Evet bizim başımız kel!

0
sundance
DistroWatch ana sayfasında gördüğüm bir haberi aynen çevirerek aktarıyorum.

Guadalinex (ispanyolca) Debian GNU/Linux altyapısı üzerine İspanya´ya bağlı Andolucia hükümeti tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı. Nihai versiyonu yayınlandığında Andolucia hükümeti 100,000 CD´i okullara ve toplum kuruluşlarına dağıtmayı hedeflemekte. Yerel dergi ve gazetelerle dağıtılacak olan cdlerin önümüzdeki birbuçuk yıl içinde iki milyon kullanıcıya hitap etmesi planlanıyor. Guadalinex 1.0´ın beşinci yayına aday sürümü 5 Şubat tarihinde downloada açıldı. guadalinex-1.0rc5.iso aynı zamanda boot edilebilir bir live CD:

Ne diyordum, ha evet başımız diyorum kel...

Görüşler

0
aRda_
Bu "kellik" sorunun sebebi birazda Turk kulturunden gelen(!) tembellik, umursamazlik...Ha birde bugunku ulke sartlari icerisinde dusunursek maddiyat sorunu...
Bu ucu olmazsa belki bizde "Cekik Gozluler" gibi 25 farkli dagitim sahibi olan bir ulke haline gelebiliriz.

Aslinda bir dusundugumuzde bizim daha tam anlamiyla bir Turk isletim sistemimiz bile yok ki..
(GelecekLinux'u dagitimdan saymadigimdan degil, ancak kim ne derse desin Turkce Rethat = GelecekLinux derim..Yani O'da bize ozgu olmuyor.Rethat', alt taban olarak kullanabilirsin ancak neden GelecekLinux'u Turkce Rethat diyebiliyoruz da neden Mandrake'ye Fransiz Rethat demiyoruz ve denmiyor.Aradaki farkliliklara ozen gosterelim..
Neyse konumuz bu degil..)

Hadi diyelim, tam kendimize ozgu(o da nasil olucaksa) bir sistemimiz yapildi.Peki hangi hukumet cesaret edip Microsoft'u ulke disi birakip, yerine o kendimize ozgu yapilan Linux sistemi kullaninimi saglayacak ?!...
Mazallah biz Microsoft'a kamu alanlari icerisinde ambargo koymaya kalksak, IMF'den bile kredi alisverisimiz kesilir :P
0
skoylu
Herneyse, ilk benden duyun madem..

Kellige care bulundu.

Şu anda, uzun bir süredir ön çalışmaları devam eden Linux tabanlı tabanlı bir işletim sistemini geliştiriyoruz. Şimdilik küçük ama tam zamanlı bir ekibiz. Ama ihtiyaçlar doğrultusunda bu ekip genişleyebilecek.

Diğer taraftan proje tam anlamıyla DEBIAN gibi bir oluşum. Tamamen ticari kaygı güdülmeden yapılan bir çalışma. Diğer yandan ULUsal bir DAĞıtım olmaktan öte evrensel bir dağıtım olmayı hedefliyor. Elbette öncelikler bunu finanse eden Türk halkına yönelik. Proje tamamen "Distro-from-sctracth" olarak hazırlanıyor. Elle tutulur ilk sonuçları Mayıs sonu gibi görmeye başlayacağımızı tahmin ediyorum. Bu noktada her tür destek için kapılarımızın açık olduğunu belirtmek istiyorum. Dahası eğer bu ekibimizin örneğin 10 işinden birini dışarıdan bir arkadaş halledecek olursa derhal sıradaki 11. işe devam edilecek. Kısacası dışarıdan gelecek katkılar ne kadar çok olursa sonuçta o kadar gelişmiş bir sistem olabilecek. Hedefimiz, büyükannenizin bile rahatça kullanabileceği, Windows kullanıcılarına "Şu ilkel şeyi mi kullanıyorsun hala ?" diye burun kıvırabileceğiniz kolaylık ve güçte bir işletim sistemi hazırlamak. Bu kapsamda uzun vadede OpenOffice'e el atmak bile hedefler arasında.

5 Şubat'ta Scott Wheleer Buradaydı. KDE geliştiricilerinden. Almanya'da SAP'ta çalışıyor. KDE üzerine bir seminer verdi. Ardından oturup kısa bir sohbet ettik. Onunda üzerinde durduğu gibi doğru noktalardan konuya yaklaşıyor olduğumuzu gördük.

Sonuçta alttarafta çok fazla şey var yapmamız gereken. Bizimde bu nedenle ilk sürümlerde tam gücümüzü göstermemiz zor olacak. Fakat bir kaç yıl içinde hakikaten güçlü bir OS görebileceğiz.

Bu saatte hala kodlarını yazmaya devam ediyorum. İnanın ki Redhat vs. taklidi olmadan, gerçekten özgün bir sistem yapmak gayreti içindeyiz.

Eğer bize yardımcı olmak isterseniz; çok yakında (ODTU domain'i tescil ederse/edince) Maillistleri, Web'i, Forumu vs. bir sürü şeyi ile hazır bir web sitesi hazırlıyoruz; buradan ekibimize ulaşabilirsiniz. Sonuçta en azından ben o sistemde şunu isterim demeniz bile bizim için en büyük nimetlerden olacaktır.

Sanırım, artık başınız eskisi kadar üşümüyordur..
0
malkocoglu
Helal olsun!

Mutlu kodlamalar,
0
aRda_
Tebrikler Hocam :)
Inan son zamanlarda aldigim en iyi haberdenden biri oldu bu.
Aslinda bu haberi ben daha onceden "sanal dedikodu gazetesinden" biliyordum ama gercekligi dogrulanmadigi icin emin olamiyordum.
Ama simdi gercek oldugunu biliyorum ve Linux'a olan inancim daha da artti diyebilirim.

En kisa zamanda da destek saglanamiz ve daha fazla bilgilenme icin gerekli site/forum/liste acamanizi umuyorum.
Hayirli kodlamalar dilegiyle kolay gelsin.

Arda Cetin
arda@linux-sevenler.de
0
aRda_
Tebrikler Hocam :)
Inan son zamanlarda aldigim en iyi haberdenden biri oldu bu.
Aslinda bu haberi ben daha onceden "sanal dedikodu gazetesinden" biliyordum ama gercekligi dogrulanmadigi icin emin olamiyordum.
Ama simdi gercek oldugunu biliyorum ve Linux'a olan inancim daha da artti diyebilirim.

En kisa zamanda da destek saglanamiz ve daha fazla bilgilenme icin gerekli site/forum/liste acamanizi umuyorum.
Hayirli kodlamalar dilegiyle kolay gelsin.

Arda Cetin
arda@linux-sevenler.de
0
FZ
Bu dediklerinizi yapın sonra da biz FM´de haberini göğsümüzü gere gere geçelim, tüm zamanların en önemli haberleriden biri şeklinde; ardından da sizleri gördüğümüz ilk yerde o mübarek ellerinize sarılıp öpelim, büyüksünüz diyelim :)

Eğer 3 sene içinde ortaya Türkiye´deki herhangi bir bilgisayar kullanıcısının rahatlıkla kullanabileceği aynı zamanda dünyadaki herhangi bir arkadaşına tavsiye edebileceği özgür bir bilgi işlem platformu ortaya çıkarsa ve bu ekibin %99´u Türk ise işte o zaman BAŞARI diye buna derim ben :)

Projenin web sitesi açıldıktan sonra lütfen bizi hemen haberdar edin, elimizden geldiğince cümle aleme duyuralım. Beta sürümleri çıkar çıkmaz da hiçbir şey yapamıyorsak en azından testçi oluruz, özellik öneririz :)

Bu uğurda bilgisayar karşısında ter dökecek tüm programcılara ve proje koordinatörlerine allah zihin açıklığı versin diyorum ve bol şans diliyorum.
0
T-u-N-i-X
Gerçekten çok önemli ve güzel bir haber... Linux from scratch sayfasını ben de görmüştüm ama bakmaya zamanım olmamıştı. O sayfaya baka baka ben de bu tarz bir proje yapsam mı diye düşünüyordum. Henüz daha programlama ile alakam olmadığı için o konuda yeteneğim yok. Ama 0'dan ve tamamen Türk yapımı bir Linux'u ilk kullananlardan biri olmayı kesinlikle isterim. Bu açıdan eğer gerçekten elle tutulur ve sağlam bir proje yapacaksanız; kısaca sözünüzün eriyseniz web sitesi, çeviri vb konusunda elimden gelen herşeyi yapar, hatta dağıtıma beta-tester'lık bile yaparım.

Bana göre Türk dağıtımında olması gereken en önemli özellik tamamen; hata kodlarının bile (kernel vb) Türkçe olmasıdır. Yani dilerseniz bağış vb bile yapabiliriz web sayfaları, dosya sunucusu vb için.. Yeter ki ülkemize katkımız olsun. Türkiye için Seve Seve ;-) Kolay gelsin..
0
FZ
Bana göre Türk dağıtımında olması gereken en önemli özellik tamamen; hata kodlarının bile (kernel vb) Türkçe olmasıdır.

Bakalım Linux çekirdek geliştirileri bu konuda ne düşünüyor:

Soru: Why don't we internationalise kernel messages?

Cevap:There are several reasons why this should not be done:


  1. It would bloat the kernel sources

  2. It would drastically increase the cost of maintaining the kernel message database

  3. Kernel message output would slow down

  4. English is the language in which the kernel sources are written, and thus is the language in which kernel messages are written. Developers cannot be expected to provide translations

  5. Bug reports should be submitted in English, and that includes kernel messages. If kernel messages were to be output in some other language, most developers could not help in fixing bugs

  6. Translation can be performed in user-space, there is no need to change the kernel

  7. It would bloat the kernel sources

  8. Finally, it will not be done. No core developer supports this. Neither does Linus. Don't even ask.



Kaynak: http://www.tux.org/lkml/#s9-16
0
skoylu
-> Yani dilerseniz bağış vb bile yapabiliriz web sayfaları, dosya sunucusu vb için..

Çok sağolun. Fakat inanın ki böyle sorunlarımız filan yok hiç. Bir bilgisayar lazım olur yazmak için dedik, orta karar basit bir alet olsun dedik, P4 2.6C, 1GB RAM, 19 CRT + 17 TFT, 80GB HDD, DVD-RW vs. filan geldi, birde eksigi varsa tamamlayalim dediler.. Hat vs. dedik, 34 MBit bir tane çektiler, router'dan bize yarın bir gün ihtiyaç olur diye CAT-6 + Gigabit switch vs. döşediler.. Sorun ODTU'ye alan adını kabul ettirmek sadece..

Kısacası o yönden sorunumuz yok. Fakat bu öneri gibi öneriler ilk etapta bize çok lazım. Bunu bizim localdeki weblog'a koyuyorum. Tartışılacaktır muhakkak..

0
tongucyumruk
Yahu boşuna uğraşmışsınız! TÜBİTAK UEKAE'den bir grup bu dediğinizi yaptı bile. Hatta ilk sürümü de çıkarttılar. Adı: Pardus. Daha fazla bilgi için bir web sitesine bakın isterseniz: http://www.uludag.org.tr
0
bahadirkandemir
lol
0
mos
bu iyidi!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus'la İlgili Muazzam Bir Teşekkür Mektubu

FZ

Şimdiye dek okuduğumuz en fantastik teşekkür mektubunu paylaşmak istedik. Özellikle son kısım bizi bizden aldı: "Siz saygıdeğer takipçilerimize oylamaya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

Ancak, üniversite yerleşkelerini düşündüğümüzden IP sınırlandırması getirmediğimiz oylama sisteminin kayıtlarına baktığımızda, verilen çoğu kötü oyun aynı IP üzerinden gönderildiğini ve bu IP’nin İstanbul’daki bir KabloNet abonesine ait olduğunu tespit ettik.

Ekşi Sözlük'e Sansür

towsonu2003

Radikal'in bugün geçtiği habere göre, Ekşi Sözlük, tarikatçı Adnan Hoca hakkında yazılanlar gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla sansürlendi. Ekşi Sözlük ise, kendi kendini sansürleyerek Adnan Hoca'yla ilgili maddeleri silmiş ya da içeriklerini boşaltmış. Youtube ve Ekşi Sözlük'ten sonra sırada kim var? Peki hakimler, vatandaşların konuşma özgürlüğünü kısıtlamakta neden bu kadar istekli?

Bilgisayar Atıklarından Sanat Eseri

FZ

Kullanılmış disketler, bilgisayar kasaları, vs. sanat eseri oldu. Sanatçı ROŞ'un (Rukiye Onurel Şimşek) bilgisayar atıklarından yararlanarak yaptığı eserler, 11 Kasım'a kadar İTÜ Taşkışla'daki Deneme Bilim Merkezi'nde sergilenmeye devam edecek.

Yunan Türk Dostlugu(!)

PCc0d3r

Akşama doğru canım çok sıkıldı şu eski hack siteleri vardı ya gardiyan.com cehennem.com gibi efsane diye nitelendirebileceğim siteler (yani en azından 4-5 sene önce benim gözümde öyleydiler) işte onlara bir göz atayım dedim. gördüğüm manzara şöyle; "yunanlılar turk sitelerini gün be gün hack`liyor". açıkçası çok canım sıkıldı. Bizimkiler de karşı tarafın sitelerini hacklemişler.

Saçma internet yasakları başladı bile...

Betelgeuse

İnternet Kafelerde Gey, Lezbiyen, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Sözcükleri "Yasaklı" Kelimeler Çocuk pornosu başta olmak üzere, yasalara ve ahlaka aykırı unsurların bulunduğu sitelere, eşcinsellikle ilgili siteler de dahil edildi. İçinde gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüel kelimelerinin geçtiği sitelere internet kafelerden giriş yapılamıyor.

Lambda İstanbul derneğinin göndermiş olduğu açıklama bu linkte mevcut.