Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

0
Soulblighter
Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.
Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.

Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian GNU/Linux tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.

Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

Görüşler

0
Challenger
"Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" haberinin üstüne iyi gitti bu.
0
FZ
İstanbul'da, yollardaki devasa reklam panolarında çarşaf çarşaf ilan var, 30 Ocak'ta Başbakan Recep T. Erdoğan'ın da katılımı ile Bill Gates konferansı... diye. Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum. Bu arada MS Türkiye sitesinde dahi bu konferansa dair herhangi bir bilgiye erişemedim.
0
bahadirkandemir
Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum


FM olarak gidelim, sorulması gerekenleri soralım.
0
ae
Baksanıza 200 seçilmiş insan izleyebilcekmiş

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=64939

0
o_ozardic
Tayyip Erdoğan'dan yeni bir Halkla ilişkiler çalışması daha olurdu .
Sokaktaki adam için Microsoft ve Bill Amca gerçekten büyük, sizin ülkenin başbakanı da Microsoft'un başaknını ve dünyanın bir numaralı zenginini getiriyor memlekete 8) .. artık ne dedirtecekse ...
Belki de Bill Amca şu adam başı bikaçyüz dolara gidilen, zaten bildiğiniz şeylerin anlatıldığı konferanslardan biri olur .. ne dersiniz ?
0
boreas
Bu kadar sinir bozucu bir olay olamaz tübitak ulusal dağıtım diye ücretsiz işletimi geliştiriyor ona destek olunması gerektiği yerde onlarca paraya gidip microsoft ile anlaşıyor. Show yapmak içinse bill gates'i getiriyor. Bunada hizmet diyor. Ondan sonra insanlarda en azından birşey yapıyor diğerleri gibi yemiyorlar diyor. Var yapmasın !!!
0
ttk
Avrupa ve Amerika ile aramızı (!) bozacak şekilde gerçek de olsa yayına hapis ve para cezası sözkonusu şahısların gayretleri ile yoldayken, şaşmamak lazım bu şahısı böyle çağırmalarına ve ileride ortaya çıkacak diğer benzeri icraatlara.
0
Challenger
Bilin bakalım Fransız Polisi ne yapıyormuş?
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2214&tarih=27/01/2005&ek_tarihi=24/01/2005
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (1)

m1a2

Debian 3.0 sürümü (aka Woody) 19 Temmuz 2002 tarihinde duyurulmuştu. Resmî duyurudan önceki karanlık dönemde (Forty years of darkness ;), Debian`ın kendine özgü dağıtım mimarisi içinde testing niteliğinde olan bu sürüm sadık Debian kullanıcılarının disklerinde çoktan yerini almıştı bile. Fakat her resmî duyuru önemlidir ve benim gibi kendi ölçütleriyle en iyi Linux dağıtımı arayışında olan geek`ler için resmî duyuru aynı zamanda yakılmaya hazır ISO`ların elde edilebilmesi anlamına geldiğinden, Debian`a tam geçiş fırsatı oldu. Woody`den önce -biraz da eski bir makinanın yaşlı bünyesine uygun düşmesinden dolayı- Potato`yu kurmuş ve çok memnun kalmıştım. (VectorLinux da tabiatına uygun bir makine parkında yaşamına devam ediyor :)

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Debian ve Müzik: Özgür DJ´ler Özgür Yazılım Kullanır!

FZ

Müzisyenler, DJ´ler ve genel olarak bilgisayarla müzik dünyasının, elektronik müziğin kesiştiği harmanlandığı dinamik dünyada gezinenler için Debian tabanlı güzel bir sistem: AGNULA DeMuDi (Alternatif adres)

Sistemdeki birkaç müzik uygulamasını saymak gerekirse:
  • AlsaModularSynth: Gerçek zamanlı çalışan modüler sentezleyici ve efekt işlemcisi
  • JACK: Düşük gecikmeli ses sunucusu
  • jMax: Etkileşimli gerçek zamanlı müzik ve çokluortam uygulamaları için geliştirilmiş görsel bir programlama dili. IRCAM´da Miller Puckette tarafından geliştirilen efsanevi MAX´ın bir uygulaması
  • Nyquist: Ses sentezleme ve müzik besteleme dili
Söz konusu projenin "Özgür Yazılım: Kitlesel Kullanıma Doğru" başlıklı eylem planı altında Avrupa Komisyonu tarafından da desteklendiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Progeny grafik kurulum sistemi ile gelen DeMuDi´yi korkmadan (!) arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğinizi düşünüyorum.

Debian GNU/Linux 4.0 duyuruldu

tongucyumruk

Debian Projesi, yaklaşık 21 ay süren yoğun çalışmalardan sonra, kod adı "etch" olan Debian GNU/Linux 4.0 sürümünü resmî olarak duyurmaktan mutluluk duyar. Debian GNU/Linux; toplamda onbir işlemci mimarisinde çalışan; KDE, GNOME ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren, güvenlik amaçlı şifreleme yazılımlarına sahip, FHS 2.3 uyumlu ve LSB 3.1 için geliştirilen yazılımları da destekleyen özgür bir işletim sistemidir.

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!