Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

0
Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Ch C/C++ Interpreter gayet iddialı olmasına rağmen, hemen hemen tüm derleyicilerle (Borland, MS, GNU gcc, Watcom, vs.) sorunsuz derleyebildiğim 20-30 satırlık C programcıklarını Ch' a yorumlatana kadar akla karayı seçtim.

Tabii ki uzun süreli bir test sürecinden geçirmedim.

Ch yorumlayıcı ile birlikte ChSciTE adında güzel bir kod düzenleyecisine sahip olabiliyorsunuz. Aslında ChSciTE, GNU/Linux dünyasında uzun süredir kullandığımız SciTE'ın Win32 ye uyarlanmış farklı bir kopyası. Tam ekran moduyla sadece koda ve yapacağınız işe odaklanmak konusunda zorluk çekmezsiniz.

Bütün bunların yanında SIGL adında gayet gelişmiş bir grafik kütüphanesi ve Ch Mechanism Toolkit adında bir adet düzenek animatörü mevcut.

Tüm dökümanları, indirme linklerini ve daha fazlası hakkında bilgiyi yorumlayıcının ana sayfası vasıtasıyla edinebilirsiniz. Tüm yazılımlar akademik kullanım için serbest ve indirebilmek için üyelik gerekiyor (tabii ki bedelsiz)
Pek tabii olarak kurumsal sürümüde mevcut.

SoftIntegration

Görüşler

0
Tarık
Birkaç deneme daha yaptım ve dün basit programları yorumlatamazken, şu an opengl örneklerini gayet rahat ve hızlı bir şekilde çalıştırabiliyorum. Sanırım kendi örneklerini güncellemiyorlar, o yüzden kaynak kodlarda belirtilmiş öncü dosyaların bulundukları yerler değişmiş. El yordamıyla bir iki yol göstermeniz gerekebiliyor.

Ayrıca şuan görebildiğim kadarıyla sigl, grafik analiz ve haritalama ile ilgili bir grafik kutuphanesi, yani öyle 3d/2d hokkabazlıkların geliştirilebileceği bir kütüphane değil. Ama genel olarak yorumlayıcı gayet hızlı çalışıyor ve şuan için pek bir sorun yok.

0
FZ
Dr. Dobb's Journal'in Aralık, 2005 sayısındaki Ch: A C/C++ Interpreter for Script Computing - Interactive computing in C makalesinde, Ch yorumlayıcısını geliştiren Harry H. Cheng bazı kod örnekleri veriyor ve Ch avantajlarından bahsediyor, epey büyük programları Ch ile çalıştırabildiğini belirtiyor.

Benim ilk aklıma gelen soru ise şu oldu: Common Lisp ya da Scheme benzeri ortamlarda olduğu gibi, Ch içinde de misal aynı kaynak kod dosyasının içindeki 30 fonksiyon arasından sadece bir tanesini seçip "derlemek" ve böylece tüm programı kolayca, hızlıca değiştirmek mümkün mü?
0
Tarık
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz. Bu tip bir özelliği olsaydı bunu ChSciTe üzerinde görebiliyor olurduk sanırım. Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.
0
FZ
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz.

Evet böyle bir şeyden bahsediyorum. Yani sadece tek bir fonksiyonda küçük bir değişiklik yaptım diyelim, sadece o kısmın üzerinden geçilmesinden, diğer fonksiyonların tekrar ellenmemesinden bahsediyorum.

Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.

Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?
0
Tarık
Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?

hehe yok öyle demek istemedim. Normalde birçok derleyici/yorumlayıcı komut satırında dediğiniz şekilde derlemeye yada yorumlamaya destek veriyor zaten. Sizin bahsettiğiniz ise kullanıcı tanımlı biraz irice işlevler heralde. Dediğim gibi henüz içine tam olarak giremedim. Ama el kitabında bu konula alakalı bir takım mevzular var. Hatta işlevlerin ayrı dosyalarda (*.chr uzantılı) ayrıca işletilmesi gibi.

0
FZ
Destekli sallarsak belki şöyle diyebiliriz, bu madem bir yorumlayıcı olarak çalışıyor, o halde bir fonksiyonda değişiklik yaptığımda ve sonra mesela o fonksiyonu çağıran bir başka fonksiyonu çalıştırdığımda yaptığım değişikliğin sonucunu görürüm (mü acaba?).
0
newman
Indir dene kardesim :)
0
FZ
REPL muamelesi yapıyorum Tarık'a. Başkalarına da yapmışlığım yok değildir (bilen biliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

FZ

Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.

OpenBSD Çekirdeği Artık SMP Destekliyor

Challenger

8 yıl boyunca ön tanımlı kurulum ile sadece 1 adet uzaktan erişim açığı çıkmış olan, dünyanın en güvenli işletim sistemlerinden birisi OpenBSD' nin bu zamana kadarki en büyük eksikliklerinden birisi SMP desteğinin olmayışı idi. OpenBSD Journal' da yer alan bu habere göre artık OpenBSD çekirdeğinde SMP destekleniyor.

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)

FreeBSD 4.4 çıktı

anonim

Network Computing alanında gerçekten en hızlı olduğuna inandığımız işletim sistemi olan FreeBSD`nin 4.4 sürümü sonunda çıktı, umarım 4.3 sürümündeki telnetd ve tcpstack bugları bu sürumde yoktur. detaylı bilgi ve yeni sürümü indirmek için: www.freebsd.org

All Plan ve Cinema 4d Türkiye tanıtımı başladı

redogre

All plan den hatırlayacağınız Alman Nemetschek firması Cinema 4D adlı 3 boyutlu çizim programını da bünyesine kattı. Aluplan firmasının Türkiye'ye getirdiği Allplan ve Cinema 4D programlarının tanıtımını ve eğitimini FGA Mimarlık veriyor. Firmanın sitesinde hem programlarla ilgili bilgi hem, tutorial lar hem de patch ler var.