Algoritmalar

0
Tarık
Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.
Donald E. Knuth' un TAOCP' si ile karşılaştırmak gibi bir "absürdlüğe" düşmeden önce Türkçe konuşan *bilgisayarcıların gözatması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten nitelikli kaynakların yalnız İngilizce ya da veriyi üreten, araştıran, ortaya koyan kimselerin dilinde olması gayet doğal bir süreç fakat meraklı ama henüz yeterli olmayan insanları yüzeysel piyasa sularından kurtarıp daha derinlere ve akademik ortama çekebilmek için Türkçe kaynaklar -normal vatandaşın erişebileceği bir tür olarak- çok önemli. Zira kolay-zor ayrımı ülkemizde bilmek ve bilmemek için takma ad olarak kullanılır durumda. Bunun en büyük nedenide İngilizce yetersizliği. Neyse kısa keselim.

"Algoritmanın Temelleri" ve "Kombinator Algoritmalar" başlıkları altında iki ana bölümden (kitaptan) oluşan kitap içeriği alt başlıklarıyla şu şekilde:

  1. TEMELLER: ALGORİTMALAR = PROGRAMLAMA + MATEMATİK

  2. Temeller
  3. Kümeleme Algoritmaları
  4. Sayı Teorisi ve Sayılarla İlgili Algoritmalar
  5. Altın Kesit ve Fibonacci Sayıları
  6. Graf Teorisi ve Graflarla İlgili Algoritmalar
  7. Sıralama Algoritmaları
  8. Matematiksel Uygulamalar

  9. KOMBINATOR ALGORİTMALAR

  10. Labirentlerle İlgili Algoritmalar
  11. Geometrik Algoritmalar
  12. Paketleme Problemleri
  13. Aralık Sorgulaması ve kD-Ağaçlar
  14. Parçalanma Problemleri
  15. Boole Cebriyle İlgili Algoritmik Problemler
  16. Problem Analizi
  17. Kombinator Algoritmalar
  18. Optimizasyon Algoritmaları
  19. Oyunlar ve Oyunlarda Arama Algoritmaları

Kitap: Algoritmalar: teoriden uygulamalara
Basım: 2009, ikinci baskı, 824s

*-tamamen piyasa adamı- olmayan, üretken, çalışkan, bilgisayarlara ve bilgisayar bilimine meraklı insanlar kastedilmiştir.

Görüşler

0
y0rk
aldım gitti :) kitap yurdundan aldım kargoyla 50 TL. tavsiye için teşekkürler.
0
ZZombie
Alınacaklar listeme ekliyorum.
Bu türde güzel çalışmaları görmek son derece sevindirici.

Umarım devamları da gelir.
0
gkhnfnd
Yapay Zeka isimli kitabıda gerçekten çok güzel.
0
Volkan
Yıllardır temel başvuru kaynağım Sedgewick'in Algorithms'inden sonra, buradaki tanıtıma ve içeriğinin güncelliğine güvenerek almaya karar verdim. "Kitap olsun da ne olursa olsun" diyerek yazılmadığı belli. Bilgilendiren arkadaşa teşekkürler.
0
Tarık
Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows Üzerinde Kaynak Kod Versiyon Kontrol Sistemi ve CVSNT.

ae

Özellikle yazılım geliştirme dünyasında iseniz, yazdığınız kodların güvenilir bir şekilde saklanması, versiyonların takip edilmesi, kodun gelişimine katkıda bulunanların ve kodun kontrol altında tutulması ihtiyacınız doğmuştur. Windows ortamında kaynak kod güvenliğini ve versiyonlama takibini yapabilmek için bir kaç alternatifiniz bulunuyor. Özellikle MS ürünleri ile yazılım gerçekleştiriyor iseniz mutlaka karşınıza çıkmış olan Visual Source Safe, açık kod dünyasından RCS , SVN, CVS ve CVSNT Yabancı terimlerin Türkçeye çevrilmesindeki bazı güçlüklerden dolayı açıklamaların başında Türkçe manasını verip metin içinde orjinal kısaltmaları kullanmaya çalışacağım.

Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu GNU/Linux Dergisi Çıkardı

anonim

Bilişim Kulübü altında faaliyet gösteren Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu (EULT) 2007 yılında kuruldu. Açık kaynak kodlu yazılıma katkıda bulunmak, GNU/Linux'a yeni başlayanlara rehberlik etmek amacıyla yola çıkan topluluk 2008 Ocak ayı itibarı ile e-dergisinin ilk sayısını yayınladı.

Dergiye http://universitem.erciyes.edu.tr/eult_e_dergi_1.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye´nin İlk FreeBSD İşletim Sistemi Kitabı Çıktı

honal

Türkiye'nin ilk FreeBSD İşletim Sistemi kitabı çıktı. Son yıllarda gittikçe artan bir ilgi ile karşılaşan FreeBSD hakkında hemen herşeyi bu kitapta bulabileceksiniz.

FreeBSD işletim sistemine olan ilgi son yıllarda oldukça artmıştır. Köklü bir işletim sistemi olmasına rağmen son yıllara kadar tanınmayan BSD ailesi, kararlı ve güvenli işletim sistemi sunmaktadır. Uzun yıllar FreeBSD üzerine yoğunlaşmış uzman bir yazar kadrosu tarafından yazılan kitap, Türkiye'nin ilk ve tek FreeBSD işletim sistemi kitabıdır. Kitap, FreeBSD'yi Türkiye'ye tanıtmak misyonunu üstlenmiştir. Bu nedenle kullanıcıların kurup deneyebilecekleri bir adet FreeBSD 4.9 CD'si ile birlikte gelmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Açıkkod Yayınevi

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

Python Paradoksu

FZ

Paul Graham, geçenlerde (2004 Ağustos'unda) kısa bir makale yazmış, bakalım ne demiş:

"Kısa bir süre önce gerçekleştirdiğim bir konuşmada pek çok insanı hayalkırıklığına uğratan bir laf ettim: Python tabanlı bir proje için bulabileceğiniz programcılar, Java tabanlı bir projeye çekebileceğiniz programcılardan daha zeki olacaktır.

Kast ettiğim Java programcılarının aptal olduğu değil. Kast ettiğim şey, Python programcılarının daha akıllı olduğu. Yeni bir programlama dilini sıfırdan öğrenmek çaba gerektirir. Ve insanlar Python'u yeni bir iş bulabilirler diye öğrenmiyorlar; insanlar Python'u öğreniyor çünkü gerçekten programlamayı seviyorlar ve halihazırda kullandıkları dillerden memnun değiller.