Knoppix`le Debian kurulumu

0
m1a2
Fitili kim ateşledi bilmiyorum ama ;) FM`de son günlerde bir Debian ve Knoppix çılgınlığıdır aldı başını gidiyor. Knoppix`i deneyenlerin -üzerlerindeki ilk şoku atlattıktan sonra- kafalarında beliren ilk soru: `Bunu hard diske nasıl kurabilirim?`oluyor. Knoppix malum olduğu üzere Debian temelli bir dağıtım. Debian 3.0 incelemesinde Woody`nin GUI tabanlı bir kurulum ortamından yoksun olduğunu belirtmiştik. Gerçi yazıda da değinildiği gibi geliştiricilerin elleri armut toplamıyor. Progeny (aka piggy) grafik ortamda kurulum yapma imkanı sunan ilk Woody ISO`sunu çıkardı bile. Peki bu Debian kurulumu için yukarıdaki soruyla da birleştirerek Knoppix`le bir çözüm üretemez miyiz? Evet, böyle bir deneme yapılmış. Linux World`de Knoppix makes a great GUI installer for Debian başlığıyla yayımlanmış bir yazıda dağıtımdan çıkan knx-hdinstall script`i kullanılarak Sony Vaio dizüstü bilgisayarda gerçekleştirilen bir kurulum hikaye edilmiş. Bu yazıyı okuyarak, kendi makinasında kurulum denemesine girişenlere bir not: Böyle bir girişimin sonuçlarından FM ahalisini haberdar etmez iseniz bir odada sabaha kadar Serdar Ortaç dinlemekle cezalandırılacaksınız, ona göre :)

Görüşler

0
terapi
Bir önceki knoopix ile ilgili yazıda Maverick'in yorumu üzerine ben çoktan denemiştim o işi...

Bir kere kurulumun oldukça sorunsuz olarak başarıyla tamamlandığını söyleyebilirim. Sanırım bu script öncelikle Knoppix Cd'sini tümüyle HD'ye attıktan sonra RamDisk'te olan konfigürasyon dosyalarını da ilgili yerlerine yazıyor. Yanlış hatırlamıyorsam kurulum esnasında disk bölümleme'ye de izin veriyor.

Benim bu yöntemle Knoppix kurduğum sistem Celeron işlemcili on board ses ve görüntü kartına sahip bir sistem. HD'yi de daha önce 4'e bölmüştüm. Bir partisyonda Win2000, diğerinde Debian kurulum denemesi, üçüncüsü FAT32 dosya sistemine sahip ek çalışma olanı, sonuncusu da SWAP'ti. Knoppix'i eski debian denemesinin üzerine kurabildiğime göre demek ki scripte hangi partisyonu istediğimi de soruyormuş.

Yalnız ya benim bir şeyleri eksik yapmamdan ya da scriptin yetersizliğinden emin değilim açılışta lilo'daki Win2000 seçeneğim uçtu... Biraz araştırınca bu seçeneklerin lilo.conf dosyasında tanımlandığını, lilo.conf dosyasını da düzenlemenin tek başına yeterli olmadığını lilo komutu ile de MBR'a yazılması gerektiğini öğrenince, eski düzenime kavuştum. Fazladan bir de herbirşeyimi tanıyan hazır Debain'ınım oldu. Üstüne de Maverick'in dediği gibi apt-get install synaptic yaptım ve synaptic'in gui tabanlı apt olduğunu görünce çok mutlu oldum.

Sonuç : Newbie tarafından test edildi onaylandı

0
anonim
KNOPPİX Sİ HARDDİSKE YÜKLEME
root shell girip kdp hdinstall yazdım ve karşıma hd1 ve hd4(rakamlda yanılmış olabilrim)
diskleri gösteren bir menu çıkta ve alttada 7-8 tane başlık vardı. ben linux hakkında hiç
bir bilgim olmadığından burada tıkanıp kaldım. knoppix si harddiske yüklemek için ne yapmalıyım.

eğer yükleyebilirsem knoppixi harddikten çalıştırmak için ne yapmalıyım.
0
anonim
W98 yüklü ve ağa bağlı bir bilgisayarda Knoppix''i kurdum, ilk şoku atlattıktan 10 dk sona internette idim, oysa Suse bir ızdırap olmuştu benim için yok Lilo hatası yok versiyon bug... Zaten Linux''u bilmeyen bir insandım fakat Knoppix kötü anılarımın üstüne temiz bir sayfa açtı, bu CD nin dağıtılmasında emeği geçen tüm arkadaşları kutluyorum, PCWorld ile dağıtılan kitapçık benzeri çalışmaların devamını diliyorum.
Hakan E.
0
Necrodome
Knoppix'le debianı sorunsuz bir şekilde kurdum (zannediyorum). Yalnız harddisk üzerinde 4 partisyon :) var. hda1'de win2k, hda5'de linux, hda6'da swap, hda7'de boş fat32 partisyonu. hda1'i ve hda7'i mount edemiyorum. KDiskFree'de sadece cdrom,floppy ve hda5 gözüküyor. Konsolda da can't find /dev/hda1 in /etc/fstab or /etc/mtab hatası veriyor, hda7 de bulunamadı diyor.

Nedir bunun yolu?
0
m1a2
hda1 ve hda7 /etc/fstab`da listelenmemiş. Bunların her açılışta mount edilmesini istiyorsan /etc/fstab`da şuna benzer satırları bulundur: /dev/hda1 /mnt/ntfs ntfs defaults 0 0 /dev/hda7 /mnt/vfat vfat defaults 0 0 Bu ayardan önce mount yerleri olan /mnt/ntfs ve /mnt/vfat dizinlerini (eğer mevcut değilse) oluştur. Bu isimleri rastgele seçtim, dilersen değiştirebilirsin.
0
Necrodome
Şahane.
Teşekkürler...
0
Nightwalker
Kurulumu bende yaptım ancak hda larımın hiç birini görmemenin yanı sıra ( bunu sanırım fstab ayarları ile çözebilirim. ) Lilo da sadece knoppix i görüyor ( diğer işletim sistemim xp ). Bu konuda ne yapılabilir ?
0
Necrodome
winxp'yi lilo da göstermek için, etc/lilo.conf dosyasında A Windows installation, example for partition 1 on first IDE harddisk gibisinden bir satır olacak. Onun altındaki satırların başındaki # işaretini kaldırıp, xp nereye kuruluysa(/dev/hda1 tahminen) other satırını o şekilde değiştireceksin.
0
larweda
lilo`ya bir alternatif de winxp`nin boot loader`ini linux boot etmek için kullanmak; o da şöyle oluyor:
lilonun sistemde hiç yüklü olmasa bile makinayı bir şekilde linux`tan boot ediyorsunuz, (CD`den floppy`den vs. ya da lilo`dan) linux ta bi tane boot dosyası yaratıyosunuz, şu şekilde:
dd if=/dev/hdax count=1 bs=512 of=linuxboot.sec(hdax burda linux`un kurulu olduğu partition) 

sonra windows`un boot olduğu partition`u linux altında mount ediyorsunuz, mesela
mount /dev/hdax /mnt/dos (tabi mnt altında dos diye boş bir dizin olması gerekiyor, başka isimde bir dizin de olabilir.)

sonra dd komutuyla oluşturduğunuz boot dosyasını (yukarıdaki örnekte linuxboot.sec) windows partition`una kopyalıyosunuz:
cp linuxboot.sec /mnt/dos/linuxboot.sec

bi de windows`un root dizinindeki boot.ini dosyasına, bu dosyayı şu şekilde ekliyosunuz:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
linuxboot.sec="Linux"

Bu durumda, lilo olmasa bile, makinanızı windows açılış menüsünden linux boot edebilme şansı elde etmiş oluyorsunuz. Ayrıca windows`un boot.ini dosyasında default`u ya da menu timeout`u de değiştirebilirsiniz.
0
anonim
Bir vatandas bana knoppix`in harddiske atilip kullanilmasini turkce atarsa sevinirim
0
anonim
benim problemim knoppix te modemi tanıtamam. apache modemim var. nete bağlanamıyorum. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Birkaç tıklama ile size özel Debian!

zekeriya_akyildiz

http://euronode.com adresine kayıt olduktan sonra istediğiniz özellikleri ve ayarlarınızı belirtiyorsunuz size birkaç dakika içinde size özel bir Debian ISO imajı yaratıyorlar.

Debian Proje Yöneticisi Martin Michlmayr ile Söyleşi

e2e

NewsForge, Debian'ın 25 yaşındaki yöneticisi Martin Michlmayr ile bir söyleşi yapmış.

Söyleşide, Debian takımının Sarge ve sonrasına ilişkin planları ve hedefleri de yer alıyor. Kullanılacak bazı paketlerin sürümleri, neden tercih edildikleri, yeni debian-installer, Sarge sonrasında uygulanacak "sürüm periyodu" ve güvenlik desteği gibi sorulara verilmiş yanıtları bulabilirsiniz.

- Niçin ötanımlı çekirdek olarak 2.4 tercih edildiği
- X.org'un kullanılıp kullanılmayacağı
- Apache, KDE ve GNOME'un hangi sürümlerinin Sarge'da yer alacağı.
- KDE ve GNOME'lu bir kurulum için kaç cd'nin yeterli olabileceği.
- Niçin MTA (Mail Transfer Agent) olarak Postfix yerine Exim tercih ettikleri...

gibi ilginç soruya da çok sevimli yanıtları var.

Türkçe Debian Belgeleri

yuxel

Bir süredir Debian listelerinde güzel belgeler dolaşıyor. Serdar Aytekin kendi sitesinde bir çok güzel belge sunuyor. Böyle belgeleri özleyen FM kullanıcılarına iyi bir alternatif olabilir.

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Debian GNU/Linux Türkçeleştirme Çalışmasında Yeni Soluk

FZ

Türkiye´deki Debian camiasının önemli isimlerinden Recai Oktaş hocamızın Debian Türkçe yerelleştirme listesine gönderdiği son e-posta mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

``Herkese merhaba,
`d-i´ çevirilerindeki aciliyetten ve birtakım gecikmelerden dolayı bu duyuruyu zamanından önce yapmak durumundayım.

Debian Türkçe yerelleştirme faaliyetlerini koordine etmek amacıyla bir hafta kadar önce resmi Debian sunucularından Alioth üzerinde bir proje talebinde bulundum. Bu talep kısa sürede kabul edildi. Projenin hayli taslak düzeyde olan Web sayfalarına:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org

bağından ulaşabilirsiniz. Şu an birçok hata içermekle birlikte özellikle "Ceviri-NASIL" sayfasını okumanızı öneririm; zira bu belge proje koordinasyonu ile ilgili -en azindan önerinize sunulmus- detaylı bilgiler sunuyor:

http://l10n-turkish.alioth.debian.org/howto.html

Alioth'da bir proje sayfasına sahip olmak güzel. Fakat o sayfalarda yazılıp çizilenler uygulamaya konulmaksızın sadece okunmakla kalacaksa vay halimize!