ATI Sonunda Becerdi :)

0
darkhunter
Debian GNU/Linux temelli bir işletim sisteminiz ve modern bir ATI grafik kartınız varsa size güzel bir haberim var :) Artık kurulum ve konfigürasyon için işkence çekmeyeceksiniz.
Çok uzun zaman önce değil, sadece birkaç gün önce Debian'ıma ATI grafik kartımı tanıtmak isteseydim http://xoomer.virgilio.it/ adresinde debeleniyor olacaktım. Hemde kartımın desteklediği birçok teknolojiden vazgeçmek pahasına.

Ama sonunda oldu, artık ATI kartları Debian altında kurmak çocuk oyuncağı. Hemde GUI yada UI installer tercihleriyle.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, bu kurulum programı Debian'a özgü değil. Önceden sadece RedHat sistemlere tanınan kurulum ayrıcalığı artık bütün dağıtımlara tanınıyor. Hoş, gerçi Debian temelli sistemler dışında kurulum problemi hiçbir zaman yaşanmıyordu. Yani bu gelişme Debian'a yaradı :)

Kısaca yapılması gerekenler şöyle :

Öncelikle favori paket yönetim sisteminizle (apt-get , synaptic, aptitude), Kernel'inizin Header ve Source paketlerini kurun.

Kernel'inizin versiyonunu öğrenmek için :

$ uname -r

(Header ve Source kurarken bir karışıklık olmaması için)

Ben Debian Etch (stable) üzerinde çalışıyorum şu an.

kernel-image-2.6.8-2-386 için kurmam gereken paketler şunlar :

kernel-headers-2.6.8-2
kernel-headers-2.6.8-2-386
kernel-source-2.6.8

Bu paketlerin bağımlılıklarını gözden kaçırmayın (aslında bu bağımlılıkları gözden kaçırmak için çaba sarfetmek gerekiyor) :-)

Şimdi kernel-source paketini açacağız :

# cd /usr/src
# tar xjvf kernel-source-2.x.y.tar.bz2


Ne olur ne olmaz diye :

# ln -s /usr/src/kernel-headers-...-386 /usr/src/linux

Bunlar tamamsa, installer 'ı indirip kuruyoruz (Çıkış tarihi : 06/09/05, Ver.: 8.14.13). GUI ya da UI ile kurulumu da anlatırsam gülersiniz, o derece kolay yani :)

Kurulumun sorunsuz olarak tamamlandığına dair bir mesaj aldıysanız mutlu olmalısınız :) Eğer bir sorun olduysa yukarıda anlatılanlarla ilgili bir hata yaptınız demektir...

Son olarak /etc/X11/XF86Config-4 dosyasını açın ve aşağıdaki bölümleri burada yazdığı gibi değiştirin. Konfigürasyonun bir işgenceye dönmesini isterseniz fglrxconfig'i de kullanabilirsiniz :)

Yok ben iyiyim böyle diyenlere :

Section "Device"
Identifier "Ati Graphics Adapter"
Driver "fglrx"
# Option "UseFBDev" "true"
EndSection

.......

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Ati Graphics Adapter"
.......

Evet, X'i yeniden açın, FPS'i glxgears komutuyla ya da OpenGL screen saverları çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.

Benim Gnome'umda :) Ati Control diye bir program belirdi. Bu programla DualScreen, Adjustment ve TV Out*'u ayarlayabilirsiniz. Aman Tanrım! Hepsi olması gerektiği gibi çalışıyor (ilk kez oluyor bu), hem de hiçbir ayara gerek kalmadan...

Artık Ati'de kaliteli Linux sürücüleri üretmeyi başarıyor galiba (FPS yüsek çıktı da afedersin) hem de tüm dağıtımlar için...

Eh, o zaman TV-OUT ON*. TVye görüntüyü de verdik, güzel bir film izleyelim bari...

--Aaa, bunun progresive scan desteği de mi var?
-- Ne sandın Linux bu, hem de "Evrensel işletim sistemi".

Uyarı : Burda anlatılanlar teorik olarak bütün dağıtımlara uygulanabilir olmakla beraber, sadece Debian GNU/Linux'e yöneliktir. Bu sürücüleri kurarken sizi uzaylılar kaçırırsa sorumluluk kabul edilmez. Bu yazı GPL kapsamında dağıtılır.

Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum [et] hotmail [nokta] com
glxgears :
6324 frames in 5.0 seconds = 1264.800 FPS
7335 frames in 5.0 seconds = 1467.000 FPS
7334 frames in 5.0 seconds = 1466.800 FPS
7337 frames in 5.0 seconds = 1467.400 FPS
7356 frames in 5.0 seconds = 1471.200 FPS
:-p

Görüşler

0
Ragnor
Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
Ragnor
Affedersiniz ufak bir hata yapmışım...

Mesajın orjinali;

Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
mrtksn
Nvidia çoktandır gayet iyi sürücüler çıkarıyor, zaten başka üretici kaldı mı?
0
darkhunter
Aslında Ati için yapılması gereken şu an Debian paket sistemine dahil olmasını sağlamak. Bildiğim kadarıyla Nvidia (kutulum azcık uğraştırsa da) depolardan alınabilen sürücülere sahip.

Sanırım Nvidia da Ati gibi kaynak kodunu açmamış bir üretici ama paket sistemine dahil. Yoksa ben mi yanlış biliyorum kaynak açıp açmamak konusunu?

Eğer durum böyleyse Ati'nin Debian paketleri bir an önce yapılmalı. Aslında konu çok kolay, zaten ubuntu için hazırlanmış Ati paketleri mevcut ama bildiğim kadarıyla bunlar Debian'a özgü spesifikasyonlara uymadıkları için Debian'a kurulamıyorlar. Bu bir kaç aydır böyle.

Varsa bu işlerden anlayan bir babayiğit yapsın paketi, anında meşhur olur ;-) Debian geliştiricilerinin bu konuyla pek uğraşmadıklarını duymuştum. Zaten mevcut paket stabil görünüyor, bu şekilde belki yapılan yeni paket debian depolarına bile girebilir...


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Woody için Güvenlik Desteği Sona Eriyor

tongucyumruk

Sarge kod adlı Debian GNU/Linux 3.1'in duyurulmasının üzerinden bir yıl geçmesiyle birlikte bir önceki sürüm olan Woody için güvenlik desteğinin kesileceği duyuruldu. Debian projesinin güvenlik politikası geçmiş sürümlerin yeni sürümlerin duyurulmasından itibaren bir yıl daha desteklenmesini öngörüyor. Bu politika dahilinde Sarge'ın duyurulmasından beri güvenlik güncellemeleri yapılmaya devam edilen Woody sürümü için güvenlik desteği 30 Haziran 2006 itibariyle kesilecek. Eğer hala güncellememiş olan varsa, sistemlerinizi Sarge'a geçirmek için hazırlıklara başlasanız iyi olur.

Debian 3.0´da Türkçe -2

m1a2

Uygulamalarda Türkçe desteği
Gtk -- GNOME

Gtk kitaplığını kullanan programlarda türkçe desteğini etkinleştirmenin birinci ve en temel adımı başlangıçta izah edilen türkçe yerel yapılandırmasıdır. Bu adım doğru olarak icra edilmiş ise sorunlarınızın önemli bir kısmı da yok olacaktır. Gtk programları her iki ölçeklenebilir font tipini de (TT ve Type1) kullanır. GNOME'la daha bir entegre olmuş Gtk programları yazıcı çıktılarında Type1 eğilimli olan gnome-print mimarisini kullanır. Dolayısıyla Type1 kurulumunda açıklanan işlemler -baskı önizleme dahil- yazıcıda karşılaşılacak problemleri de büyük ölçüde önleyecektir. Büyük ölçüde diyoruz zira geliştiriciler i18n hususunda her zaman yeterli hassasiyeti göstermemektedir.

Debian ve Müzik: Özgür DJ´ler Özgür Yazılım Kullanır!

FZ

Müzisyenler, DJ´ler ve genel olarak bilgisayarla müzik dünyasının, elektronik müziğin kesiştiği harmanlandığı dinamik dünyada gezinenler için Debian tabanlı güzel bir sistem: AGNULA DeMuDi (Alternatif adres)

Sistemdeki birkaç müzik uygulamasını saymak gerekirse:
  • AlsaModularSynth: Gerçek zamanlı çalışan modüler sentezleyici ve efekt işlemcisi
  • JACK: Düşük gecikmeli ses sunucusu
  • jMax: Etkileşimli gerçek zamanlı müzik ve çokluortam uygulamaları için geliştirilmiş görsel bir programlama dili. IRCAM´da Miller Puckette tarafından geliştirilen efsanevi MAX´ın bir uygulaması
  • Nyquist: Ses sentezleme ve müzik besteleme dili
Söz konusu projenin "Özgür Yazılım: Kitlesel Kullanıma Doğru" başlıklı eylem planı altında Avrupa Komisyonu tarafından da desteklendiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Progeny grafik kurulum sistemi ile gelen DeMuDi´yi korkmadan (!) arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğinizi düşünüyorum.

Türkçe Debian Belgeleri

yuxel

Bir süredir Debian listelerinde güzel belgeler dolaşıyor. Serdar Aytekin kendi sitesinde bir çok güzel belge sunuyor. Böyle belgeleri özleyen FM kullanıcılarına iyi bir alternatif olabilir.

Debian Çaylakları İçin

FZ

Evet, ben de bir Debian GNU/Linux çaylağıyım ve benim gibi çaylakların yazdıkları belgelere bir göz atmak istiyorum diyorsanız NewbieDOC projesi tam size göre.

Benim gibi çekirdek derlemek konusu ile kafayı yiyenler bu proje bağlamındaki şu belgeye bakabilirler.

Editörün Notu: YATP (Yet Another Translation Project)