Debian geliştiricisi olmak

0
e2e
"Bir Debian geliştiricisi olmak mı istiyorsunuz? Bunu isteyen yalnız siz değilsiniz. Yazılım paketlerini bir dağıtım için hazırlamak, döküman yazmak, bir sürümü test etmek... Hepsi de sonsuz ve nankör görevlerdir. Şu ana kadar, herhangi bir zamanda bu işleri yapmak için başvuran yüzlerce insan var. Bununla birlikte, adaylar bu görevler için kabul edilmeden önce, yalnızca programcılık yeteneklerini değil, aynı zamanda Debian süreci ve felsefesini kavrayışlarını da sunmak zorundalar. Bu süreç aylar alabilir, tabii bazı istisnalar da var."
Bruce Byfield, NewsForge'taki makalesinde, Debian geliştiricisi olmak isteyenleri bekleyen "zorlu" süreci anlatıyor. Yalnızca geliştirici olmak isteyenlerin değil, Debian'ın geliştiriciler grubu ve grup üyelerinin hangi aşamalardan geçerek buralara geldiği hakkında fikir sahibi olmak isteyenlerin de okuması gereken güzel bir makale.

Görüşler

0
sundance
Debian'ın bu tarzı bazen çok eleştiriliyor. Mesela bu çok aşamalı kabul sırasında reddedilen iki ünlü ;

RMS (Richard Matthew Stallman, herseyi başlatan abi)
ve
DocBook sisteminin yaratıcısı var (Adamın Debian developer olmayı istemesinin sebebi, kendi paketlerini yönetmek)

Hele bu DocBook'çu amcanın durumu içler acısı, 22 yaşında bir İtalyan genci inceliyor, "Yok kardeşim siz bu camiaya yeteri kadar emek verebilecek birisine benzemiyorsunuz" diyerek reddediyor :))

Kısaca bürokrasi ve işgüzarlık heryerde.
0
bahadirkandemir
Geçen sene Richard M. Stallman, Ian Mudock'a karşı biraz soğuktu. Sebebi bu mu acaba?

Ian Mudock, Stallman'a "Merhaba, ben Ian Mudock, size mail atmıştım, hatırladınız mı?" dedi ve Stallman hiç sallamadı, rozetleri saymaya devam etti.
0
e2e
Maalesef Ian Murdock da Debian geliştiricisi olmak için başvurup da beklemede olanlar arasında! Ian Murdock, Mayıs 2004'te, acilen Debian geliştiricisi olmasının kabul edilmesi için başvurmuş, fakat süreci hala bitmiş değil...
0
ttk
Kısaca "oha" demek mi lazım bu adamlara ? Amma da kasılıyorlar.
"Ne müyendizler dokturlar istedi de gızımızı... virmedik" diyenlerin hesabına çevirmişler işi.

Bu saçmalama ve kendilerinin bu noktaya gelmesine sebep olan işin başlatıcılarına dahi yaptıkları bu muamele, nankörlük sonunda dönüp kendilerini vuracaktır tahmin ediyorum.
0
FZ
10 yıldır 1000 kişiyi aşkın organizasyon dağılmadığına ve 15.000 farklı yazılımı Debian paketi olarak, farklı mikroişlemci mimarileri ve üç farklı kategorideki (stable, testing, unstable) yazılım depolarında sunabilecek koordinasyonu yürütebildiklerine göre, şimdilik fena sayılmaz herhalde durumları! ;-)
0
bm
Belli buyukluge gelmis teskilatlari boyle burokrasiye bogulmaktan kurtarmak oldukca zor. Buyuk sirketler ve devlette calisan arkadaslar herhalde bunu teyid edeceklerdir. Bu bence bir nimet zaten, buyuk kendi ayagina basmaya baslarken kucukler 'aa aptallara bak' diyerek buyugun yapamadigi isleri yapip kendilerine yerine gore pazar yerine gore destekci payi bulabiliyorlar. Burada onemli olan yapilan is acik oldugu icin debian teskilatinin tikanmasi veya islerligini tamamen kaybetmesi durumunda ortadan bir degerin kaybolmamasi. Onun icin endiseye mahal yok, kurum olarak boyle intihar ederse kimseye birsey olmaz. (Bence bunlar cozulur zaten.)
0
ttk
Merhaba

Biraz (!) hissi tepki vermiş oldum ama, ayağını bastığı noktaya gelmesine sebep olan girişimi başlatan, dağıtımdaki binlerce açık kaynak kodlu paketi hazırlayanların başlangıç noktası olan bir kişiye yapılan bence büyük eşeklik !
Büyüğünü küçüğünü bilmeyen veya aralarından çıkan bu işi yapan tipleri uyarmayan bir topluluk eşek ise sürüsünden farksızdır. Üstada saygı diye genel bir şey var ama tabii herkesin buna yaklaşımı farklı olabiliyor. Dediğiniz gibi belki kendi içlerinde de çözebilirler bu problemi.

Artık onun bunun dağıtımını değil memleketin kendi dağıtımını desteklemeye karar verdim, debian mebian fasa fiso :)
0
irfaN
Uludağı mı Türkix i mi desteklemeye karar verdin ? Çok merak ettim. Debian gibi bir sistemden vazgeçtiğine göre..
0
ttk
Merhaba

Öncelikle, Turkix'i hiç duymadığımı üzülerek söyleyeyim, sade bir kullanıcı olarak Mozilla'ya zamanında yaptığım gibi, kullanıcısı ve eğer bug bulursam bildirimci olarak Uludağ'ı desteklemeye karar verdim. Bundan sonra umarım yüzümüzü kara çıkarmaz da artık hep yerli dağıtım olarak Uludağ'ı kullanırız.

Debian'dan vazgeçmiş değilim, şöyle ki hiç ciddi olarak Debian kullanmadım, Live cd tipi dağıtımlar olan Knoppix ve onun küçüğü Damn Small linux hariç :)

Tepkim biraz abartılı oldu ama Debian'ı geliştirenlerin de hakkını yememek lazım, Linux'un hayatiyetinin devamı konusunda yanlış bilmiyorsam çok önemli bir yerleri var.
Hiç yapılmayacak insanlara yapılan muamele bende "bam teline basılma etkisi" yapan cinsten olduğu için bu kadar tepki verdim.
0
irfaN
Uludağı daha deneme imkanım olmadı. Bu gün yarın deniycem onu da.. Güzel dağıtım olduğu kulağıma geldi. İyi ise (ki umarım öyledir) mutlaka destek veririz..

Fakat seninde dediğin gibi Debian'ın Linux ta çok büyük etkisi var. Benim ilk tanıştığım dist Debian'dı.. Linux dünyasında Debian ekibi, kaybetmek isteyeceğim en son ekip olur. Değişik dağıtımları denedim, yanına bir de gentoo yu ekledim. Diğerleri boş, ki hele Şirket dist lerinden (non-free) nefret ediyorum. Bana göre bir yazılım ya özgürdür ya değildir. Yarı özgür(!) (kısmi özgür mü demeliydim yoksa) tatmin etmiyor.

Ufak tefek sorunlar mutlaka her yerde olur. Bunun örneklerini bir çok kez sağda solda duydum/gördüm. Debian geliştirici ekibinin dağılmasına kadar varacağını hiç sanmıyorum. (Umarım haklı çıkarım)

Saygılarımla
0
realist
Debian'daki paket sayısı hazır yazılım sayısını tutmuyor. Mümkün olduğu kadar modüler yapı tercih edildiği için.
Mesela XFree86 kodu 105 binary paket oluşturur. Samba ise 4.
0
sametc
Stallman reddedilmiş ahh ? :) şaka yapıyorsunuz yani benim organizasyonuma benim kullandığım işletim sisteminin konsol sistem araclarını yazan hatta benim dusunce tarzımı oluşturan adamı almıyacağım burokrasi varrrrr diyeceğim :)) cok bilmişler o zaman debian geliştiricileri soyle hocam cok bilmesinler :) ben hemen sana burokrasi yokkk gel hemen derdim gercektne dumur oldum
0
e2e
Sorunu tek başına bürokrasiye bağlamak yanlış olur. Aynı makalede, kabul edilme kriterlerinin sadece programcılık bilgisi ve Debian felsefesini anlamakla sınırlı olmadığı, diğer önemli kriterlerden birinin de Debian'a yeterli, gerektiği kadar vakit ayırıp ayıramayacağı da olduğu belirtiliyor.

Bu tartışmaların başlaması bile Debian'ın geliştirici politikasında bazı şeylerin değişeceğinin işareti gibi geliyor bana. O zamana kadar (varsa) yapılan hataları kapatmaz belki ama yine de bu tarz bir tartışma sürecine girilmiş olması iyi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian vs. Ubuntu

butch

Geçtiğimiz hafta yeni sürümü duyurulan Ubuntu'nun Debian için önemli bir tehlike oluşturduğu konuşulmakta(1, 2). Ubuntu için hazırlanan paketlerinin Debian Sarge ile uyumsuz olması temel eleştiri konusu. Debian temelli bir dağıtım olan Ubuntu'nun bu hızlı yükselişinin, hızlı gelişim sürecinin Debian'a da faydası olacağı düşünülürken, ortaya çıkan uyumsuzluk sorunlarının tam tersi bir etki yapması herkesi kaygılandırıyor. Bakalım gelecek günler neler getirecek.

Kubuntu

yuxel

Ubuntu, son kullanıcılar için çok güzel bir seçimdi. Son sürüm Debian paketlerini (ve hatta Debian'da olmayan ancak son kullanıcıların görmek istediği paketleri) içeren Ubuntu'nun ben ve benim gibiler için tek bir eksiği vardı : KDE.

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!

Debian masaüstü altprojesi başladı

anonim

Bugün debian-devel-announce mail listesine gelen bir mesaja göre Debian projesi, masaüstüne daha uygun bir dağıtım oluşturmak üzere resmi olarak harekete geçmiş bulunuyor. Projenin adresi www.debian.org/devel/debian-desktop Hepimize hayırlı uğurlu olsun :^)

Miniwoody 1.0

alper

Miniwoody , kullanıcının ihtiyaçları dahilinde, bir masaüstü işletim sistemine eşdeğer, 180 MB (8cm-CD) büyüklüğünü aşmayan bir Debian dağıtımı. Miniwoody, kolaylaştırılmış kurulumu ve KDE 3.1 ile birlikte geliyor. Donanımınızı otomatik tanıyıp, X Window ayarlarını kendi yapıyor. Internete bağlanmada kppp seçimli olarak geliyor ve elle yapılan /etc/ppp/options dosyası yapılandırma işini kendi üstleniyor. Dağıtımı buradan indirebilirsiniz.

Debian'ın son kullanıcıya ulaşma yolunda, Miniwoody 1.0 güzel bir çalışma olsa gerek.