Bir MEB Okulundaki GNU/Linux Öyküsü...

0
FZ
FM Forum'dan ana sayfaya taşımak istedim, berker arkadaşımız yazmış: "Babam bir öğretmen ve bir okulda idareci olarak görev yapıyor. Bilgisayarlarla arası fena sayılmaz. Linux'a falan da ilgi duyar sempatik bakar.

Bir hafta sonu oturup okuldaki bigisayarına Debian kurduk. Güncellemeleri yaptık. Yazıcılarıı tanıttık. Diğer Windows'lar ile anlaşabilmek için SAMBA kullandık. Ofis paketi için OpenOffice kurduk. Firefox kurduk. Okullar, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri iletişim için gizlice kayıt tutup tutmadığı tatışılan MSN'yi kullandıklarından GAIM kurduk. Hesapları yapılandırdık. Velhasıl ihtiyaç olacak her şeyi ayarladık. Babamın Linux kullanmaması için hiç bir teknik neden kalmadı.
Hatta tüm bu yukarıdakileri yaparken okuldaki atıl durumda yatan 8-10 makineyi Terminal Server gibi bir şeyle ayağa kaldırıp bir bilgisayar salonu yapabili miyiz diye düşündük.

Sonra ne mi oldu? http://ilsis.meb.gov.tr, http://sinavlar.meb.gov.tr/ gibi MEB'e ait e-devlet uygulamalarının Firefox ile çalışmadığını gördük. Konqueror vs. ile de denedik. hani bir umuttur belki olur diye Firefox'un kendisini malum tarayıcı gibi göstermesini de sağladık ama nafile. Masanın üzerinde yığılı bir sürü Öğrenci Başvurusunun bu sisteme girilmesi için makineyi reboot edip grub'dan Windows Çarpı Pe'yi açmasını istedik.

Malum tarayıcı ile bile zaman zaman düzgün çalışmayan, sık sık jan janlı .NET hata mesajları ile süslenmiş 500 İç Sunucu Hatası veren bu sistemlerin marka bağımsız olmasını beklemek sanırım çok şey beklemek oluyor.

Marka bağımlısı e-devlet uygulamaları ile bizlere e-eziyet çektiren, Formatör Bilgisayar Öğretmeni yetiştirmenin insanlara "Wört - Eksel" anlatmaktan ibaret olduğunu sanan zihniyetin değişmesi lazım... "

Görüşler

0
gismo
Crossover office denediniz mi peki.
0
berker
Crossover gibi çözümleri denemedim açıkcası. Yine Internet Explorer ve MS Office Paketi kullancak olduktan sonra bunları kullanmanın, Başta babam ve diğer kullanıclar için daha az ızdırap verici hali olan zaten lisan bedeli ödenmiş durumdaki Windoze'yi tercih ettik... Crossover, Wine, Winex gibi araçlarla çözüm üretilebilir mi? Neden olmasın... Ama gelin görün ki buradaki asıl sorun bizim çözüm üretmemiz değil Önemli Bir Resmi Kurumun ciddi rakamlara malolan projelerinin marka bağımlısı olmuş olması... Nihai çözüm bizim Crossover, Wine, Winex gibi oyuncaklar ile bu sisteme girmemiz değil, Marka Bağımsız Bir Devlet Politikası izlenerek bu sistemlerin daha uygun şekilde yapılandırlması... Bu yapılmadığı sürece Linux'a geçiş yapılması bir yana, bu tür sistemlere girebilmek için çeşitli araçları kullanarak attığımız taklalar ile kalacağız...
0
gismo
Evet, bu konuda çok şey söylenebilir, ama şu an duvarda bir gedik açabilmek önemli. Yani siz ms bağımlı yapsanız bile biz üzerinde çalışırız demek önemli kanaatimce. Kısa vadede önemli olan her şart altında kullanımı artırabilmektir. Sitem ederek vs. bir yere varamayız. Devletin bu konuda bir politikası yok. Kaldı ki bir çok şirketin bilgi işlem müdürü linux'tan tamamıyla uzak dururken sıradan bir okuldan fazla bir şey beklemeyin.
0
oeylem
Duvardaki bir gedikten daha onemli olan boyle bir talep yaratmak bence cunku talep olmadan bir arz beklemek yersiz.
0
Challenger
Belki Wine ile IE çalıştırılarak ilsis gibi sistemlerin çalışması sağlanabilir.
0
ttk
Opera'yı denediniz mi ? Firefox'dan hem daha güvenli hem de uyum problemi daha az.
0
Challenger
Mesele ILSIS sisteminin sadece IE ile çalışması. ActiveX kullanılıyor diye hatırlıyorum.
0
y0rk
mozilla vakfı uygulamalari (firefox ve mozilla )activex calistirabiliyor. linux altında wine ile calistirilabiliyor mu onu bilmiyorum http://www.iol.ie/~locka/mozilla/mozilla.htm
0
Anduril
Güzel bir deneme yapmışsınız amma ve lakin keşke bunu da akıl etseydiniz veya önceden araştırsaydınız da emekleriniz boşa gitmeseydi. Neyse sağlık olsun. Ama asıl konuya dönecek olursak , kısacası Fuc* you M$ , Always the GNU/Linux :) - Nirvana nın konserinde geçen bir diyalogdaki adların değiştirilmiş şekli :) -
0
birisi
Bizde internetin göçtüğünü sandığımız bir anda firefoxun işlediğini gördük. Ama ne var ki ilsis açılmıyordu. Buraya boşu boşuna küçük Amerika dememişler. Aynı şey tarım il müdürlüğünde vetbis (veterinerlik bilgi sistemi) içinde geçerliydi. Telefondaki adam ie 6'nın yüklü olup olmadığını soruyordu. Acaba f-16'larda gömülü olan sistemlerde de ms var mı? Zaten dengesiz ve bilgisayar düzeltmeleriyle uçan bir uçak, pilotlara acırım:))) Şaka bir yana iyi ki MS var çünkü sistemin kötü yanlarını nasıl görürdük o zaman?? Ya da daha da digitalleşmezmiydik???
0
GolgeHan
Madem Messengerin kayıt tuttuğundan şüpheleniliyor. Sonuçtan gaim üzerinden yollanan mesajlar msn sunucuları üzerinden gönderilmiyor mu?
0
berker
Hayır... Gaim kurmak çözüm değil... Resmi kurumların birbirleri ile iletişim kurmak için MSN kullanması büyük bir yanlışlıktır... Gaim kullanarak MSN üzerinden resmi kurumların birbirleri ile bilgi ve belge alışveriri yapması ancak yanlış yapmaya doğru araçlar ile devam etmek olabilir... Yoksa ben Gaim kurdum, Kopete kurdum sorunu çözdüm gibi bir iddiam yok...
0
nehuse
Ne kadar komik bir olay 500 bin kişilik bir camia kendi mesajlaşma sistemi yerine başka bir sistem kullanıyor.Bu bize has sanırım..
0
bach
küçük bir ayarla doğrudan bağlantı kurulabiliyor.
0
yilmaz
.net uygulamalarında oyle bir iğrençlik var. artık düzgün yazılmadığındanmıdır bilinmez ie dışındaki browser lara gıcıktır. ozellikle javascript içeriyorsa uygulamalar ve bu javascriptleri .net oluşturmuş ise o sayfadan performans beklemeyin.
0
ttk
Merhaba Net'in kendisinin koyduğu postback vs için olan javascript'ler problemsiz Linux'ta çalışan browser'larda dahi gayet düzgün çalışıyor. Standart fazla karmaşık olmayan ya da dikkatlice yazılan javascript'lerde de problem yok. Problem "o kafa"larda. Mesela gidip Sothink menu diye bir nane var, yeni versiyonlarında Firefox'u dikkate alıp düzgün çalışabiliyor mu bilmiyorum ama, onunla hazırlanan menüler IE'de ve Linux altında dahi Opera'da düzgün çalışırken (Opera kendisini IE olarak tanıtırsa bu durum geçerli), Firefox'da saçmalayabiliyor. Yani :Net'te M.Soft hiç bir işletim sistemine üvey bakmıyor gördüğüm kadarı ile, elinden geldiğince geniş alana hitapo etmeye çalışmış. Ama gidip de yamuklardan ders alan yamuklar Internet'i işte böyle yapıyorlar.
0
yilmaz
icann in sitesi eskiden ms akademikte vardı. linklere tıklanılmıyordu. bide js yerine kullanılan vbscriptler var o ayrı bir hikaye tabi.
0
ahmetaa
Bu olaydan cikardigim iki sonuc (ya da sorun) var. 1- Eger bu sistem calissa idi bile ilerde cikan sistem sorunlari nasil giderilecekti? Turkiyede profesyonel Linux servisi veren yerlerin sayisi bir elin parmaklarini gecmez. 2- Daha onemlisi, Kanaatimce asil sorun ne yazik ki isletim sisteminde degil. Yani bence Linux ya da Windows gibi kimsenin dayatma yapmasina gerek yok. Elbetteki Linux kurulumlari daha az bakim gerektirir ama sorun bu degil. Eger uygulama calismiyorsa cope atiliverir isletim sistemi. Buradan bir igne Pardusa da batiyor, onceden de tekrarladigim gibi asil konu uygulamalarin isletim sistemi bagimli olmasi. Devlet ihalelerinde "Uygulama isletim sisteminden bagimsiz olmalidir" ibaresi yer almadikca yapilan onca calisma ve edilen laf bosa gider.. Su anda devlet kurumlarinda VB, ofis makrolari gibi gerek uygulama gerekse isletim sistemi bagimli o kadar cok program cirit atiyor ki sasarsiniz.
0
birisi
Hep bağımlıyız hep bağımlı... Her şey stabil olursa sektör çöker??? Tamircilere ve sistem uzmanlarına ne yaptıracaksınız?? Biçer döver bulununca önceden tarlada çalışan insanlar şimdi kahvelerde...
0
berker
Sonuçta bir şeylerin ağır aksak devam edebilmesi için yeni teknolojilere el atmayalım mı? Yani Biçer Döver olmasaydı köyün bütün gençleri iş güç sahibi insanlar mı olur du? Bana kalırsa teknolojiyi getirirken gerekli reformlar yapılmadığından, teknoloji biçer döver örneğinde olduğu gibi elimizde patlıyor... Yoksa bu gün biçer döver kullanıp bizden daha fazla üretim yapan ve çiftcisini refah içinde yaşatan ülkeler olduğundan eminim... Bana kalırsa sorun Biçer döverde değil... Biçer dövere yaklaşım tarzında... Daha önce teknolojiye karşı olan tavrımıza ve bu tavrın sonuçlarına en iyi örnek olarak matbaa gösterilebilir sanırım... Ağır aksak işleyen bilişim sektörünün bu şekli ile devam etmesi için teknolojik yeniliklere kapalı mı kalmalıyız? "Zemindeysen Düşmezsin" felsefesini benimseyip, Doymasakta Aç Kalmıyoruz diyerek sistemin bu şekli ile işlemesine müsade mi etmeliyiz?... Sistemin bu şekli ile devam etmesi birilerine ekmek kapısımıdır? Yoksa kısıtlı ve çok değerli kaynakların israfı mıdır?... Bir dünya para harcanıp kurulan bir sistem çalışmıyorsa veya yeterli verimde kullanılamıyorsa, bu sistemin ayakta kalabilmesi için sürekli yeni harcamalar yapmak gerekiyorsa? bu israf değil midir?... Edeki problemli bir şeyi çalışır vaziytte tutmak için harcanan iş gücünü, vakit ve nakit'i AR-GE için harcayın bakalım... Sistem Çöküyor mu? Çökmüyor mu?
0
zekeriya_akyildiz
O insanlara şimdi tarlada çalışarak insanlığa yaşama kattıkları şeyden daha fazla şey katacak işlerde çalışmak yerine kendilerini geliştirme görevi düşüyor ama bunun yerine kahvede cirit atıyorlarsa sokaklarda avare geziyorlarsa bu biçer döveri bulanın sorunu değil!.
0
zekeriya_akyildiz
şahsen denemedim ama internet explorer'ı linuxte çalıştırmak için kaynak ararken buldum en kısa zamanda deneyeceğim.
http://www.tatanka.com.br/ies4linux/
eğer uygun olursa yeni haber konusu çarız.
0
sleytr
haber verdiğiniz için teşekkür ederim. sizden sonra ben indirip denedim;

sitede de söylendiği gibi https sayfaları açamıyor.
deneysel amaçlarla gayet işlevsel. yani siteleri güzelce render edebiliyor. test amacıyla benim çok işime yarayacak.
ancak rutin kullanıma uygun olduğu söylenemez.(flash içeren sayfalarda kilitleniyor, adres çubuğuna sağ tıklayıncada çöküyor... )
genede sırf ie bağımlısı "devlet siteleri yüzünden Linux'a geçememek" sorununu çözmek için yeterli olabilir.
0
darkhunter
Bazılarımız hayatı sadece istabul'dan, Ankara'dan ya da İzmir'den ibaret sanıyoruz. Türkiye çapında bazen il bazen de ilçelerde Linux konusunda bırakın hizmet ve destek vermeyi, bunun ne olduğunu, neden MS ürünlerine tercih edilmesi gerektiğini bilen insan sayısı bile yeterli değil. E-devlet projeleri IT sektörünün üst düzey de vuku bulmuş bir yansıması sadece. Buna neden şaşırıyorsunuz? Aslında anlaşılan, bizden bir önceki kuşak türk IT'ciler bu konuyla yoğrulmadıkları için bu işin felsefesi ile evrilmedikleri için ve de memur oldukları için (kimse darılmasın, böyle söylememin nedeni var), devlet kurumlarının veri tabanlarını Frontpage önyüzü ve son dönemde de .Net platformlarıyla kuruyorlar. Destek konusu tercih için tamamen yeterli. Hiçbir devlet kurumu (buna TC de dahil) forum'lardan, mail listelerinden yapılan desteği ciddi bir alternatif olarak görmez. Onlara destek vermek için, kravat takıp, traş olup, takım elbise giyip son derece saygılı olmanız lazım... Memur oldukları için dedim, çünkü teknik destek konusunda, çoğu zaman doğrudan müdahale etmiyor bu kişiler, başka işler oluyor, bilmiyorlar o ayrı mevzu zaten... Buralarda tepki vermenin pratik bir faydası da yok bence, suçlu biziz, genellikle olduğu gibi. Doğru düzgün anlatamıyoruz, kordine olup bir şeyler yapamıyoruz demek ki... Ne dernekler bünyesinde ne de topluluklar bünyesinde ciddi projeler gelişmiyor (dağıtımlardan söz etmiyorum - sosyal projeler ya da kamusal) bu ülke de linux kullanıcıları nezninde. Bir beyin takımı eksikliği var bence. Ya da saman alevinin ne olduğunu iyice anlamak, algılamak lazım... Kısacası GPL ekonomisi oluşmadan kimse rüya görmesin, ciddi bir işgücü ve politika eksikliği var bu konuda.
0
Thiras
Yeter artık bu uyumsuzluk problemileri. Gerçekten çok sinirimi bozmaya başladı. Webmasterlar ve adminler bu kadar mı cahil ya. W3C denilen bir kuruluş var ve bu kuruluşun belirlediği "STANDART"lar var. Standart kelimesi herhalde M$ Türkçesi Sözlüğünde yok. Ayıp ya. Yeter be kardeşim. Rezilliktir bu. Girmem gereken bazı sitelere evden girmediği için cafe yani vindovs a gitmek zorunda kalıyorum. Yüzyılın ayıbıdır bu ya. O Fatura Kapılar'ın suratına pasta atan adamı saygıyla anıyorum ve eylemlerinin devamını bekliyorum(tabii yaşıyorsa).
0
cayfer
Biraz moralinizi düzelteyim....

üç gün önce, Belçika'da yapılacak AB ile ilgili bir bilimsel toplantıya bir katılımcı için kayıt yapmamız gerekti. Kayıt için verilen web sitesinde "Kayıt formu" diye bir link vardı.

Tıklayınca gördük ki bir mdb dosyası indiriliyor. Evet! Belçikalılar kayıt yaptırabilmeniz için boş bir MS-Access veri tabanını (hata kontrolu vs koduyla birlikte makinenize indirip çalıştırmanızı, formu doldurarak veri tabanına bir (1) kayıt girmenizi ve "Save-Exit" butonunu tıklayıp, güncellenen veri tabanı dosyasını diskinizde bir şekilde bulup kendilerine e-postaya eklenmiş dosya olarak göndermenizi bekliyorlar.

Forma girilen bilgiler mi? İşte her toplantı gibi katılımcının adı-soyadı, temsil edeceği kuruluş, telefon numarası, adresi, e-posta adresi gibi 5-6 bilgi alanı....

Sayfada bir de bu muhteşem(!) kayıt uygulamasıyla ilgili 4-5 sayfalık, çok şık hazırlanmış bir PDF doküman vardı. Dökuman hem kayıt olmak isteyenlere bu karmaşık işi nasıl yapacaklarını anlatıyordu; hem de Belçikadaki ilgililere e-posta ile gelecek; her biri tek bir kayıt içeren Access veri tabanlarını nasıl tek bir veri tabanına merge edeceklerini anlatıyordu.

Bırakın IE'ye bağımlı olmayı, herifler makinenizde MS-Access kurulu olduğunu varsayacak kadar bu işi ileri götürmüşler. Eminim birileri bu "ekstra ordiner" yazılım ve ayrıntılı dökümantasyonu karşılığında 10-15K Euro götürmüştür.

0
FZ
Lö ekghxtrae ordinaere dö softweer la Acceszsione para del mondo für MS bei MS...

Hollanda'daki pek bir prestijli, pek bir bol bilimsel yayınlı üniversitenin pek bir elit ekibi geliştirdikleri yazılımı self-extracting ZIP .exe olarak webe koymuşlardı. Java ile yazılmış bu yazılım her platformda çalışıyordu, iş ki siz önce o .exe dosyayı çalıştırabilin.

İlahi bir komedyanın içinde gerilla taktikleri kullanan bir avuç insanız. Ya da belki evrendeki en yaygın element H değil de A(ptallık).
0
mrtksn
bir de avrupalılarda kıvrak zeka yok derler :P
0
FZ
Memleketten e-devlet bilgisayar manzarası:

"Sistemimiz yedek alma çalışmaları Cumartesi günü yapılmaktadır. Bu nedenle de Cumartesi günü saat 10:00 ile 17:00 arası elektronik posta hizmeti verilememektedir."

http://nilufer.meb.gov.tr/mailjump.nsf
0
ae
Ben bunu özel'de de görüyorum. Veritabanını online olarak backuplamayıp, offline i tercih ediyorlar, aksam mesaiden sonrasinda belli bir saatte sistem kapatiliyor ve backup sonrasi aciliyor.

Ilginc bir yaklasim ama kendilerince bir sebebi var biz bilmesek de. Alistim galiba ...
0
anonim
Yaw bizde burda her akşam koca Oracle veritabanını full yedekliyoruz tape ünitesine ama kapatmak falan gerekmiyor. Biz mi bir şeyi yalnış yapıyoruz acaba ? Yedek almak için bir sistem niye kapatılır ?
0
urxalit
Bazı çok gelişmiş, birkaç bin $'lık veritabanı sistemlerinde mysqlhotcopy gibi bir araç yok da o yüzden, kullanımda olan tabloları yedekleyemiyorlar.. :)
0
ae
Valla kapatilan sistem de ORACLE, bir sekilde is kolaya kacma yaptiklari. Hizmet verilen yer kamu olunca, ve onlarda mesai saatinde kapali olduklari icin veritabanini kapatmakta bir sakinca gormemislerdir herhalde.
0
aras_a
Halen MEB e bağlı bir okulda öğretmenim. Biraz farla burnumu bilgisayarlara soktuğumdan okuldaki bilgisayarlarda olası hatalarda genelde beni reçete gibi görürler. Bilgisayarların tamamında MS windows yüklü zaten tüm sorunda burda. Aslında okullarda bilgisayarlar hep daktilo gibi kullanılır. word ve excel mesele bunlar değil en büyük sorun öğrenci otomasyon sorunu. Ah bu sorunu çözebilsem tüm makineleri linux yapıcam ama otomasyondan sorun yaşıyorum bu konuda yazılım bilgim kısıtlı yardımcı olabilecek arkadaşlarla bi ortamda bir araya gelebiliriz (aras_a@hotmail.com) Ama işin en can alıcı noktası nedir biliyormusunuz? Okullarımızda 4. sınıftan itibaren bilgisayar dersleri vardır (NE GÜZEL) hiç müfredatını inceledinizmi -tamamen windows- işte bu konuda bişeyler yapmak lazım.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

sites.google.com yasaklandı

arkeles

Gerçekten sıkıcı olduğunun farkındayım, ama bu haberlerin sorumluları sınır tanımıyorlar. Sites.google.com yasaklandı.

Konu hakkında yaptığımız açıklamayı sitemizden okuyabilirsiniz.

Eğer sites.google.com'da bir siteniz varsa, itiraz hakkınız var. İtirazın nasıl yapılabileceği ve diğer hukuki konularda yardım için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Alternatif Bilişim
alt.bilisim [at] gmail.com

CD'sinin mi? CDsinin mi? Yoksa sidisinin mi?

sundance

Bir önceki haberde haberi yazan arkadaşımızın "Ben sidisinin yazmıştım, CDsinin diye yanlış olarak değiştirilmiş" demesi bayağıdır yapmayı düşündüğüm bir araştırmayı tetikledi. Zira genel kullanım "CD'sinin" olmasına rağmen, "CDsinin" ve hatta "CD sinin" yazanlar bile var (sidisinin lafını ilk kez duydum ama) Bunun üzerine, bu konuyu biraz araştırdım.

Bulabildiğim en iyi kaynak, Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN 'ın Yabancı Kökenli Bilişim Terimlerinin Yazılışları makalesi. Bu makalede halihazırda yabancı dildeki kısaltmaların sonuna Türkçe ek geldiğinde bu ekin nasıl yazılacağı ile ilgili net bir kural bulunmadığı, fakat en yakın kullanımın CD'sinin şeklinde, yabancı dildeki isimlere Türkçe ekler gelmesindeki (Nice'li, Bordeaux'lu gibi) kullanım olduğu belirtiliyor. Yazıda bu konudaki birçok karmaşaya da açıklık getirilmiş.

Politikacı-ölçer: Politikacılar Aldıkları Parayı Ne Kadar Hak Ediyorlar?

FZ

Güzel ve faydalı bir veri görselleştirme örneği ile karşılaştım dün.

Aşağıdaki grafik çeşitli ülkelerin parlamenterlerinin performanslarını ölçüyor. Grafiği oluşturmak için GSMH ile İyi Yönetişim İndeksi kullanılmış (demokrasi indeksi, BM insani gelişim ve yolsuzluk indeksinin bir karışımı). Kısaca bir ülke merkezdeki sarı artı sembolünden ne kadar uzaksa o ülkenin parlamenterleri o kadar çok para kazanıyor ve ülkenin çizgisinin saatin tersi yönünde yaptığı açı ne kadar büyükse o ülkedeki yönetim o kadar kötü.

Politikacılar Kaç Para Alıyor ve Ne Kadar İyi Yönetiyor?

Bilişimciler ihracatı dörde katlayacak!

FZ

Bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren yüzde 100 Türk sermayeli 8 şirket, stratejik işbirliğine giderek, bilgi birikimi, deneyim ve teknolojik güçlerini Platform 360 adını verdikleri yeni bir oluşumda birleştirdiler. Platform 360 çatısı altında, GVZ, Infotech, KoçSistem, Mobilera, Netsis, Obase, Prizma ve Soft şirketleri yer alıyor.

Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde sahip olduğu entelektüel sermayeyi yurt dışına açmak vizyonuyla yol çıkan Platform 360, sektöre örnek bir işbirliği modeli oluşturuyor. Ortaklarının toplam bini aşkın çalışanı ve 170 milyon doların üzerinde cirosu bulunan Platform 360, ulusal ya da uluslararası pazarda faaliyet gösteren her sektördeki müşterisinin tüm bilgi sistemleri ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamayı hedefliyor.

AB ve Dünya Bankası fonlu projelere verecekleri teklifler ve kazanacakları projelerle bilişim ihracatının artmasında öncülük yapmayı planlayan Platform 360’un ihracatta hedeflediği öncelikli ülkeler arasında Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, İran, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Hollanda, KKTC, Afrika ülkeleri ve ABD yer alıyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com

Banka sistemlerine girip sahte kredi kartı yapan Türk çetesi!

FZ

Bankaların kredi kartı merkezlerine internet yoluyla sızarak elde ettikleri kredi kartı bilgileriyle düzenledikleri sahte kartlarla yüklü miktarlarda harcamalar yaptıkları öne sürülen beşi üniversite öğrencisi 9 kişilik şebeke çökertildi.

Polis, üniversite öğrencileri Selim Günay ve Ethem Tanta'yı sahte kredi kartlarıyla gözaltına aldı. Daha sonra üniversite öğrencileri Sadun Özkaya ile Ahmet Hamdi Güler ve Murat Şahin Malkoç yakalandı. Şebekeyle çalıştıkları iddiasıyla Abdullah Avcı, Mustafa Baloğlu, Nihat Öztürk ve Sibel Karagül de gözaltına alındı.