Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

0
Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Ch C/C++ Interpreter gayet iddialı olmasına rağmen, hemen hemen tüm derleyicilerle (Borland, MS, GNU gcc, Watcom, vs.) sorunsuz derleyebildiğim 20-30 satırlık C programcıklarını Ch' a yorumlatana kadar akla karayı seçtim.

Tabii ki uzun süreli bir test sürecinden geçirmedim.

Ch yorumlayıcı ile birlikte ChSciTE adında güzel bir kod düzenleyecisine sahip olabiliyorsunuz. Aslında ChSciTE, GNU/Linux dünyasında uzun süredir kullandığımız SciTE'ın Win32 ye uyarlanmış farklı bir kopyası. Tam ekran moduyla sadece koda ve yapacağınız işe odaklanmak konusunda zorluk çekmezsiniz.

Bütün bunların yanında SIGL adında gayet gelişmiş bir grafik kütüphanesi ve Ch Mechanism Toolkit adında bir adet düzenek animatörü mevcut.

Tüm dökümanları, indirme linklerini ve daha fazlası hakkında bilgiyi yorumlayıcının ana sayfası vasıtasıyla edinebilirsiniz. Tüm yazılımlar akademik kullanım için serbest ve indirebilmek için üyelik gerekiyor (tabii ki bedelsiz)
Pek tabii olarak kurumsal sürümüde mevcut.

SoftIntegration

Görüşler

0
Tarık
Birkaç deneme daha yaptım ve dün basit programları yorumlatamazken, şu an opengl örneklerini gayet rahat ve hızlı bir şekilde çalıştırabiliyorum. Sanırım kendi örneklerini güncellemiyorlar, o yüzden kaynak kodlarda belirtilmiş öncü dosyaların bulundukları yerler değişmiş. El yordamıyla bir iki yol göstermeniz gerekebiliyor.

Ayrıca şuan görebildiğim kadarıyla sigl, grafik analiz ve haritalama ile ilgili bir grafik kutuphanesi, yani öyle 3d/2d hokkabazlıkların geliştirilebileceği bir kütüphane değil. Ama genel olarak yorumlayıcı gayet hızlı çalışıyor ve şuan için pek bir sorun yok.

0
FZ
Dr. Dobb's Journal'in Aralık, 2005 sayısındaki Ch: A C/C++ Interpreter for Script Computing - Interactive computing in C makalesinde, Ch yorumlayıcısını geliştiren Harry H. Cheng bazı kod örnekleri veriyor ve Ch avantajlarından bahsediyor, epey büyük programları Ch ile çalıştırabildiğini belirtiyor.

Benim ilk aklıma gelen soru ise şu oldu: Common Lisp ya da Scheme benzeri ortamlarda olduğu gibi, Ch içinde de misal aynı kaynak kod dosyasının içindeki 30 fonksiyon arasından sadece bir tanesini seçip "derlemek" ve böylece tüm programı kolayca, hızlıca değiştirmek mümkün mü?
0
Tarık
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz. Bu tip bir özelliği olsaydı bunu ChSciTe üzerinde görebiliyor olurduk sanırım. Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.
0
FZ
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz.

Evet böyle bir şeyden bahsediyorum. Yani sadece tek bir fonksiyonda küçük bir değişiklik yaptım diyelim, sadece o kısmın üzerinden geçilmesinden, diğer fonksiyonların tekrar ellenmemesinden bahsediyorum.

Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.

Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?
0
Tarık
Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?

hehe yok öyle demek istemedim. Normalde birçok derleyici/yorumlayıcı komut satırında dediğiniz şekilde derlemeye yada yorumlamaya destek veriyor zaten. Sizin bahsettiğiniz ise kullanıcı tanımlı biraz irice işlevler heralde. Dediğim gibi henüz içine tam olarak giremedim. Ama el kitabında bu konula alakalı bir takım mevzular var. Hatta işlevlerin ayrı dosyalarda (*.chr uzantılı) ayrıca işletilmesi gibi.

0
FZ
Destekli sallarsak belki şöyle diyebiliriz, bu madem bir yorumlayıcı olarak çalışıyor, o halde bir fonksiyonda değişiklik yaptığımda ve sonra mesela o fonksiyonu çağıran bir başka fonksiyonu çalıştırdığımda yaptığım değişikliğin sonucunu görürüm (mü acaba?).
0
newman
Indir dene kardesim :)
0
FZ
REPL muamelesi yapıyorum Tarık'a. Başkalarına da yapmışlığım yok değildir (bilen biliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MonoDevelop 1.0 yayınlandı

anonim

Uzun bir beklemeden sonra nihayet MonoDevelop 1.0 yayınlandı. MS Windows ortamında .NET ile uygulama yazanlar artık çok az çaba harcayarak ya da belki kodlarını olduğu gibi alıp derleyerek uygulamalarını GNU/Linux ve Mac OS X üzerine taşıyabilecekler.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

GNU/Linux Çekirdek Animasyonu

FZ

Evet kulağa garip geliyor ama var böyle bir şey, inanmayan bu sitedeki Linux çekirdeği 3D animasyonunu izleyebilir.

Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

FZ

Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar:

Bedava Borland Delphi

larweda

Borland Delphi 6.0 personal edition'u bedava dağıtmaya başladı. Gidiyorsunuz Borland`ın sitesine, bir kullanıcı alıyorsunuz, ufak bir anket dolduruyorsunuz, Delphi`yi indiriyosunuz. (maalesef yaklaşık 150 MB, CD versiyonu da 100$`a satılıyor) Borland da seri numarasını ve aktivasyon numarasını e-mail ile gönderiyor. Delphi Personal Edition`da Enterprise ya da Professional edition`daki SQL ve XML desteği olmamasına rağmen yine de denemeye değer.

Ayrıca programı indirdikten sonra InformIT`nin bedava kütüphanesindeki Sam`s Teach Yourself Borland Delphi 4 in 21 Days`e de bir göz atmak yararlı olabilir.