fazlamesai.net´e soralım: Ticari ortamlarda Debian kullanıyor musunuz?

0
FZ
Bildiğiniz üzere Debian GNU/Linux herhangi bir şirketle organik bir bağı olmayan, tamamen bir gönüllü ve üst düzey teknik yetkinliğe sahip yazılım geliştirici ordusu tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi.

Son günlerde Debian Türkçe e-posta listesinde, özellikle de Eylül ayında gerçekleşen yazışmalar Debian GNU/Linux işletiminin ticari ortamlarda ciddi ve yoğun olarak kullanımı ile ilgili idi. Büyük bir sunucu için bir RAID kartının kullanılmasından tutun yeni bir IBM eSeries 225´e kurulmasına ya da bir şirketin şubelerarası VoIP altyapısını kurmak için kullanacağı sunucularda Debian çalıştırmasına dek muhtelif araştırmalar, öneriler, tartışmalar... Slashdot sitesindeki şu yazıyı görünce ben de bir sorayım dedim Türkiye´deki BT camiasına: Debian´ı ticari ortamlarda nerede, nasıl, hangi amaçlarla kullanıyorsunuz? Durumunuz, izlenimleriniz, tavsiyeleriniz, hissiyatınız nedir? Böyle bir şeyi şu anda yapmıyorsanız bile yapmayı planlıyor musunuz? Eğer planlıyorsanız neye alternatif olarak? Bazı çekinceleriniz ya da endişeleriniz, merak ettikleriniz var mı? Evet, soralım ve okuyalım bakalım neler gelecek ;-)

Görüşler

0
bm
Herhalde '97den beri ana makinem Debian benim (ondan evvel slackware, daha evvel GraphOn X terminal, daha evvel de wyse-50. hic windows yok benim gecmisimde). Eger Windows altinda program yazmami gerektirecek bir is varsa uzerimde onu da o Debian altinda yapiyorum, sonra ayni makinede vmware altinda Windows'la deniyorum. (tcl/tk ve kullandigim lisp asagi yukari sifir problemle Linux'da pisir Windows'da ye yapabiliyor). Zamaninda TR'den bana akil soran bir ISP'nin de alt yapisini tamen Debian yaptirmistim (98 herhalde).

Gayet memnunum. Ellemezsem (notebookda bile) 6-7 ay civari ayakta kaliyor, iyice dagitilmis masa gibi kullanisli oluyor. Yeni gmplayer X'i kiltledi 220 gun uzerine en son, onun icin reboot ettim. O sirada networkumun uzerinde baska makine olsa ona da luzum kalmayacakti buyuk ihtimalle.

Herkes kullansin, vakti olan da Debian'a yardim etsin bence.
0
urxalit
Kurduğum tüm sunucularda Debian değil de ticari yönden benzer özellikte olduğunu düşündüğüm Slackware'i kullandım. Hiçbir çekincem yok.

Tersine bazı ticari dağıtımlara göre daha rahatım. Çünkü ticari-yarı ticari dağıtımlar birgün beni up2date'siz ;) bırakırsa işim Slackware'e göre çok daha zor olacak onu biliyorum. Birşeyleri güncellemek, derlemek için bir sürü modülü sistemden kaldırıp yenilerini derlemem, çakışmalar, dependency sorunları, iş uzayacak onu biliyorum. Ama Slackware gibi parmaklanmamış bir dağıtım üzerinde linux bilgisi olan herhangi birisi rahatlıkla değişiklik yapabilir. Öbür türlü dağıtıma özel bilgi-tecrübe daha fazla gerekiyor.
0
Nightwalker
Fakültelerimizden biri için kurduğum web+e-posta sunucusunda debian kullanmaya cesaret edemedim tecrübe eksikliğinden. Daha sonra debianla tanışınca aslında söylendiği kadar zor olmadığını hatta bir çok konuda şu an sistemde kullandığım fedoradan bile daha kolay olduğunu gördüm. Buna debianın efsanevi sağlamlığınıda eklersek sanırım bir dahaki server kurulumunda başka bir sistem tercih etmeyeceğim.

Hazır konu açılmışken merak ettiğim birşey var; mandrake istenirse secure linux ( selinux ) standartlarında kurulabiliyor (mandrake-secure) otomatik olarak. Acaba debian içinde böyle bir seçenek var mı acaba ?
0
roktas
Selinux konusuyla Russel Coker [www.coker.com.au] ilgileniyor. Bu konu bildiğim kadarıyla Debian mainstream`e henüz girmedi.
0
FZ
Sadece 3 kişi?!

Popülarite diye buna derim ben!
0
zahter
Insanlar RedHat CD Key aramaktan daha bikmis degiller.Bunun yaninda Fedora , Alan Cox adini iyi kullaniyor (Baska sebepler e var elbet).Hepsinden garibi bazi arkadaslarimda gozlemledigim rpm hastaligina henuz bir care bulunamamis sanki:)

Sunucu birikimim pek yok ama Debian yerine Mandrake secure-kernel'le bu islerin yuruyecegini pek sanmiyorum.Insanlar bariz bir arayis icindeler ; rast gelinen Debian denemeleri bu arayislardan biri olabilir.Sagda solda "RedHat yerine ne ...?" dendiginde Debian deniliyor ama secim/son karar sistem yoneticilerinin.Aliskanliklar kolay degismiyor.
0
FZ
Benim bildiğim de şu: En son büyük bir hosting firması Red Hat yüklü bilgisayarlarını Debian ortamına geçirmişti. Yönetmesi ve güncellemesi daha kolay, daha güvenilir ve sağlam diye ;-)
0
zahter
Hemen bir soru :
RedHat mi Debian mi?:)
0
ctengiz
5 Ayrı lokasyonumda her türlü sunucu görevini Debian yüklü makineler yapıyor. Bu görevler ise

* DHCP sunucu
* Veri tabanı sunucusu ( Firebird [www.firebirdsql.org])
* Posta (Qmail)
* DNS (DJBDns)
* FTP (İçağ ve Web olmak üzere)
* Web
* Intranet Sunucusu (CMS olarak mambo [www.mamboser] kullanıyorum)
* Jabber sunucusu
* Dosya paylaşımı (Samba ile)

Yakında da bir makina Fax sunucusu olarak göreve başlayacak. Tek istisnai durum Firewall. Onda da IpCop [www.ipcop.org] kullanıyorum.

Sonuç Debian var, huzur var. Yeni hedef ise kullanıc makinalarında da Debian'a geçmek. Şirketlerimizde ticari paket olarak kullandığımız windows bağımlı programlardan da kurtulduğumuzda (ki bu yakın bir gelecekte gerçekleşecek, çünkü kurum içi geliştirdiğimiz MRP paketini şirketlerde adım adım devreye almaya başladık) kullanıcı seviyesinde de Debain'a geçişi başlatacağım. Şu anda yalnızca bir sıradan kullanıcıda debian yüklü ve en az bakım vaktini o kullanıcıya harcıyoruz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian Day 2008: Nice Yıllara Debian!

FZ

16 Ağustos 1993 tarihinde yani bundan tam 15 yıl önce Ian A. Murdock'un comp.os.linux.development Usenet grubuna attığı bir ileti ile duyurulan Debian GNU/Linux projesinin doğumgünü her sene olduğu gibi bu sene de 16 Ağustos tarihinde yani bugün Debian Day etkinliği olarak kutlanıyor.

Debian Konsorsiyumu Genişlemeye Devam Ediyor

butch

Bir süredir dedikoduları devam eden Debian Konsorsiyumu, kurumsal bir Debian dağıtımı için bir araya gelen Credativ, Knoppix, LinEx, Linspire, MEPIS, Progeny, Skolelinux, Sun Wah Linux, UserLinux, VA Linux, ve Xandros gibi markaların Progeny liderliğinde bir araya gelmesinden oluşacak. Konsorsiyum ile ilgili ilk resmi duyurunun Ağustos ayı başında gerçekleşecek LinuxWorld Conference & Expo'da yapılması bekleniyor.

Detaylar için buraya.

Debian GNU/Linux 3.1 Release 5 çıktı.

mesutgul

Debian Resmi Sitesinde yayınlanan 18 Şubat 2007 tarihli habere göre, Debian GNU/Linux 3.1 Release 5 çıktı.
Haberde, bunun yeni bir sürüm olmadığı, sadece toplu bir güvenlik güncellemesi olduğu vurgulanmış.
Şimdilik sadece dosyalara erişilebiliyor.
CD ve DVD ISO dosyaları hakkında; güncellenmiş imaj dosyalarının daha sonra hazırlanacağı, ancak yeni yükleme imaj dosyalarının yapılmasına gerek olmadığı belirtilmiş.
Ancak, gelecek güncellemede yeni bir imaj hazırlanacağı tahmin ediliyor.

Kubuntu

yuxel

Ubuntu, son kullanıcılar için çok güzel bir seçimdi. Son sürüm Debian paketlerini (ve hatta Debian'da olmayan ancak son kullanıcıların görmek istediği paketleri) içeren Ubuntu'nun ben ve benim gibiler için tek bir eksiği vardı : KDE.

Debian GNU/Linux 5 Duyuruldu

Tarık

Uzuuuun zamandır iple çekmemize rağmen devamlı avcumuzu yaladığımız Debian GNU/Linux sürüm 5, 14 Şubat sevgililer gününde sevgilileriyle buluşmak üzere sunuculardaki yerini aldı.