Debian GNU/Linux 5 Duyuruldu

0
Tarık
Uzuuuun zamandır iple çekmemize rağmen devamlı avcumuzu yaladığımız Debian GNU/Linux sürüm 5, 14 Şubat sevgililer gününde sevgilileriyle buluşmak üzere sunuculardaki yerini aldı.

Ne işe yarar?

- Internette ve bilimum ağ biçimi üzerinde şimdikinden(*1) en az 100 kat daha güvenli ve hızlı dolaşma imkanı.
- Açık kaynak felsefesiyle geliştirilmiş tamamı özgür ve isteğe bağlı özelleştirilebilir onbinlerce yazılım ile bir bilgisayardan isteyebileceğiniz tüm üretkenlik.
- Wine türü bir arabirimle diğer işletim sistemlerinde çalıştırabildiğiniz birçok yazılımı her zamanki gibi çalıştırabilme imkanı. (http://www.winehq.org/wine_features)
- Alternatifsiz, dünyanın hakimi sandığınız bir takım yazılım firmalarının(*2) o kadar alternatifsiz olmadıklarından ve aynı işi yapan tonla özgür yazılımın varlığından hiçbir ücret ödemeden haberdar olabilme imkanı.

Debian GNU/Linux Ana Sayfa:
http://www.debian.org

Debian GNU/Linux İndirme Sayfası:
http://www.debian.org/CD

Debian GNU/Linux Sürüm Notları:
http://www.debian.org/releases/stable/releasenotes

*1 Windows işletim sistemi kullandığınız varsayılmıştır.
*2 Microsoft, Adobe, Autodesk

Görüşler

0
anonim
Debian GNU/Linux 5 Kuruldu
http://pastebin.ca/1342391

Adresinde görebileceğiniz üzere hp dv5 1040et diz üstü bilgisayarımın donanımını eksiksiz bir şekilde tanıdı.

daha önce kurmayı denediğim ve hem kurulum öncesi hemde kurulum sonrası donanım tanıma problemleri ile bana sıkıntılı anlar yaşatan pek çok dağıtımdan sonra Debian 5.0 ( lenny) kurulum sonrasında yalnızca Nvidia driverlarını yükletmek gibi bir külfetin altına soktu beni.

E o kadarı kadı kızında da oluyor galiba.

Debian 5.0 yeni donanıma sahip dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara sorunsuz kurulabilecekmiş gibi bir his doğurdu içinde.Umarım şaşırtmaz.
0
Tarık
hehe :) bana kablosuz ağ kartı yüzünden naz yaptı lakin sorunu hızlı çözdük, xfce de cillop gibin çalışmaktayız kendileriyle :D
0
anonim
Kartınız nedir?Sorunu nasıl çözdünüz?Ben ancak sabah deneyebileceğim kablosuz bağlantıyı ama şu anda donanım tanınmış olarak göründüğüne bir problem beklememekteyim.
0
Tarık
USRobotics PCI Wireless 54Mbps, model USR805418-001 (64-805418-00R)

Donanım normal olarak Atheros-AR2413A-001chipiyle tanınıyor debian tarafından. Yalnız bağlanılacak ağ noktasını otomatik algılamıyor, elle ESSID girmek gerekiyor. Ve bağlanılacak ağ noktası için yalnızca WEP key kabul ediyor, kablosuz modemin internete erişim güvenlik mekanizmasını WEP (Açık ya da Paylaşımlı farketmez) yapmak gerekiyor. Sonrasında DHCP ile sorunsuz bağlanıyor.

saygıyla...
0
mturker
WPA lar zaten WPA_Supplicant ile yapılıyordu yeni birşey mi var ki siz otomatik wpa 'yı da desteklemesini bekliyordunuz ?
Daha önce denemediyseniz wpa_supplicant paketini kurup deneyin muhtemelen listede WPA seçenekleri de gelecektir.
0
Tarık
Kurulumun ilk safhasından bahsediyordum aslında, henüz hiçbirşey kurulu değilken, kurulumun ağ yapılandırması safhasında wpa_supplicant paketini hangi bağlantıyla alabilecektim ki? bilgi için teşekkürler.
0
mturker
Pardon ben anlamamıştım kurulum sırasında olduğunu. Ben daha önce hiç kurulum sırasında kablosuz ağ kullanmadım, demekki wpa desteğinin kurulum sırasında da etkin olması gerekir. Netinstall sırasında nasıl oluyor acaba.
0
Tarık
NVIDIA kullanıcıları için Debian GNU/Linux 5 (GNOME) üzerine compiz-fusion Kurulumu

1- Bu adresten ekran kartınıza uygun gnu/linux sürücüsünü indiriyorsunuz.

2- Terminal pencerenizde uname -r komutuyla linux sürümünüzü öğreniyorsunuz ve bir yere not ediyorsunuz.

3- Terminal pencerenizde "root" değilseniz olun. ve
:> apt-get install linux-headers-SIZIN LINUX SURUMUNUZ komutuyla kernel sürümünüze göre çekirdek başlığınızı indirip kuruyorsunuz.

4 - Terminal pencerenizde
:> cd /usr/src/ :> ln -s linux-headers-SIZIN LINUX SURUMUNUZ linux
komutlarını sırasıyla uygulayarak gereken sanal bağları oluşturuyorsunuz. 5 - Daha önceden indirdiğimiz NVIDIA sürücüsünü kurmak için gdm' yi
:> /etc/init.d/ gdm stop
komutuyla durduruyoruz.

6 - "root" olarak
:> sh INDIRDIGINIZ NVIDIA SURUCU DOSYASININ TAM ISMI -s
komutunu veriyoruz ve kuruluma başlıyoruz. "-s" eki kurulumun size soru sormamasını sağlar. Fakat kurulumun bir yerlerinde
"The CC version check failed" gibi birşey çıkacak buna no diyoruz ve devam ediyor.

7 - Sorunsuz olarak kurulum bittiğinde bir "restart" edin.

8 - Şimdide compiz-fusion'u sisteme kurmamız gerekiyor.
:> gedit /etc/apt/sources.list
diyerek sources.list' i açıyoruz.
deb http://download.tuxfamily.org/shames/debian-lenny/desktopfx/unstable/ ./
deposunu ekliyoruz. Ekledikten sonra dosyayı kaydederek kapatıyoruz.

9 - Terminalde
:> wget http://download.tuxfamily.org/shames/A42A6CF5.gpg -O- | apt-key add -
diyerek depo anahtarını çekiyoruz.

10 - Yine terminalde
:> apt-get update
:> apt-get install compiz-fusion-gnome
:> apt-get install compiz-fusion-all
komutlarını sırasıyla işleterek compiz-fusion'u kuruyoruz.

11 - Son olarak bir restart daha dedikten sonra, terminalde
:> fusion-icon
komutuyla c-f nin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz.

Çalışıyorsa, açılış programlarınız içerisine "fusion-icon" ekleyin ve sistem her açılışta c-f ile açılsın.

2009/02/20 Cuma | Tarik (sisteminizde olacak göçmelerden kesinlikle sorumlu değilim xD)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Extremadura da Debian GNU/Linux Dedi

FZ

Altyapı ve Teknolojik Gelişmeden Sorumlu Meclis Üyesi Luis Millán Vázquez de Miguel, Extremadura'daki tüm bilgisayarların 1 sene içinde özgür yazılım tabanlı sistemler kullanacağını, Debian GNU/Linux tabanlı gnuLinEx'in devreye sokulacağını belirtti.

Kubuntu

yuxel

Ubuntu, son kullanıcılar için çok güzel bir seçimdi. Son sürüm Debian paketlerini (ve hatta Debian'da olmayan ancak son kullanıcıların görmek istediği paketleri) içeren Ubuntu'nun ben ve benim gibiler için tek bir eksiği vardı : KDE.

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (1)

m1a2

Debian 3.0 sürümü (aka Woody) 19 Temmuz 2002 tarihinde duyurulmuştu. Resmî duyurudan önceki karanlık dönemde (Forty years of darkness ;), Debian`ın kendine özgü dağıtım mimarisi içinde testing niteliğinde olan bu sürüm sadık Debian kullanıcılarının disklerinde çoktan yerini almıştı bile. Fakat her resmî duyuru önemlidir ve benim gibi kendi ölçütleriyle en iyi Linux dağıtımı arayışında olan geek`ler için resmî duyuru aynı zamanda yakılmaya hazır ISO`ların elde edilebilmesi anlamına geldiğinden, Debian`a tam geçiş fırsatı oldu. Woody`den önce -biraz da eski bir makinanın yaşlı bünyesine uygun düşmesinden dolayı- Potato`yu kurmuş ve çok memnun kalmıştım. (VectorLinux da tabiatına uygun bir makine parkında yaşamına devam ediyor :)

Türkçe Debian Belgeleri

yuxel

Bir süredir Debian listelerinde güzel belgeler dolaşıyor. Serdar Aytekin kendi sitesinde bir çok güzel belge sunuyor. Böyle belgeleri özleyen FM kullanıcılarına iyi bir alternatif olabilir.

Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

Soulblighter

Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.