TrustedDebian 1.0 Çıktı

0
FZ
Hem Debian´ın getirdiği kolay yönetilebilirlikten faydalanmak hem de güvenli bir bilgi işlem ve veri iletişimi ortamı sağlamak isteyen GNU/Linux kullanıcıları için TrustedDebian 1.0 hizmete hazır.

Sistemle ilgili bir demo belgesini de burada görebilirsiniz.

FM´nin kıdemli üyelerinden, Debian´dan sorumlu Internet bakanı roktas arkadaşımızın da yorumlarını bekliyoruz ;-)

Görüşler

0
roktas
Ooo bakan olmuşuz da haberimiz yok, dur ben şimdi buna bir riviyuv sallayayım :) Sevgili FZ bu güvenlik konusunda senin yanında laf etmek ne haddimize. Üstelik şu Garanti meselesine üşüşen onlarca arkadaşın varlığı doğrusu beni çok endişelendiriyor, madara oluruz elâleme ;) İncelediğim kadarıyla bu proje Debian projesiyle resmi olarak bağlantılı değil, fakat ilginç geldi doğrusu. Bir açığı kapatıyor gözükmekte: `Debian mimarisi + OpenBSD güvenliği`. Sayende haberim oldu, bir yerlere not ettim bunu...
0
FZ
Sıkı bir estağfurullah çekerek başlıyorum sözlerime ;-)

Tez zamanda bize Trusted Debian 1.0´ı tanıtacağından şüphem yok. Rol tabanlı erişim, buffer taşma kontrolü ve daha pek çok özelliği bulunan ve Internet üzerindeki sunucu türündeki makinalar için özel olarak tavsiye edilen bu Debian temelli sistem nedir, ne değildir. Bunu bilmek Türk kamuoyunun hakkıdır. Aydınlat bizi! ;-)
0
FZ
Ha, bu arada yanlış okumadım değil mi? `Sayende haberim oldu, bir yerlere not ettim bunu´ dedin değil mi? Yani FM sitesi sayesinde haberdar oldun bu sistemden, bu gelişmeden, bu vakadan. Hmm, e yani başka nasıl olabilirdi ki? Slashdot diye bir yer var diyorlar, orası da buraya benziyormuş. Bilmem ki yani FM dururken kaç kişi bakar oraya ;-)

Neyse yani bilen kazanıyor, bilmeyen çok şey kaybediyor. Boşuna bas bas bağırmıyoruz sabahleyin kalkınca yapacağınız ilk iş FM´e bir göz atmak olsun diye ;-)

Pırodakt rivuyv´u da en kısa sürede bekliyoz, hatırlatayım dedim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian GNU/kFreeBSD Live CD

yuxel

FreeBSD çekirdeğinin (kFreeBSD) kararlılığı ile Debian'ın esnekleğini live cd olarak hayal edin. Debian-bsd ekibi Debian GNU/kFreeBSD Live CD projesini duyurdu.

Debian: Büyük bir tehdit!!!

sundance

Uzun bir aradan sonra çok kısa süre içinde iki tane Debian 3.0 Woody incelemesi çıktı. Linuxwatch`da yayınlanan, -daha olumlu- bu ikinci inceleme bende oldukça ciddi bir paranoya başlattı.

Adı üstünde paranoya işte, birilerinin çok ciddi şekilde Debian`a karşı tavır aldığını ve hatta onu tehdit olarak gördüğünü düşünmekteyim. Zira alenen beceriksiz ve dikkatsiz adamların yazdığı incelemeler birbiri arkasına yayınlanmaya başladı...

Debian GNU/Linux Türkçe SSS Belgesi

FZ

Bu belge Debian ile ilgili SSS (sıkça sorulan sorular) ve yanıtlarını içerir. Belge oluşturulurken temelde iki farklı kaynaktan faydalanılmıştır. Bunlardan birincisi, http://www.linuks.mine.nu/debian-faq-wiki adresinde bir araya getirilen ve sürekli güncellenen SSS ve yanıtları, diğeri ise Türk Debian Kullanıcıları Listesine bugüne kadar aktarılmış sorular ve yanıtlarıdır.

Linux Çekirdeğinde 8 Açık ve Çözümleri

FZ

Sistem ve ağ yöneticilerinin dikkatine: Debian´ın güvenlik sitesinde Linux çekirdeğinde en son tespit edilen ve IA32 mimarili bilgisayarları etkileyen hatalar ve bunlarla ilgili çözümler mevcuttur. Detaylı bilgiyi yukarıdaki linkten edinebilirsiniz.

Debian Proje Yöneticisi Martin Michlmayr ile Söyleşi

e2e

NewsForge, Debian'ın 25 yaşındaki yöneticisi Martin Michlmayr ile bir söyleşi yapmış.

Söyleşide, Debian takımının Sarge ve sonrasına ilişkin planları ve hedefleri de yer alıyor. Kullanılacak bazı paketlerin sürümleri, neden tercih edildikleri, yeni debian-installer, Sarge sonrasında uygulanacak "sürüm periyodu" ve güvenlik desteği gibi sorulara verilmiş yanıtları bulabilirsiniz.

- Niçin ötanımlı çekirdek olarak 2.4 tercih edildiği
- X.org'un kullanılıp kullanılmayacağı
- Apache, KDE ve GNOME'un hangi sürümlerinin Sarge'da yer alacağı.
- KDE ve GNOME'lu bir kurulum için kaç cd'nin yeterli olabileceği.
- Niçin MTA (Mail Transfer Agent) olarak Postfix yerine Exim tercih ettikleri...

gibi ilginç soruya da çok sevimli yanıtları var.