ODTÜ Teknokent 5 Yılda 10 Kat Büyüdü (Peki Ya Silikon Vadisi?)

0
FZ
Radikal'deki habere göre ODTÜ Teknokent'in 2002'de 25 milyon dolar olan cirosu, yaklaşık 10 kat büyüyerek 250 milyon YTL'ye çıktı. 2005'te 149 olan firma sayısı 195'e ulaştı. 7 yıl önce 12 bin metrekarelik alanda hizmet verirken, şimdi 80 bin metrekarelik kapalı alan var. Teknokent'in AB ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri, ABD, Türki cumhuriyetleriyle İsrail ve Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ettiği belirtilmiş. Yazının sonundaki bir cümle ise dikkat çekici:
"Şu anda bilinen en büyük teknokent ABD'deki Silikon Vadisi." cümlesi gerçeği ne kadar yansıtıyor? Cümleye göre Türkiye'den çok farklı bir geçmişi ve sosyolojisi / ekonomisi olan ABD'nin Silikon Vadisi olarak anılan bölgesi Türkiye'deki 'teknokent' uygulamasına benzer bir uygulama mıdır? Yani ABD devleti ABDli genç girişimcilere birtakım vergi, kira, vs. avantajı ile sınırları belli bir kapalı alan sunup onların bir şeyler geliştirmelerini mi beklemiştir? Eğer böyle değilse neden birbirlerinden bir hayli farklı yapısı olan (biri devlet destekli diğeri muazzam bir ekonomik, coğrafik ortamda süreç içinde kendilğinden oluşmuş) iki oluşum ısrarla ve inatla birbirine eşit olarak lanse edilmektedir? FM'ye soralım dedik, belki bir bilgisi + fikri olan vardır...

Görüşler

0
bm
Hah, memlekete yeni geldigim zaman boyle acayip ve dogru olmadigi bariz olan laflara ve karsilastirmalara ben de kizardim. Hatta buraya da yazmistim bir kere soyle.

Silikon vadisi/girisimcilik filan karsilastirmasi yapilacaksa, ayni zaman zarfinda kac sirketin kapandigi, kac fikrin denenip netice alinamadigi filana da bakilmali herhalde. Islerin o tarafini pek konusmuyoruz, ama insan kaynaginin verimli yerlere kaymasi icin onemli bir mekanizma o da.

0
ozancaglayan
bir kere her şeyi geçtim, hadi ikisini de "teknokent" olarak adlandırdık diyelim. Yahu içerikleri bile o kadar farklı ki. elma ile armut gibi bir şey bu. Biri adı üstünde silikon vadisi. Yarıiletken teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanarak evimizin her tarafına musallat olan (mikro/nano)elektronik aygıt/çip geliştiriyor. Bizim teknokentlerimiz ise "tamamen" olmamakla beraber yazılım geliştirme üzerine çalışan bir sürü şirketin toplandığı bir mecra. "E gel sen sonra biri bilmemkaç yılda bilmemkaç kat büyüdü ayrıca dünyanın en büyüğü silikon vadisi" diyip haberi de, araştırmayı da, her şeyi katlet..
0
simor
Silikon Vadisi nedir? Ne yapar?


0
mencer
Silikon vadisi devlet teşviği ile değil tamamen Stanford üniversitesinin girşimi olarak başlamış. "The Silicon Valley Edge" kitabını ve özellikle içinde Marc Granovetter'in makalesini tavsiye ederim. Bana göre en önemli itici gücü ve ODTÜ teknokent'ten temel farkı araştırmacıların hem üniversitede çalışıp hem de girişimci olarak Silikon vadisindeki şirketlerin kurucuları olması.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Milliyet'e göre telif hakkı ne demek?

mrtksn

Milliyet'teki haberleri okurken sağ tıkladığınızda fotoğraf ve metinlerin kopyalanamayacağına dair uyarı ile karşılaşırsınız. Bunun sebebinin telif hakları olduğunu tahmin etmek güç değil; peki Milliyet'in benim fotoğrafımı izin almaksızın kendininmiş gibi kullanması ve bir haberlerine yaptığım yorumun metnini resmin bana olduğunu belli etmeyecek şekilde değiştirmesi telif haklarına nekadar uygun?

Başka türlü bir Kablonet hikayesi...

sundance

Bundan bir iki ay kadar önce Kablonet`in abone kullanıcı hızlarını sözleşmede yazdığı gibi 64/16`ya düşürmesinden dolayı bir sürü tepki yeralmıştı bu sayfalarda.

Bu yüzden mecburiyetten bile olsa Kablonet alırken kafamda bir soru işareti vardı. Hoş benim gibi devamlı Internet`de olan birisi için 24 saat 8K down`da gayet iyi bir hızdı ama, yine de tekrar indirirlerse diye düşünmekteydim.

Başvurusunu yaptıktan dört gün sonra Kablonet kurulup, anında online olunca ise Türk insanının ne kada nankör olduğunu bir kez daha gördüm. Hattın 64/16 olmaması bir yana 128K diye geçen DSL hattından bile daha hızlıydı. Fakat nedense zamanında ortalığı velveleye verenlerin bir tanesi bile bizleri bu gelişmeden haberdar etmeye zahmet etmemişti...

Dersaadet: nüfus gani miktar meçhul

FZ

Soru: 27 harften ibaret bilgi yığınını 156 KB büyüklüğüne çıkarmak için kaç müsteşar gerekir?

Cevap: Bir müdürlük dünyaya bedeldir.

Kıssadan hisse: Nüfus gani miktar meçhul. Karşınızda bir memleket manzarası.

Türk Telekomdan Internet´e Yeni Zam

sametc

İnternet erişiminde kontür sürelerini kısaltan Türk Telekom, bu uygulamayla yüzde 17 oranında zam yapmış oldu.

31 Mart — Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre, kurum, 145, 0822, 200’lü numaralarla başlayan dial-up erişimlerin kontör atış periyotlarını yeniden düzenledi. Yeni düzenlemeyle telefon hattı üzerinden normal saatlerde bir saatlik internet bağlantısı 943 bin TL’den, 1 milyon 100 bin TL’ye çıkmış oldu.

Eski DMOZ Editörüne 10 Ay Hapis Cezası

FZ

Açık Internet Dizini Projesi (Open Directory Project) eski editörlerinden H. Ertaş, adı geçen sitede PKK ile ilgili bir düzenlemeden ötürü suçlu bulunarak 10 ay cezaya mahkum edildi. Ertaş'ın avukatı Suna Coşkun müvekkilinin DMOZ sitesi için gönüllü olarak çalıştığını ve Kürt kategorisinden sorumlu olduğunu belirtti. Coşkun, Ertaş'ın sadece DMOZ'a yollanan adresleri düzenlediğini, sıraladığını, içeriklerinden ve orada belirtilen görüşlerden sorumlu tutulamayacağını belirterek ortada herhangi bir suç olmadığını söyledi.

Mahkeme, silahlı terör örgütünün şiddet yollarına başvurmasını özendirici yönde propaganda yaptığı gerekçesiyle, 3713 sayılı Yasa'nın ”terör örgütleri” başlıklı 7/2. maddesi uyarınca 10 ay hapis, 416 milyon 666 bin lira da ağır para cezası verdi. Mahkeme, cezaları ertelemedi.