Bilimsel Toplantıların Duyuru Siteleri: Erişilebilirlik Üstüne

0
FZ
İki farklı bilimsel toplantı. İki farklı duyuru web sitesi.

Bu sitelerin amacı nedir, bağlanan kişiye en kestirme yoldan o bilimsel toplantı ile ilgili detayları sunmaktır öyle değil mi, yani toplantı yeri, tarihi, katılım şartları, vs.

Amaç bilgi vermekse bunun için standartların kullanılması, web sitesinin olabildiğince hedefe yönelik, kolay erişilebilir ve her türlü platformdan ulaşılabilir olması gerekmez mi? Böyle bir iş için grafik etkilerin yoğun olduğu, tamamen FLASH tabanlı bir siteyi mi tercih edersiniz yoksa w3c standartlarına uygun metin tabanlı web tarayıcılarla dahi görüntülenebilecek bir siteyi mi? Tüm içeriği, tüm bilgileri bol grafik efektli bir FLASH dosyasının içine gömerek mi sunmayı tercih edersiniz yoksa metin tabanlı HTML ya da XHTML olarak sunmayı mı? Amaca uygun iş yapmayı mı yoksa sırf teknoloji olsun diye teknoloji kullanmayı mı?

Yorumu size bırakıyorum, buyrun kıyaslayın (kendiniz de benzer örnekler bulabilirsiniz):

1- http://www.dilkongre2004.anadolu.edu.tr/

2- http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/

Not: İkinci web sitesi ile ilgili tek eleştiri Türkçe halinin olmaması olabilir ki söz konusu etkinlik İngilizce gerçekleştirileceği için belki bu mazur görülebilir (yine de Türkçesinin olması kötü olmazdı).

Görüşler

0
larweda
Sayfayı yapan arkadaş nasıl becerdiyse bir şekilde html öğrenmeden flash öğrenmiş heralde!
0
FZ
Daha güzel ifade edilemezdi herhalde ;-) Ama lütfen bundan sonra yorumlarını değişik fontlarda yazarak bir FLASH klibi olarak buraya gönder lütfen, böyle metin tabanlı dümdüz şeyler 2004 yılındaki gelişmiş teknolojiye, senin gibi bilgisayar görmüş, okumuş yazmış bir adama yakışmıyor! Yıllar öncesinin metin tabanlı sistemleri, peh! ne kadar ilkel! Yahu insan en azından bir MS WORD ortamında falan yazar yahu, bu kadarını da mı bilmiyorsun, hiç yakıştıramadım gerçekten de. :-P
0
cbc
flash site ile ilgili sanirim girisimci bir ogrenci "hocam ben yaparim" demis olsa gerek.. sanmiyorum baska turlu flash ile ugrasilsin. "ben yaptim"cilik sezdim..

ikinci sayfada da turkce kirintilar var. mesela "Istanbul" u turkce yazmislar.. (buyuk i) :))
0
e2e
Aslında böyle bir soruyu farklı açılardan da sormak mümkün? Hangi teknoloji, NE İÇİN?

Geçenlerde bir şekilde misafir olduğum bir yerde microsoft.life adlı dergiyi şöyle bir karıştırmıştım. Adları lazım değil bazı "önemli" gazeteciler, film yönetmenleri ve yazarlarla "Teknolojiyi nasıl bilirsiniz?", "Nasıl kullanırsınız?" vb. yollu sorular sormuşlar. Aslında karşılaştığım cevaplara şaşırmamak için kendimi her zaman hazır hissetsem de yine de şaşırdım. Hepsinin ilk sözü kameralı cep telefonu olmuş. Birisi de geleceğe ilişkin teknoloji projesi olarak, "Hani bir saat olsa da ben yemek yiyeceğim zaman resmini çeksem, o da bana yemekte ne kadar kalori olduğunu ve benim o andaki sağlık durumuma göre ne kadarını yersem sağlıklı olacağını hesaplasın ve bana söylesin" demişti!

Bende mi bir gariplik var(?!) bilmiyorum ama benim aklıma bu tür durumlarda hep başta sağlık ve eğitim sektörü olmak üzere toplumsal sorunlar bunlara dönük teknolojik çözüm önerileri geliyor... Çok mu gerideyiz ne?
0
FZ
Hani şöyle süper şahane kameralı cep telefonlu bir saatim olsa, karşımdakinin suratına tutsam, bana anında karşımdakinin adam olup olmadığını söylese, teknoloji her bir şeyi çözer canım!
0
sametc
bilgi universitesi diyorki: ben bir bilim toplantısını haber vericem eh bu durumda BİLGİLENDİRİCİ olması sart bilgi almak gorselliğe degisilmez

oburu dil kongresi diyorki: zaten turkcemiz yozlaşıyor gel beraberce bilim toplantılarınıda gorsellikle yozlaştıralım.. bilgi de neymiş gorsellik bir numara :)

benim analizim bu.
0
pirx
yalnız bişey es geçiliyor, birisi cs bölümü, yani olayın göbeğinde bir bölüm. diğeri ise sosyal bir bölüm. herkesin teknolojik anlamda bukadar ince eleyip sık dokumasını,bu anlamda bir vizyon edinmesini beklemek yersiz. her iki sitede işini yapıyor mu, yapıyor. tamamdır.
0
e2e
Bir işi yapmanın elbette ki birçok yolu vardır. Önemli olan yapılacak olan iş için en uygun araç-yöntemi bulmaktır.
"Amaç bilgi vermekse bunun için standartların kullanılması, web sitesinin olabildiğince hedefe yönelik, kolay erişilebilir ve her türlü platformdan ulaşılabilir olması gerekmez mi?"
Çok açık: Amaç! Gerçekleştirmek kadar nasıl gerçekleştirildiği de çok önemli bence. Amaca giden her yol mübah sayılmamalı. Bu yönde yapılan uyarılar da dikkate alınmalı diye düşünüyorum.
0
pirx
Tabii ki "amaca giden her yol mübahtır" demedim. Ama sosyal bir bölümün amacı bilgi vermek iken "w3c standartları, platform bağımsızlık" gibi teknik konuları düşünmesi beklenmemeli. Heleki başka bir üniversitenin cs bölümünün sitesiyle karşılaştırılıp "bak doğrusu bu" demek tümden haksızlık. Heleki buradan yola çıkıp görsellikle bilimi yozlaştırmanın ne alakası var hala düşünmekteyim. Tex olunca zengin, flash olunca yoz mu oluyor?

Bir de tersi durumu düşünelim, flash ile yapılmış sosyal bölümün forumları fm'i dil kullanımı konusunda eleştirse, heleki bilginin ingilizce sitesine kalkıp "neden türkçe değil"veya "dil kullanımında hatalar var,bizim kadar bilmiyorlar bu işi" şeklinde eleştirse, buradakine benzer bir durum ortaya çıkar ve o da aynı şekilde haksızlık olur. Tamam herkes Türkçe konusunda duyarlı olmalı, ama ana teması dil olmayan bir bölümün tutulup dil programıyla karşılaştırılıp eleştirilmesi ne derece mantıklıysa, bence buradaki eleştiride ancak o kadar mantıklıdır.


0
e2e
Eleştirinin birçok yöntemi var tabii. Yapılanla olması gereken hakkındaki farkı açık bir şekilde ortaya koyabilmenin en çok kullanılan yöntemlerinden biridir uçlaştırma (ki aslında burada bir uçlaştırma bile yok bence). Bahsedilen (sosyal bir bölüm de olsa) bir üniversite sitesi. Ki bu sosyal bölüm meselesi biraz tuhaf değil mi sizce de? Yani adam oturup flash öğrenecek ve o duyuruyu bu formatla hazırlayacak kadar zaman ve bilgi sahibiyse ondan "bir duyuruyu veya herhangi bir site içeriğini en iyi nasıl sunarım, en uygun nasıl olur" diye araştırıp kafa yoracak kadar da bilgi ve zaman sahibi olması beklenir. Bu gayet doğal.
0
pirx
Ama bu "en iyi" meselesi araştırmakla öğrenilecek birşey değilki. Biryerlerde "en iyi tex baseddır" şeklinde bir standardizasyon varda benim mi haberim yok?Yada bu sadece standartlardan haberi olan, işi bu olan ve buna saygı duyan bilişim camiasına özgü bir nevi yazılı olmayan bir kural mıdır? Yani sizcede bahsedilen şahıs akademik bir kişilik olsa bile, böylesi specific bir konuda kafa yorması gereksiz değil mi? Yani şunu ciddi ciddi merak ediyorum, "en iyi" sizce midir, yani "en iyi"nin yorumu öznel midir, yoksa nesnel bir "en iyi" standardizasyonu mu var?

Yada tex haricinde flash gibi bir uygulamanın html standardı olmadığını bir dilbilimci bilmelimidir? Bilirse kime ne faydası olacak?
0
e2e
Bu konuyu uzatmak niyetinde değilim. Sorduğunuz soruların karşılığı bence haberin kendisinde var. Ben haberden web siteleri için "en iyi tex baseddır" gibi bir sonuç çıkarmadım. Sadece uygun işe uygun araç kullanılması gerektiğine işaret edilmiş. "Hiç Flash kullanılmasın, her şeyde text kullanılsın" gibi bir sonuç yok.

Ortada spesifik bir durum yok. Standartlar: Erişilebilirlik, uygulanabilirlik, hız, sadelik, işlevsellik vb. Aslında birçok alana uygulanabilecek standartlar. Herkes bunları bilmeli mi? Benim fikrimi sorarsanız bilmeli. En azından asgarisini... Malum dilbilimcimiz Flash'ı öğrenmiş çünkü (acaba siteyi yapan bir dilbilimci mi?)... Eminim siz de internette, gerekli gereksiz flash, java applet, javascript, gif animasyonları vb.nin yüzlerce örneğiyle karşılaşmışsınızdır. Rahatsız olurmusunuz bilmiyorum, şahsen ben çok rahatsız olurum. İnanın bunları kullanan tanıdıklarımı da gözlerinin yaşına bakmadan eleştiririm.
0
pirx
Yok ben de uzatmayacağımda acaba siteyi yapan dilbilimci mi demişsiniz, birkaç önceki mesajlardan birinde bu kişinin akademik birisi olduğu için bitakım şeyleri araştırması gerektiğini siz söylediniz, bencede dilbilimci olmayabilir, pekala fakülteye yakın bir internet cafe sahibinede yaptırılmış olabilir. Neyse...
0
cbc
dil bilimci ya da degil.. kafe sahibi ya da degil.. internet sitesi hazirlayan birisi bu isin standartlarini BILMELI. milmiyorsa bu kisi kim olursa olsun bunun ozru yoktur. standartlari sallamayanlar yuzunden siteler her tarayicida ayni gozukmuyor..
0
FZ
Öncelikle e2e´ye, pirx´e ve cbc´ye teşekkür etmek istiyorum gösterdikleri hassasiyet ve hararetlendirdikleri tartışma ortamı için. Tam da FM sitesinin üzerine ölü toprağı serildiğini düşünüyordum ki (günde 50 yorumdan az gelince aman allahım bu güzide site ne kadar az tanınmış! diye düşünüyorum :-P) bir nebze sakinleştirdi beni bu durum.

Şimdi dilerseniz konuyu bir toparlayalım:

- Konu bir web sitesi nasıl yapılmalıdır değil. Konu: birincil amacı akademik bir toplantı hakkında en önemli bilgileri sunmak olan bir web sitesi nasıl yapılmalıdır, bunu lütfen akıldan çıkarmayalım. Burada estetik, bir sayfadan diğerine efektli geçiş vs. gibi durumlar ön planda olamaz, olmamalı, amaç insanlara en optimum ve hızlı şekilde bilgi sunmak.

- Yukarıdaki amaç tarifine göre bir bilgi kümesi eğer yukarıdaki kategoriden ise ve Internet ortamında web sayfaları aracılığı ile sunulacaksa en hızlı ve en çok kişinin erişebileceği şekilde HTML ve metin tabanlı bir sistem ile sunulur. Aksini düşünen varsa buyursun hodri meydan, tartışalım diyorum.

- Takdir edersiniz ki FLASH öğrenmek basit ve birbirine bağlı 4-5 web sayfasını yazacak kadar HTML öğrenmekten daha basit bir şey değildir.

- Denmiş ki ``bir yanda bu işin bilimini öğrenen bir bilgisayar bölümünün web sayfası, duyurusu var, öte yanda ise uzmanlık alanı dilbilim olan yani doğrudan bilgisayarla ilgisi olmayan insanların hazırladığı bir web sitesi, duyurusu var, nasıl olur da bilgisayar üzerindeki bilgileri bu denli farklı olan insanların işlerini kıyaslar, acımasızca eleştirirsiniz?´´

Ben de şunu sorayım: Düpedüz yanlış olduğunu düşündüğünüz bir şey gördüğünüzde eleştirmekten kendinizi alıkoymak için yukarıdaki türden bahanelere mi sığınmalıyız? Lütfen el insaf, yani kimseyi kanunen suçladığımız, hadi bu beğenmediğimiz siteyi yapanları asalım, keselim, hapse atalım dediğimiz yok! Kaldı ki hukuktaki bir prensibi hatırlayacak olursak (ki belki bu ahlak sistemlerine de genişletilebilir): Bir şeyin suç olduğunu bilmemeniz o eylemi gerçekleştirdiğinizde suçlanmanızı engellemez. Ancak dediğim gibi ortada ciddi anlamda bir suç yok tabii, yanlış olduğunu düşündüğümüz bir şeyi eleştiriyoruz sadece ve eğer eleştirinin kendisinde bir hata mevcut ise, teknik olarak yanlış bir şey söylendi ise buyrun belirtin, biz de hatamızı bilelim bir daha tekrar etmeyelim.

Burada bir konu daha: Burada söz konusu olan mahalle bakkalının web sitesi değil, ülkemizin büyük üniversitelerinden birisinin önemli bir toplantısının duyurusunun web sitesi, acaba hassas olunmasını istemekle çok lükse mi kaçmış oluyoruz?

- Denmiş ki, dilbilimciler de misilleme olarak bilgisayar bölümünün sitesini eleştirse bu iyi olur mu? Keşke yapsalar! Kendi adıma göz yaşartıcı bir durum kabul eder, ellerinden öperim! Lütfen eleştirsinler! Kaldı ki ben haberin kendisinde memnuniyetsizliğimi belirttim: ``Keşke Türkçe hali de olsaydı´´ dedim. Eğer Türkçe hali yapılırsa ve burada hatalar çıkarsa buyursun eleştirsinler, bunda gocunacak değil bilakis sevinilecek bir taraf olur diye düşünüyorum. Bir akademisyenin kaçacağı son şey herhalde eleştiridir, yanılıyor muyum?

Son olarak: Muhtemelen bu siteye sosyal bilimciler ellerini bile sürmediler, ilgili siteyi dikkatlice inceleyenler göreceklerdir ki Rodos Ajans diye bir isim geçiyor ve naçizane tahminim söz konusu site üniversite dışından birilerine yaptırılmış durumda ancak yine de sorumluluk yaptıranlardadır diye düşünüyorum. Buna ek olarak size tıpkı dilbilim gibi diğer sosyal bölümlerden olup da çok daha sadece ve amaca hizmet eden, %99 HTML olarak içerik sunan akademik siteler sunabilirim, beni beklemenize gerek yok, siz kendiniz de misal Google ile dünyayı tarayabilirsiniz bu konuda.

- Normatif, etik bir soru sorulmuş: ``En iyi kime göredir?´´ Valla bu iddialı soruyu tartışma konusu yapmak değildi niyetim, en iyi site şöyle olur böyle olur da demedim ama en kolay erişilebilir, en hafif, posa, çöplük, vs. barındırmayan, her neyi sunması gerekiyorsa onu sunan site nasıl yapılır bu bellidir. Standartlara gelince evet herkesin bilmesi gerekmez, o standartların kullanıldığı alanda iş güç yapanların bilmesi gerekir. Bir dilbilimci eğer otomobil kullanacaksa B tipi otomobil ehliyeti alması gerekir, aksi takdirde yakalanır yakalanmaz ceza yer. Üniversite binasının üzerine üniversitenin ismi büyük ve metal harflerle yazılacağı zaman bu iş oradaki dilbilimci bir asistana emanet edilecekse o zaman o asistandan sıkı bir tabelacılık deneyimi beklenir. Yahu neden bilgisayar söz konusu olunca, e-posta göndermek ve dümdüz bir yazı yazmaktan daha karmaşık işlerin çok basit olabileceği falan düşünülüyor? Görüyoruz ki değil! Görüyoruz ki bir iki saatte, bir iki günde öğrenilmiyor. Görüyoruz ki ``bi şey yok canım onda, iki dakkada öğrenir yaparsın, bak benim amcamın oğlu da süper şahane web sitesi yapıyor, fırontpeyc falan var, çok çok kolay´´ yaklaşımı çöplüğe yol açıyor, gereksiz kalabalığa yol açıyor. Oluyor mu, hasbelkader oluyor ama eleştiriliyor ve bu eleştirilerde haklılık payı oluyor!

Bambaşka bir alandan örnek verecek olursak: Evinizden işinize, işinizden evinize gitmek için TANK ya da KAMYON kullanır mısınız? Gerçi bazıları o ölçülere yakın 4x4´lerle şehir içi trafiğe çıkmayı ``doğal´´ karşılıyorlar ancak ben bu insanlarının büyük bir kısmının ciddi psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum (bunu ayrıca tartışabiliriz).
0
pirx
Hocam herşeyden önce saygılarımı sunuyorum, keşke ben de kafamdakileri klavyeme bu ustalıkla yansıtabilsem.

"Aksini düşünen varsa buyursun hodri meydan, tartışalım diyorum."

Evet ben aksini düşünüyorum. Şimdi bu sitenin bilimsel yozlaşmaya yol açtığını savunmak ne derece mantıklı? Bunu siz söylemediniz gerçi ama salt sizi kastetmiyorum yapılan tüm yorumlar birbiriyle neredeyse paralel olduğundan aralara farklı kişilerden gelen yorumlarada yer verebilirim diye düşünüyorum.
Ve normatif sorumu yineliyorum; akademik bir site flashle hazırlanınca "yoz", tex olunca "zengin" mi oluyor? Bu kadar basit mi gerçekten? Veya yineliyorum;bunun nesnel bir standardı var mıdır? Akademik olan her kurum ve bu kurumun her mensubu w3c standartlarından "bizce" haberdar olsa iyi mi olur,(buna diyecek birşeyim yok) yoksa "kesinlikle" haberdar mı olmalıdır?(işte buna karşıyım)

Ben tamamen tex içerikli pekçok akademik sitenin yeterliliğinden de ayrıca hoşnutsuzum. Kaldıki, akademik olmayan ama çoook büyük firmaların görsel ağırlıklı sitelerinden de yeri geliyor yaka silktiğim oluyor. Burada tek argümanımız tex/gfx ayrımı mı olmalı? Yoksa biraz daha geniş kapsamlı ele alıp, mesela meta taginde "crack warez hack cc çıtırlar cep mp3 melodi gel vatandaş türkiyenin en iyi sitesi burdaaa" şeklinde kelimeler bulunduran çöpün en alt katmanını oluşturan içerik neden var, neden bu tip sitelere rağbet edilir, flash olsun, tex olsun teknolojisinden bağımsız bunları tartışsak daha faydalı bir işle iştigal etmiş olmaz mıyız?Bir diğer örnek, sizin bu başlık altında bir başka yanıtınızda verdiğiniz kameralı cep telefonu örneği, madem optimum teknoloji kullanımı/araç-amaç gibi şeylerden bahsedeceğiz, orta yerde sırıtan bu manasız cep telefonu manyaklığını tartışsak daha yerinde olmaz mıydı?gibi örnekler çoğaltılabilir.
Kaldı ki ülkemizdeki akademik öğrenim kurumları ve geneli itibariyle eğitimin kalitesine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içeren çok daha büyük bir sorunlar yumağının sonuçlarından biri değil midir hem sizin verdiğiniz örnek, hem de benim yazdıklarım? Bunların ışığında imam/cemaat hikayesindeki imam yerine cemaati tartışsak daha yerinde olmaz mı?

Sonuç itibariyle eleştirel düşünceye karşı olmak gibi bir misyonum yok, olamazda.

Özetlemek gerekirse;
1)"En hızlı, amaca doğru en kestirme ve optimum akademik içerik tex olmalıdır." şeklinde yazılı bir kural mı var, yoksa yazılı olmayan ama genel kabul görmüş bir kural mıdır bu?
2)Akademik ortamı tartışana kadar, daha geniş bir yelpazede geneli itibariyle Türkçe içeriğin tartışılması daha yerinde olmaz mı?
3)Bugün okuduğum ve çok beğendiğim bir makalede belirtildiği gibi, çizgi çizmeyi bilmeyen adam daha fazla fizik ve mat yaptı diye mimarlık fakültesine giriyor ise, bu tip sonuçlarla daha hayati alanlarda karşılaşmaz mıyız? Madem akademisyensiniz, bu çok daha ciddiye alınası bir çarpıklık değil midir?(Bahsettiğim makalenin anafikri bu olmadığından,aksine daha büyük bir oranda güncel siyasetle ilgili bir yazı olduğundan linki verme gereği duymuyorum, bu tarafta aklıma gelen örneği aynen yazdım, yinede merak eden olursa sonrada verebilirim. Şimdilik yanlış anlaşılma olmasın diyerek linki es geçtim.)

"Bambaşka bir alandan örnek verecek olursak: Evinizden işinize, işinizden evinize gitmek için TANK ya da KAMYON kullanır mısınız? Gerçi bazıları o ölçülere yakın 4x4´lerle şehir içi trafiğe çıkmayı ``doğal´´ karşılıyorlar ancak ben bu insanlarının büyük bir kısmının ciddi psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum (bunu ayrıca tartışabiliriz)."

Buna katılmayan aklıselim insanevladı olamaz. Bir tanıdığım 4x4 konusunda "insanlara yukardan bakmayı seviyorum" dediği gün bu olaya noktayı koymuştum kendi adıma, ötesinde tekrar tekrar tartışmak yersiz olur kanaatindeyim. Bizim konumuzla psikolojik sorun bağlamında ne kadar bağdaşır bilemiyorum ama en azından araç/amaç sapması açısından burada hemfikiriz :)
0
FZ
Öncelikle ``tex´´ yazıp durmaktan vazgeçsek iyi olacak diye düşünüyorum ;-) ``Metin tabanlı´´ ya da ``text based´´ terimleri ne demek istediğimizi anlatır bu bağlamda.

Burada tartışma konusunu genişletme taraftarı değilim yani bu başlık altında Türkiye´ deki üniversite sistemini ve sorunlarını tartışacak halimiz yok, bu ayrı bir konudur ve ayrı bir başlık altında irdelenmelidir.

Standartlar ``nesnellik´´ değil, standartlık kaygısı güderler. İnsanların standartlara riayet etmelerindeki, bu standartları oluşturmalarındaki temel sebeplerden biri de işleri kolaylaştırmaktır. Aldığın televizyonun fişini herhangi bir evdeki herhangi bir prize takıp çalıştırabiliyorsan, kullandığın düz ya da yıldız tornavida ile bambaşka üreticiler tarafından üretilmiş farklı farklı vidaları söküp takabiliyorsan, satın aldığın X bilgisayarına kolayca Y monitörünü bağlayabiliyor ve hiç dert etmeden Z klavyesini takıp çalıştırabiliyorsan burada standartların rolü büyüktür. Herhangi bir Internet tarayıcısı ile milyonlarca farklı siteye girip bilgi alabiliyorsan ve bu bilgi Macintosh ile INTEL tabanlı bir bilgisayara markalarından bağımsız olarak kolayca ulaşabiliyorsa işe bunun en önemli sebeplerinden biri dünya çapındaki teknik standartlardır.

Sen bir televizyon kullanıcısı isen TVlerle ilgili, prizlerle ilgili standartları bilmek zorunda değilsin ancak TV üreteceksen ve bunlara uymazsan problem çıkar. Bu standartlar adı üzerinde standarttır, doğa kanunu ya da ahlak yasası falan değildir, süreç içinde elbet değişebilir ancak standart oldukları ilgili kurumlar tarafından kabul edildiği sürece iş güç yapan insanların bunlara uymaları hem kendileri hem de çoğunluğun menfaati icabıdır.

Kaldı ki bir sosyal bilimle uğraşan bir insanın w3c standartlarını bilmek gibi bir yükümlülüğü olmadığı gibi buna gereksinim de yoktur ancak aynı kişi bir duyuru web sitesi hazırlayacaksa ortaya konacak eserin olabildiğince sadece, hızlı ve kolay erişilebilir olmasında fayda vardır.

Tekrarlıyorum: Eğer derdiniz en kestirme yoldan web tabanlı bilgi paylaşımı ise bunu en hızlı yapmanın yolu alabildiğine sade HTML uyumlu sayfalar geliştirmektir.

Bu konudaki en iyi örneklerden biri de Free Software Organization isimli kurudur, lütfen adamların sayfasını bir inceleyin: http://www.fsf.org

Bu adamlar Flash, Shockwave, vs. kullanmasını bilmeyen ya da kısa sürede öğrenemeyecek adamları mı? Hiç sanmıyorum!

Basit bir prensip: İşe uygun araç kullan. Çivi çakmak için çekiç kullanırsınız, yumurta kırmak isterseniz balyoz değil ince bir kaşık ya da çatalın ucunu kullanırsınız. Flash ya da Shockwave ya da SVG animasyon kullanıp çok başarılı olacağınız alanlar vardır ve ben bunları takdir de edebilirim ancak bunun yerin akademik bir toplantının duyuru web sitesi olmamalıdır.

Neyse, haftasonu zaten Eskişehir´ de olacağım ve ilk fırsatta oradaki hocalara sorarım bu siteyi hangi akla hizmet böyle yapmışlar diye ;-)

Cep telefonu mevzusuna gelince, semacode haberi teknik bir haberdi, konunun cep telefonlarının manyakça kullanımı ile doğrudan ilgisi yoktu, bilakis ``elimizin altındaki teknolojiyi saçma sapan şeylere değil de mantıklı şeylere nasıl vakfedebiliriz?´´ olarak okunabilecek bir haberdi.
0
pirx
Tüm bu yazdıklarınıza karşıymışım gibi bir hava estirmeyelim lütfen, benim savunduğum noktaların bunlar olduğunu mu düşünüyorsunuz gerçekten? Ben sorunun daha geniş daha büyük ölçekli olduğuna inanıyorum. Bu topic altında sadece html standardı olmayan flash kullanımının akademik ortamdaki yanlışlığı tartışılacaksa eyvallah, benim söyleyeceklerim bitmiştir.
0
sametc
burda bilimsel toplantıların haberleri veriliyor ve 1.sart bilgiye ulasmak olmalı ama bu oğrenci gelmiş bilgi ve bilimi ikinci plana atmış siteyi gorselleştirmiş ve hata yapmıs

sahsen ben gorselleştirip bilgiyi ikinci plana atarsam saygısızlık yaptığımı dusunurum...

bu siteye girenler acaba ne icin giriyor gorselin etkisinde kalmak icin degil herhalde
0
mentat
kongre, konferans, akademik herhangi bir duyuruyu flash'la yapmak sacmadir. hedef kitlenizin en az yuzde ellisi (dunya genelinde) flash calistir(a)mayan tarayicilar ve isletim sistemleri ile calisirken flash pusur kullanmak komiktir basitcene, dondurmaciya ceket kravatsiz girilmez demek gibi bisey.. duyuru bu, duyurmaya calisirsin iste.. hedef kitlenden kopuksan hedef kitlen de senden kopar..

ha illa cikin metin tabanli bisey olmasi da sart degil, ki malesef bu siteleri hazirlayanlar tasarimci degil akademik mesgul amcalar teyzeler oldugundan, minimum zaman harcamayi tercih ederler. ayricana ayni metni e-posta ve haber gruplarina kopyala yapistir kac seklinde duyurduklarindan, cicili bicili web sayfasi biraz enteresan kacar.

ama tabe biraz goze hos gelen web sayfasi da yapanlar vardir, fakat konferansin duyurusu degil nerde yapildigi (deniz kenari?) daha cekici bir nedendir..

son bi not, aa bakin bu kotu, bu da cici seklinde bir haber yerine aha bu kotu demek bana daha ince olurdu gibi geliyor. ben olsam alinirdim, ama ben degilim, o zaman susayim..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vatandaşını Unutan Bilişim Sektörü

FZ

Radikal´in bilişim yazarı Serdar Kuzuloğlu Türkiye´deki bilişim sektörüne ateş püskürmeye devam ediyor:

``Bu köşeden yaklaşık bir yıldır, Technology Channel ekranındaki Technosohbet programında da haftalardır soruyorum (aslında sorguluyoruz): Türkiye'deki bilişim sektörü temsilcileri topumuzu aldatıyor olabilir mi? Dünyanın en büyük işlemci üreticisi ülkenin en büyük yerel bilgisayar markalarından biriyle bir olup bilgisayarlaşma oranına katkıda bulunmak için bir kampanya yapıp 5 (yazıyla beş) bilgisayar verebliyorsa, TÜBİSAD adıyla bilinen Türkiye Bilişim Hizmetleri Derneği'nin yönetim kurulunun çoğunluğu yabancı (Onlar da Amerikan. Uluslararası diyemiyorum bile) bilişim şirketlerinden oluşuyorsa aklıma ister istemez bunlar geliyor. Sizin gelmiyor mu?´´...

``Bilişim odaklı sivil toplum kuruluşlarının yaptıklarını burada uzun uzun anlatmak isterdim, orada da tökezliyor elim kolum. Bilgisayar okur yazarlığını geliştirme adı altındaki girişimler ücretsiz Microsoft kursuna dönüyor. Kimileri öte yanda kuraldı, kanundu, düzenlemeydi kaptırmış gidiyor. Şu anda derdi bilişim olan sivil toplum kuruluşlarının bu ülkeye ait bütün hayalleri gerçekleşse biz sıradan vatandaşların eline ne geçecek biliyor musunuz? HİÇ!´´...

Vapurlar Hep Kalacak

anonim

Şehir hattı vapurlarının İDO'ya devredilmesiyle vapurların kaldırılmayacağı bizzat İDO genel müdür tarafından açıklanmıştı. Bu açıklama pek yeterli görülmemiş olacak, tartışmalar bir süredir devam ediyor. Nitekim fazlamesai'ye bile konu oldu.


İDO da bu tartışmaları farketmiş olacak ki Vapurumu Vermiyorum sitesine bugün açtığı http://www.vapurlarhepkalacak.com/ ile yanıt vererek İstanbulluların içini bir kez daha rahatlattı. Sizi Aydınlatalım başlığıyla yayınlanan yazıda İstanbullulara duyarlılıkları için teşekkür edilerek kimsenin vapur keyfinden mahrum bırakılmayacağı belirtilmiş. Kısa bir süre sonra da herkese açık bir forum oluşturacaklarmış.

Üniversitedeki Radyoaktif Madde

anonim

Hayata verilen değer ve saygı kategorisinden bir haber. FM müdavimlerinden bir anonim bildiriyor:

Bugün saat 14.00-15.00 sıralarında İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü girişinin yaklaşık 2-3 metre ilerisinde radyoaktif madde içeren bir sandık duruyordu.

Sandığa yaklaşık 4 metre uzaklıkta bulunan profesörler ve araştırma görevlileri dedektör ile ölçüm yaptılar.

İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları

FZ

Bazı suçlar vardır, o kadar büyüktürler ki, aslında ortada bir suçlu yoktur.

ABD'de doktora çalışmalarını sürdürmekte olan A. Murat Eren, Türkiye'deki akademik ortamın barındırdığı trajikomik ve içler acısı bir konferansa dair zehir zemberek eleştirlerini İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları başlıklı blog girdisinde sıralamış

WordPress Sansürünün Arkasından Adnan Hoca Çıktı

anonim

Bir süre önce mahkeme kararıyla engellenen wordpress sansürünün arkasından Adnan Oktar çıktı. Engellemeyle ilgili Blog Kazanı'na bir açıklama gönderen Adnan Oktar'ın savunması ise şöyle: