Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

0
Soulblighter
Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.
Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.

Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian GNU/Linux tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.

Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

Görüşler

0
Challenger
"Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" haberinin üstüne iyi gitti bu.
0
FZ
İstanbul'da, yollardaki devasa reklam panolarında çarşaf çarşaf ilan var, 30 Ocak'ta Başbakan Recep T. Erdoğan'ın da katılımı ile Bill Gates konferansı... diye. Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum. Bu arada MS Türkiye sitesinde dahi bu konferansa dair herhangi bir bilgiye erişemedim.
0
bahadirkandemir
Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum


FM olarak gidelim, sorulması gerekenleri soralım.
0
ae
Baksanıza 200 seçilmiş insan izleyebilcekmiş

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=64939

0
o_ozardic
Tayyip Erdoğan'dan yeni bir Halkla ilişkiler çalışması daha olurdu .
Sokaktaki adam için Microsoft ve Bill Amca gerçekten büyük, sizin ülkenin başbakanı da Microsoft'un başaknını ve dünyanın bir numaralı zenginini getiriyor memlekete 8) .. artık ne dedirtecekse ...
Belki de Bill Amca şu adam başı bikaçyüz dolara gidilen, zaten bildiğiniz şeylerin anlatıldığı konferanslardan biri olur .. ne dersiniz ?
0
boreas
Bu kadar sinir bozucu bir olay olamaz tübitak ulusal dağıtım diye ücretsiz işletimi geliştiriyor ona destek olunması gerektiği yerde onlarca paraya gidip microsoft ile anlaşıyor. Show yapmak içinse bill gates'i getiriyor. Bunada hizmet diyor. Ondan sonra insanlarda en azından birşey yapıyor diğerleri gibi yemiyorlar diyor. Var yapmasın !!!
0
ttk
Avrupa ve Amerika ile aramızı (!) bozacak şekilde gerçek de olsa yayına hapis ve para cezası sözkonusu şahısların gayretleri ile yoldayken, şaşmamak lazım bu şahısı böyle çağırmalarına ve ileride ortaya çıkacak diğer benzeri icraatlara.
0
Challenger
Bilin bakalım Fransız Polisi ne yapıyormuş?
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2214&tarih=27/01/2005&ek_tarihi=24/01/2005
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ELOG Debian paketi

m1a2

ELOG`la ilgili olarak 22 Nisan tarihinde bir haber geçerek programı kısaca tanıtmışız. Hâlâ denemeyenler varsa bir an önce denemelerini öneririm. Üstelik `windows` kullanıyor olmanız da -bu açıdan ;)- önemli değil, `windows` binary`si de mevcut. Linux için rpm`leri görünce bendeniz de dayanamamış ve programın Debian paketini hazırlayarak eşe dosta dağıtmıştım. Upstream author `Stefan Ritt`le yaptığım yazışmalardan sonra versiyon 2.2.5 itibarıyla program `Debian` raconuna daha uygun hale geldi ve kendisinin isteğiyle Debian paketini -sorumluluğunu üzerime alarak- `ELOG`un sitesine upload ettim.

Paketi şu link`ten indirebilirsiniz. Fakat bunu tavsiye etmiyorum. Paketin `apt-getir` olması için (yaa, işte böyle katkılarız Türkçe`yi :) bir düzenleme yaptım. `/etc/apt/sources.list`e şu satırları ekleyeceğiz önce (bu satırlar verdiğim link`te göreceğiniz `Sources.list` dosyasında mevcut):

    deb http://midas.psi.ch/elog/download/debian/ ./
    deb-src http://midas.psi.ch/elog/download/debian/ ./
Sonrası malum: `apt-get update; apt-get install elog`. Dileyenler `apt-get source elog` ile kaynağa inebilirler.

Benim yaptığım testlerde sorun gözükmedi ama siz de bir deneyin bakalım, elâleme rezil olmayalım sonra :)

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Debian kullanıcıları haritası

xybernaut

Debian kullanıcıları bu haber size !
Syn: Gürkan ŞENGÜN tarafından hazırlanan debian kullanıcıları dünya haritasına isminizi yazdırmak istiyorsanız sizlerde harekete geçin!
1-) Bulunduğunuz Ülkenin/Şehrin koordinatlarını belirleyin: http://www.astro.com/cgi-bin/atlw3/aq.cgi?lang=e
2-) İsminizin yada nickinizin haritaya eklenmesi için gurkan@linuks.mine.nu adresine belirlediğiniz koordinatları yollayın:
3-) İşte debian kullanıcıları haritası: http://www.linuks.mine.nu/debian-worldmap
Ve Mutlu son :) Tek bir amacımız var oda iyi bir istatistik yapmak. Türkiye'nin tek debian kullanıcıları kanalı:
Server : /server irc.openprojects.net
Kanal : #debian.tr

Debian´dan Yeni Açılım

GaripFakir

Debian GNU/Linux projesinin kurucusu Ian Murdock Redhat linux yükleme aracı Anaconda'nın Debian'da kullanılacağını ve bundan sonra Redhat .RPM paketlerinin de APT ile kullanılabileceğini duyurdu"

http://arstechnica.com/archive/news/1067056799.html

Debian vs. Ubuntu

butch

Geçtiğimiz hafta yeni sürümü duyurulan Ubuntu'nun Debian için önemli bir tehlike oluşturduğu konuşulmakta(1, 2). Ubuntu için hazırlanan paketlerinin Debian Sarge ile uyumsuz olması temel eleştiri konusu. Debian temelli bir dağıtım olan Ubuntu'nun bu hızlı yükselişinin, hızlı gelişim sürecinin Debian'a da faydası olacağı düşünülürken, ortaya çıkan uyumsuzluk sorunlarının tam tersi bir etki yapması herkesi kaygılandırıyor. Bakalım gelecek günler neler getirecek.