Algoritmalar

0
Tarık
Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.
Donald E. Knuth' un TAOCP' si ile karşılaştırmak gibi bir "absürdlüğe" düşmeden önce Türkçe konuşan *bilgisayarcıların gözatması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten nitelikli kaynakların yalnız İngilizce ya da veriyi üreten, araştıran, ortaya koyan kimselerin dilinde olması gayet doğal bir süreç fakat meraklı ama henüz yeterli olmayan insanları yüzeysel piyasa sularından kurtarıp daha derinlere ve akademik ortama çekebilmek için Türkçe kaynaklar -normal vatandaşın erişebileceği bir tür olarak- çok önemli. Zira kolay-zor ayrımı ülkemizde bilmek ve bilmemek için takma ad olarak kullanılır durumda. Bunun en büyük nedenide İngilizce yetersizliği. Neyse kısa keselim.

"Algoritmanın Temelleri" ve "Kombinator Algoritmalar" başlıkları altında iki ana bölümden (kitaptan) oluşan kitap içeriği alt başlıklarıyla şu şekilde:

  1. TEMELLER: ALGORİTMALAR = PROGRAMLAMA + MATEMATİK

  2. Temeller
  3. Kümeleme Algoritmaları
  4. Sayı Teorisi ve Sayılarla İlgili Algoritmalar
  5. Altın Kesit ve Fibonacci Sayıları
  6. Graf Teorisi ve Graflarla İlgili Algoritmalar
  7. Sıralama Algoritmaları
  8. Matematiksel Uygulamalar

  9. KOMBINATOR ALGORİTMALAR

  10. Labirentlerle İlgili Algoritmalar
  11. Geometrik Algoritmalar
  12. Paketleme Problemleri
  13. Aralık Sorgulaması ve kD-Ağaçlar
  14. Parçalanma Problemleri
  15. Boole Cebriyle İlgili Algoritmik Problemler
  16. Problem Analizi
  17. Kombinator Algoritmalar
  18. Optimizasyon Algoritmaları
  19. Oyunlar ve Oyunlarda Arama Algoritmaları

Kitap: Algoritmalar: teoriden uygulamalara
Basım: 2009, ikinci baskı, 824s

*-tamamen piyasa adamı- olmayan, üretken, çalışkan, bilgisayarlara ve bilgisayar bilimine meraklı insanlar kastedilmiştir.

Görüşler

0
y0rk
aldım gitti :) kitap yurdundan aldım kargoyla 50 TL. tavsiye için teşekkürler.
0
ZZombie
Alınacaklar listeme ekliyorum.
Bu türde güzel çalışmaları görmek son derece sevindirici.

Umarım devamları da gelir.
0
gkhnfnd
Yapay Zeka isimli kitabıda gerçekten çok güzel.
0
Volkan
Yıllardır temel başvuru kaynağım Sedgewick'in Algorithms'inden sonra, buradaki tanıtıma ve içeriğinin güncelliğine güvenerek almaya karar verdim. "Kitap olsun da ne olursa olsun" diyerek yazılmadığı belli. Bilgilendiren arkadaşa teşekkürler.
0
Tarık
Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kargo Kültü Bilim

FZ

Meşhur fizikçi Richard Feynman'ın 1974 yılındaki önemli bir konuşmasının metnini FM camiası ile paylaşmak istedik. Önemli bir kılavuz olduğunu düşündüğümüz bu metnin okurken bir hayli eğleneceğinizi ve bir şeyler kapabileceğinizi düşündük.

Yazılım Mühendisliğinde Çıkmaz Sokak Tarifleri: Anti-Patterns

FZ

Bilgisayar yazılımları geliştirmekle yıllardır uğraşılmakta. Son yarım yüzyılda ortaya çıkan bu alanda çeşitli paradigmalar (prosedürel, nesne tabanlı, fonksiyonel, vs) ve çeşitli modeller (code reuse, unit testing, component model, extreme programming, design patterns) ortaya atıldı. Daha çok "Özgür Yazılım'' ile birlikte dağıtık geliştirme yöntemleri gündeme geldi. Tasarım, uygulama ve test aşamalarını kapsayan geniş bir açıdan baktığımızda bize önerilen çeşitli "doğru'' geliştirme yöntemleri var.

Diğer her alanda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı bir kavrayışa sahip olmak için doğruların yanında "yanlış'' yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konuda yaşanmış çok tecrübe olmakla birlikte, yazılı olarak birkaç kaynak dışında ciddi bir eksiklik bulunmaktaydı. Bu makale, ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği ile ilgili birkaç Internet sitesinden derlenmiş, daha çok özgür yazılım alanını ilgilendiren bu tür çıkmaz yolları tanıtmaktadır. Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!

Gürer Özen'in Anti-Patterns çevirisinin devamını burada okuyabilirsiniz.

Google Hikayesi / Çağımızın En Yeni İş, Medya ve Teknoloji Başarısı

darkhunter

Orjinal adı Google Story olan ve Koridor Yayıncılık tarafından yayınlanan kitabın (çeviri: Gökçe Köse) yazarları David A. Vise ve Mark Malseed.

Kitabın içeriği ise şöyle :

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.

Yapay Zeka Yazıları

malkocoglu

Akıllı tahmin yapabilmek (heuristic), zekanın kullandığı önemli bir özellik. Bilgisayarla aynı özelliği aktarabilmek için, 8'li Bulmaca ortamında arama algoritmalarını sitemizde işliyoruz. Kullanılan dil, Common LISP olacak. Çözüm kodları da sitede paylaşılıyor. Bu kodlar, üniversitede alınan Yapay Zeka dersi için geliştirildi.
Yapay Zeka ile Problem Çözümü
Akıllı Tahmin Yapabilmek (Heuristic) ve Yapay Zeka