Şu adresteki bahsi geçen habere tanık olmuştum ve tasadüfen yanımda fotoğraf makinası vardı ve fotoğrafını çektim. Eve geldiğimde Milliyet'in web sitesinde bu kazanın haberini gördüm ve haberle ilgili bir yorumda bulundum. Yorumuma çektiğim fotoğrafın adresini de eklemiştim. Ancak bir kaç saat sonra habere tekrar baktığımda haber fotoğrafı olarak benim çektiğim resim vardı; Ancak beni kızdıran şey yaptığım yorumda fotoğrafın adresinin silinmiş olmasını görmemdi. Yani milliyet basbaya fotoğrafı üstüne geçirmişti. Fotoğrafın orjinali, exif verileriyle birlikte bende mevcut; onların elindeyse sadece kırpılmış versiyonu ve haberde kullandıkları küçük versiyonu var.
Bu konu materyallerin aitliği ile ilgili internet güvenirlinin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor bence. Yani yaptığınız bir çalışmanın başka birinin üstüne geçmesini nasıl önleyebilirsiniz? Mesela bir yazı yazdınız veya resim/fotoğraf/animasyon falan yaptınız ve bir gün biri çıktı ve bu materyallerin kendine ait olduğunu iddia etti, ne yaparsınız? Ne yapabilirsiniz?
Milliyet'teki haberleri okurken sağ tıkladığınızda fotoğraf ve metinlerin kopyalanamayacağına dair uyarı ile karşılaşırsınız. Bunun sebebinin telif hakları olduğunu tahmin etmek güç değil; peki Milliyet'in benim fotoğrafımı izin almaksızın kendininmiş gibi kullanması ve bir haberlerine yaptığım yorumun metnini resmin bana olduğunu belli etmeyecek şekilde değiştirmesi telif haklarına nekadar uygun?
neden mi?
emek vermeden elde etmeyi, başkasının ürettiğini kendi malıymış kimi tanıtmayı, hatta telif haklarının kısmen hiçe sayıldığı bir ülke denilebilir. işte bu yüzden, televizyonlarda veya interneteki görüntüleri izlerken çoğunda koca koca logolar görülmekte.
yapabileceğin hiç bir şey yok. ne kadar sesini yükseltirsen yükselt, o yayın kuruluşundakilerin seni dinleyeceği de yok. kendi bildikleri yoldan tam gaz gidiyorlar.
en azından benzeri bir olayda bir dahaki sefre GIMP, PHOTOSHOP gibi uygulamalarla resmin kalitesini bozmayacak şekilde kendi adını şeffaf bir font ile yaz :)