Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

0
Soulblighter
Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.
Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.

Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian GNU/Linux tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.

Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

Görüşler

0
Challenger
"Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" haberinin üstüne iyi gitti bu.
0
FZ
İstanbul'da, yollardaki devasa reklam panolarında çarşaf çarşaf ilan var, 30 Ocak'ta Başbakan Recep T. Erdoğan'ın da katılımı ile Bill Gates konferansı... diye. Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum. Bu arada MS Türkiye sitesinde dahi bu konferansa dair herhangi bir bilgiye erişemedim.
0
bahadirkandemir
Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum


FM olarak gidelim, sorulması gerekenleri soralım.
0
ae
Baksanıza 200 seçilmiş insan izleyebilcekmiş

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=64939

0
o_ozardic
Tayyip Erdoğan'dan yeni bir Halkla ilişkiler çalışması daha olurdu .
Sokaktaki adam için Microsoft ve Bill Amca gerçekten büyük, sizin ülkenin başbakanı da Microsoft'un başaknını ve dünyanın bir numaralı zenginini getiriyor memlekete 8) .. artık ne dedirtecekse ...
Belki de Bill Amca şu adam başı bikaçyüz dolara gidilen, zaten bildiğiniz şeylerin anlatıldığı konferanslardan biri olur .. ne dersiniz ?
0
boreas
Bu kadar sinir bozucu bir olay olamaz tübitak ulusal dağıtım diye ücretsiz işletimi geliştiriyor ona destek olunması gerektiği yerde onlarca paraya gidip microsoft ile anlaşıyor. Show yapmak içinse bill gates'i getiriyor. Bunada hizmet diyor. Ondan sonra insanlarda en azından birşey yapıyor diğerleri gibi yemiyorlar diyor. Var yapmasın !!!
0
ttk
Avrupa ve Amerika ile aramızı (!) bozacak şekilde gerçek de olsa yayına hapis ve para cezası sözkonusu şahısların gayretleri ile yoldayken, şaşmamak lazım bu şahısı böyle çağırmalarına ve ileride ortaya çıkacak diğer benzeri icraatlara.
0
Challenger
Bilin bakalım Fransız Polisi ne yapıyormuş?
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2214&tarih=27/01/2005&ek_tarihi=24/01/2005
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TrustedDebian 1.0 Çıktı

FZ

Hem Debian´ın getirdiği kolay yönetilebilirlikten faydalanmak hem de güvenli bir bilgi işlem ve veri iletişimi ortamı sağlamak isteyen GNU/Linux kullanıcıları için TrustedDebian 1.0 hizmete hazır.

Sistemle ilgili bir demo belgesini de burada görebilirsiniz.

FM´nin kıdemli üyelerinden, Debian´dan sorumlu Internet bakanı roktas arkadaşımızın da yorumlarını bekliyoruz ;-)

Debian İçin Google SoC 2007 Projeleri

FZ

Son haberlere göre Debian projesi yöneticiliğinde Google'ın Summer of Code etkinliğinde çeşitli projeler geliştirilecek.

Detayların ilgili wiki sayfasından takip edilebileceği Debian SoC etkinliğinde veri yönetimi, QEMU işlevselliği, güvenlik, BitTorrent gibi konularla ilgili 9 farklı yazılım projesi yer alıyor.

Kubuntu

yuxel

Ubuntu, son kullanıcılar için çok güzel bir seçimdi. Son sürüm Debian paketlerini (ve hatta Debian'da olmayan ancak son kullanıcıların görmek istediği paketleri) içeren Ubuntu'nun ben ve benim gibiler için tek bir eksiği vardı : KDE.

APT-HOWTO Çevirisi

anonim

APT hakkında başladığımız yazı dizisinin sonucunda zaten varolan APT-HOWTO'dan farklı bir şey çıkmayacağını anlayınca, belgeyi çevirdik. Zaman kısıtından dolayı çeviride içimize sinmeyen, bazı sevimsiz noktalar olabilir, vakit buldukça düzeltmeye çalışacağım.

APT-HOWTO çevirisine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

http://www.debian-tr.org/belgeler/apt-howto

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!