Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

0
Soulblighter
Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.
Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.

Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian GNU/Linux tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.

Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

Görüşler

0
Challenger
"Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" haberinin üstüne iyi gitti bu.
0
FZ
İstanbul'da, yollardaki devasa reklam panolarında çarşaf çarşaf ilan var, 30 Ocak'ta Başbakan Recep T. Erdoğan'ın da katılımı ile Bill Gates konferansı... diye. Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum. Bu arada MS Türkiye sitesinde dahi bu konferansa dair herhangi bir bilgiye erişemedim.
0
bahadirkandemir
Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum


FM olarak gidelim, sorulması gerekenleri soralım.
0
ae
Baksanıza 200 seçilmiş insan izleyebilcekmiş

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=64939

0
o_ozardic
Tayyip Erdoğan'dan yeni bir Halkla ilişkiler çalışması daha olurdu .
Sokaktaki adam için Microsoft ve Bill Amca gerçekten büyük, sizin ülkenin başbakanı da Microsoft'un başaknını ve dünyanın bir numaralı zenginini getiriyor memlekete 8) .. artık ne dedirtecekse ...
Belki de Bill Amca şu adam başı bikaçyüz dolara gidilen, zaten bildiğiniz şeylerin anlatıldığı konferanslardan biri olur .. ne dersiniz ?
0
boreas
Bu kadar sinir bozucu bir olay olamaz tübitak ulusal dağıtım diye ücretsiz işletimi geliştiriyor ona destek olunması gerektiği yerde onlarca paraya gidip microsoft ile anlaşıyor. Show yapmak içinse bill gates'i getiriyor. Bunada hizmet diyor. Ondan sonra insanlarda en azından birşey yapıyor diğerleri gibi yemiyorlar diyor. Var yapmasın !!!
0
ttk
Avrupa ve Amerika ile aramızı (!) bozacak şekilde gerçek de olsa yayına hapis ve para cezası sözkonusu şahısların gayretleri ile yoldayken, şaşmamak lazım bu şahısı böyle çağırmalarına ve ileride ortaya çıkacak diğer benzeri icraatlara.
0
Challenger
Bilin bakalım Fransız Polisi ne yapıyormuş?
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2214&tarih=27/01/2005&ek_tarihi=24/01/2005
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Zelanda Seçimler için Seçimini Yaptı: Debian GNU/Linux ve PostgreSQL

FZ

Yeni Zelanda Seçim Kayıt Merkezi bilgi işlem altyapısını değiştirdi ve Debian GNU/Linux tabanlı sunucular üzerinde çalışan PostgreSQL çözümünde karar kıldı.

Catalyst IT danışmanlığında gerçekleştirilen çözüm Visual Basic ve Oracle ile çalışan eski sistemin yerine geçti.

fazlamesai.net'e soralım: Hangi e-posta sunucusu?

e2e

Merhaba,
Debian GNU/Linux üzerine ilk mail sunucumu kurmak istiyorum. Debian ile default olarak exim geliyor. Fakat exim hakkında çok fazla materyal bulamadım. Buradaki sonuçlara bakılırsa postfix'in popüleritesi daha fazla Debian'cılar içinde.

Siz hangi mail sunucuyu, neden kullanıyorsunuz? Bana ne önerirsiniz?

Herkes için Debian

anonim

debian-user-turkish posta listesine gönderilmiş bir metni sizinle paylaşmak istedim:" Merhaba. Sizi bilmem ama benim bir hayalim var. GNU/Linux'un herkesin istekle ve sahiplenerek kullandığı özgür yazılımlar için bir platform olmasını istiyorum. Hayata yeni atılmış girişimcinin ödemek zorunda bırakıldığı yazılım lisans ücretleri ile sermayesinin azalmadığı, ilkokuldaki öğrencinin ilerde kendisine ve topluma faydalı olacak bilgisayar yazılımlarını kullandığı, 60'lı yaşlarındaki yakın gözlüklü amca ve teyzelerin virüs tehlikesi olmadan internetin faydalarından yararlanabildiği, üniversitelerde öğrencilerin ve akademisyenlerin kaynak kodunu inceleyip değiştirerek bilginin yayılması ve artmasına katkıda bulunabildiği, evindeki zorlukla bulabildiği 486 işlemcili PC bilgisayarı ile geleceğin bilgisayar uzmanları olmak yolundaki yeni yetmelerin temelleri öğrenebildiği, Anadolu'nun ücra köşesindeki insanların dünya ile iletişim kurmasını sağlayan ve her şeyden önemlisi bunları yaparken tüketici rolü ile sınırlanmadan, üretici bireyler olarak, gelecekte ve bugün yaşamamızın vazgeçilemez parçası bilgisayarları kullanabilmeyi hayal ediyorum.

Debian Türkçe mini-nasıl

sundance

Sitemiz müdavimlerinden Recai Oktaş'ın hazırlamış olduğu Debian Türkçe 1 Debian Türkçe 2 yazıları, birçok Debian kullanıcısının işine yaramıştı. Önemli bir açığı doldurmanın yanısıra, teknik makale nasıl yazılır konusunda da önemli dersler veren bu yazıları yayınlamaktan FM olarak gurur duyduğumuzu da belirtmek isterim.

Öte yandan amaca yönelik Debian kullanıcıları, bu makalelerden gerekli kısımları tam olarak ayırıp uygulamakta zorluk çekmişti. Bu sebeple Recai hocamız isteklerimizi kırmayarak, temel komutların, fazla açıklama olmadan yazıldığı yeni kısa bir Debian Woody türkçeleştirme kılavuzu yazdı. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun :)

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.