HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

0
FZ
Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.
HP, 2005 yılının Ağustos ayında dünya çapında bir camia tarafından geliştirilen en popüler ve yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian için resmi teknik destek vereceğini açıklamıştı.

2006 mali yılında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde, 25 milyon $ ederindeki donanım satışları doğrudan HP'nin Debian desteği ile bağlantılı idi.

HP'deki açık kaynak pazarlama yöneticisi Jeffrey Wade, "bu sonuçlar beni gerçekten şaşırttı," dedi.

Wade, satış rakamlarının beklentilerinin çok üstünde çıktığını belirtti. Ağustos ayında duyuruyu yapan HP ancak Aralık ayında tam anlamı ile Debian desteği vermeye başlamıştı.

4 aşamalı donanım testine göre ProLiant ve Blade System sunucuları için tam kapsamlı Debian desteği de kısa sürede verilecek.

HP şu anda Debian Sarge için destek veriyor ve 2007'de çıkacak olan Debian Etch için donanım sertifikasyonlarına hazırlanıyor.

Her ne kadar HP Debian'a resmi destek verse de şirketin listeye yeni bir dağıtım eklemekte acele etmeyeceği biliniyor.

"Destek verdiğimiz her dağıtım test ve teknik destek anlamında ciddi bir sorumluluk ve işlem yükü demek," diyen Wade sözlerini "Debian kararını verdiğimizde ne tür bir fırsat olduğunu ve satışlara ne kadar katkıda bulunacağını hesaplayıp yaptık bunu," diye sürdürdü. "Sonuçlar gerçekten beklentimizin üstünde çıktı."

Kaynak: internetnews.com

Görüşler

0
Betelgeuse
Acaba HP'nin Türkiye ofisindekilerin bu konudan ne kadar haberleri var? IBM Türkiye en azından kendi ofisini açık özgür yazılımlarla ilgili seminerlerde kullandırıyor, HP ne yapıyor? Sırf bu nedenle bile server alacakları zaman bana akıl danışan müşterilerime IBM alın diyorum. Windows 2003 kuracaklarını bilsem bile yine de verdikleri paraların minik bir kısmı IBM binasındaki linux seminerlerine katkı olarak dönecek. HP Türkiye'nin Linux konusunda herhangi bir etkinliğini duymadım. Olsaydı en azından bu sitede haber olurdu biz de aferin derdik.
0
majesty
O zaman HP Türkiye'nin üstlerine istekte bulunalım, diyelim HP Türkiye özgür yazılım adına bir şeyler yapsın, ayıp oluyor diye... :)
0
Betelgeuse
En azından IBM'in yaptığı kadarını bile yapsa birşeydir yine. Ne de olsa rakip firmalar, özgür yazılımları desteklemek konusunda da rekabet içinde birbirleriyle yarışsalar fena mı olur?
0
koraypeksayar
IBM'in desteğine diyecek birşey yok.

Bildiğim kadarıyla HP Türkiye M$'un Türkiye'deki özellikle sunucular alanında en büyük bundlecısı. Yanlış değil sanırım...

İyi fikir. HP Türkiye titre ve kendine gel :)

Bence mükemmel bir fırsattır majestic'in fikri...
0
koraypeksayar
Majestic değil majesty olacaktı, pardon :)
0
Tristan
Merhabalar

Uzun zamaaaaan önce HP Linux gunu duzenlemisti, Maddog gelmişti, konuşma yapmıştı.

http://www.gelecek.com.tr/index.php?m0=4&m1=20&m2=&h=32

Ama açıkçası IBM'in Linux konusunda adı daha çok duyuluyor.

HP ise anladıgım kadarı ile Proliantlari nasıl olsa satıyorum diye düşünüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İyi ki sevdin Ian: Debian 10 Yaşında

yuxel

16 Ağustos 2003 Cumartesi günü Ian Murdock'ın zevcesi Deb'e olan aşkına en büyük hediyesi 10. yılını doldurmuş olacak. 16 Ağustos'ta bir başka güzel boot edecek Debian, çekirdekteki logoda tux yerine çiçekler böcekler göreceğiz, apt'nin kalbi pırpır edecek. Bu aşkın 100. yılını görme dileğiyle .

apt-get install love

Debian Day 2008: Nice Yıllara Debian!

FZ

16 Ağustos 1993 tarihinde yani bundan tam 15 yıl önce Ian A. Murdock'un comp.os.linux.development Usenet grubuna attığı bir ileti ile duyurulan Debian GNU/Linux projesinin doğumgünü her sene olduğu gibi bu sene de 16 Ağustos tarihinde yani bugün Debian Day etkinliği olarak kutlanıyor.

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (1)

m1a2

Debian 3.0 sürümü (aka Woody) 19 Temmuz 2002 tarihinde duyurulmuştu. Resmî duyurudan önceki karanlık dönemde (Forty years of darkness ;), Debian`ın kendine özgü dağıtım mimarisi içinde testing niteliğinde olan bu sürüm sadık Debian kullanıcılarının disklerinde çoktan yerini almıştı bile. Fakat her resmî duyuru önemlidir ve benim gibi kendi ölçütleriyle en iyi Linux dağıtımı arayışında olan geek`ler için resmî duyuru aynı zamanda yakılmaya hazır ISO`ların elde edilebilmesi anlamına geldiğinden, Debian`a tam geçiş fırsatı oldu. Woody`den önce -biraz da eski bir makinanın yaşlı bünyesine uygun düşmesinden dolayı- Potato`yu kurmuş ve çok memnun kalmıştım. (VectorLinux da tabiatına uygun bir makine parkında yaşamına devam ediyor :)

Anaconda´lı Sarge

butch

Redhat'in Anaconda'sının Debian'da kullanılacağını duymuşsunuzdur. Peki denediniz mi? Hemde Sarge'la. Buyrun deneyin, ama dikkat edin. Çünkü ne anaconda ne de sarge henüz tam anlamıyla hazır değll.

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!