ODTÜ Teknokent 5 Yılda 10 Kat Büyüdü (Peki Ya Silikon Vadisi?)

0
FZ
Radikal'deki habere göre ODTÜ Teknokent'in 2002'de 25 milyon dolar olan cirosu, yaklaşık 10 kat büyüyerek 250 milyon YTL'ye çıktı. 2005'te 149 olan firma sayısı 195'e ulaştı. 7 yıl önce 12 bin metrekarelik alanda hizmet verirken, şimdi 80 bin metrekarelik kapalı alan var. Teknokent'in AB ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri, ABD, Türki cumhuriyetleriyle İsrail ve Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ettiği belirtilmiş. Yazının sonundaki bir cümle ise dikkat çekici:
"Şu anda bilinen en büyük teknokent ABD'deki Silikon Vadisi." cümlesi gerçeği ne kadar yansıtıyor? Cümleye göre Türkiye'den çok farklı bir geçmişi ve sosyolojisi / ekonomisi olan ABD'nin Silikon Vadisi olarak anılan bölgesi Türkiye'deki 'teknokent' uygulamasına benzer bir uygulama mıdır? Yani ABD devleti ABDli genç girişimcilere birtakım vergi, kira, vs. avantajı ile sınırları belli bir kapalı alan sunup onların bir şeyler geliştirmelerini mi beklemiştir? Eğer böyle değilse neden birbirlerinden bir hayli farklı yapısı olan (biri devlet destekli diğeri muazzam bir ekonomik, coğrafik ortamda süreç içinde kendilğinden oluşmuş) iki oluşum ısrarla ve inatla birbirine eşit olarak lanse edilmektedir? FM'ye soralım dedik, belki bir bilgisi + fikri olan vardır...

Görüşler

0
bm
Hah, memlekete yeni geldigim zaman boyle acayip ve dogru olmadigi bariz olan laflara ve karsilastirmalara ben de kizardim. Hatta buraya da yazmistim bir kere soyle.

Silikon vadisi/girisimcilik filan karsilastirmasi yapilacaksa, ayni zaman zarfinda kac sirketin kapandigi, kac fikrin denenip netice alinamadigi filana da bakilmali herhalde. Islerin o tarafini pek konusmuyoruz, ama insan kaynaginin verimli yerlere kaymasi icin onemli bir mekanizma o da.

0
ozancaglayan
bir kere her şeyi geçtim, hadi ikisini de "teknokent" olarak adlandırdık diyelim. Yahu içerikleri bile o kadar farklı ki. elma ile armut gibi bir şey bu. Biri adı üstünde silikon vadisi. Yarıiletken teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlanarak evimizin her tarafına musallat olan (mikro/nano)elektronik aygıt/çip geliştiriyor. Bizim teknokentlerimiz ise "tamamen" olmamakla beraber yazılım geliştirme üzerine çalışan bir sürü şirketin toplandığı bir mecra. "E gel sen sonra biri bilmemkaç yılda bilmemkaç kat büyüdü ayrıca dünyanın en büyüğü silikon vadisi" diyip haberi de, araştırmayı da, her şeyi katlet..
0
simor
Silikon Vadisi nedir? Ne yapar?


0
mencer
Silikon vadisi devlet teşviği ile değil tamamen Stanford üniversitesinin girşimi olarak başlamış. "The Silicon Valley Edge" kitabını ve özellikle içinde Marc Granovetter'in makalesini tavsiye ederim. Bana göre en önemli itici gücü ve ODTÜ teknokent'ten temel farkı araştırmacıların hem üniversitede çalışıp hem de girişimci olarak Silikon vadisindeki şirketlerin kurucuları olması.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AB, Bilgisayar Güvenliği ve Diger Konular...

anonim

Bir haberi FM'ye yazmadan önce en az bir kez düşünürüm. Bu haberi yollamadan önce iki kez düşündüm. Sebebi haberin yalnızca bilgisayar güvenliğini değil aynı zamanda siyasi bazı konuları da içermesiydi. Ancak sonuç olarak FM camiasının bu haberi görmesi gerektiğine karar verdim.

Aşağıdaki linkte AB Türkiye temsilcisi Karen Fogg'un e-postalarını ele geçiren şahıs ile yapilan röportajı bulacaksınız. Aslında konu ile ilgili söylenebilecek pek çok sey olmasına rağmen ben yazıdan şu alıntıyı yapmak istedi:

Cumhurbaşkanı Sezer İnternete Sansürü Onayladı

FZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile 5652 sayılı "Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun"u onayladı.

Kurunun yanında yaş da yanar mı desek, Internet'i sebze meyve gibi gören zihniyet ile daha nereye kadar mı desek, ne desek?

Her kahveye Internet

FZ

Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Sağlık Bakanlığı Sitesi Ele Geçirildi

murat09

M$ teknolojisi ve güvenliği (!) ile donatılmış T.C. Sağlık Bakanlığı sitesi 28 Aralık 2003 günü Brezilya'lı olduğu sanılan bir grupça bir süreliğine ele geçirildi. Site halen kapalı, değiştirilmiş haline ise buradan bakabilirsiniz.

Editörün notu: Site şu anda normal görüntüsüne ve işleyişine kavuşmuş durumda.

Kopya Cd ...

mambo

Bu ülkede her şeyin olduğu gibi sonunda cd kopyalama işininde suyu çıktı.Yeni çıkan her albümün ve filmin cd'sini orjinali çıktıktan 1 gün sonra tezgahlarda bulmanız mümkün. Hem de albümün türü ve kimin söylediği hiç önemli değil.