HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

0
FZ
Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.
HP, 2005 yılının Ağustos ayında dünya çapında bir camia tarafından geliştirilen en popüler ve yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian için resmi teknik destek vereceğini açıklamıştı.

2006 mali yılında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde, 25 milyon $ ederindeki donanım satışları doğrudan HP'nin Debian desteği ile bağlantılı idi.

HP'deki açık kaynak pazarlama yöneticisi Jeffrey Wade, "bu sonuçlar beni gerçekten şaşırttı," dedi.

Wade, satış rakamlarının beklentilerinin çok üstünde çıktığını belirtti. Ağustos ayında duyuruyu yapan HP ancak Aralık ayında tam anlamı ile Debian desteği vermeye başlamıştı.

4 aşamalı donanım testine göre ProLiant ve Blade System sunucuları için tam kapsamlı Debian desteği de kısa sürede verilecek.

HP şu anda Debian Sarge için destek veriyor ve 2007'de çıkacak olan Debian Etch için donanım sertifikasyonlarına hazırlanıyor.

Her ne kadar HP Debian'a resmi destek verse de şirketin listeye yeni bir dağıtım eklemekte acele etmeyeceği biliniyor.

"Destek verdiğimiz her dağıtım test ve teknik destek anlamında ciddi bir sorumluluk ve işlem yükü demek," diyen Wade sözlerini "Debian kararını verdiğimizde ne tür bir fırsat olduğunu ve satışlara ne kadar katkıda bulunacağını hesaplayıp yaptık bunu," diye sürdürdü. "Sonuçlar gerçekten beklentimizin üstünde çıktı."

Kaynak: internetnews.com

Görüşler

0
Betelgeuse
Acaba HP'nin Türkiye ofisindekilerin bu konudan ne kadar haberleri var? IBM Türkiye en azından kendi ofisini açık özgür yazılımlarla ilgili seminerlerde kullandırıyor, HP ne yapıyor? Sırf bu nedenle bile server alacakları zaman bana akıl danışan müşterilerime IBM alın diyorum. Windows 2003 kuracaklarını bilsem bile yine de verdikleri paraların minik bir kısmı IBM binasındaki linux seminerlerine katkı olarak dönecek. HP Türkiye'nin Linux konusunda herhangi bir etkinliğini duymadım. Olsaydı en azından bu sitede haber olurdu biz de aferin derdik.
0
majesty
O zaman HP Türkiye'nin üstlerine istekte bulunalım, diyelim HP Türkiye özgür yazılım adına bir şeyler yapsın, ayıp oluyor diye... :)
0
Betelgeuse
En azından IBM'in yaptığı kadarını bile yapsa birşeydir yine. Ne de olsa rakip firmalar, özgür yazılımları desteklemek konusunda da rekabet içinde birbirleriyle yarışsalar fena mı olur?
0
koraypeksayar
IBM'in desteğine diyecek birşey yok.

Bildiğim kadarıyla HP Türkiye M$'un Türkiye'deki özellikle sunucular alanında en büyük bundlecısı. Yanlış değil sanırım...

İyi fikir. HP Türkiye titre ve kendine gel :)

Bence mükemmel bir fırsattır majestic'in fikri...
0
koraypeksayar
Majestic değil majesty olacaktı, pardon :)
0
Tristan
Merhabalar

Uzun zamaaaaan önce HP Linux gunu duzenlemisti, Maddog gelmişti, konuşma yapmıştı.

http://www.gelecek.com.tr/index.php?m0=4&m1=20&m2=&h=32

Ama açıkçası IBM'in Linux konusunda adı daha çok duyuluyor.

HP ise anladıgım kadarı ile Proliantlari nasıl olsa satıyorum diye düşünüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Branden Robinson Debian'ı Anlattı

anonim

Branden Robinson, "Debian" projesinin yeni lideri, Debian'ın durumunu inceleyen ilk raporunu hazırladı.

Branden Robinson raporunda, Debian projesinin geleceği, aşılması gereken sorunlar ve diğer konular üzerinde durulmuş.

Raporun ana başlıkları şunlar:

Debian Proje Yöneticisi Martin Michlmayr ile Söyleşi

e2e

NewsForge, Debian'ın 25 yaşındaki yöneticisi Martin Michlmayr ile bir söyleşi yapmış.

Söyleşide, Debian takımının Sarge ve sonrasına ilişkin planları ve hedefleri de yer alıyor. Kullanılacak bazı paketlerin sürümleri, neden tercih edildikleri, yeni debian-installer, Sarge sonrasında uygulanacak "sürüm periyodu" ve güvenlik desteği gibi sorulara verilmiş yanıtları bulabilirsiniz.

- Niçin ötanımlı çekirdek olarak 2.4 tercih edildiği
- X.org'un kullanılıp kullanılmayacağı
- Apache, KDE ve GNOME'un hangi sürümlerinin Sarge'da yer alacağı.
- KDE ve GNOME'lu bir kurulum için kaç cd'nin yeterli olabileceği.
- Niçin MTA (Mail Transfer Agent) olarak Postfix yerine Exim tercih ettikleri...

gibi ilginç soruya da çok sevimli yanıtları var.

Debian İçin Google SoC 2007 Projeleri

FZ

Son haberlere göre Debian projesi yöneticiliğinde Google'ın Summer of Code etkinliğinde çeşitli projeler geliştirilecek.

Detayların ilgili wiki sayfasından takip edilebileceği Debian SoC etkinliğinde veri yönetimi, QEMU işlevselliği, güvenlik, BitTorrent gibi konularla ilgili 9 farklı yazılım projesi yer alıyor.

GNU Step 1.0 Çıktı

anonim

Gürkan Sengün'ün geliştiriciliğini üstlendiği GNUSTEP Live CD'nin 1.0 sürümü duyuruldu.
En son GNUStep kütüphaneleri ve birçok uygulama ile gelen live cd, artık Morphix yerine Debian temelli.

FM'deki eski duyuru #1
FM'deki eski duyuru #2

Türkçe Debian Belgeleri

yuxel

Bir süredir Debian listelerinde güzel belgeler dolaşıyor. Serdar Aytekin kendi sitesinde bir çok güzel belge sunuyor. Böyle belgeleri özleyen FM kullanıcılarına iyi bir alternatif olabilir.