Geçtiğimiz hafta yeni sürümü duyurulan Ubuntu'nun Debian için önemli bir tehlike oluşturduğu konuşulmakta(1, 2). Ubuntu için hazırlanan paketlerinin Debian Sarge ile uyumsuz olması temel eleştiri konusu. Debian temelli bir dağıtım olan Ubuntu'nun bu hızlı yükselişinin, hızlı gelişim sürecinin Debian'a da faydası olacağı düşünülürken, ortaya çıkan uyumsuzluk sorunlarının tam tersi bir etki yapması herkesi kaygılandırıyor. Bakalım gelecek günler neler getirecek.
* Ubuntu neden ve nasıl bu kadar popüler oldu?
* Ubuntu'nun yaptığını Debian neden yap(a)madı?
Ubuntu şu anda kullanım kolaylığı açısından Debian'ın oldukça önüne geçti. Tabanını Debian'dan aldı fakat kendisi belki de Debian'ın yapamadığını yaptı ve bunu çok daha öteye taşıdı. Bu aşamada belki de Debian'a ait olan Sarge'ın da artık yetersiz olduğunu ve bunu da bir adım öteye taşımak istediklerini düşünebiliriz. Bu gelişme de uyumsuzluğu beraberinde getirebilir. Yani artık Ubuntu, Debian'la arayı o kadar açtı ki, ondan kopmaya başladı diyebiliriz belki de... Çünkü Debian'a bağlı kalmak demek, onunla aynı seviyede olmak demek ki bu da Ubuntu'nun amacına (kolay kurulan ve kullanılan bir sistem) ters bir durum olabilir.
Ama şu bir gerçek ki, Debian Linux dünyasına çok şey kazandırdı. Ubuntu'yu yapan ekibin de bunu unutmaması lazım ve Debian'a destek olması gerekiyor. Bu aşamada bence Ubuntu'nun Debian'la uyumluluğu bırakmaması gerekiyor.
Ben bu olayı biraz da Red Hat'ten türeyen Mandriva'nın durumuna benzetiyorum... Acaba yeni bir Mandriva mı doğuyor?