fazlamesai.net'e soralım: Hangi e-posta sunucusu?

0
e2e
Merhaba,
Debian GNU/Linux üzerine ilk mail sunucumu kurmak istiyorum. Debian ile default olarak exim geliyor. Fakat exim hakkında çok fazla materyal bulamadım. Buradaki sonuçlara bakılırsa postfix'in popüleritesi daha fazla Debian'cılar içinde.

Siz hangi mail sunucuyu, neden kullanıyorsunuz? Bana ne önerirsiniz?

Görüşler

0
sundance
Valla şahsen dünyanın en büyük e-posta yazılımı Software.com'un InterMail MX'i ile de Sendmail ve Qmail ile de uğraşmış birisi olarak diyebilirim ki, performans, güvenlik ve kolay yönetilebilirlik denildiğinde kesinlikle Postfix. Hem Qmail'ın patchler ile vs. gelen özelliklerini direkt bünyesinde barındırmakta hem de Qmail'dan birkaç kat daha kolay kurulmakta.

Öte yandan çevremden aldığım duyumlar ve 2001 yılında yaptığım bir araştırma birçok kişinin en iyi e-posta sunucusu konusunda -çok ilginçtir- Stalker (Mac üstünde) önerdiğini gördüm. O zaman çok sağlam özellikleri vardı sanırım hala iyidirler.

Exim'e gelince, çok oturmuş bir posta sunucusu, zaten Debian camiasının tercih etmesinin sebeplerinden biri bu, diğeri ise Postfix'in lisansının birazcık GPL dışında kaldığını düşünmeleri. Öte yandan böyle bakacak olursak Qmail'ın egosu ile müstesna yazarının "ben istediğim zaman istediğim değişikliği yaparım lisansta, yerse" yaklaşımı çok daha itici geliyor.

Kısaca ilk tercih Postfix, Postfix, üçüncüsü Qmail bence.
0
tongucyumruk
Postfix tabiiki. Herşeyden önce konfigürasyonu kolay, oldukça geniş bir belge arşivi var. Bir gün bu terimi kullanacağım aklıma gelmezdi ama: Ölçeklenebilir. Yani bugün yerel ağda çalışan, 10 kişiye hizmet veren bir postfix'im var. Yarın istersem aynı postfix sanal domainleri, sanal kullanıcıları, çeşit çeşit kotaları, LDAP üzerinden SMTP Auth'u olan komple bir ISP çözümüne dönüşebilir. Dahası postfix oldukça güzel bir tasarıma sahiptir.

czzttbzztt... --- Communication interrupted ---
Flame Mode: On
Postfix süperdir, QMail sucks, ne o öyle yamalı yamalı... bohça gibi...
czbzzzcttt...--- Communication restored ---
Flame Mode: Off

Son olarak Debian üzerinde Postfix ile türlü fantaziler denemiş bir insan olarak postfix kullanmanın her koşulda tam bir keyif olduğunu söyleyebilirim.
0
alphan
Oradaki sonuclara bakmak yerine
şuradaki [64.233.161.104] sonuçlara bakmak daha mantıklı olabilir.

exim4-base ve exim toplamı postfix'i katlıyor.

tabi gene de öntanımlı exim'in geldiğini unutmamak lazım.
0
skoylu
Himmm...

Postfix varken başka bir şeyi denemek, uğraşmak vs. abesle iştigal olur.

Ama elbette, mazoşist damarımız kabardığı zaman, kendimize işkence ettirecek birilerini bulamazsak, sendmail'in el altında olduğunu unutmamak icap ediyor..


0
ctengiz
Debian üzerinde qmail. Yamalı mamalı ama istediğim her şeyi yapabiliyorum. www.qmailrocks.org'daki dökümanlar ile de kurulumu oldukça kolay hale geliyor.

Ama burada diğer yorum yapan kişileri de dikkate alacak olursak postfix de yabana atılmayacak bir laternatif gibi duruyor.

Acaba bir yerlerde qmail vs postfix karşılaştırması var mıdır ?

(Varmış :

- http://shearer.org/en/writing/mtacomparison.html
- http://www-dt.e-technik.uni-dortmund.de/~ma/postfix/vsqmail.html

devamı için bkz. google)

Bir de ihtiyaçlar çok önemli. Benim ihtiyaçlarım şunlardı :

- Kolay yönetim
- Kolay kurulum (tamam qmail kurulumu kolay değil ama sayesinde inanılmaz tecrübe kazandım. :) bir de qmailrocks.org'daki kılavuzlar ile artıkça oldukça kolay..)
- Spam ve virüs filtremeye destek
- IMAP'e destek
- Sanal alan adlarına destek
- Webmail'e destek
- Güvenli SMTP bağlantısı
- Posta listesi oluşturabilme
- Web ara yüzü ile kullanıcı hesapları yönetimi

Şu anda bunların hepsine sahibim.
0
selam
Merhaba...

Debian üzerine qmail kurulumu yapmak için qmailrocks yada lifewithqmail' i takip etmek Debian ruhuna biraz ters düşüyor sanırım :) apt-get install qmail-src ardından build-qmail :) ve /tmp/qmail-src içerisinde sizi bekleyen deb paketi :) Benzer şekilde ucspi ve deamontools içinde geçerli.. Sanırım tek eksiği smtp auth patch' inin olmaması idi. Ancak bu sorunda kolayca aşılır..

Başlığa cevap olarak ise 1. qmail 2. postfix zira bir e-posta sunucusu kurulur ve bırakılır artık yapılacak tek işlem kullanıcı ve domain eklemeden ibarettir. Kurulumu bitmiş yapılandırması tamamlanmış bir e-posta sunucunun tekrar yapılandırma gereksinimi olmaması gerekir. qmail bana bunu sağlıyor. Kur ve unut. postfix ise esnek ve yapılandırmayı tekrar kurulum gerektirmeden sadece reload ile çözebilmeniz pek çok durumda hayat kurtarıcı olabiliyor.

Her ikiside sanal domain/kullanıcı yönetimini başarı ile sağlıyor, spam/antivirüs çözümleri oldukça iyi. Ancak qmail'in küçük parçalardan oluşması unix mantığına yada araçlarına çok benzemesi beni cezbediyor :)

İhtiyaç ve beklentileriniz uzun bir süre içerisinde değişmeyecek ise qmail yok ne olacağı belli olmaz yarın bakarsın iki gün sonra beklentilerim değişir ve şu andaki yapılandırmada değişiklik yapma ihtiyacı hissederim diyorsanız postfix' i tercih edin derim.

Saygılar && İyi çalışmalar
Timu EREN
0
skoylu
Hımmm...

Postfix büyük parçalardan, QMail küçük parçalardan mı oluşuyor? Bildiğim kadarıyla parça sayısı aynı olmasa bile fonksiyonel olarak aynı sayıda parça mevcut.

Diğer yandan parçalı olmasının ekstra bir getirisini göremedim henüz.

Ayrıyetten, postfix kurduktan sonra ikide birde gidip suladığımızı hiç hatırlamıyoruz. Zaten postfix'e kullanıcı eklenmez, mesela sisteme kullanıcı eklenir, LDAP'a kayıt eklenir vs.

Domain işleri içinde aynı şekilde.

Kısaca, biz domain eklemek için yapılandırma ile oynamadık hiç. Acaba öyle yapılması mı gerekiyordu ?

Sanırım ya biz, ya da siz bir şeyleri yanlış biliyoruz gibime geliyor..
0
e2e
Daha önceki araştırmalarımda postfix için Postfix Admin [high5.net] tarzı yönetim araçları da bulmuştum. Bu araçları kullanmak faydalı mıdır? Yoksa "Kendi konfigürasyonunu kendin yap" demek mi lazım?
0
tongucyumruk
Postfixadmin, WebCyrAdm gibi bazı çözümleri vakti zamanında denemiş ve hiçbirinden memnun kalmamış biri olarak bu tip çözümler için şunu söyleyebilirim: Bu çözümlerin tamamı tek bir durumu çözmeye odaklanmıştır. Örneğin PostfixAdmin eğer Courier IMAP kullanıyorsanız işe yarayabilir, veya WebCyrAdm ile Cyrus+Postfix kurulumunuzu yönetebilirsiniz. Ancak bu araçlardan birini kullanmak istediğinizde tam olarak o aracın ihtiyaç duyduğu kurulumu yapmanız gerekir. Tablo adlarınız dahi değişik olursa bu araçlar çalışmayı reddedecektir. Bu anlamda PostfixAdmin tarzı araçları oldukça kısıtlayıcı buluyorum. Eğer sözkonusu kurulumun bir kısmını değiştirmeyi isterseniz oturup php kodlarıyla boğuşup kendi dilediğiniz yapıya göre değiştirmeniz gerekiyor.

Aslında vakit bulabilirsem benzer sorunları olmayan bir yönetim aracı yazmayı planlıyorum ama web programcılığında pek iyi olmadığım için tahminen komut satırı uygulaması olarak geliştiririm...
0
selam
Merhaba ...
Sanırım anlatmak istediğimi doğru bir şekilde anlatmayı beceremedim kusura bakmayın ...
Ben postfix ikide birde mıncıklanmak istiyor demek istememiştim... Düzgün bir şekilde kurulan bir e-posta sunucusundan sonra yapılacak işler sadece domain ve kullanıcı ekleme işlemleri demek istemiştim. (bind/mydns/pdns ldap/sql)
Sanırım Kurulumu bitmiş yapılandırması tamamlanmış bir e-posta sunucunun tekrar yapılandırma gereksinimi olmaması gerekir sözüm bu yanlışlığa sebeb oldu... Düzeltebildiğimi düşünüyorum...

Saygılar && İyi çalışmalar
Timu EREN



0
e2e
Tüm yanıtlar için teşekkürler.

Aslına bakarsanız bu benim için bir "test", süreci de olacak. Yanıtlardan sonra, Postfix'in en iyi başlangıç noktası olacağını düşünüyorum. Bu "stratejik" bir sunucu olmayacak, bu nedenle üzerinde sık sık modifikasyon yapma, bir şeyleri bozup tekrar kurma şansım da olmuş olacak. Bu nedenle, qmail'i, önerilen şekilde sonraya bırakmak daha "mantıklı" olur sanıyorum.

Tekrar teşekkürler...
0
Soulblighter
Neden Sendmail değil? Çok fazla açığı var. Ayrıca aşırı e-posta trafiğiniz varsa sorun çıkartması muhtemel... Fakat kurulumu ve kullanımı basittir.

Neden Qmail değil? Kurulumu ve kullanımı her zaman bana karmaşık gelmiştir. Fakat aşırı e-posta trafiğiniz varsa Qmail çok iyi bir çözümdür.

Neden CommuniGate Pro değil? Ücretli...

Neden Exim değil? Exim'e çok yabancıyım o yüzden :)

Geriye ne kaldı? Postfix :)

Postfix, kullanımı Sendmail'e yakın, fakat Sendmail'den çok daha hızlı ve güvenli bir sunucu. Ayrıca MySQL desteği ile kullanıcı kayıtlarını MySQL'de saklama olanağı da sağlıyor.

Ayrıca üyesi olduğum Lycos Mail, Postfix kullanıyor :) Bunu da düşündüğünüzde Postfix gerçekten güvenle tercih edilebilecek bir sunucu...
0
skoylu
>> Neden Sendmail değil? Çok fazla açığı var. Ayrıca aşırı e-posta trafiğiniz varsa sorun çıkartması muhtemel... Fakat kurulumu ve kullanımı basittir.

:) Sendmail'e "Kullanmak/kurmak için insandan öte bir şey olmak gerekir" diyenleri çok duydum ama, ilk defa kurulumu/kullanımı kolaydır diyen çıkıyor. Bu günü not düşelim tarihe derim..

>> Neden Qmail değil? Kurulumu ve kullanımı her zaman bana karmaşık gelmiştir. Fakat aşırı e-posta trafiğiniz varsa Qmail çok iyi bir çözümdür.

Bizzat kendi yaptığım testlerde, Postfix'in aşırı yükte Qmail'den daha iyi olduğunu görmüş durumdayım. Aşırı yük dediğinz zaman, mailbox, maildir vs. yerine SQL veya daha iyisi CYRUS gibi bir storage gerecektir.

Gerçi, yanlış anlaşılan şu oluyor, QMail yetersiz değildir. Siz saniyede, atıyorum 700000+ mail alacak bir sisteme sahip değilseniz, bu yük vs. mevzusunu iplememeniz lazım. Güncel tüm MTA'lar güncel makinelerde yeterince iyiler.

0
Soulblighter
>> :) Sendmail'e "Kullanmak/kurmak için insandan öte bir şey olmak gerekir" diyenleri çok duydum ama, ilk defa kurulumu/kullanımı kolaydır diyen çıkıyor. Bu günü not düşelim tarihe derim..

Benim en çok kullandığım MTA, Sendmail. Belki de o yüzden bana kolay geliyor. Qmail de başkalarına kolay geliyor bana zor geliyor. Alışmışız bir kere Sendmail'e :)

>> Bizzat kendi yaptığım testlerde, Postfix'in aşırı yükte Qmail'den daha iyi olduğunu görmüş durumdayım. Aşırı yük dediğinz zaman, mailbox, maildir vs. yerine SQL veya daha iyisi CYRUS gibi bir storage gerecektir.

Ben Qmail'in oldukça hızlı olduğunu öğrenmiştim. Fakat Postfix'in Qmail'den daha hızlı olduğunu bilmiyordum. Ama olabileceğini tahmin ediyordum :) Eline sağlık. Yaptığın testle Postfix'in Qmail'den daha hızlı olduğu da bir anlamda belgelenmiş oldu. Postfix kullanmak için bir sebep daha :)

>> Gerçi, yanlış anlaşılan şu oluyor, QMail yetersiz değildir. Siz saniyede, atıyorum 700000+ mail alacak bir sisteme sahip değilseniz, bu yük vs. mevzusunu iplememeniz lazım. Güncel tüm MTA'lar güncel makinelerde yeterince iyiler.

IBM eServer 250 sistemde Fedora üzerinde Sendmail kullandığım müşterilerde hep kuyrukta e-posta birikmesi yüzünden sorunlar yaşadım. Ve bırakın saniyede 700000+ mesajı, bu müşterilerin günde 10000 civarı bir mesaj trafiği vardı :)

Fakat herşeye rağmen Sendmail olsun Postfix olsun veya Qmail olsun hepsi çok iyi MTA'lar... Hepsinin kendine göre avantajları var...

Ama benim her zamanki favorim MS Exchange :) Şaka tabi :)
0
skoylu
>> IBM eServer 250 sistemde Fedora üzerinde Sendmail kullandığım müşterilerde hep kuyrukta e-posta birikmesi yüzünden sorunlar yaşadım. Ve bırakın saniyede 700000+ mesajı, bu müşterilerin günde 10000 civarı bir mesaj trafiği vardı :)

Bunun Sendmail bottleneck'i olduğunu sanmıyorum. Basitçe, eğer mbox formatında message storage kullanıyorsanız, bu bir tıkanmaya neden olabilir.

Bu tür durumlarda, en temiz yöntem CYRUS kullanmaktır. Dikkat ederseniz sorun MTA değil, STORAGE Sorunu.

Diğer yandan, bant genişliği de bir sorun olabilir. Ama sendmail'in ortalama bir tweak ile bu kadarcık şeyle başetmesi gayet mümkündür.

0
Soulblighter
Kesinlikle doğru! Zaten bu yüzden Postfix + Cyrus kurmuştum ve gayet başarılıydılar... :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian T-Shirt için Tasarım Zamanı

linux34

Merhaba.

Uzun bir süredir Debian T-Shirt hayali ile yanıp tutuşuyoruz. 4. LKD Linux Şenliğinde Debian kullanıcıları ile yaptığımız görüşmeler sonucu T-Shirt için kolları sıvadık.

Tasarım - 1
http://www.linux34.com/images/debian_t-shirt.jpg

Tasarım - 2
http://www.linux34.com/images/debian_t-shirt-2.jpg

Tüm GNU/Debian Linux kullanıcıları bizlere kendi yorumlarını belirtebilirse sanırım daha kaliteli bir çalışmaya kavuşmuş olacağız. 1-2 gün içerisinde debian.org.tr listesinde bu konuyu tartışıp sonuca bağlayacak sonra da Debian T-Shirtler ile dolaşmaya başlayacağız ;)<

Branden Robinson Debian'ı Anlattı

anonim

Branden Robinson, "Debian" projesinin yeni lideri, Debian'ın durumunu inceleyen ilk raporunu hazırladı.

Branden Robinson raporunda, Debian projesinin geleceği, aşılması gereken sorunlar ve diğer konular üzerinde durulmuş.

Raporun ana başlıkları şunlar:

AMD x86 64 için Debian

yuxel

Chris Cheney, Debian'ın AMD64 bit için hazır olduğunu duyurdu. 7972 paketin yaklaşık %97'sinin bu mimari için derlenmiş bulunuyor. ia32 emülasyonunda kullanılamayan bazı işlemci özellikleri bu paketler ile kullanılarak işlemciden daha fazla verim alınması sağlanıyor.
Debian Planet
OS News
Lwn

Debian ile ISP kuruyoruz!

sundance

GNU/Linux dağıtımları içinde gerek sistemi gerekse gönüllülere dayanan geliştirme ekibinin yapısı açısından en kendine özgülerinden biri olan Debian için adım adım kurulum dökümanı...

Her bir aşamasındaki ekran görüntüleri ile bu dökümanı takip ederek

-Bind Dns Server
-Apache Web Server
-Postfix SMTP Server
-Qpoper Pop3 Server
-Proftpd
-MySQL ve daha bir çok uygulama ile

küçük çaplı bir ispnin verebileceği hemen her türlü hizmeti verebileceksiniz. Tabi bir de bant genişliği ve ISP sözleşmesi detayları var ;)

Debian İçin Google SoC 2007 Projeleri

FZ

Son haberlere göre Debian projesi yöneticiliğinde Google'ın Summer of Code etkinliğinde çeşitli projeler geliştirilecek.

Detayların ilgili wiki sayfasından takip edilebileceği Debian SoC etkinliğinde veri yönetimi, QEMU işlevselliği, güvenlik, BitTorrent gibi konularla ilgili 9 farklı yazılım projesi yer alıyor.