sen yanlış anladın herhalde :)) Bak bende yazıyorum İŞLETİM SİSTEMİ muahhahahhahahah
0
anonim
İşletim sistemi ile ilgili yorumlarını yapan bazı arkadaşların tamamen kavram karmaşası yaratarak aslında içi boş bilgilerle olayı adeta bir futbol maçı edası ile değerlendirdiklerini üzülerek ifade etmek istiyorum. Zaten gerçektende bu konuda çok bilgisi olan bir insan olumsuz yönde buraya bir yazı yazmaz aksine çeşitli önerilerde bulunur ve yapıcı olmaya çalışır. Bu arkadaşların birşey bilmedikleri ve içi boş kavramların arkasına saklandıkları yaptıkları alaycı ve yıkıcı eleştirilerinden bellidir.
0
anonim
yorum yazan arkadas belli ki kisaca fikirlerini soylemis, bununla da aslinda katkida bulunmus oluyor, niye boyle davraniyorsunuz ki arkadaslar
0
anonim
boyle yuvarlak yorumlar yerine o kisilerin yazdiklarindan quote`lar alip bunlara gore yorum yaparsaniz bence bu ``ici bos kavram``lardan konusan insanlarla daha cok iletisime gecebilirsiniz. ORTADA BIR URUN YOK KI! NEDEN BAHSEDIYORSUNUZ?! Ortada guzel bir calisma baslangici var. Ben ve bircogu bunu destekledigimizi yaziyoruz, ve yanlis bulduklarimizi da gayet guzel bir dille elestiriyoruz. Peki nedir sizi bu kadar rahatsiz eden? Cidden anlayamiyorum! Bin tane oneri var yukarida, web sayfasinin yapimindan, OS`in protected mode mu real-mode mu yazilmasina kadar vs...

Cevap verdigim bu yorumu yazanin bu isletim sistemini gelistirenlerden birisi oldugunu dusunerek: Madem elestiri, yorum, alay vs gibi seyleri cekemiyor ve de her seye bozuluyorsunuz, neden bu projeyi anlatan dunyadaki X milyon internet kullanicilarinin gorup de yorum yapabilecegi bir web sayfasi hazirladiniz? Neden insanlarin konusmasina ``meydan verecek`` boyle bir `hata` yaptiniz? Ben de bunu merak ediyorum. Isirilacagini bilerek neden elinizi tasin altina koyduktan sonra ne isiriyorsunuz kardesim diye yorumlar yaziyorsunuz? Siz koydunuz mu o eli? Ben de isiracagim! ;]

Bi de kimlerle konustugumuzu bi anlayabilsek, hep anonim hep anonim...

conan
0
anonim
Adamlar bu projeyi ve web sayfasını sizin gibi yeni yetmeler geyik yapsın diye hazırlamıyorlar ki?

Anladığım kadarıyla daha proje doğru dürüst başlamadan eleştirmeye başlamışsınız? Bu ne hız yahu? :-))


0
FZ
En az bir üye gösterilebilir ki bu proje ile ilgili yorum yapmış olsun ve 'yeniyetme' özelliğini taşımıyor olsun.
0
anonim
bu ben degilim :) [conan]
0
anonim
conanim sana sayfanin yeni yapilanma icinde oldugundan, projenin yeni basladigindan felan bahsediliyor sen gidiyorsun (Yani ici dolu olan yegane sayfa) (pardon linkleri saymamisim) gibi ukelaliklar yapip php/asp tartismasi yapiyorsun, ornek diye verdigin paragrafi guzelce yorumlayabilseydin aslinda senin vermeye calistigin mantigin orada kullanildigini (yani CSD/TINUX, GNU lisansi (GPL) altinda gelistirilecek olan açik bir sistemdir yorumun asp icin de php icin de ayni oldugunu ve kararin o yonde verildgini anlaridin....
Bi de kimlerle konustugumuzu bi anlayabilsek, hep anonim hep anonim... demek sureti ile karmasa yaratmak istedigini bir kere daha belirtmek isterim, bi de zeka seviyeni tabi, anonim yerine conan yazmakla kendini daha mi belirginlestirmis oluyorsun yani

0
FZ
Anonimlik konusunda conan takma isimli (!) üyemize katılıyorum. Belli bir takma isim kesinlikle anonime tercih edilen bir şey çünkü böylece söz konusu kişinin yazdıklarını en azından sitedeki geçmişi bağlamında değerlendirebilmek ve bir çerçeveye oturtabilmek mümkün oluyor. Bu tabii ki düzenli yazanlar için geçerli ancak bu gibi projelerle ilgili yorum yapan (adam gibi) insanların da buraya sık sık yazma özelliğine sahip insanlar olduğunu düşünüyorum.

Bir de artık şu zekâ kavramını olur olmaz yerlerde kullanmaktan, hakaretvari cümlelerden kaçınsak nasıl olur diyorum?
0
anonim
Kimin kime cevap yazdığı yazılanların içeriğinden belli oluyordur herhalde. Bu iz üzerinde gittiğinde herkesin geçmişte ne yazmış olduğunuda kolayca takip edebilirsin. Ayrıca buraya anonim olarak girip yazan ve bir fiil işletim sistemi projesinde yer alan arkadaşlarda var onuda belirtmek isterim. Üstelik o bahsettiğin adam gibi yazma konusundaki cümlen hakaretvari bir cümle olmuyormu? Bu adam gibi foruma yazma konusuda ayrıca tartışılabilir ama bu gereksiz bir tartışma olur.
0
anonim
Herseyi zaman gosterecek.
Bir isletim sistemi demek; Turkiyede yeni turkce yazilimlar demek, belki turkiyede uretilmeye baslanacak cesitli hardware ler demek, Tam anlami ile turkcenin bilgisayarda kullanilmasi demek, Son kullanici icin daha kolay bilgisayar demek, Cebimizdeki paramizin ulekemiz disina gitmemesi demek, Biraz daha guvenlik demek(daha cok bilinen sistemler daha cok korunur), Cesitlilik demek, daha ozgun altyapi ve destek demek, Daha cok bilgi demek. Daha ama daha demek.
Daha ne olsun ?
Buna destek olmak yerine ufak tefek hatalari gostermek yada bu isin hayal oldugunu soylemek veya neden varken yenisini yapmak demek bu isten cikari olanlarin soyledigi sozlere benziyor. Belliki daha lar ile daha cok cikarimiz var neden bu sozler ? Kotu mu olur bunlar olsa.
Turkiyede olmasi gerekenlerden birisi. Kazanicaksak her yonden kazanmaliyiz. Bunlar Turkiyede yaraticak etki gibi gorunuyor bunun basari derecesi dunya uzerindeki etkiyi de belirleyecek.

bol sanslar CSD OS.

ekipten biri.
0
anonim
Güzel bir yorum yapmışsın ama çok duygusal yaklaşmışsın bu konuya. Okurken bir an gözlerim yaşardı ;) Ayrıca dediklerine %100 katılıyorum ve foruma yazan diğer arkadaşlarında bir çıkarı olmadığını sadece biraz kıskandıklarını düşünüyorum. :) Ne diyebilirimki kıskananlar çatlasın muhahhahah.
0
anonim
Evet biraz duygusal oldu kabul ediorum, zira muzik dinliyordum ve biraz duygusal idi :)) ama bunlar fazlaca yuksekten bakilinca gorulebilicek seyeler yani cok uzun vadede, eger gercek bir basari elde edilirse. Cikar meselesi ise yazan arkadaslarin cikarlari oldugunu kastetmemisdim sadece o tur insanlar gibi konusmka neden demisdim mesela M$ den bir yetkili kisi olsa bu sekilde konusma ihtimali yuksek yada Sun dan vs...
Yani para kazanan isletim sistemi satan her hangi biri...

0
anonim
Selamlar...

Real Mode ve derleyici konularini bir elestiri olarak aliniz. Dahasi, dalga gecenleri de sallamamaya ozen gosteriniz.

Gene, real mode ile baslamayin derim. Ama baslarsanizda elimden geldigince destek olmaktan cekinmem. Bu tur projeler hic sonlanmasa bile herkes icin buyuk kazanimlar getirir. Bunun farkinda olunuz.

Serdar KOYLU
tembel FM'ci...
0
anonim
Selam Serdar bey sizi lkd-listesinden taniyorum sizde belki taniyosunuzdur.

Sizinde bu islerle cok ilgniz oldugunu da biliyorum. Onerileriniz icin tesekkurler sanirim projedeki cogu kisi herseyin farkinda, Ozellikle Proje yoneticimiz. Projenin Real mode da olmasi zaten daha cok onem kazandiriyor. Bu yuzden ne denli buyuk bir ise kalkistigimizin sanirim cogumuz bilincindeyiz. Sizinde desteginiz onemli bizim icin. Tesekkurler.

ATILIM BOY
0
anonim
Bir yanlis anlasilma ihtimaline karsi bir aciklama yapayim :
Projenin Real mode da olmasi zaten daha cok onem kazandiriyor.
cumlesi yanlis bir anlam doguruyor. Sistem sadece bu modda degil Real Mode da baslatilip Protected Mode a gecirilicek ve iki Mod arasinda gereken iletisim kurulacak.

ATILIM BOY
0
anonim
Kizmayin ama, neden boyle yapmak icin kendinizi kasiyorsunuz ? Real Mode ile calismanin size getirecegi pek bir sey yok. Ha baslarsaniz, gene elimden geleni yaparim ama..

Zaten her x86 OS ise RealMode ile basliyor. Cunku zaten boot loader real mode bir program. Real mode icin OS yazmak hic bir zaman daha kolay degil. Goreceli bazi seyler daha kolayken, bazi seyler de kat kat daha zor. Diger yandan toplamda bu is 10 kisiyle 2 yilda filan ancak cikar. Oyle kolay bir seymis gibi gorulmesin. Sonrada basa doner protected mode OS yazmaya baslarsiniz. Bence en guzeli en bastan protected-mode bir OS olusturmaniz. Kitaba para vermeniz filan gerekmez. i386 Protected mode'u anlatan tonla PDF var nette. 100 kadar (yanlis yazmadim, yuz kadar) da open source OS mevcut. DOS bile 5.0'dan itibaren aslinda protected mode olarak calisacak sekilde yapilma. Ama bir protected mode OS mimarisi degil.

OS isinde, teknoloji cok yogun degildir. Hamallik yogun bir istir. Kullanicinin her zaman nasil sacmayalacagini dusunup bir ton kontrol verisi koymaniz gerekir. Bunun yaninda OS'un asil isi donanimi isletmek malum. IRQ handling ve DMA konularinda real mode ile yola cikarak pek bir yere ulasamayabilirsiniz. Sonucta OS'unuz 640'ya sigmayacak hale geliverir. Dikkat ederseniz, DOS irq yonetimi yapmaz. DMA isini malum floppy'lerin disinda kullanmaz. Oysa DMA sistemi bir tur dual processor gibi yapmak icin cok kullanisli olur. Ama bunu handle etmek gercekten zordur.

Iste benzeri sebeplerden, 64K segment override'a takilacaksiniz, 640K Memtop'a takilacaksiniz. Tek arti ise nerdeyse sadece BIOS'a guvenebilme luksu. Ama buda guncel donanimlarda size koca PIV'leri 8086 gibi kullanma ayak bagi olacak.

Protected modun nesinden cekiniyorsunuz ki ? Zaten Real Mode ile baslayip Protected Mode'a gecemezsiniz. Daha dogrusu bunu kod acisindan soyluyorsaniz her sey sil bastan olur. Diger taraftan kodun Real Mode baslayip protected moda gecmesi, sonrada geriye real moda bir tur bridge olusturmasi zor bir is. V86 moduyla ugrasabilirsiniz. Ama real mode, real mode, protected mode ise protected mode. Bu ikisini mix yapma imkaniniz yok. OS Kernel, VCPI/DPMI gibi bellek yoneticileri filan derken kendinizi cok dar dehlizlerde bulursunuz. Yaziktir gunahtir gencliginize. Gelin acik havaya cikin..

Saygi ve sevgiler..

SK, tembel FM'ci..
0
anonim
İşlemcilerin mimarisi ile ilgili biraz eksik bilgiye sahipsin. Çünkü protected modda iken real moda geçilip ordaki kodlar çalıştırılabilir.
0
anonim
S. Köylü:
Bence en guzeli en bastan protected-mode bir OS olusturmaniz. Kitaba para vermeniz filan gerekmez. i386 Protected mode''u anlatan tonla PDF var nette. 100 kadar (yanlis yazmadim, yuz kadar) da open source OS mevcut...

Kaynak sorunu olduğunu sanmıyorum, dernekte yeterince kitap var sanırım. Hiç olmasa bile Kaan Bey'' in Korumalı Mod Yazılım Mimarisi isimli kitabının gayet iyi olduğunu düşünüyorum.

0
anonim
Bakın sanırım bir yanlış anlama var ya da ben yanlış anlıyorum ama söz konusu olan gerçek mod değil V86 Mod. Bu konuları çok
fazla bilmesem de bu modların tamamen birbirinin aynısı olmadığını biliyorum.

Her ne kadar V86 mod, korumalı mod da Dos programlarını çalıştırmak için geliştirilmiş olsa da tamamen gerçek mod gibi
değil. Her şeyden önce V86 moda girebilmek için önce korumalı moda girmek gerekir. Ayrıca V86 mod da sayfalama
özelliği etkin hale getirilibiliyor. Bunun anlamı nedir? Anlamı: Görevlerarası geçiş sırasında dizin tablosu
değiştirilebilir. Dolayısıyla da o dizin tablosunun 1MB + 64 K'' lık alanı fiziksel bellekte farklı bir yerde olabilir. Yani
aynı anda istenildiği kadar çok V86 programı fiziksel bellekte farklı yerlerde çalışabilir. Yani V86 mod çokişlemli çalışmaya
engel değildir. Bildiğiniz gibi Win98'' de de birden fazla Dos emülasyonu çalıştırılabiliyor. Bunlar için I.S.'' nin ihtiyaç
duyduğu şeylerden biri: V86 yönetici programıdır. Bunlar dışında GDT, IDT gibi düzenlemeler zaten yapılacaktır. Bunların
programcılık adına getirisi ya da götürüsü hakkında bir şey diyemeyeceğim ama hakkında çok fazla şey bilmesemde DPMI gibi
ihtiyaçların eğer projeyi doğru anlamış isem belirebileceğini sanmıyorum.
0
anonim
V86 modunda CPU real-mode simulasyonu yapmaz. Fakat, bir tur sanal makine olusturur. Bu gerci, tipik protected mod islevleriyle de halledilebilir ama i386 bunu donanimdan desteklemekle isi kolaylastirir. Sizin V86 icinden protected mod gereksinimleriniz icinde yapabilecekleriniz var. Ama neden bu kadar kastiklarini anlamakta zorlaniyorum. V86 veya Real mode ile OS yazmak protected mod ile OS yazmaktan 10 kere daha zor. Herseyin basinda buffer overflowlari yakalama sansiniz yok. Adam gider Interrupt vektor tablosuna bile yazar. Ki bu tablo tipik bir NULL pointer ile kolayca ulasilabilen bir yerdir. Debbgging icin filan bir suru teferruat gerekir. Dogrudan korumali mod ile baslamak daha mantikli degil mi ? Eger OS real-mode olacaksa, DPMI/VCPI gibi birsey kerneline gomulu olarakta olsa olacak. Ama sizin tum derdiniz, bir disketi okutmaksa o baska. Aksam oturur yaziveririm size. Fakat bunu Protected modda yap derseniz isin rengi degisir. Protected mod bazi temel seyler icin zorlayici olur, BIOS kullanamayabilirsiniz, Exception handlerlerini filan duzgunce eklemeniz gerekir vs. Fakat bunu bitirince duze cikmis olursunuz ve son surat ilerlersiniz. Real Mode ile girisiniz kolay olur ama GUI, bellek yonetimi, multitasking gibi seylerde dik bir yokusa toslarsiniz.
0
anonim
V86 modunda CPU real-mode simulasyonu yapmaz. Fakat, bir tur sanal makine olusturur.
--

V86 Mod korumalı modda eski Dos programlarını çalıştırmak için düşünülmüş bir moddur. Ben bunu kast ettim bunun nasıl yapıldığına dair daha doğrusu bu yapılanın teknik olarak hangi anlama geldiğini ifade eden herhangi bir yorumda bulunmadım. İ.S.nin niye korumalı modda yazılmadığını ben bilmiyorum bunu tasarlayanlara sormalısınız ama sizin *Ama sizin tum derdiniz, bir disketi okutmaksa o baska. Aksam oturur yaziveririm size* şeklindeki yorumunuzla haddinizi aşmaya başladığınızı düşünüyorum. Böyle küçük gören ifadelerden sakınmanızı beklerdim. Bir kere gözüm kapalı şunu söyleyebilirim: Eğer Kaan Bey yönetiminde bir proje gerçeleşecekse bunun iyi bir çalışma olacağını ve ortaya çıkacak şeyin de iyi olacağını baştan söyleyebilirim. Eğer konuşma şansım olursa, kendisine niye böyle yaptığını sorarım.
0
anonim
Selamlar..

Al sana kod:

mov ax, 0201h ; 02 - Read Sector, 01 - sektor sayisi
mov cx, 40h ; Sector numarasi..
mov dh, 0 ; Kafa numarasi..
mov dl, 0 ; A: surucusu
mov es, dseg ; Data Segment, buffer'in segmenti
mov bx, offset buffer
int 13h ; Oku onu..

dseg segment public 'DATA'
buffer db 1024 dup(0)
desg ends

Bu kodun 5 kat fazlasi olacaktir, mantiksal olarak disk okuma yerine logical disk okuma icin gerekenler. Dahasi, sadece burada assembler kasarsiniz, 30 satir C kodu yeter. Iste temel is buradan baslar. Gecede 600 satira yakin kod urettigim dusunulurse, buda bir gece surmez.

Kaan Bey'i bende tanimiyorum ama, sizde beni tanimiyorsunuz. H8, ARM, x86, 8051 gibi bir cok CPU/MCU ortami icin pek cok kere OS yazmis birisi olarak tavsiyede bulunuyorum. Bir router'in DES encrypt fonksiyonu icin v30 CPU koyuyorsaniz, hem routerin OS'unu, hemde o slave CPU'nun OS'unu yazmaktan ve bu iki farkli mimariyi tek cati altinda toplamaktan baska cikar yolunuz olmadigini gormeniz uzun surmez. Benzer sekilde ozel pek cok donanim icin gerek hobby faaliyeti olarak, gerekse ticari amacla bir ton OS kodu uretmis biri olarak konusuyorum. Su anda da ARM7TDMI kullanan mobil bir POS cihazi icin OS dizayn etmekle (Full multitasking, Protected Mode, ROMFS, NETFS, Expansion supported vs.) mesgulum bir taraftan.

Hal boyleyken, size tavsiyede bulunmak haddi asmak oluyorsa...

Boyle dusunuyorsaniz, kapatin o siteyi filan, oturup kendi kendinize cebellesin durun. Belki bu ulkenin OS dizayni ve kodlamasi konusunda en tecrubelilerinden birisi olarak, sizin yaninizda haddimi asmis oluyorsam... Bu cevabi yazmaya bile gerek yoktu aslinda.

0
anonim
Selam ben daha önce senle forumda karşılaşan biri değilim. Ama yazılanlara bir baktım. Bende bu projede yer almak isteyen ve kaan beyi tanıyan biriyim ama burada yazan ve derneğin işletim sistemi projesinde yer alan arkadaşların forumda laf kavgasına girmelerinin projemize zarar vereceğini düşünüyorum. Ayrıca ben sizinde yardımınız olacağını düşünüyorum. Derneğe gelip sizde bu projeye katılırsanız mutlaka çok faydanız olacaktır. Ayrıca bir dip not daha ekliyeyim bazı kişiler kendilerini büyük göstermek için ve laf cambazlığı yapmak için sanki bu projede yer alıyormuş gibi davranabilirler. Olabilir yani insanlık hali kimse alınmasın sadece bir hatırlatma.
0
anonim
Bakın, siz, benim ne demek istediğimi anlamıyorsunuz.

Ben sizden kod filan istemedim. Kafamıza vurur gibi al sana kod ne demek yaa! Size hiç yakıştıramıyorum bunları. Gerçi hiç gerek yok (yanlış anlamayın kodun kendisi) ama *bakın şöyle olabilir* diyebilirsiniz. Ortada bir resmiyet var yaa. Bu kaba girişin anlamı nedir? Eğer bu tavrınız sürerse size gerekli cevabı da veririz merak etmeyin.

SK:
Gecede 600 satira yakin kod urettigim dusunulurse, buda bir gece surmez.
--

Ne güzel, umarım daha fazla üretirsiniz.

SK
Kaan Bey''''i bende tanimiyorum ama, sizde beni tanimiyorsunuz
--

Niye bende? Ben tanıyorum kendisini. Burada biri tanımıyorum dedikten sonra sanki *bende* tanımıyorum gibisinden konuşuyorsunuz. Ayrıca sizi de tanıyorum. Hatta yazınızdan tanıyacak kadar!

SK:
Hal boyleyken, size tavsiyede bulunmak haddi asmak oluyorsa...
--

Ben bunu kast etmedim. Ne demek istediğimi çok iyi biliyorsunuz. *Ama sizin tum derdiniz, bir disketi okutmaksa o baska. Aksam oturur yaziveririm size* -> Bunu oturup bir daha düşünün. Bu küçümseme değilse nedir? Adını siz koyun. Eğer değilse özür dileriz. Çok zor bir şey değil. Ben *burada* haddinizi aşmaya başladığınızı söyledim. Tavsiyeleriniz için değil! Bakın bir daha tekrarlıyorum: Haddinizi aşmayı, sizin haddinizi aştığını belirterekten söylemedim. Yani bunu ne genel olarak kullandım ne de alanını daraltıp tavsiyeye sıkıştırmadım. Yani bunu nerden çıkardınız hala hayret ediyorum? Siz mesela dilim sürçtü diyip işin içinden çıkabilirdiniz. İnsanoğlu bu hata yapar. Eğer benimde kabul edebileceğim bir yanlışımı görürseniz lütfen belirtin. Ama yazdıklarınız hiç inandırıcı değil ve eğer benim dediklerimi anlayamayacak kadar Türkçe bilmiyorsanız ben ne yapayım? O kadar kod yazacağınıza benim yazdığım yazıyı da daha dikkatli bir şekilde okuyarak hata yapmamaya dikkat edin. Karşınızda derleyici değil, insan var!

Sizin tavsiyelerinize niye ihtiyacımız olmasın ki? Ayrıyeten ben proje içerisinde de değilim! Ama sizi tanıyan biri olarak oldukça faydalı olacağınızı söyleyebilirim. Yine tekrarlıyorum sizi de küçümsemedim. Sizi küçümsemek haddimize değil ya da başkasını da değil ama aynı şekilde sizin de başkasını küçümseniz doğru değil. Kendinizi tanıtmanıza gerek yok. Tabii ki tavsiyede bulunacaksınız. En doğal hakkınız. Sadece size göre değil herkes taviseye de bulunabilir, eğer uygunsa da kabul olunur. Size biraz Kaan Bey'''' i tanıtayım: Kendisi 20 yıldır bu işin içinde olup C'''' yi Türkiye'''' de ilk öğrenen insanlardan. Verdikleri eğitimler cabası. Gürbüz Bey Türkiye'''' de ilk sistem programını üretip satan kişi. Merak etmeyin Kaan Bey en az sizin kadar ve belki de çok daha iyi bilen biri. www.csystem.org -> Girip referanslara bakın.
Siz karşınızdaki insanı tanımadan yorum yapıyorsunuz.

Sitenin kapatılmasını istemekde haddinize değil! İyi de siz kim oluyorsunuz ki bunu söylüyorsunuz. Bu kadar çalışma yapmış olmak size bu haddi vermez.

Gerek yoksa yapmayın. Mesela ben cevap vermek için *gerek* gördüm ve veriyorum. Egonuza yenilmeyin! Merak etmeyin canınız çıkmaz.
0
anonim
:))

Size bir tavsiyede bulunuyoruz. Gelin, ayaklarinizin arasindan dolandirdiginiz sol elinizle sag kulaginizi gostermeyin diyoruz. Ve ekliyoruz ki, gunumuz mimarilerinde real mode tikanmis bir mimaridir. Bu mod ile ilerleme sansiniz olmaz. Belki siz OS'u hayata gecirmeden V86 olayi kalkabilir ortadan. Bugun, parmak kadar MCU'lar bile protected mode calisiyor. V86 ile baslayacaksiniz. V86 kendi kendine calismaz. Bir host OS gerekir. Eger siz Windows altinda bir tur VMWare gibi bir sey yapmayi dusunuyorsaniz bunu bilmem. Simdi V86 moduna gecireceksiniz, V86 modu icinden dizin tablosunu, task tablosunu switch edemeyeceksiniz. Size protected modda calisan bir OS lazim. Bu OS bu isleri halledecek. Exceptionlari handle edecek vs. Yani boyle yapacagiz diye kasarken, hem protected mode OS, hem V86 real mode OS yazmaya bogusacaksiniz. Bu gereksiz. Dahasi V86 icin yaptiginiz hic bir seyi protected mode'a tasiyamayacaksiniz.

Devaminda diyorum ki, eger OS yazmaktan kastiniz disket okutmak gibi basit seyler ise, bu is real mode'da kolaydir, BIOS sizin yerinize temel IO fonksiyonlarini yerine getiriverir. Eger bu kolayligi dusunerek yola cikiyorsaniz, hic bosuna kasmayin, guncel durumda bu isler bir gecelik seyler. Bununla hic bir sekilde amaclanan bilgi birikimini edinemezsiniz.

Siz ise bunlari anlamaniz gereken yazidan benim haddimi asmaya basladigimi anliyorsunuz. Belki ben yanlis anlatiyorum. Belki siz yanlis anliyorsunuz.

Sitenin sahibi varken, siteyi kapatma karari cikarmak benim degil kimsenin haddine dusmez. Size, Bu sekilde bizim gibi bu mevzuda saclarini tuketmis birisinin tavsiyeleri haddini asmak olarak gorunuyorsa, o siteyi isletmekte anlamsiz olur saniyorum.

Kucumseme ? Evet, benim gozumde disket okutmak kucuk bir istir. Bunu artik asmis olmak gerekiyor. burada bizim elemanlar icinde bir satir SELECT * FROM... yazip tablo icinde html'e gommek cok buyuk bir olay. Benim gozumde ise kucuk, pek coklari icin oldugu gibi. Buyuk dusunmeden buyuk isler yapamazsiniz. Artik biraz buyuk dusunun. Mesela kendim, ticari olarak buyuk dusunmedigim icin ticari yonden 0'in altina dustum. ama teknik olarak buyuk dusunerek, bugune kadar olmaz denen cok seyleri yaptim.

Kucumsemek olarak algiliyorsaniz, bunda ozgursunuz, kucumsuyorum elbette. Bu da sanirim, 20 yildan fazla suredir sistem programi yazan birisi olarka bu isleri kucumsemekde hakkim saniyorum. Size de diyorum ki, bu kucuk islerle ugrasmayin. Gelin ayni zorlukla daha buyuk bir isin altina yatin. Aralarinda teknik olarak zorluk farki yok. Real Mode eger gercekten daha kolay olsaydi, 32 Bitlik Real Mode calisma zor bir sey degildi. MMU vs. kasmaniz gerekmezdi. ama Real Mode, bellek siniri vs. den ote, bir isletim sistemi icin pek cok darbogazlara sahiptir. gozunuzde buyutmeyin olaylari.

0
anonim
Öncelikle selamlar.

Bakın gelin, bir sonuca varalım. Ben olayları kendi açımdan hangi bakış açısıyla değerlendirdiğimi size anlatayım. İlk olarak şunu kabul edelim: Ben hem grup hem de sizin hakkında, sizden daha sağlıklı ve tarafsız yorum yapabilirim. Niye? Çünkü her iki tarafı tanıyorum. Siz mesela diğer tarafı tanımıyorsunuz. Bu noktada sizi *teknik anlamda* gerçekten çok takdir ediyorum. Umarım sizin gibi insanlar yani her konuda bilgiyi en ince ayrıntılarına kadar zorlayanlar çoğalır. Sizin her yazdığınızı aynı derecede anlamasam da pek çok şey öğrendim. Bunları inkar etmemiz elbette mümkün değil. Ayrıca mütevazi tavrınızla bir ölçüde takdirimi kazandığınızı da belirteyim. (Bütün bunları anlamak için yeterli miktar da yazınızı okuduğumu belirteyim)Bu sizin tarafınız. Diğer tarafa bakalım. O grupta ki insanlardan Proje yöneticisi gerçekten bu işi çok iyi bilen insanlardan biri. Buna inanın. Bilgisinin düzeyini anlayabilecek kadar teknik bilgim var. Yanlış anlamayın aynı şey sizin için de geçerli. Proje tarafını tanıdığımdan (Orada kursa katıldım.) *ciddi* bir iş yaptıklarını düşünüyorum. Yani karşı taraf bir çömez bu işe yeni başlayan insanlardan oluşmuyor. En az sizin kadar bilgili bir proje yöneticisi ve de tekrar gibi olacak ama *ciddi* bir iş yapıyorlar. İkinci dayanak noktam, Proje yöneticisinin konusunda en iyi eğitmenlerden biri belki birincisi olması. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bilmek kadar bunu karşıdakine aktarmanın da çok önemli olduğu gerçeği. Çünkü karşıdakine aktarırken bunu belli bir sırada yürütmek, her şeyi hemen anlatmamak,.. gibi belli bir tekniğinizin olması gerekir. Açıkçası ben de V86 modunu duyunca şaşırdım. Aynı sizin gibi bu devirde böyle sistemler mi kaldı diye düşündüm. Ama sonra yukarıdaki mantık silsilesini düşününce, proje yöneticisinin proje grubundaki kişilerin bilinç seviyelerinin yükselmesi için böyle yapmış olacağını düşündüm. Bir de şu var: bu *light versiyon*. Yani bir ürün değil. Asıl ürün bu proje üzerinde oluşacak bir bilgi birikimi üzerine kurulacak.(Anladığımı ve çıkarsadıklarımı aktarıyorum). İşin aslını öğrenince size maille bildiririm. İşte tam bu noktada *bootloader* deyince benim ne anlama mı beklersiniz? Sizin için küçük bir iş ama aynı şekilde proje yöneticisi için de çok küçük bir iş. Eğer kasarsam emin olun sizin kadar hızlı olmasa da ben de yapabilirim ve eminim pek çok başka insan da yapabilir. Bootlader koskaca İ.S. projesinin ne kadarını tutar, yüzde 1? İşte bu arkaplan düşündüldüğünde, bana göre bir küçümseme idi. Siz bunu arkaplanınıza güvenerek yaptınız. Ama karşı tarafı tanımıyorsunuz.

SK:
Devaminda diyorum ki, eger OS yazmaktan kastiniz disket okutmak gibi basit seyler ise, bu is real mode da kolaydir, BIOS sizin yerinize temel IO fonksiyonlarini yerine getiriverir. Eger bu kolayligi dusunerek yola cikiyorsaniz, hic bosuna kasmayin, guncel durumda bu isler bir gecelik seyler. Bununla hic bir sekilde amaclanan bilgi birikimini edinemezsiniz.
---

İşte elde edilmek istenen bilgi birikimi bu değil. Buna bir OS projesi denebilir mi? Bu olsa olsa *bootloader* olur. Yukarıdaki arkaplan düşünüldüğünde kızdığım nokta bu.

SK:
Siz ise bunlari anlamaniz gereken yazidan benim haddimi asmaya basladigimi anliyorsunuz. Belki ben yanlis anlatiyorum. Belki siz yanlis anliyorsunuz.
--

Yine yukarıya referans. Sonrasında siz karar verin. Ne anlamam gerekir? Eğer proje gelişimini izler, katılır iseniz ne demek istediğimi anlayacağınızı düşünüyorum. O zaman bir daha konuşalım.

SK:
Sitenin sahibi varken, siteyi kapatma karari cikarmak benim degil kimsenin haddine dusmez. Size, Bu sekilde bizim gibi bu mevzuda saclarini tuketmis birisinin tavsiyeleri haddini asmak olarak gorunuyorsa, o siteyi isletmekte anlamsiz olur saniyorum.
--

Bunu ben zaten ifade ettim. Bakın kaçıncı kere tekrarlıyorum bilmiyorum. Size tavsiyeleriniz yüzünden haddinizi aştınız demedim. Eğer böyle anladı iseniz sizin yapmadığınız şeyi yapıp özür diliyorum. *bootloader* meselesi bir tavsiye değil. Orada siz projenin ne olduğuna dair yorumlarda bulunuyorsunuz. Siz had meselesine takmışsınız. Yine bir tekrar: Yukarıdaki arkaplanı düşünün. Zamanla projenin hayata geçme süreci içerisinde benim ne demek istediğimi anlayıp hak vereceksiniz.

SK:
Buyuk dusunmeden buyuk isler yapamazsiniz. Artik biraz buyuk dusunun.
--

Mesele büyük düşünmek değil. Yine yukarıdaki arka plana referans veriyorum. Özellikle de grup içerisinde kişilerin bilinç düzeyleri ile ilgili olan bölüm.

SK:
Mesela kendim, ticari olarak buyuk dusunmedigim icin ticari yonden 0 in altina dustum. ama teknik olarak buyuk dusunerek, bugune kadar olmaz denen cok seyleri yaptim.
--

Üzüldüm. Umarım daha da büyüklerini yaparsınız. Dileklerim içten ve samimi. Laf olsun diye değil yani.

SK:
Kucumsemek olarak algiliyorsaniz, bunda ozgursunuz, kucumsuyorum elbette.
--

İşte malesef bu da hakkınız değil. O zaman bende sizi benim kadar iyi bilmediğiniz bir konuda küçümsüyorum desem doğru olur mu? Yanlış bir tavır.

SK:
Bu da sanirim, 20 yildan fazla suredir sistem programi yazan birisi olarka bu isleri kucumsemekde hakkim saniyorum. Size de diyorum ki, bu kucuk islerle ugrasmayin. Gelin ayni zorlukla daha buyuk bir isin altina yatin. Aralarinda teknik olarak zorluk farki yok. Real Mode eger gercekten daha kolay olsaydi, 32 Bitlik Real Mode calisma zor bir sey degildi. MMU vs. kasmaniz gerekmezdi. ama Real Mode, bellek siniri vs. den ote, bir isletim sistemi icin pek cok darbogazlara sahiptir. gozunuzde buyutmeyin olaylari
--

Karşınızdaki de 20 yıldır bu işle uğraşan birisi ve bunlar küçük işler değil. Elinizde yeterli veri olmadan yorum yapıyorsunuz. Bence burada işin içine giren sizin farkında olmadığınız pek çok etken var. En baştaki sorununuzda sizin kadar belki sizden daha iyi birilerinin olabileceğini düşünmemek. Böyle insanlar olabilir ve sizin de bundan haberiniz olmayabilir. Aynı şey diğerleri içinde geçerli tabii. Burada söylenecek şeylerden biri, esasında proje yöneticisinin böyle bir çalışmaya ihtiyacı bile olmayabileceği yönünde. Yani siz bir grup insanla çalışma yapacaksınız ama o insanlar konu hakkında hiç bir şey bilmiyorlar. Siz hemen çalışmaya mı geçersiniz yoksa belli bir altyapıyı mı sağlamaya çalışırsınız. Yani bu sembolik makina dili bilmeden korumalı modda program yazmaya çalışmaya benziyor. Ortada pek çok kavram, pek çok ayrıntı ve bunları bilmeyen bir grup var. Olay tek kişi ile bitmiyor ki. Bunların teknik olarak bilinmesi bile yetmeyebilir. İyi bir İ.S. yazılması için uygulama alanında da yeterli becerinizin olması gerekir. Bu konuda osnews.com da çıkan bir yazı dizisi vardı. (Emmanuel Marty; So, You Want to Write an Operating System; Posted on 2002-08-05 05:58:28) Orda yazarın dikkat çektiği noktalardan biri de buydu. Bu saydıklarım şu anda aklıma gelen etmenlerden sadece bazıları. O yüzden yorum yaparken *dikkatli olmak*, arkaplanı bilmek, konjektürü tanımak, ..vs gerekir. Eğer benim bir hatam oldu ise tekrar özür dilerim, sizi kırmak istemedim.
0
anonim
mov ax, 0201h ; 02 - Read Sector, 01 - sektor sayisi
mov cx, 40h ; Sector numarasi..
mov dh, 0 ; Kafa numarasi..
mov dl, 0 ; A: surucusu
mov es, dseg ; Data Segment, buffer'in segmenti
mov bx, offset buffer
int 13h ; Oku onu..

dseg segment public 'DATA'
buffer db 1024 dup(0)
desg ends

Sizin 80X86 Sembolik makina dili bilginiz biraz zayıf galiba... 10 satırlık kodda bile hata yapmışsınız? Nerede siz bulun?


0
anonim
Selamlar...

Kodu yazan olarak sana asil sunu sorayim. Bu kodda dogru bir yer gorebiliyor musun ?

Eger kodun, sistemin butunu icinde aslinda ne kadar basit bir blok oldugunu gostermek icin yazilmis bir kod oldugunu farzedersen temayi anlaman daha kolaylasir.

Bunun gibi konulara ilgi duyanlar icin aciklayayim. Bu kodun aslinda elle tutulur hic bir tarafi yok. Bu ancak IBM'in PC-BIOS'u yazarken kullandigi kadar anormal sapsal bir program kodu. Bir OS icinde bu kadar sig hareket edemezsiniz.

Ama sanirim arkadaslar sigda yuzmeyi sevdiklerinden V86 ile real-mode emulasyonu altinda OS yazmayi dusunuyorlar. O sebeple bu kadar sig bir kod ile bile isleri halledebilirler saniyorum.
0
anonim
Burada yapılan hatanın V86 moduyla falan hiç ilgisi yok. Sen segment yazmaçlarına nasıl atama yapılır bilmiyorsun :-)))

Şimdi onu bırak da yapıcı olmaya çalış...
0
anonim
MASM kullanırsan yapamazsın. Ama benim kendi cross assembler uygulamam var. Onunla yaparsın. Bu işi push dx; mov dx, (imm); pop dx ile yapar. Dikkat edersen birde desg konusu var standart assemblerin hata verecegi. Hadi DSEG orada diyelim, CSEG nerede ? Assmebler DS, ES, CS icin neleri farzedecek ?

Teferruatlara bakarsan bir ton yanlis var. DEdim ya, dogru yeri yok zaten..

Aslında yapıcı olmaya çalışıyorum. V86 modu yerine doğrudan rpotected mod ile uğraşın diyorum sadece. Real-modun size getireceği kolaylık oradaki int 13 ten ibarettir. Bu ise sadece sizi OS için elzem olan donanım abstraction layerden uzak tutar, sonuçta projenin amacını gerçekleştiremezsiniz. Dahası kötü ve alaycı eleştiriler alırsınız, burada olduğu gibi.

Gene yapıcı olduğumu sanıyorum. Yanlış anlayan arkadaşlardan da özür diliyorum.

Kaan Bey'i tanımam, hiç bilmem. Bu proje sanırım onun önderliğinde bir proje. Bu sayfalardan sadece ona ve arkadaşlarına yol göstermek istiyorum hepsi bu. Dahası belki bu arkadaşların benden bir kaç kat fazla bilgi ve tecrübeside olabilir. Benim önerimi iletirsiniz, kabul edilir, edilmez o ayrı. Her koşulda adımız adresimiz belli. Bilmiyorsanız FM'e yazarsınız. Bizden bildiğimiz bir şeyse size yardımıc gene oluruz. Güzel bir proje ve desteklenmeli.

0
conan
Bu thread`deki son yorumum:

Elestirilerimin projenin butunlugune yapiliyormuscasina ve ben gerizekaliymisim da herkes akilliymis seklinde cevaplar verilmesi beni dehsete dusuruyor! Agzimdan yapilmakta olan bu isletim sistemine karsi en ufak bir kotu tepki gelmedi. Benim butun elestirilerim bu tip bir projenin baslangic asamasinda oldugu halde daha icinde hicbirsey olmayan bir web sayfasinin neden yayinda oldugu ile ilgiliydi. Kanimca gelistirilmekte olan kucuk, buyuk, her urun gelistirilme asamasindayken halka acik yerlerde teshir edilmemeli. Nasil su anda gelistirilmekte olan CSD/TINUX isletimi ile ilgili kodlariniz ya da calismalariniz web uzerinde ya da herkese acik bir ortamda degilse, ayni sekilde gelistirilmekte olan web sayfalarinizin da arka planda, halka acik olmayan bir yerde gelistirilmesi lazim.

Yapilacak olay cok basit. Sistem hakkinda sayfanizi tek bir sayfa halinde belki bir iki link ekleyerek ana sayfa yaparsiniz, diger linkleri de bir sekilde ulasilamayacak ama gelistiricilerin, testerlarin bildigi ve sadece onlarin ulasabilecegi ortamlarda tutarsiniz. Boylece gelebilecek tepkilerden ve de ``alayli konusmalar``dan da uzaklasmis olursunuz.

Beni daha da dehsete dusuren ikinci bir sey ise yazdiklarima gelen yorumlarin bir iki tanesi (sanirim ayni kisi ama) aklini celerim, dikkat et haa! gibi mafyasal terimler olmasi! Hehe umarim bu yorumlari yapanlarin bu isletim sistemini gelistirenler degildir. MafyaOS yazmiyorsunuz burada. Sakin olun sadece.

Neyse flamethrower filan olduysam affedin.

0
anonim
Selamlar Kanimca gelistirilmekte olan kucuk, buyuk, her urun gelistirilme asamasindayken halka acik yerlerde teshir edilmemeli. gibi bir cümle kullanmışsın. Bu çok yanlış çünkü bu tip sistemler zaten böyle gelişir. Sen Linus Torvaldsın Linux u nasıl geliştirdiğini biraz araştır bence.
0
anonim
Kardelim sana ne başlangıç aşamasında web sitesi web'e konulmaz diye kurla mı var? Hem ukalalık yapıyorsun hem de üste çıkıyorsun...
0
anonim
sanirim sana karsi takinilan bu tavir senin elestirme tarzindan kaynaklaniyor, acikcasi ukelaca yorum yapmis oldugun tartisilabilir, belki fikirlerini daha uygun bir dille ortaya koysaydin bolye olmazdi, ne dersin conan???

-CROM-
0
anonim
--Kanimca gelistirilmekte olan kucuk, buyuk, her urun gelistirilme asamasindayken halka acik yerlerde teshir edilmemeli--
Çok çok talihsiz bir söz.Öncelikle şunu düzeltiyorum,GSÜ linux değil,GNU/linux..Senin kanılarında yer alan teşhir etmeme fikri GNU ve dolayısıyla Linuxte pek yer bulmuyor üzgünüm...Galatasaray üniversitesinin (benim de öğrencisi olduğum üniversitenin) linux sayfasında tek kelime GNU geçmemesi,üniversitemin linux sayfasının linkini kartvizit olarak kullanan bir barbarın da olayın abartısız anafikri(!) olan fsf mantığından bihaber olması, üstüne üstlük kartvizitiyle beraber bunu uluorta açık etmesi de ayrı bir üzüntü kaynağı benim için...

Sözün özü:
We rely on support from individuals like you who support FSF's mission to preserve, protect and promote the freedom to use, study, copy, modify, and redistribute computer software, and to defend the rights of Free Software users(www.fsf.org)
0
sundance
SEVGİLİ FM OKURLARI, YURTTAŞLAR, ROMALILAR! Şu son günlerdeki bu alanda olan tartışmalardan, (alınganlıklar ve alınganlıklara sebep olacak ifadeler dışında) çok keyif ve feyz aldığımı bilmenizi isterim. Fakat lütfen login olup yorum yapın. Google başta olmak üzere birçok arama motorunda Türkçe olarak Bilişimle ilgili herhangi bir terim arandığında gelen ilk on siteden biri olan Fazlamesi bu açıdan bir kaynak özelliği taşımaktadır ve sizden hiçbir beklentisi olmayan, bir üyelik ve yorumlarınızı login olup girmeniz sayesinde, belki de projenizde size yardım etmek isteyecek birilerinin size ulaşabilmesini sağlayacaksınız. Lütfen, bu kadarcık çaba gösterin...Teşekkürler

Müdüriyet :p
0
anonim
Merhabalar... İsmimi Saklamak değil şurada bir iki şey de ben yazayım kaçacağım..
.:: ZoSo ::.
Butun mesajları okuyamadım ama benim tarafımdan yani siteyi yapan kişi tarafından cevaplanması gereken bir kaç soru gordum...
Ben de baslarken bu tur tepki almaktan korkmustum ama bir an once site olusturup grupta calışmak isteyen kişileri bir araya toplayacak karşılıklı iletişimi sağlayabilecek bir site olması gerektiği konmusu onumuzde duruyordu.. Cunku site bir an once aktif hale geçmeli ve burada NİYET ten bahsedilmeli buna karşın çalışmak isteyen arkadaşlarla yapılan çalışmaları gun gun siteye koyarak projeye başlanmalıydı.. buna karşın onumde iki secenek vardı ve asp ile daha hızlı site uretebileceğimi düşündüğümden ASP ile yaptım...
ve Dernek bunyesinde bir server kurabilirsek siteyi oraya taşımak ve alt yapısını da asp.net teknolojisi ile yapmayı düşünüyoruz.
Burada eleştiren arkadaşların asp nin bir Microsoft teknolojisi olmasından dolayı kullanılması tepkisini doğal karşılıyorum Microsoft u ben sizden daha fazla sevmem.. Derneğin Microsoft a bakışı da öyle canım cicim değildir bunu da bilmelisiniz. Yani asıl olarak söylemem gereken şu ki WEB sayfası sadece kullanılan bir araç bunun alt yapısının ve goruntusunun çokta fazla konu edilmemesi gerekir. Site asıl amacını yerine getirsin yeterli diye düşünüyom...
Bu konudaki rahatsız arkadaşların da içi rahat olsun bir Microsoft takıntısı değiliz...
0
conan
Tesekkurler bu samimi cevabiniz icin. Eger nacizhane bir katkim olabilirse diye bir tavsiye vereyim. sourceforge.net adresine gidip bir hesap ve de proje actirirsaniz bence web interface yapmaniza gerek kalmaz. Cunku orada (sayfanizdan anladigim kadariyla) yapmak istediginiz her tool mevcut. (doc repositoryden, foruma, cvsden, proje guruplarina, vs, vs...)

Ama diyorsaniz ki sourceforge`la isim olmaz vs... o zaman go for it! ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Muhasebeci 0.5 Kullanıma Hazır

qorkem

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-tıklama menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir.

Diğer detaylar icin burayı ziyaret edebilirsiniz.

Ekonomik Krizde ERP

speargun

2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Global Ekonomik Kriz’in ardından, kriz ortamından fırsatlarla çıkmaya çalışmak bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri.Birçok ekonomist; krizden çıkabilmenin yolunun, oturup ağıt yakmak yerine, yeni yatırımlar yaparak ve krizi fırsatlara dönüştürerek mümkün olacağı kanaatinde… Krizin getirdiği fırsatlar değerlendirilirse, kriz gerçekten öğrenme ve iyileşme zamanıdır. Bu fırsatı kaçırmayanlar, krizden daha sağlam çıkarlar.

Bununla ilgili olarak guzel bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.erphaber.com/?p=279

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.

linuxdevices.com : xynth windowing system

anhanguera

v0.7.90'ı çıkardıktan sonra download sayısını ve çeşitli haber sitelerini acaba bir hareket olur mu diye sürekli takip ederken (heyecan işte) bu akşam proje arkadaşım Ali Çaglar Oral, http://www.linuxdevices.com' daki Lightweight windowing system supports embedded Linux başlıklı haberi farketmiş, bana da haber verdi.

Skype'ye Bir Rakip Daha: OpenWengo

Soulblighter

Daha önce FM'de Skype'ye rakip: Gizmo Projesi başlıklı haberde Gizmo Projesi'nden bahsedilmişti. Şimdi açık kaynak bir alternatif daha var: OpenWengo