HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

0
FZ
Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.
HP, 2005 yılının Ağustos ayında dünya çapında bir camia tarafından geliştirilen en popüler ve yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian için resmi teknik destek vereceğini açıklamıştı.

2006 mali yılında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde, 25 milyon $ ederindeki donanım satışları doğrudan HP'nin Debian desteği ile bağlantılı idi.

HP'deki açık kaynak pazarlama yöneticisi Jeffrey Wade, "bu sonuçlar beni gerçekten şaşırttı," dedi.

Wade, satış rakamlarının beklentilerinin çok üstünde çıktığını belirtti. Ağustos ayında duyuruyu yapan HP ancak Aralık ayında tam anlamı ile Debian desteği vermeye başlamıştı.

4 aşamalı donanım testine göre ProLiant ve Blade System sunucuları için tam kapsamlı Debian desteği de kısa sürede verilecek.

HP şu anda Debian Sarge için destek veriyor ve 2007'de çıkacak olan Debian Etch için donanım sertifikasyonlarına hazırlanıyor.

Her ne kadar HP Debian'a resmi destek verse de şirketin listeye yeni bir dağıtım eklemekte acele etmeyeceği biliniyor.

"Destek verdiğimiz her dağıtım test ve teknik destek anlamında ciddi bir sorumluluk ve işlem yükü demek," diyen Wade sözlerini "Debian kararını verdiğimizde ne tür bir fırsat olduğunu ve satışlara ne kadar katkıda bulunacağını hesaplayıp yaptık bunu," diye sürdürdü. "Sonuçlar gerçekten beklentimizin üstünde çıktı."

Kaynak: internetnews.com

Görüşler

0
Betelgeuse
Acaba HP'nin Türkiye ofisindekilerin bu konudan ne kadar haberleri var? IBM Türkiye en azından kendi ofisini açık özgür yazılımlarla ilgili seminerlerde kullandırıyor, HP ne yapıyor? Sırf bu nedenle bile server alacakları zaman bana akıl danışan müşterilerime IBM alın diyorum. Windows 2003 kuracaklarını bilsem bile yine de verdikleri paraların minik bir kısmı IBM binasındaki linux seminerlerine katkı olarak dönecek. HP Türkiye'nin Linux konusunda herhangi bir etkinliğini duymadım. Olsaydı en azından bu sitede haber olurdu biz de aferin derdik.
0
majesty
O zaman HP Türkiye'nin üstlerine istekte bulunalım, diyelim HP Türkiye özgür yazılım adına bir şeyler yapsın, ayıp oluyor diye... :)
0
Betelgeuse
En azından IBM'in yaptığı kadarını bile yapsa birşeydir yine. Ne de olsa rakip firmalar, özgür yazılımları desteklemek konusunda da rekabet içinde birbirleriyle yarışsalar fena mı olur?
0
koraypeksayar
IBM'in desteğine diyecek birşey yok.

Bildiğim kadarıyla HP Türkiye M$'un Türkiye'deki özellikle sunucular alanında en büyük bundlecısı. Yanlış değil sanırım...

İyi fikir. HP Türkiye titre ve kendine gel :)

Bence mükemmel bir fırsattır majestic'in fikri...
0
koraypeksayar
Majestic değil majesty olacaktı, pardon :)
0
Tristan
Merhabalar

Uzun zamaaaaan önce HP Linux gunu duzenlemisti, Maddog gelmişti, konuşma yapmıştı.

http://www.gelecek.com.tr/index.php?m0=4&m1=20&m2=&h=32

Ama açıkçası IBM'in Linux konusunda adı daha çok duyuluyor.

HP ise anladıgım kadarı ile Proliantlari nasıl olsa satıyorum diye düşünüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian 3.0´da Türkçe -2

m1a2

Uygulamalarda Türkçe desteği
Gtk -- GNOME

Gtk kitaplığını kullanan programlarda türkçe desteğini etkinleştirmenin birinci ve en temel adımı başlangıçta izah edilen türkçe yerel yapılandırmasıdır. Bu adım doğru olarak icra edilmiş ise sorunlarınızın önemli bir kısmı da yok olacaktır. Gtk programları her iki ölçeklenebilir font tipini de (TT ve Type1) kullanır. GNOME'la daha bir entegre olmuş Gtk programları yazıcı çıktılarında Type1 eğilimli olan gnome-print mimarisini kullanır. Dolayısıyla Type1 kurulumunda açıklanan işlemler -baskı önizleme dahil- yazıcıda karşılaşılacak problemleri de büyük ölçüde önleyecektir. Büyük ölçüde diyoruz zira geliştiriciler i18n hususunda her zaman yeterli hassasiyeti göstermemektedir.

Debian İçin Google SoC 2007 Projeleri

FZ

Son haberlere göre Debian projesi yöneticiliğinde Google'ın Summer of Code etkinliğinde çeşitli projeler geliştirilecek.

Detayların ilgili wiki sayfasından takip edilebileceği Debian SoC etkinliğinde veri yönetimi, QEMU işlevselliği, güvenlik, BitTorrent gibi konularla ilgili 9 farklı yazılım projesi yer alıyor.

Debian ve pornografi: olsun mu?

e2e

Debian GNU/Linux'un, teknik yönleri kadar, geliştiricilerinin sosyal yönleri de bende hep ilgi uyandırmıştır. Kadın geliştiricileri teşvik etmek, cesaretlendirmek ve yol göstermek için açılan Debian Women sayfasını gördüğümde de hoş bir sempati uyanmıştı bende.

Fakat bugünlerde, Debian geliştiricilerini zor bir karar bekliyor. Newsforge'daki habere göre, debian-devel e-posta listesine gönderilen bir e-posta listeyi epeyce hareketlendirmiş.

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Debian 3.0´da Türkçe -1

m1a2

Zaman makinasıyla harf inkılâbını tasarlayan teknik komiteye duhul edebilsek -bir programcı olarak- ne yapardık? Hmmm... Bir kere bütün çengelli karakterleri çift harf şeklinde: ş:sh, ç:ch vb. önermekle başlardım işe. Veya bundan vazgeçip ayrıntılı bir araştırmayla belirleyeceğim bir tarihe kendimi ışınlayarak ASCII karakter setini oluşturmakla mükellef elemanların başına silâh dayardım. (Ha bu arada yanımda bir anda beliren öfkeli bir japon arkadaşa da "siz önden buyurun" inceliğini göstermekte tereddüt etmezdim.) Her linux kurulumu sonrasında cebelleştiğimiz bu türkçeleme mevzuu işte böyle tuhaf hayallere sevkediyor insanı. Okuduğunuz dokümanın uzunluğu da yeterince anlamlı değil mi?