HP, Debian GNU/Linux'a Verdiği Desteğin Karşılığını Aldı

0
FZ
Kim demiş tamamen özgür ve büyük bir camia tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımlarından birini destekleyerek para kazanamazsınız diye?

Hewlett Packard, Debian GNU/Linux'a verdiği resmi destek sayesinde 25 milyon $ kazandı. Bu gidişle bu durum Novell, RedHat gibi ticari kurumlara karşı bir meydan okumaya dönüşebilir.
HP, 2005 yılının Ağustos ayında dünya çapında bir camia tarafından geliştirilen en popüler ve yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian için resmi teknik destek vereceğini açıklamıştı.

2006 mali yılında EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde, 25 milyon $ ederindeki donanım satışları doğrudan HP'nin Debian desteği ile bağlantılı idi.

HP'deki açık kaynak pazarlama yöneticisi Jeffrey Wade, "bu sonuçlar beni gerçekten şaşırttı," dedi.

Wade, satış rakamlarının beklentilerinin çok üstünde çıktığını belirtti. Ağustos ayında duyuruyu yapan HP ancak Aralık ayında tam anlamı ile Debian desteği vermeye başlamıştı.

4 aşamalı donanım testine göre ProLiant ve Blade System sunucuları için tam kapsamlı Debian desteği de kısa sürede verilecek.

HP şu anda Debian Sarge için destek veriyor ve 2007'de çıkacak olan Debian Etch için donanım sertifikasyonlarına hazırlanıyor.

Her ne kadar HP Debian'a resmi destek verse de şirketin listeye yeni bir dağıtım eklemekte acele etmeyeceği biliniyor.

"Destek verdiğimiz her dağıtım test ve teknik destek anlamında ciddi bir sorumluluk ve işlem yükü demek," diyen Wade sözlerini "Debian kararını verdiğimizde ne tür bir fırsat olduğunu ve satışlara ne kadar katkıda bulunacağını hesaplayıp yaptık bunu," diye sürdürdü. "Sonuçlar gerçekten beklentimizin üstünde çıktı."

Kaynak: internetnews.com

Görüşler

0
Betelgeuse
Acaba HP'nin Türkiye ofisindekilerin bu konudan ne kadar haberleri var? IBM Türkiye en azından kendi ofisini açık özgür yazılımlarla ilgili seminerlerde kullandırıyor, HP ne yapıyor? Sırf bu nedenle bile server alacakları zaman bana akıl danışan müşterilerime IBM alın diyorum. Windows 2003 kuracaklarını bilsem bile yine de verdikleri paraların minik bir kısmı IBM binasındaki linux seminerlerine katkı olarak dönecek. HP Türkiye'nin Linux konusunda herhangi bir etkinliğini duymadım. Olsaydı en azından bu sitede haber olurdu biz de aferin derdik.
0
majesty
O zaman HP Türkiye'nin üstlerine istekte bulunalım, diyelim HP Türkiye özgür yazılım adına bir şeyler yapsın, ayıp oluyor diye... :)
0
Betelgeuse
En azından IBM'in yaptığı kadarını bile yapsa birşeydir yine. Ne de olsa rakip firmalar, özgür yazılımları desteklemek konusunda da rekabet içinde birbirleriyle yarışsalar fena mı olur?
0
koraypeksayar
IBM'in desteğine diyecek birşey yok.

Bildiğim kadarıyla HP Türkiye M$'un Türkiye'deki özellikle sunucular alanında en büyük bundlecısı. Yanlış değil sanırım...

İyi fikir. HP Türkiye titre ve kendine gel :)

Bence mükemmel bir fırsattır majestic'in fikri...
0
koraypeksayar
Majestic değil majesty olacaktı, pardon :)
0
Tristan
Merhabalar

Uzun zamaaaaan önce HP Linux gunu duzenlemisti, Maddog gelmişti, konuşma yapmıştı.

http://www.gelecek.com.tr/index.php?m0=4&m1=20&m2=&h=32

Ama açıkçası IBM'in Linux konusunda adı daha çok duyuluyor.

HP ise anladıgım kadarı ile Proliantlari nasıl olsa satıyorum diye düşünüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU Dokümanları Debian'dan çıkıyor mu?

anonim

Bu azıcık kışkırtıcı başlık nereden geliyor? Debian, FDL dahil kimi dokümantasyon lisanslarını özgür bulmadığı için bu lisansa sahip paketleri main arşivinden kaldırıyormuş...

Debian: Büyük bir tehdit!!!

sundance

Uzun bir aradan sonra çok kısa süre içinde iki tane Debian 3.0 Woody incelemesi çıktı. Linuxwatch`da yayınlanan, -daha olumlu- bu ikinci inceleme bende oldukça ciddi bir paranoya başlattı.

Adı üstünde paranoya işte, birilerinin çok ciddi şekilde Debian`a karşı tavır aldığını ve hatta onu tehdit olarak gördüğünü düşünmekteyim. Zira alenen beceriksiz ve dikkatsiz adamların yazdığı incelemeler birbiri arkasına yayınlanmaya başladı...

Debian Türkçe mini-nasıl

sundance

Sitemiz müdavimlerinden Recai Oktaş'ın hazırlamış olduğu Debian Türkçe 1 Debian Türkçe 2 yazıları, birçok Debian kullanıcısının işine yaramıştı. Önemli bir açığı doldurmanın yanısıra, teknik makale nasıl yazılır konusunda da önemli dersler veren bu yazıları yayınlamaktan FM olarak gurur duyduğumuzu da belirtmek isterim.

Öte yandan amaca yönelik Debian kullanıcıları, bu makalelerden gerekli kısımları tam olarak ayırıp uygulamakta zorluk çekmişti. Bu sebeple Recai hocamız isteklerimizi kırmayarak, temel komutların, fazla açıklama olmadan yazıldığı yeni kısa bir Debian Woody türkçeleştirme kılavuzu yazdı. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun :)

Debian Volatile deposu !

sundance

Debian Camiası, özellikle sistem adminlerin yoğun ihtiyaç duyduğu "can alıcı yazılımların en güncel hallerini" tutmak amacıyla Debian Volatile deposunu oluşturdu.

İlk aşamada virüs tarayıcılar ve antispam filtreleri gibi güncelliği önemli programları programların bulunacağı bu depo, Debian'ın "sağlam ama güncel olmaması" durumunu biraz olsun hafifleteceğe benziyor.

Bu konuda yakınanların dertlerine büyük ölçüde deva olacak bir diğer site ise Backports.org

Şapkasız Çıkmam! Debian Şapkalar Geldi

anonim

Merhaba.

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2005'e yetiştiremediğimiz Debian Şapkalar nihayet geldi.

Bedeli 6 YTL olan şapkaların laciver ve krem rengi mevcuttur. Sipariş vermek isteyen arkadaşlar linux34.com sitesini ziyaret edebilir.