Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

0
FZ
DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.
DDİ konusunda çalışan Çinli araştırmacı Zhang Le, dil analizi ve dil işleme konusundaki en önemli yazılımların büyük bir bölümünü tespit edip bunları tek bir bootable CD´ye yani Morphix-NLP içine yerleştirmiş. Söz konusu CD´de 640 MB´ın üzerinde DDİ işleme yazılımı mevcut ve sıkıştırılmış bir dosya sistemi kullanan CD´nin kapasitesine baktığımızda daha pek çok yazılımı içine yerleştirebilecek kadar boş yerin bulunduğunu görebiliyoruz.

İncelemenin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Not: Söz konusu yazıyı daha önce yazdığım şu yazıdan tercüme ettim. Dolayısı ile bazı yerleri bir miktar abuk sabuk gelmiş olabilir, önerisi olan varsa bazı terimler için seve seve gerekli değişiklikleri yaparım :)

Görüşler

0
sametc
bu haberi sanırım bir yerden okudum ama nertden tabiiki slashdot.org :))
0
sametc
durun yanlıs anlasılmasın FZ yazmıstı o haberi ordan dikkatimi cekti ondan dedim bunu
0
FZ
Evet, makalenin İngilizce özgün şeklinin haberini Slashdot sitesinde duyurmuştum ve tabii ileriseviye.org da bir süreliğine meşhur slashdot etkisine maruz kaldı :)

İşin güzel yanı ve buradan farkı haber orada çıktıktan sonra birkaç saat içinde haberin altında 140 kadar yorum vardı. Aralarında ise Linux uzmanlarından tutun, dilbilimcilere, antropolojiyle ilgilenenlerden tutun otomatik tercüme ile ilgilenen insana kadar çok farklı kesimden insan vardı, açıkçası bu kadar çok ve farklı yorum beklemiyordum, hem şaşırdım hem sevindim :) Gönül ister ki aynı kültürel ve entelektüel çeşitliliği bu ortamda da yaşayalım ;-)
0
sametc
değilmi FZ insallah oyle bir ortam olur fazlamesai yakında insallah :) bakıyorum son zamanlarda yorumlar azalıyor :( ve fazlamesai sadece bilgisayar ve linux sitesi olarak anılıyor bu yanlıs bu imajı duzeltmek lazım.:) saygılarımla
0
malkocoglu
DDI'de istatistik kullanimi ilginc: Bu fikrin daha ilkel bir sekli, tarihi belgelerin yazarlarini bulmak icin kullanilmisti diye hatirliyorum. ABD'de ilk cikan politik dergilerde gunun onemli adamlari takma isimlerle yazilar yayinliyorlarmis. Bu makalelerin yazarlari tarihi ispatlardan sonradan bulunabilmisti, fakat bazilarinin kim oldugu bir turlu anlasilamadi. Bunun uzerine tarihciler, zamanin unlu adamlarin ozel mektuplarindaki "the", "a", "in" vs gibi kelimeleri sayarak, bu sayilari anonim makaleler ile karsilastirdilar, ve yazarlari tespit ettiler. Kullanilan kelimelerinin sayisinin insandan insana degismesi ilginc, ama biraz dusununce mantikli geliyor. Hepimizin favori kelimeleri var demek ki! (Mesela bu yorumda mesela "bu" kelimesini 5 kere kullanmisim)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DNA´ya Problem Çözdürmek - Biyolojik Bilgisayarlar

malkocoglu

Matematikçi/biyolojist Leonard Adelman, biyolojik bilgisayar'ın olabileceğini ispatlamak için, DNA ve biyolojik yöntemler kullanarak, seyahat eden satış görevlisi (traveling salesman) probleminin ufak bir şeklini DNA'ya çözdürmeyi başardı. Seyahat eden satış görevlisi (SESG) problemi, çizit (graph) olarak temsil edilen şehirler arasındaki en az yol tutacak olan seyahat rotasını bulan algoritmadır.

E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Tomcat ile Dağıtık (Distributed) Sistem İnşâsı

malkocoglu

E-ticaret ve benzeri türden internet sitelerinin karşısında çıkan klasik ölçekleme sorunu şunlardır:

Her Tomcat sunucu makinası sadece belli sayıda ziyaretçiye Servlet/JSP servisi yapabilir. Bir makinanın sınırı aşıldığında yeni bir Tomcat makinası ekleyerek sitemizin kapasitesini arttırabilmeliyiz. Fakat bunu nasıl yapacağız? Bu birçok Tomcat sunucusunun işlemci gücünü dış dünyaya tek bir kuvvet olarak sunabilecek bir yöntem lazım, yani kümeleme (clustering) kavramının Tomcat dünyasında olan karşılığı....
Yazının Devamı

Python

FZ

Yeni, güçlü ve kolay öğrenilebilir bir programlama dili olan Python, tüm değişkenlerin, fonksiyonların, sabitlerin, modüllerin ve sınıfların birer nesne olarak görüldüğü bir dildir. Bu özelliklere sahip başka nesne tabanlı dillerden daha fazla özelliğe sahiptir. Kaynak kodunun herkese açık olması Python’un önümüzdeki dönem çok yaygın olarak kullanılacağının bir göstergesidir.

Küçük mucidin el kitabı :)

conan

Siz de benim gibi evde bulduğunuz herhangi bir maddeden işe yarar (ya da yaramaz) şeyler yaratmayı sever misiniz bilemeyecegim. Ama sanırım ben bu dünyada varsam, benim gibilerinin de olması muhtemel.

İşte bu tip seyleri yaparken karşılaştığım şeyleri paylaşmak istedim bir anda sizlerle. Ama öncelikle sanırım konuyu biraz daha açmalıyım.