Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

0
Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Ch C/C++ Interpreter gayet iddialı olmasına rağmen, hemen hemen tüm derleyicilerle (Borland, MS, GNU gcc, Watcom, vs.) sorunsuz derleyebildiğim 20-30 satırlık C programcıklarını Ch' a yorumlatana kadar akla karayı seçtim.

Tabii ki uzun süreli bir test sürecinden geçirmedim.

Ch yorumlayıcı ile birlikte ChSciTE adında güzel bir kod düzenleyecisine sahip olabiliyorsunuz. Aslında ChSciTE, GNU/Linux dünyasında uzun süredir kullandığımız SciTE'ın Win32 ye uyarlanmış farklı bir kopyası. Tam ekran moduyla sadece koda ve yapacağınız işe odaklanmak konusunda zorluk çekmezsiniz.

Bütün bunların yanında SIGL adında gayet gelişmiş bir grafik kütüphanesi ve Ch Mechanism Toolkit adında bir adet düzenek animatörü mevcut.

Tüm dökümanları, indirme linklerini ve daha fazlası hakkında bilgiyi yorumlayıcının ana sayfası vasıtasıyla edinebilirsiniz. Tüm yazılımlar akademik kullanım için serbest ve indirebilmek için üyelik gerekiyor (tabii ki bedelsiz)
Pek tabii olarak kurumsal sürümüde mevcut.

SoftIntegration

Görüşler

0
Tarık
Birkaç deneme daha yaptım ve dün basit programları yorumlatamazken, şu an opengl örneklerini gayet rahat ve hızlı bir şekilde çalıştırabiliyorum. Sanırım kendi örneklerini güncellemiyorlar, o yüzden kaynak kodlarda belirtilmiş öncü dosyaların bulundukları yerler değişmiş. El yordamıyla bir iki yol göstermeniz gerekebiliyor.

Ayrıca şuan görebildiğim kadarıyla sigl, grafik analiz ve haritalama ile ilgili bir grafik kutuphanesi, yani öyle 3d/2d hokkabazlıkların geliştirilebileceği bir kütüphane değil. Ama genel olarak yorumlayıcı gayet hızlı çalışıyor ve şuan için pek bir sorun yok.

0
FZ
Dr. Dobb's Journal'in Aralık, 2005 sayısındaki Ch: A C/C++ Interpreter for Script Computing - Interactive computing in C makalesinde, Ch yorumlayıcısını geliştiren Harry H. Cheng bazı kod örnekleri veriyor ve Ch avantajlarından bahsediyor, epey büyük programları Ch ile çalıştırabildiğini belirtiyor.

Benim ilk aklıma gelen soru ise şu oldu: Common Lisp ya da Scheme benzeri ortamlarda olduğu gibi, Ch içinde de misal aynı kaynak kod dosyasının içindeki 30 fonksiyon arasından sadece bir tanesini seçip "derlemek" ve böylece tüm programı kolayca, hızlıca değiştirmek mümkün mü?
0
Tarık
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz. Bu tip bir özelliği olsaydı bunu ChSciTe üzerinde görebiliyor olurduk sanırım. Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.
0
FZ
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz.

Evet böyle bir şeyden bahsediyorum. Yani sadece tek bir fonksiyonda küçük bir değişiklik yaptım diyelim, sadece o kısmın üzerinden geçilmesinden, diğer fonksiyonların tekrar ellenmemesinden bahsediyorum.

Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.

Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?
0
Tarık
Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?

hehe yok öyle demek istemedim. Normalde birçok derleyici/yorumlayıcı komut satırında dediğiniz şekilde derlemeye yada yorumlamaya destek veriyor zaten. Sizin bahsettiğiniz ise kullanıcı tanımlı biraz irice işlevler heralde. Dediğim gibi henüz içine tam olarak giremedim. Ama el kitabında bu konula alakalı bir takım mevzular var. Hatta işlevlerin ayrı dosyalarda (*.chr uzantılı) ayrıca işletilmesi gibi.

0
FZ
Destekli sallarsak belki şöyle diyebiliriz, bu madem bir yorumlayıcı olarak çalışıyor, o halde bir fonksiyonda değişiklik yaptığımda ve sonra mesela o fonksiyonu çağıran bir başka fonksiyonu çalıştırdığımda yaptığım değişikliğin sonucunu görürüm (mü acaba?).
0
newman
Indir dene kardesim :)
0
FZ
REPL muamelesi yapıyorum Tarık'a. Başkalarına da yapmışlığım yok değildir (bilen biliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IrfanView 3.51 ve Scite 1.39

butch

Uzun bir aradan sonra daha iki gün önce yeni sürümü çıkan IrfanView, 3.51 sürümü ile, yine uzun bir süredir bekleyen Scite 1.39 sürümüyle çıktı. Bilmeyenleri haberdar edelim Scite hem Linux hem de Windows sürümleri bulunan, onlarca dili destekleyen çok iyi bir editor. İki programda da ufak değişiklikler var. İlgilenenler için IrfanView ve Scite'ın adresleri.

Microsoft, AJAX, Ruby on Rails

FZ

Gelecek hafta başlayacak büyük etkinliklerden Microsoft Professional Developers Conference sürecinde AJAX bağlantılı teknolojilerin tanıtılacağı ve Atlas projesinin gün ışığına çıkarılacağı söyleniyor.

Yine aynı haberde ajaxian.com'dan Dion Almaer'in Ruby on Rails web geliştirme "framework"ünü AJAX teknolojilerini en iyi destekleyen platformlardan biri olarak göstermesi de dikkate değer noktalardan biri.

Skype'ye rakip: Gizmo Projesi

Soulblighter

40 milyon kişi tarafından kullanılan Skype'ye ciddi bir rakip geliyor: Gizmo Projesi.

Sony PSP ve Lua Programlama

FZ

FM ortamında GP2X ve PSP tartışmaları alevlenmeye başlamışken PSP programlama ile ilgili gördüğüm bazı linkleri paylaşayım dedim. Common Lisp ortamlarından yakınen tanıdığımız Frank Buss geçen senek O'Reilly konferasında konu ile ilgili bir sunum yapmıştı Easy Game Console Hacking: An introduction to Lua Player on the PSP başlıklı.

PMX: Pixel Mixer

lazarus

PMX, bir grafik canlandırma , kompozisyon (motion graphics) yazılımıdır. Prensip olarak Adobe Photoshop benzeri katmanlı (layered) grafikler üzerinde çalışır.