ATI Sonunda Becerdi :)

0
darkhunter
Debian GNU/Linux temelli bir işletim sisteminiz ve modern bir ATI grafik kartınız varsa size güzel bir haberim var :) Artık kurulum ve konfigürasyon için işkence çekmeyeceksiniz.
Çok uzun zaman önce değil, sadece birkaç gün önce Debian'ıma ATI grafik kartımı tanıtmak isteseydim http://xoomer.virgilio.it/ adresinde debeleniyor olacaktım. Hemde kartımın desteklediği birçok teknolojiden vazgeçmek pahasına.

Ama sonunda oldu, artık ATI kartları Debian altında kurmak çocuk oyuncağı. Hemde GUI yada UI installer tercihleriyle.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, bu kurulum programı Debian'a özgü değil. Önceden sadece RedHat sistemlere tanınan kurulum ayrıcalığı artık bütün dağıtımlara tanınıyor. Hoş, gerçi Debian temelli sistemler dışında kurulum problemi hiçbir zaman yaşanmıyordu. Yani bu gelişme Debian'a yaradı :)

Kısaca yapılması gerekenler şöyle :

Öncelikle favori paket yönetim sisteminizle (apt-get , synaptic, aptitude), Kernel'inizin Header ve Source paketlerini kurun.

Kernel'inizin versiyonunu öğrenmek için :

$ uname -r

(Header ve Source kurarken bir karışıklık olmaması için)

Ben Debian Etch (stable) üzerinde çalışıyorum şu an.

kernel-image-2.6.8-2-386 için kurmam gereken paketler şunlar :

kernel-headers-2.6.8-2
kernel-headers-2.6.8-2-386
kernel-source-2.6.8

Bu paketlerin bağımlılıklarını gözden kaçırmayın (aslında bu bağımlılıkları gözden kaçırmak için çaba sarfetmek gerekiyor) :-)

Şimdi kernel-source paketini açacağız :

# cd /usr/src
# tar xjvf kernel-source-2.x.y.tar.bz2


Ne olur ne olmaz diye :

# ln -s /usr/src/kernel-headers-...-386 /usr/src/linux

Bunlar tamamsa, installer 'ı indirip kuruyoruz (Çıkış tarihi : 06/09/05, Ver.: 8.14.13). GUI ya da UI ile kurulumu da anlatırsam gülersiniz, o derece kolay yani :)

Kurulumun sorunsuz olarak tamamlandığına dair bir mesaj aldıysanız mutlu olmalısınız :) Eğer bir sorun olduysa yukarıda anlatılanlarla ilgili bir hata yaptınız demektir...

Son olarak /etc/X11/XF86Config-4 dosyasını açın ve aşağıdaki bölümleri burada yazdığı gibi değiştirin. Konfigürasyonun bir işgenceye dönmesini isterseniz fglrxconfig'i de kullanabilirsiniz :)

Yok ben iyiyim böyle diyenlere :

Section "Device"
Identifier "Ati Graphics Adapter"
Driver "fglrx"
# Option "UseFBDev" "true"
EndSection

.......

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Ati Graphics Adapter"
.......

Evet, X'i yeniden açın, FPS'i glxgears komutuyla ya da OpenGL screen saverları çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.

Benim Gnome'umda :) Ati Control diye bir program belirdi. Bu programla DualScreen, Adjustment ve TV Out*'u ayarlayabilirsiniz. Aman Tanrım! Hepsi olması gerektiği gibi çalışıyor (ilk kez oluyor bu), hem de hiçbir ayara gerek kalmadan...

Artık Ati'de kaliteli Linux sürücüleri üretmeyi başarıyor galiba (FPS yüsek çıktı da afedersin) hem de tüm dağıtımlar için...

Eh, o zaman TV-OUT ON*. TVye görüntüyü de verdik, güzel bir film izleyelim bari...

--Aaa, bunun progresive scan desteği de mi var?
-- Ne sandın Linux bu, hem de "Evrensel işletim sistemi".

Uyarı : Burda anlatılanlar teorik olarak bütün dağıtımlara uygulanabilir olmakla beraber, sadece Debian GNU/Linux'e yöneliktir. Bu sürücüleri kurarken sizi uzaylılar kaçırırsa sorumluluk kabul edilmez. Bu yazı GPL kapsamında dağıtılır.

Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum [et] hotmail [nokta] com
glxgears :
6324 frames in 5.0 seconds = 1264.800 FPS
7335 frames in 5.0 seconds = 1467.000 FPS
7334 frames in 5.0 seconds = 1466.800 FPS
7337 frames in 5.0 seconds = 1467.400 FPS
7356 frames in 5.0 seconds = 1471.200 FPS
:-p

Görüşler

0
Ragnor
Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
Ragnor
Affedersiniz ufak bir hata yapmışım...

Mesajın orjinali;

Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
mrtksn
Nvidia çoktandır gayet iyi sürücüler çıkarıyor, zaten başka üretici kaldı mı?
0
darkhunter
Aslında Ati için yapılması gereken şu an Debian paket sistemine dahil olmasını sağlamak. Bildiğim kadarıyla Nvidia (kutulum azcık uğraştırsa da) depolardan alınabilen sürücülere sahip.

Sanırım Nvidia da Ati gibi kaynak kodunu açmamış bir üretici ama paket sistemine dahil. Yoksa ben mi yanlış biliyorum kaynak açıp açmamak konusunu?

Eğer durum böyleyse Ati'nin Debian paketleri bir an önce yapılmalı. Aslında konu çok kolay, zaten ubuntu için hazırlanmış Ati paketleri mevcut ama bildiğim kadarıyla bunlar Debian'a özgü spesifikasyonlara uymadıkları için Debian'a kurulamıyorlar. Bu bir kaç aydır böyle.

Varsa bu işlerden anlayan bir babayiğit yapsın paketi, anında meşhur olur ;-) Debian geliştiricilerinin bu konuyla pek uğraşmadıklarını duymuştum. Zaten mevcut paket stabil görünüyor, bu şekilde belki yapılan yeni paket debian depolarına bile girebilir...


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

APT-HOWTO Çevirisi

anonim

APT hakkında başladığımız yazı dizisinin sonucunda zaten varolan APT-HOWTO'dan farklı bir şey çıkmayacağını anlayınca, belgeyi çevirdik. Zaman kısıtından dolayı çeviride içimize sinmeyen, bazı sevimsiz noktalar olabilir, vakit buldukça düzeltmeye çalışacağım.

APT-HOWTO çevirisine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

http://www.debian-tr.org/belgeler/apt-howto

Debian kullanıcıları haritası

xybernaut

Debian kullanıcıları bu haber size !
Syn: Gürkan ŞENGÜN tarafından hazırlanan debian kullanıcıları dünya haritasına isminizi yazdırmak istiyorsanız sizlerde harekete geçin!
1-) Bulunduğunuz Ülkenin/Şehrin koordinatlarını belirleyin: http://www.astro.com/cgi-bin/atlw3/aq.cgi?lang=e
2-) İsminizin yada nickinizin haritaya eklenmesi için gurkan@linuks.mine.nu adresine belirlediğiniz koordinatları yollayın:
3-) İşte debian kullanıcıları haritası: http://www.linuks.mine.nu/debian-worldmap
Ve Mutlu son :) Tek bir amacımız var oda iyi bir istatistik yapmak. Türkiye'nin tek debian kullanıcıları kanalı:
Server : /server irc.openprojects.net
Kanal : #debian.tr

`Kafesli´ Test ortamları

m1a2

Eminim ki FM ziyaretçilerinin birçoğu orada burada duydukları ve kesinlikle FM`de gördükleri ;) çok sayıda programı indirerek deneme yapıyordur. Bu denemelerin hali vakti yerinde olan kurulu sisteminize -`micros~1` ortamlarındaki boyutlarda olmasa da- zarar verme ihtimali vardır veya en azından doğru dürüst `uninstall` edilmeyerek çevre kirliliği oluşturabilirler. Official paketlerin kuruluyor olması kaydıyla Debian bu tip çevre kirliliğini asgari düzeyde tutan bir dağıtım olmasına rağmen kullanıcıların yanlış alışkanlıkları en mükemmel bir sistemi dahî umulmadık durumlarda bırakabilir. (BTW: Bu fırsatla -benim de bir zamanlar sıklıkla icra ettiğim- bir yanlış alışkanlıktan bahsedeyim. libfoo paketine bağımlılık gösteren bir foo paketini manuel olarak dpkg --purge foo ile silerseniz libfoo öksüz kalır. Bağımlılıklarını yeterince bilmediğiniz paketler için dselect veya daha güzeli aptitude --purge foo kullanın.) Test ortamları başlığı altında değerlendirdiğim yöntemler bu tür program denemeleri için güvenli bir ortam sunacaktır.

Debian GNU/Linux Usulü Çekirdek Derleme

realist

Fazlamesai kanalının müdavimlerinden Realist/Decaf arkadaşımız Debian usulü çekirdek çıtlanması (derlenmesi ;) ile ilgili çok güzel bir makale hazırlamış. Hem de tam da benim Bilgi'de Linux Eğitiminde Çekirdek Derleme konusunu işlediğim gün :)) Ellerine sağlık diyoruz...

Debian sürümünün kendine özgü araçlarını kullaranak çekirdek derlenmesi ve kullanımı.

Debian: Büyük bir tehdit!!!

sundance

Uzun bir aradan sonra çok kısa süre içinde iki tane Debian 3.0 Woody incelemesi çıktı. Linuxwatch`da yayınlanan, -daha olumlu- bu ikinci inceleme bende oldukça ciddi bir paranoya başlattı.

Adı üstünde paranoya işte, birilerinin çok ciddi şekilde Debian`a karşı tavır aldığını ve hatta onu tehdit olarak gördüğünü düşünmekteyim. Zira alenen beceriksiz ve dikkatsiz adamların yazdığı incelemeler birbiri arkasına yayınlanmaya başladı...