ATI Sonunda Becerdi :)

0
darkhunter
Debian GNU/Linux temelli bir işletim sisteminiz ve modern bir ATI grafik kartınız varsa size güzel bir haberim var :) Artık kurulum ve konfigürasyon için işkence çekmeyeceksiniz.
Çok uzun zaman önce değil, sadece birkaç gün önce Debian'ıma ATI grafik kartımı tanıtmak isteseydim http://xoomer.virgilio.it/ adresinde debeleniyor olacaktım. Hemde kartımın desteklediği birçok teknolojiden vazgeçmek pahasına.

Ama sonunda oldu, artık ATI kartları Debian altında kurmak çocuk oyuncağı. Hemde GUI yada UI installer tercihleriyle.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, bu kurulum programı Debian'a özgü değil. Önceden sadece RedHat sistemlere tanınan kurulum ayrıcalığı artık bütün dağıtımlara tanınıyor. Hoş, gerçi Debian temelli sistemler dışında kurulum problemi hiçbir zaman yaşanmıyordu. Yani bu gelişme Debian'a yaradı :)

Kısaca yapılması gerekenler şöyle :

Öncelikle favori paket yönetim sisteminizle (apt-get , synaptic, aptitude), Kernel'inizin Header ve Source paketlerini kurun.

Kernel'inizin versiyonunu öğrenmek için :

$ uname -r

(Header ve Source kurarken bir karışıklık olmaması için)

Ben Debian Etch (stable) üzerinde çalışıyorum şu an.

kernel-image-2.6.8-2-386 için kurmam gereken paketler şunlar :

kernel-headers-2.6.8-2
kernel-headers-2.6.8-2-386
kernel-source-2.6.8

Bu paketlerin bağımlılıklarını gözden kaçırmayın (aslında bu bağımlılıkları gözden kaçırmak için çaba sarfetmek gerekiyor) :-)

Şimdi kernel-source paketini açacağız :

# cd /usr/src
# tar xjvf kernel-source-2.x.y.tar.bz2


Ne olur ne olmaz diye :

# ln -s /usr/src/kernel-headers-...-386 /usr/src/linux

Bunlar tamamsa, installer 'ı indirip kuruyoruz (Çıkış tarihi : 06/09/05, Ver.: 8.14.13). GUI ya da UI ile kurulumu da anlatırsam gülersiniz, o derece kolay yani :)

Kurulumun sorunsuz olarak tamamlandığına dair bir mesaj aldıysanız mutlu olmalısınız :) Eğer bir sorun olduysa yukarıda anlatılanlarla ilgili bir hata yaptınız demektir...

Son olarak /etc/X11/XF86Config-4 dosyasını açın ve aşağıdaki bölümleri burada yazdığı gibi değiştirin. Konfigürasyonun bir işgenceye dönmesini isterseniz fglrxconfig'i de kullanabilirsiniz :)

Yok ben iyiyim böyle diyenlere :

Section "Device"
Identifier "Ati Graphics Adapter"
Driver "fglrx"
# Option "UseFBDev" "true"
EndSection

.......

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Ati Graphics Adapter"
.......

Evet, X'i yeniden açın, FPS'i glxgears komutuyla ya da OpenGL screen saverları çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.

Benim Gnome'umda :) Ati Control diye bir program belirdi. Bu programla DualScreen, Adjustment ve TV Out*'u ayarlayabilirsiniz. Aman Tanrım! Hepsi olması gerektiği gibi çalışıyor (ilk kez oluyor bu), hem de hiçbir ayara gerek kalmadan...

Artık Ati'de kaliteli Linux sürücüleri üretmeyi başarıyor galiba (FPS yüsek çıktı da afedersin) hem de tüm dağıtımlar için...

Eh, o zaman TV-OUT ON*. TVye görüntüyü de verdik, güzel bir film izleyelim bari...

--Aaa, bunun progresive scan desteği de mi var?
-- Ne sandın Linux bu, hem de "Evrensel işletim sistemi".

Uyarı : Burda anlatılanlar teorik olarak bütün dağıtımlara uygulanabilir olmakla beraber, sadece Debian GNU/Linux'e yöneliktir. Bu sürücüleri kurarken sizi uzaylılar kaçırırsa sorumluluk kabul edilmez. Bu yazı GPL kapsamında dağıtılır.

Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum [et] hotmail [nokta] com
glxgears :
6324 frames in 5.0 seconds = 1264.800 FPS
7335 frames in 5.0 seconds = 1467.000 FPS
7334 frames in 5.0 seconds = 1466.800 FPS
7337 frames in 5.0 seconds = 1467.400 FPS
7356 frames in 5.0 seconds = 1471.200 FPS
:-p

Görüşler

0
Ragnor
Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
Ragnor
Affedersiniz ufak bir hata yapmışım...

Mesajın orjinali;

Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
mrtksn
Nvidia çoktandır gayet iyi sürücüler çıkarıyor, zaten başka üretici kaldı mı?
0
darkhunter
Aslında Ati için yapılması gereken şu an Debian paket sistemine dahil olmasını sağlamak. Bildiğim kadarıyla Nvidia (kutulum azcık uğraştırsa da) depolardan alınabilen sürücülere sahip.

Sanırım Nvidia da Ati gibi kaynak kodunu açmamış bir üretici ama paket sistemine dahil. Yoksa ben mi yanlış biliyorum kaynak açıp açmamak konusunu?

Eğer durum böyleyse Ati'nin Debian paketleri bir an önce yapılmalı. Aslında konu çok kolay, zaten ubuntu için hazırlanmış Ati paketleri mevcut ama bildiğim kadarıyla bunlar Debian'a özgü spesifikasyonlara uymadıkları için Debian'a kurulamıyorlar. Bu bir kaç aydır böyle.

Varsa bu işlerden anlayan bir babayiğit yapsın paketi, anında meşhur olur ;-) Debian geliştiricilerinin bu konuyla pek uğraşmadıklarını duymuştum. Zaten mevcut paket stabil görünüyor, bu şekilde belki yapılan yeni paket debian depolarına bile girebilir...


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ELOG Debian paketi

m1a2

ELOG`la ilgili olarak 22 Nisan tarihinde bir haber geçerek programı kısaca tanıtmışız. Hâlâ denemeyenler varsa bir an önce denemelerini öneririm. Üstelik `windows` kullanıyor olmanız da -bu açıdan ;)- önemli değil, `windows` binary`si de mevcut. Linux için rpm`leri görünce bendeniz de dayanamamış ve programın Debian paketini hazırlayarak eşe dosta dağıtmıştım. Upstream author `Stefan Ritt`le yaptığım yazışmalardan sonra versiyon 2.2.5 itibarıyla program `Debian` raconuna daha uygun hale geldi ve kendisinin isteğiyle Debian paketini -sorumluluğunu üzerime alarak- `ELOG`un sitesine upload ettim.

Paketi şu link`ten indirebilirsiniz. Fakat bunu tavsiye etmiyorum. Paketin `apt-getir` olması için (yaa, işte böyle katkılarız Türkçe`yi :) bir düzenleme yaptım. `/etc/apt/sources.list`e şu satırları ekleyeceğiz önce (bu satırlar verdiğim link`te göreceğiniz `Sources.list` dosyasında mevcut):

    deb http://midas.psi.ch/elog/download/debian/ ./
    deb-src http://midas.psi.ch/elog/download/debian/ ./
Sonrası malum: `apt-get update; apt-get install elog`. Dileyenler `apt-get source elog` ile kaynağa inebilirler.

Benim yaptığım testlerde sorun gözükmedi ama siz de bir deneyin bakalım, elâleme rezil olmayalım sonra :)

Debian Kullanıcıları Türkçe E-posta Listesi

anonim

Türkçe konuşabilen/konuşan Debian kullanıcılarının bilgi alışverisinde bulunabilmesini sağlamak amacıyla bir posta listesi oluşturduk

  • Liste adresimiz: debian-user-turkish@lists.debian.org
  • Üye olmak için,
    debian-user-turkish-REQUEST@lists.debian.org adresine, konu bölümünde "subscribe" yazan bir mail göndermelisiniz.

  • Debian mail listeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler için
    http://www.debian.org/MailingLists adresine bakabilirsiniz.

    Knoppix`le Debian kurulumu

    m1a2

    Fitili kim ateşledi bilmiyorum ama ;) FM`de son günlerde bir Debian ve Knoppix çılgınlığıdır aldı başını gidiyor. Knoppix`i deneyenlerin -üzerlerindeki ilk şoku atlattıktan sonra- kafalarında beliren ilk soru: `Bunu hard diske nasıl kurabilirim?`oluyor. Knoppix malum olduğu üzere Debian temelli bir dağıtım. Debian 3.0 incelemesinde Woody`nin GUI tabanlı bir kurulum ortamından yoksun olduğunu belirtmiştik. Gerçi yazıda da değinildiği gibi geliştiricilerin elleri armut toplamıyor. Progeny (aka piggy) grafik ortamda kurulum yapma imkanı sunan ilk Woody ISO`sunu çıkardı bile. Peki bu Debian kurulumu için yukarıdaki soruyla da birleştirerek Knoppix`le bir çözüm üretemez miyiz? Evet, böyle bir deneme yapılmış. Linux World`de Knoppix makes a great GUI installer for Debian başlığıyla yayımlanmış bir yazıda dağıtımdan çıkan knx-hdinstall script`i kullanılarak Sony Vaio dizüstü bilgisayarda gerçekleştirilen bir kurulum hikaye edilmiş. Bu yazıyı okuyarak, kendi makinasında kurulum denemesine girişenlere bir not: Böyle bir girişimin sonuçlarından FM ahalisini haberdar etmez iseniz bir odada sabaha kadar Serdar Ortaç dinlemekle cezalandırılacaksınız, ona göre :)

    Debian ile ISP kuruyoruz!

    sundance

    GNU/Linux dağıtımları içinde gerek sistemi gerekse gönüllülere dayanan geliştirme ekibinin yapısı açısından en kendine özgülerinden biri olan Debian için adım adım kurulum dökümanı...

    Her bir aşamasındaki ekran görüntüleri ile bu dökümanı takip ederek

    -Bind Dns Server
    -Apache Web Server
    -Postfix SMTP Server
    -Qpoper Pop3 Server
    -Proftpd
    -MySQL ve daha bir çok uygulama ile

    küçük çaplı bir ispnin verebileceği hemen her türlü hizmeti verebileceksiniz. Tabi bir de bant genişliği ve ISP sözleşmesi detayları var ;)

    Debian Çaylakları İçin

    FZ

    Evet, ben de bir Debian GNU/Linux çaylağıyım ve benim gibi çaylakların yazdıkları belgelere bir göz atmak istiyorum diyorsanız NewbieDOC projesi tam size göre.

    Benim gibi çekirdek derlemek konusu ile kafayı yiyenler bu proje bağlamındaki şu belgeye bakabilirler.

    Editörün Notu: YATP (Yet Another Translation Project)