E-Devlet M$-Devlet'e Eşit Midir?

0
anonim
Birazdan vereceğim bağlantı Milli Eğitim Bakanlığımız'ın İlsis tabir edilen E-başvuru işlemleri arayüzüne aittir. Söz konusu arayüzden küçük bir alıntı yapmak istiyorum;

Sisteme Girişte Sorun Yaşayanlar İçin İlsis Sistemi, Internet Explorer 5.0 ve üzerindeki versiyonları için hazırlanmıştır. İlsis uygulamalarını kullanmak için Internet Explorer 5.0 ve üzeri versiyon tarayıcılar ile bu tarayıcılar için "orta derece" güvenlik ayarı gerekmektedir. Yukarıdaki formu kullanamıyorsanız,tarayıcı versiyonunuzu ve ayarlarını kontrol ediniz.


Şimdi devam edebiliriz...
İnsanlar hayatlarını kazanmak için çalışmak ve para kazanmak zorundalar.

Peki öğretmenlik başvurusu gibi onbinlerce kişinin hayatını ilgilendiren bir uygulama için insanlara M$ işletim sistemi kullanma zorunluluğu neden getiriliyor?

Neden bu devlet'in bakanlıkları bu ülke'nin parasını yabancı firmalara aktarmaya bu kadar hevesli?

Bir devlet kurumu web sitesini yaparken istediği firmayı ve teknolojiyi seçebilir. Ancak M$ ürünlerine para vermek istemeyen yurtdaşlarına ikinci sınıf insan muamelesi yapamaz.

Artık hiç kimse piyasada %95 IE kullanılıyor bu yüzden böyle yapıyoruz diyemez. Özellikle Avrupa ülkelerinde IE 'nin pazarpayı %55 lere kadar düşmüşken.

Yeter artık ben E-Devlet uygulamalarında M$ ürünleri kullanmadığım için ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekten bıktım.

Sadece forumlarda sitelerde konuşup duracak mıyız bunları? Elimizden gelen bu mudur?

Son olarak MEB'in utanç abidesi

Görüşler

0
arsenelupin
Yalnız MEB'de değil, birçok başka devlet kurumu web sitesinde de görebileceğiniz türden, oldukça yaygın bir politika herşeyi M$'e teslim etmek... Devlette karar alan konumda bulunan kişilerin zihniyeti değişmediği sürece, yazıktır, forumlara yazı yazmaktan başka elden fazla şey de gelmiyor.

"Bir devlet kurumu web sitesini yaparken istediği firmayı ve teknolojiyi seçebilir".
Aslında bizim vergilerimizi harcayan hiçbir kurumun teorik olarak böyle bir hakkı yoktur. Öte taraftan, vatandaşın parasının devlet elinde çar-çur edilmesi o kadar alışıldık bir durum ki...
Kanımca bu durum, genel olarak yolsuzluklarla mücadele ve verginin -genel olarak kaynakların- verimli kullanılması konularıyla ilgili -ki bu konuları tartışmaya başlarsak "bilgisayarcılar kıraathanesi" ile "emekli kahvesi" ya da "havalı moonstar berberi"nin farkı kalmaz:)
0
jfever
http://gezegen.uludag.org.tr 'den Erhan Tekman'ın yazısı:


Bir kamu kurumumuz, kurdurmak için geçtiğimiz haftalarda ihaleye çıktığı bilgi sistemleri işinde 4000 civarında (ince) istemci ile 600 civarında sunucu bilgisayarda işletim sistemi tercihini Pardus olarak belirledi. Tüm bilgi sistemi yapısında Pardus kullanmayan bilgisayarlar yalnızca veritabanı ve uygulama sunucular olacak, ki bunlar için de bir başka marka Linux tercih edildi. (Bilginiz için, bu makinelerde Pardus kullanılmamasını özellikle biz tavsiye ettik, çünkü Pardus sunucunun enterprise level diye adlandıracağımız düzeyde görev yapmaya başlaması için daha birkaç yılımız olduğunu düşünüyoruz.) Ancak, dikkat edin, altını çizeyim, hem merkezde web, e-posta, dosya, vb servislerinde kullanılacak; ve hem de şubelerde ince istemcilere servis verecek sunucular üzerinde Pardus koşacak. TÜBİTAK UEKAE ve Pardus proje ekibi, bu projenin gerçekleşmesi için işletim sistemi ve yönetim yazılımları konusunda söz konusu kamu kurumumuza ve seçeceği tedarikçiye her türlü desteği sağlayacağını resmen taahhüt etti. İhalenin Eylül ayı içerisinde sonuçlanması ve kurulumun sözleşme imzalanmasını izleyen 10 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. Yani, en geç 2007 sonbaharında Pardus, 4000 kullanıcı ve bu kamu kuruluşundan hizmet alan onbinlerce vatandaşı e-devletleştirmiş olacak...

Aylardır sürdürdüğümüz çalışmalar meyvesini verdi ve ihale dokümanı Pardus işletim sistemi tercihini vurgulayarak yayımlandı. Bir sonraki adım tüm bu cihazlara Pardus kuracak bir sistem entegratörün sözleşmeye imza atması. Son adım da Türkiye'nin dört bir yanına Pardus yüklü sunucu ve (ince) istemcilerin yerleştirilmesi... Dediğim gibi, aylardır bu proje üzerinde çalışıyoruz; ancak şimdi sizlerle paylaşma olanağı bulabildik, çünkü yayımlanmış dokümanda "Pardus" sözcüğünü görmeden gereksiz bir heyecan yaratmak istemedik. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sözcüğü değiştirmek için çok çabalayanlar oldu, değiştiremediler. Çabalamaya devam edecekler, yine değiştiremeyecekler. Pardus, kurumsal pazarda müşterinin ve son kullanıcının işlevsel gereklerine uygun, maliyet etkin, esnek ve güvenli bir çözüm sunduğunu kanıtladı. Özellikle kamuda gittikçe artan sayıda kurumsal müşterinin Pardus göçüne tanıklık etmeye hazır olun. Özel sektörde, özellikle KOBİ cenahında benzer bir hareket görürseniz de şaşırmayın.

4000 kullanıcı Türkiye için bir ilk olabilir, öyle tahmin ediyorum. Dünya için de önemli bir sayıdan bahsediyoruz. Meşhur Münih Belediyesi'nde bunun yalnızca dört katı kullanıcı söz konusuydu yanılmıyorsam. Uludağ (bu isme aşina olmayanlar olabilir, Ulusal Dağıtım'ın kısaltması ve projemizin ilk zamanlardaki resmi adıdır) projesinin fikir olarak doğup kağıda döküldüğü andan yalnızca üç yıl sonra bizi bu başarıya taşıyan proje ekibini kutluyorum. Bu gençler "Türkiye'de Linux" işi ile kimin ilgilendiğinin nasıl fark yaratabileceğini dosta düşmana gösterdiler; laf değil iş yapınca mesafelerin nasıl da ufalıvereceğini hepimizin gözüne gözüne soktular; "dağıtımların şahı"nı geliştirdiler ve bunu yaparken de büyük keyif aldılar. Son olarak, tüm katkıcılarımızı, gönüllülerimizi, kullanıcılarımızı sevgiyle selamlıyorum... Vatana millete hayırlı olsun!

"Hangi kamu kurumu?" mu dediniz? O da ev ödeviniz olsun :-P
0
yilmaz
Bazı uygulamaların sadece IE de çalışmasının sebebini onu yazan kişinin yada proje yöneticisinin beyin fonksiyonlarının yeterince sağlıklı çalışmamasına bağlıyorum. Hele internet uygulamaları geliştiriyorsanız ve bunun işletim sisteminden bağımsız olması gerekirken böyle sorunların olması o işi yapan için utanılacak brişey olmalı.
0
Titus
FM ailesi içerisinde iki adet başlık buldum:
http://www.fazlamesai.net/?a=article&sid=4127
http://www.fazlamesai.net/?a=article&sid=4107

bu başlıkları okuduktan sonra MEB'in böyle bir uygulamaya girişmesini yadırgamıyorum bile....
0
ttk
Adam gitmiş Vbscript kullanmış Javascript yerine.
Sayfa otomatik olarak IE harici tarayıcı ve M.S harici sistemlerle uyumsuz hâle gelmiş.
Eşşek inadı dedikleri hadise bu olsa gerek.
.Net başka sistemlerle uyumluluğu gayet iyi bir biçimde sağlıyor ve program yazanları sadece M.Soft uyumlu tarayıcıya zorlamıyor ama bazıları bildiklerini okumaya devam ediyorlar.
0
sosgezbir
Bence artık bir şey yapma vakti geldi ve geçiyor. Bunun için bir imza kampanyası yapalım derdim ama sadece internet üzerinde bir imza kampanyası olur sanırım çünkü sokaktaki insanlara bu durumu anlatmak bayağı zor gibi geldi bana.

En iyisi öğretmenlerin tepkisi gerekiyor ve bunun için de Eğitim-Sen gibi sendikalarla iletişime geçmek gerek ben Eğitim-Sen e bir e-posta göndereceğim hemen şimdi. Belki bunun için bir protesto fikri üretirler.
0
simor
.Net başka sistemlerle uyumluluğu gayet iyi bir biçimde sağlıyor ve program yazanları sadece M.Soft uyumlu tarayıcıya zorlamıyor ama bazıları bildiklerini okumaya devam ediyorlar.

Doğru
Bu çok önemli bir nokta bence.
0
robertosmix
Tarayıcı VBScript desteğini sağlar, kendisini de IE olarak gösterir (ki misal Opera bunu rahatlıkla yapabiliyor) sen de herhangi bir işletim sisteminden rahatlıkla işini yapabilirsin. Ha eğer tarayıcın yetersiz ise, bunda başkalarına kızacak birşey yok.

FS akımının eksikliklerinden bahsedilmesi gerekirken, kamu kurumlarını asmaya kalkışmak çok da akıllı bir hareket değil. Nihayetinde bu kurumların bilişim çalışanlarından yada bu kuruma iş yapan şirketlerden üst düzey bir profesyonellik beklemeyemeyiz, burası bir 3. Dünya ülkesi sonunda. Köprüyü geçene kadar Micro$oft zamanında nasıl da IBM'e dayı dediyse, FSF ve yandaşlarının da aynı tavrı sergilemesi lazım. Burada ayıplanacak birşey yok.

Eğer E-Devlet'i eleştireceksek, satılan onbinlerce Dell, HP, IBM'den başlamalıyız öncelikle. Bunlarla elde edilen talanın ve yağmanın yanında Micro$oft'un esamesi bile okunmaz.
0
ttk
Şu işin Opera ile nasıl yapılabileceğini bir zahmet siz de deneyebilir misiniz ?
0
yilmaz
opera vbscript desteklemez. Unix/Linux altında mumkun değil.
0
newman
Sirf meraktan: neden mumkun degil? Opera desteklemiyor mu, desteklemez mi?
0
yilmaz
opera desteklemiyor sebebini şuraya ( http://www.opera.com/support/search/supsearch.dml?index=415 ) yazmışlar. Tarayıcı ile alakası yok durumun. Burda ikişeye dikkat etmek lazım VBScript ile asp de yazılıyor. Chilisoft asp linux unix ortamlarda çalışabiliyor. Fakat browserdaki vbscript kodu işletim sistemine bağımlı. en azından ben boyle biliyorum aksini bilen arkadaşlar sebeplerini yazarlarsa biz de öğreniriz.
0
yilmaz
Win için eklentisi varmış. Linux/Unix altında hiç çalıştıramıyormuş.
0
bio
Artik desteklenmiyor ama Unix altinda VBScript calisti bir zamanlar:

http://www.javaworld.com/javaworld/jw-12-1997/jw-12-newsbriefs.html#21
0
anonim
Böyle uç bir işlemi (Linux altında vbscript çalıştırma) her kullanıcıdan beklemek gereksiz. Ancak sayın kadrolu troll ümüzün bunu umursadığını zannetmiyorum.

Ah bu arada w3c diye bir kurum var. Belki duymuşsunuzdur girdiğiniz hack forumlarında. W3C standartları arasında vbscript diye bir standart olmadığının farkında mısınız ?
0
mutex
Bir dakika bir dakika, siz şimdi bu olay için, i.e. dışındaki tarayıcılara, kendilerini i.e. gibi gösteremedikleri için kızılması gerektiğini mi söylemeye çalışıyorsunuz??? Pes artık gerçekten. Böyle kıytırık bir tarayıcının savunucularını çok görmüştüm ama, sizin gibisini ilk kez görüyorum. Tebrikler :)

vbscript'in başka işletim sistemlerinde çalışıp çalışmadığını bilmeden (acaba kaç değişik işl. sis.'de kaç tarayıcıyla denediniz vbscript kullanan sayfaları açmayı?) nasıl böyle bir yorum yazma hakkı görmektesiniz kendinizde? Bence yazdıklarınızdan daha öncelikli bir sorun varsa ülkemizde, o da bir konuda yeterli bilgiye sahip olmayan insanlara, o konuda konuşmaması gerektiğinin öğretilememesidir.
0
robertosmix
Her hakiki sazana tek tek cevap vermekten sıkıldım artık ama, insanlar cevabım yok zannetmesin.

VBScript Linux'da da çalışır, Unix'de de. Scripting engine'lere "işletim sistemi bağımlı" diyen mantaliteye de "oha" diyorum. Öte yandan bir tarayıcının karşıdaki sisteme kendisni IE olarak gösterebilmesi 2 satırlık koddur. HTTP protokolü konusunda biraz meraka davet ediyorum. Konqueror yada Opera yada benzeri web tarayıcıları IE desteğini umursamadığı için bulaşmıyorlar. Çünkü hakikaten bahsedildiği gibi Avrupada IE kullanımı çok düşük oranlarda.

Şimdi yurdum insanı bundan bi haber.. çatır çatır IE kullanıyor. Kimin umurunda.

Ben IBM,DELL,HP gibi markaların E-Devlet başlığı altında çatır çatır devleti zarara uğrattıklarını, Micro$oft u tartışmanın E-Devlet açısından gereksiz olduğunu söylüyorum öte yandan bazı kesimler halen işi kişisel münakaşaya polemiğe sokmaya çalışıyolar. Bazıları milliyetci ahkamlar kesiyor, miroğlu, çakıcı filan oluyor. Onlara da saygılarımı sunuyorum tabii.

0
yilmaz
vbscript kodunu linuxta opera altında nasıl çalıştırabiliriz. Bunu detaylı yazabilir misiniz?
0
yilmaz
biraz kabaca sormuş gibi oldum. kusura bakmayın. bununla ilgili döküman bulamadım.
0
ttk
Ben de merak ettim onun için sormuştum.
Opera karşıdaki sistemlerin çoğuna kendisini IE olarak gösterebiliyor (bazıları kabul etmiyor) ve mesela .Net ile hazırlanmış web sitesi aynen IE'ye gösterdiği gibi sayfayı aynı formatta gönderiyor Opera'ya ama Vbscript işi en azından basitçe mümkün değil ya da mümkün değil bulabildiğim bilgilere göre.
Bu arada, dangalak web programcıları ile M.Soft'u birbirine karıştırdığımızı sanmakta ısrar edip başkalarının devleti uğrattığı zarardan bahsedip M.Soft'u nisbeten sütten çıkma akkaşık olarak sunmaya çalışan da saçmaladığını bir gün olur farkeder umarım.
0
robertosmix
VBScript tabii ki mümkün. Bunun kanıtı da Softimage XSI'da bulunan VBScript desteği. Bir-iki hafta sonu bir kaç kafadarın LEX & YACC yada benzeri araçlar kullanarak bunu unix'de yada linux'da sağlayabilmesi de son derece net olarak görünüyor. Öte yandan, Avid'e yalvararak sadece Softimage'deki VBScript interpreter'ı da alınıp bütün platformlara da dağıtılabilinir.

Opera muhtemelen sonrasında gelmesi muhtemel ActiveX desteği vs. sorularından korkmuş olsa gerek. Çünkü nihayetinde adının Micro$oft sempatizanına çıkması Opera'nın en son isteyeceği şeydir muhtelemen. Hem JScript varken FS ortamlarında kimse VBScript'e ihtiyaç duymaz, avrupanın da duymadığı gibi.

Bir de yanlış anlaşılma olmasın Micro$oft'u ak kaşık olarak göstermeye çalışmıyorum. Çok fazla sevmem de. Diğerlerine "nispeten" ne durumda olduğundan bahsediyorum. Nitekim bugün pazarda ahkam kesen bütün FSF tayfasının nerelerden geldiklerini de unutmamaları lazım.
0
newman
ActiveX destegi ile ilgili yorum gercekci gorunuyor. Ben bilmem bu isleri pek, ama ben de oyle anladim yukarida Opera'nin sayfasina verilen linkten. Pazar oyunlari vs., olabilir tabii. Ben illa da VBScript'e destek verilsin filan demiyorum (olmadi o sayfayi IE ile acarim :). Ama mesele FS ortamlarindaki insanlarin development icin ihtiyac duyup duymamasi degil: "programci olmayan" normal vatandasin adamin birinin yaptigi siteyi tarayicisnda goruntuleyebilip goruntuleyemedigi. Bir de olaya gariban vatandasin gozunden bakmakta fayda var :).
0
simor
Evet, sanki gerçekten bir w3c değilde, tarayıcı konsorsiyumuna mı ihtiyacımız var acaba?
0
newman
Daha cok isini ozenle yapan insanlara ihtiyacimiz var. Kraldan cok kralci olup benim tarayicim seninkini dover yarisina cikmanin alemi yok. Neticede kimse kor-sagir degil: isteyen istedigini secer. Ozellikle insanlarin onemli islerini gormeleri icin hazirlanan bir sayfa benim bilgisayarimi, tarayicimi, OS'mimi begenmemezlik edemez: Ben alirim ben satarim, kime ne? Haa, adam pasa keyfi icin sayfa hazirlamis, inetrenette yer kapliyor: ne kullanirsa kullansin. Ama yani soyle mesajlarla ukalalik etmeye de kimsenin hakki yok: "Aa, siz hala X tarayicisini mi kullaniyorsunuz?! Virus bulasir da hastanelerde surunursun insallah!", veya "Bi site sadece filan tarayicinin x.y.x versiyonu ile calisir. Lutfen tarayicinizi degistirin!". Boyle iste...
0
ttk
Cevap ve açıklama için teşekkür ederim.
M.Soft pek temiz olmasa da dediğiniz gibi diğer bazı firmalara göre çok daha iyidir bu doğru. Epey uzun zamandan beri aklımda kalan epey bir vukuatından dolayı ister istemez hakkında ağır yazıyorum M.Soft'un.
0
loker
Her hakiki sazana tek tek cevap vermekten sıkıldım artık ama, insanlar cevabım yok zannetmesin.

Nasıl böyle bir gaflete düşeriz, bok altında kalsan bile laf altında kalmayacak kadar hırslı olduğunu her ortamda dile getirdin. ama ie savunmaya kadar gidebilmen beni bile hayrete düşürdü... yürü be kukay...
0
afsina
Umarim ki bu is Microsoft olmasin da Linux olsun (ya da Pardus) 'a donusmez. Sorunun isletim sisteminde degil uygulamalari hazirlayanlarin belli kriterlere uymamasindan kaynaklandigini artik gormek gerekiyor. Eger ihalelerde "uygulama sunucu ve istemci seviyesinde isletim sisteminden bagimsiz calisacaktir" ibaresi yer alsa tum kavga sona ermis olurdu.. Sonra istersen microsoft kullan istersen Mac..
0
anonim
Eh başından beri anlatmaya çalıştığım bu zaten. *NIX sistemler altında Vbscript desteği gibi bir konuya gelince... IE sürümleri arasında bile vbscript problem çıkartırken. Kim böyle sonuçsuz bir çabaya girişir bilmiyorum. Ancak eğer söylediği kadar kolaysa bu fikri ortaya atan kişi bir iki hafta sonunu ayırıp bir firefox veya opera eklentisi yazabilir böyle siteler için. Bizde kendisine çok samimi olarak teşekkürlerimizi sunarız. Ancak sanırım kendileri birşeyler üretmek yerine gidip biryerleri cracklemeyi veya burada çene yarıştırmayı tercih edecek.
0
SHiBuMiGo
Avrupa ülkelerindeki %55 IE pazar payı biraz zorlama olmuş, listede yalnızca Almanya bu paya sahip, aynı şekilde İngiltere ya da Fransa'ya bakarak da Avrupa ülkelerindeki IE pazar payının %85'lerde olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan bu yazıyla ilgili Avrupa'daki kullanım oranlarını da vermek anlamsız, sonuçta Türkiye içinde kullanılacak bir uygulama için Türkiye'deki kullanım oranları esas alınmalı, dolayısıyla IE seçimi hatalı bir karar olarak gözükmüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bugün Wikipedia için ne yaptın?

FZ

Siz bu satırları okurken, Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi dünyanın en büyük sanal kütüphanesine 100 bin yeni Türkçe madde katmak için çalışıyor olacak! Beşikdüzü Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, ayda 2.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 'www.wikipedia.org'a 100 bin yeni Türkçe madde için ikinci bir kampanya başlattı. Buna göre yıl boyu ilçedeki her öğrenci 10, her öğretmen ise 100 Türkçe madde hazırlayarak gönderecek.

Kaynak: Doruk üzerinden Radikal

Durumu incelemek için de mi savcı lazım?

experience

Türkiye'de internet hakkında düşünceniz nedir bilmem ama belki şuna bi goz atmak istersiniz.(Ed: Tabi isteriz ama umarım bir dahaki sefere siz de Türkçe karakterlerle yazmak istersiniz :)
Gectigimiz ay dedicated sunucumuzun da barındığı serverlara DDOS saldirilari olmustu. Saldırılarda ortalık biraz karışmış ve bize de ISPmizden mailler gelmişti. Sistemini koruyun vs. tadinda. ve bize bazi loglar maillemişlerdi. Bariz syslog'ları idi, saldırılara yönelik. Yani bu logları ciddiye almışlardı.
Bundan yola çıkarak bizim serverımıza sürekli saldıran bir saldırgani logları ile beraber Türk Telekom'a bildirmeye karar verdim. Ve şu emaili yazdım.

Evet bizim başımız kel!

sundance

DistroWatch ana sayfasında gördüğüm bir haberi aynen çevirerek aktarıyorum.

Guadalinex (ispanyolca) Debian GNU/Linux altyapısı üzerine İspanya´ya bağlı Andolucia hükümeti tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı. Nihai versiyonu yayınlandığında Andolucia hükümeti 100,000 CD´i okullara ve toplum kuruluşlarına dağıtmayı hedeflemekte. Yerel dergi ve gazetelerle dağıtılacak olan cdlerin önümüzdeki birbuçuk yıl içinde iki milyon kullanıcıya hitap etmesi planlanıyor. Guadalinex 1.0´ın beşinci yayına aday sürümü 5 Şubat tarihinde downloada açıldı. guadalinex-1.0rc5.iso aynı zamanda boot edilebilir bir live CD:

Ne diyordum, ha evet başımız diyorum kel...

BSA´yı da vururlar :)

redial

BSAnın sitesine girişte açılan bir pop-up aşağıdaki uyarıyı yapıyor :)

Kimlik Numarası ve Vergi Kimlik Numarası

BatoR

Bürokrasi, yol ve zaman sıkıntısı çekenler için paylaşayım istedim.

Kimlik Numarası sorgulama için : tckimlik.nvi.gov.tr
Vergi Kimlik sorgulaması için : vedop.mb-ggm.gov.tr
Not: Küçük bir tavsiye; numaralarınızı alın, PVC ile kaplatıp cüzdanınıza koyun. İllaki lazım olacak !