fazlamesai.net´e soralım: Ticari ortamlarda Debian kullanıyor musunuz?

0
FZ
Bildiğiniz üzere Debian GNU/Linux herhangi bir şirketle organik bir bağı olmayan, tamamen bir gönüllü ve üst düzey teknik yetkinliğe sahip yazılım geliştirici ordusu tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi.

Son günlerde Debian Türkçe e-posta listesinde, özellikle de Eylül ayında gerçekleşen yazışmalar Debian GNU/Linux işletiminin ticari ortamlarda ciddi ve yoğun olarak kullanımı ile ilgili idi. Büyük bir sunucu için bir RAID kartının kullanılmasından tutun yeni bir IBM eSeries 225´e kurulmasına ya da bir şirketin şubelerarası VoIP altyapısını kurmak için kullanacağı sunucularda Debian çalıştırmasına dek muhtelif araştırmalar, öneriler, tartışmalar... Slashdot sitesindeki şu yazıyı görünce ben de bir sorayım dedim Türkiye´deki BT camiasına: Debian´ı ticari ortamlarda nerede, nasıl, hangi amaçlarla kullanıyorsunuz? Durumunuz, izlenimleriniz, tavsiyeleriniz, hissiyatınız nedir? Böyle bir şeyi şu anda yapmıyorsanız bile yapmayı planlıyor musunuz? Eğer planlıyorsanız neye alternatif olarak? Bazı çekinceleriniz ya da endişeleriniz, merak ettikleriniz var mı? Evet, soralım ve okuyalım bakalım neler gelecek ;-)

Görüşler

0
bm
Herhalde '97den beri ana makinem Debian benim (ondan evvel slackware, daha evvel GraphOn X terminal, daha evvel de wyse-50. hic windows yok benim gecmisimde). Eger Windows altinda program yazmami gerektirecek bir is varsa uzerimde onu da o Debian altinda yapiyorum, sonra ayni makinede vmware altinda Windows'la deniyorum. (tcl/tk ve kullandigim lisp asagi yukari sifir problemle Linux'da pisir Windows'da ye yapabiliyor). Zamaninda TR'den bana akil soran bir ISP'nin de alt yapisini tamen Debian yaptirmistim (98 herhalde).

Gayet memnunum. Ellemezsem (notebookda bile) 6-7 ay civari ayakta kaliyor, iyice dagitilmis masa gibi kullanisli oluyor. Yeni gmplayer X'i kiltledi 220 gun uzerine en son, onun icin reboot ettim. O sirada networkumun uzerinde baska makine olsa ona da luzum kalmayacakti buyuk ihtimalle.

Herkes kullansin, vakti olan da Debian'a yardim etsin bence.
0
urxalit
Kurduğum tüm sunucularda Debian değil de ticari yönden benzer özellikte olduğunu düşündüğüm Slackware'i kullandım. Hiçbir çekincem yok.

Tersine bazı ticari dağıtımlara göre daha rahatım. Çünkü ticari-yarı ticari dağıtımlar birgün beni up2date'siz ;) bırakırsa işim Slackware'e göre çok daha zor olacak onu biliyorum. Birşeyleri güncellemek, derlemek için bir sürü modülü sistemden kaldırıp yenilerini derlemem, çakışmalar, dependency sorunları, iş uzayacak onu biliyorum. Ama Slackware gibi parmaklanmamış bir dağıtım üzerinde linux bilgisi olan herhangi birisi rahatlıkla değişiklik yapabilir. Öbür türlü dağıtıma özel bilgi-tecrübe daha fazla gerekiyor.
0
Nightwalker
Fakültelerimizden biri için kurduğum web+e-posta sunucusunda debian kullanmaya cesaret edemedim tecrübe eksikliğinden. Daha sonra debianla tanışınca aslında söylendiği kadar zor olmadığını hatta bir çok konuda şu an sistemde kullandığım fedoradan bile daha kolay olduğunu gördüm. Buna debianın efsanevi sağlamlığınıda eklersek sanırım bir dahaki server kurulumunda başka bir sistem tercih etmeyeceğim.

Hazır konu açılmışken merak ettiğim birşey var; mandrake istenirse secure linux ( selinux ) standartlarında kurulabiliyor (mandrake-secure) otomatik olarak. Acaba debian içinde böyle bir seçenek var mı acaba ?
0
roktas
Selinux konusuyla Russel Coker [www.coker.com.au] ilgileniyor. Bu konu bildiğim kadarıyla Debian mainstream`e henüz girmedi.
0
FZ
Sadece 3 kişi?!

Popülarite diye buna derim ben!
0
zahter
Insanlar RedHat CD Key aramaktan daha bikmis degiller.Bunun yaninda Fedora , Alan Cox adini iyi kullaniyor (Baska sebepler e var elbet).Hepsinden garibi bazi arkadaslarimda gozlemledigim rpm hastaligina henuz bir care bulunamamis sanki:)

Sunucu birikimim pek yok ama Debian yerine Mandrake secure-kernel'le bu islerin yuruyecegini pek sanmiyorum.Insanlar bariz bir arayis icindeler ; rast gelinen Debian denemeleri bu arayislardan biri olabilir.Sagda solda "RedHat yerine ne ...?" dendiginde Debian deniliyor ama secim/son karar sistem yoneticilerinin.Aliskanliklar kolay degismiyor.
0
FZ
Benim bildiğim de şu: En son büyük bir hosting firması Red Hat yüklü bilgisayarlarını Debian ortamına geçirmişti. Yönetmesi ve güncellemesi daha kolay, daha güvenilir ve sağlam diye ;-)
0
zahter
Hemen bir soru :
RedHat mi Debian mi?:)
0
ctengiz
5 Ayrı lokasyonumda her türlü sunucu görevini Debian yüklü makineler yapıyor. Bu görevler ise

* DHCP sunucu
* Veri tabanı sunucusu ( Firebird [www.firebirdsql.org])
* Posta (Qmail)
* DNS (DJBDns)
* FTP (İçağ ve Web olmak üzere)
* Web
* Intranet Sunucusu (CMS olarak mambo [www.mamboser] kullanıyorum)
* Jabber sunucusu
* Dosya paylaşımı (Samba ile)

Yakında da bir makina Fax sunucusu olarak göreve başlayacak. Tek istisnai durum Firewall. Onda da IpCop [www.ipcop.org] kullanıyorum.

Sonuç Debian var, huzur var. Yeni hedef ise kullanıc makinalarında da Debian'a geçmek. Şirketlerimizde ticari paket olarak kullandığımız windows bağımlı programlardan da kurtulduğumuzda (ki bu yakın bir gelecekte gerçekleşecek, çünkü kurum içi geliştirdiğimiz MRP paketini şirketlerde adım adım devreye almaya başladık) kullanıcı seviyesinde de Debain'a geçişi başlatacağım. Şu anda yalnızca bir sıradan kullanıcıda debian yüklü ve en az bakım vaktini o kullanıcıya harcıyoruz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Çekirdeğinde 8 Açık ve Çözümleri

FZ

Sistem ve ağ yöneticilerinin dikkatine: Debian´ın güvenlik sitesinde Linux çekirdeğinde en son tespit edilen ve IA32 mimarili bilgisayarları etkileyen hatalar ve bunlarla ilgili çözümler mevcuttur. Detaylı bilgiyi yukarıdaki linkten edinebilirsiniz.

Debian ve Müzik: Özgür DJ´ler Özgür Yazılım Kullanır!

FZ

Müzisyenler, DJ´ler ve genel olarak bilgisayarla müzik dünyasının, elektronik müziğin kesiştiği harmanlandığı dinamik dünyada gezinenler için Debian tabanlı güzel bir sistem: AGNULA DeMuDi (Alternatif adres)

Sistemdeki birkaç müzik uygulamasını saymak gerekirse:
  • AlsaModularSynth: Gerçek zamanlı çalışan modüler sentezleyici ve efekt işlemcisi
  • JACK: Düşük gecikmeli ses sunucusu
  • jMax: Etkileşimli gerçek zamanlı müzik ve çokluortam uygulamaları için geliştirilmiş görsel bir programlama dili. IRCAM´da Miller Puckette tarafından geliştirilen efsanevi MAX´ın bir uygulaması
  • Nyquist: Ses sentezleme ve müzik besteleme dili
Söz konusu projenin "Özgür Yazılım: Kitlesel Kullanıma Doğru" başlıklı eylem planı altında Avrupa Komisyonu tarafından da desteklendiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Progeny grafik kurulum sistemi ile gelen DeMuDi´yi korkmadan (!) arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğinizi düşünüyorum.

PlayStation 2 İçin Debian Tabanlı GNU/Linux

FZ

Sony Playstation 2 üzerinde çalışacak Debian GNU/Linux tabanlı BlackRhino sistemi kamuya açıldı. Böylece isteyen bu ilginç donanım üzerinde oyun ve çeşitli yazılım geliştirebilecek. Bu sürümde 1200'den fazla yazılım paketi mevcut ve artması bekleniyor.

HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

FZ

Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.

Debian kullanıcıları haritası

xybernaut

Debian kullanıcıları bu haber size !
Syn: Gürkan ŞENGÜN tarafından hazırlanan debian kullanıcıları dünya haritasına isminizi yazdırmak istiyorsanız sizlerde harekete geçin!
1-) Bulunduğunuz Ülkenin/Şehrin koordinatlarını belirleyin: http://www.astro.com/cgi-bin/atlw3/aq.cgi?lang=e
2-) İsminizin yada nickinizin haritaya eklenmesi için gurkan@linuks.mine.nu adresine belirlediğiniz koordinatları yollayın:
3-) İşte debian kullanıcıları haritası: http://www.linuks.mine.nu/debian-worldmap
Ve Mutlu son :) Tek bir amacımız var oda iyi bir istatistik yapmak. Türkiye'nin tek debian kullanıcıları kanalı:
Server : /server irc.openprojects.net
Kanal : #debian.tr