Algoritmalar

0
Tarık
Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.
Donald E. Knuth' un TAOCP' si ile karşılaştırmak gibi bir "absürdlüğe" düşmeden önce Türkçe konuşan *bilgisayarcıların gözatması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten nitelikli kaynakların yalnız İngilizce ya da veriyi üreten, araştıran, ortaya koyan kimselerin dilinde olması gayet doğal bir süreç fakat meraklı ama henüz yeterli olmayan insanları yüzeysel piyasa sularından kurtarıp daha derinlere ve akademik ortama çekebilmek için Türkçe kaynaklar -normal vatandaşın erişebileceği bir tür olarak- çok önemli. Zira kolay-zor ayrımı ülkemizde bilmek ve bilmemek için takma ad olarak kullanılır durumda. Bunun en büyük nedenide İngilizce yetersizliği. Neyse kısa keselim.

"Algoritmanın Temelleri" ve "Kombinator Algoritmalar" başlıkları altında iki ana bölümden (kitaptan) oluşan kitap içeriği alt başlıklarıyla şu şekilde:

  1. TEMELLER: ALGORİTMALAR = PROGRAMLAMA + MATEMATİK

  2. Temeller
  3. Kümeleme Algoritmaları
  4. Sayı Teorisi ve Sayılarla İlgili Algoritmalar
  5. Altın Kesit ve Fibonacci Sayıları
  6. Graf Teorisi ve Graflarla İlgili Algoritmalar
  7. Sıralama Algoritmaları
  8. Matematiksel Uygulamalar

  9. KOMBINATOR ALGORİTMALAR

  10. Labirentlerle İlgili Algoritmalar
  11. Geometrik Algoritmalar
  12. Paketleme Problemleri
  13. Aralık Sorgulaması ve kD-Ağaçlar
  14. Parçalanma Problemleri
  15. Boole Cebriyle İlgili Algoritmik Problemler
  16. Problem Analizi
  17. Kombinator Algoritmalar
  18. Optimizasyon Algoritmaları
  19. Oyunlar ve Oyunlarda Arama Algoritmaları

Kitap: Algoritmalar: teoriden uygulamalara
Basım: 2009, ikinci baskı, 824s

*-tamamen piyasa adamı- olmayan, üretken, çalışkan, bilgisayarlara ve bilgisayar bilimine meraklı insanlar kastedilmiştir.

Görüşler

0
y0rk
aldım gitti :) kitap yurdundan aldım kargoyla 50 TL. tavsiye için teşekkürler.
0
ZZombie
Alınacaklar listeme ekliyorum.
Bu türde güzel çalışmaları görmek son derece sevindirici.

Umarım devamları da gelir.
0
gkhnfnd
Yapay Zeka isimli kitabıda gerçekten çok güzel.
0
Volkan
Yıllardır temel başvuru kaynağım Sedgewick'in Algorithms'inden sonra, buradaki tanıtıma ve içeriğinin güncelliğine güvenerek almaya karar verdim. "Kitap olsun da ne olursa olsun" diyerek yazılmadığı belli. Bilgilendiren arkadaşa teşekkürler.
0
Tarık
Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Qooxdoo JavaScript / AJAX Framework İle Merhaba Dünya'dan Biraz Öteye

muhuk

Aşağıdaki eğitsel burada yayınlanan (İngilizce) aslından çeviridir. Gerek benim yeteneksizliğim gerekse Türkçe'nin bilişim terimleri konusunda zayıf olması sebebiyle kötü bir çeviri olmuştur. Çeviri için özür diliyor ve mümkünse aslını okumanızı rica ediyorum.

Qooxdoo özellikle masaüstü benzeri GKA'lar yaratmakta kuvvetli bir AJAX çatısı. Tkinter veya GTK gibi, ama daha çok swing'e benziyor. İyi hazırlanmış belgeler ve temiz bir API ile geliyor. Yapılandırma ve ilklendirme için küçük bir Python programı var. Çok geniş bir kütüphaneye sahip olduğu için geliştirme sürecinde kısmen derlenmiş kaynak üzerinde çalışıp, bitirdiğinizde yine bu programı kullanıp tek (aslında iki, bir de yükleyici oluşturuyor), az yer kaplayan bir dosya oluşturabilirsiniz.

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.

Dbmail Kurulumu Belgesi

anonim

Dbmail, IMAP ve POP hizmeti vermenizi sağlayan bir yazılımdır. Dbmail ayrıca e-postalarınızı, kullanıcılarınızı ve sanal domainlerinizi bir veritabanı üzerinde tutmanızı sağlar. MySQL ve PostgreSQL desteklemektedir.

RSS Dosyası Yapısı

ctengiz

RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.

Python Paradoksu

FZ

Paul Graham, geçenlerde (2004 Ağustos'unda) kısa bir makale yazmış, bakalım ne demiş:

"Kısa bir süre önce gerçekleştirdiğim bir konuşmada pek çok insanı hayalkırıklığına uğratan bir laf ettim: Python tabanlı bir proje için bulabileceğiniz programcılar, Java tabanlı bir projeye çekebileceğiniz programcılardan daha zeki olacaktır.

Kast ettiğim Java programcılarının aptal olduğu değil. Kast ettiğim şey, Python programcılarının daha akıllı olduğu. Yeni bir programlama dilini sıfırdan öğrenmek çaba gerektirir. Ve insanlar Python'u yeni bir iş bulabilirler diye öğrenmiyorlar; insanlar Python'u öğreniyor çünkü gerçekten programlamayı seviyorlar ve halihazırda kullandıkları dillerden memnun değiller.