Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

0
FZ
DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.
DDİ konusunda çalışan Çinli araştırmacı Zhang Le, dil analizi ve dil işleme konusundaki en önemli yazılımların büyük bir bölümünü tespit edip bunları tek bir bootable CD´ye yani Morphix-NLP içine yerleştirmiş. Söz konusu CD´de 640 MB´ın üzerinde DDİ işleme yazılımı mevcut ve sıkıştırılmış bir dosya sistemi kullanan CD´nin kapasitesine baktığımızda daha pek çok yazılımı içine yerleştirebilecek kadar boş yerin bulunduğunu görebiliyoruz.

İncelemenin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Not: Söz konusu yazıyı daha önce yazdığım şu yazıdan tercüme ettim. Dolayısı ile bazı yerleri bir miktar abuk sabuk gelmiş olabilir, önerisi olan varsa bazı terimler için seve seve gerekli değişiklikleri yaparım :)

Görüşler

0
sametc
bu haberi sanırım bir yerden okudum ama nertden tabiiki slashdot.org :))
0
sametc
durun yanlıs anlasılmasın FZ yazmıstı o haberi ordan dikkatimi cekti ondan dedim bunu
0
FZ
Evet, makalenin İngilizce özgün şeklinin haberini Slashdot sitesinde duyurmuştum ve tabii ileriseviye.org da bir süreliğine meşhur slashdot etkisine maruz kaldı :)

İşin güzel yanı ve buradan farkı haber orada çıktıktan sonra birkaç saat içinde haberin altında 140 kadar yorum vardı. Aralarında ise Linux uzmanlarından tutun, dilbilimcilere, antropolojiyle ilgilenenlerden tutun otomatik tercüme ile ilgilenen insana kadar çok farklı kesimden insan vardı, açıkçası bu kadar çok ve farklı yorum beklemiyordum, hem şaşırdım hem sevindim :) Gönül ister ki aynı kültürel ve entelektüel çeşitliliği bu ortamda da yaşayalım ;-)
0
sametc
değilmi FZ insallah oyle bir ortam olur fazlamesai yakında insallah :) bakıyorum son zamanlarda yorumlar azalıyor :( ve fazlamesai sadece bilgisayar ve linux sitesi olarak anılıyor bu yanlıs bu imajı duzeltmek lazım.:) saygılarımla
0
malkocoglu
DDI'de istatistik kullanimi ilginc: Bu fikrin daha ilkel bir sekli, tarihi belgelerin yazarlarini bulmak icin kullanilmisti diye hatirliyorum. ABD'de ilk cikan politik dergilerde gunun onemli adamlari takma isimlerle yazilar yayinliyorlarmis. Bu makalelerin yazarlari tarihi ispatlardan sonradan bulunabilmisti, fakat bazilarinin kim oldugu bir turlu anlasilamadi. Bunun uzerine tarihciler, zamanin unlu adamlarin ozel mektuplarindaki "the", "a", "in" vs gibi kelimeleri sayarak, bu sayilari anonim makaleler ile karsilastirdilar, ve yazarlari tespit ettiler. Kullanilan kelimelerinin sayisinin insandan insana degismesi ilginc, ama biraz dusununce mantikli geliyor. Hepimizin favori kelimeleri var demek ki! (Mesela bu yorumda mesela "bu" kelimesini 5 kere kullanmisim)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Leonardo Da Vinci'nin Not Defteri

Ragnor

/. 'ta okuduğum habere göre The British Library yani İngiliz Kütüphanesi 14 muhteşem kitabı Internet üzerinden sergilemeye başlamışlar. İçlerinde Da Vinci'nin 1508 tarihli not defteri de bulunmakta.

LIDS ile izinsiz girişlerin tespiti

FZ

LIDS (Linux Intrusion Detection System), sistemdeki önemli dosyaları koruyan ve tanımlanan kurallar çerçevesinde süreçleri(process) izleyen bir uygulamadır. Kendisine bir kural tanımlanır ve o kurala göre dosya/dizinleri korur. Örneğin, kendisine eklenen kurallara göre belirlenen süreçler kullanıcıların gözünden saklanabilir. Böylece ps komutunun sonucunda bu süreç, gözlerden saklandığı için ortaya çıkmayacaktır. LIDS bu tür işlemleri yapabilmesi için yazılımla birlikte sunulan kernel yama dosyasını kernele(çekirdek) yamamak gerekmektedir. Kural tanımlama(ekleme/çıkarma) işlemi yazılımın lidstools isimli araçları ile yapılabilmektedir.

Tacettin Karadeniz´in makalesinin devamına ileriseviye.org sitesinden erişebilirsiniz.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

Kabalcı Kapandı

butch

Beşiktaş ve aslında bütün İstanbul sakinleri için simge mekanlardan biri, Kabalcı Kitabevi kapandı.

Kabalcı'yı özellikle, yayınladığı pek çok “niş” nitelikteki kitap ve tabi belki bizim için en önemlisi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni tekrar basımıyla severek anıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır kitap severlerin önemli bir durağı, İstanbul sakinlerinin buluşma yeriydi Kabalcı. Kapanışının...

e-bergi Ağustos Sayısı ve Programlama Sorusu

anonim

e-bergi ağustos 2008 sayısıyla yine sizlerle. Ayrıca artık e-bergi'de bir de programlama sorumuz var, tıklayın kodlayın :)